Vega Tex Mex Bonenburger

Vega Tex Mex Bonenburger

Sinds ik heb ontdekt hoe ik zelf vegaburgers kan maken van bonen, ga ik losssss! Ik vind het zoveel lekkerder en smaakvoller dan een gewone (vega-)burger. Ook is het niet moeilijk om zo’n vegaburger from scratch zelf te maken. Als je maar weet waar je op moet letten.

Zelf vegaburgers maken: tips & tricks

Zo wil je de bonen en overige ingrediënten van je burger niet te fijn pureren, maar juist een beetje textuur behouden. Anders valt je burger bij het bakken namelijk uit elkaar. Zet je hakmolen dus niet op de fijnste stand, maar druk een paar keer op ‘Pulse‘. Ook kun je alles fijnmaken met een staafmixer, of aandrukken met een stamppotstamper.

Het toevoegen van paneermeel of havermout geeft niet alleen wat crunchy textuur aan je home made burger, maar neemt ook vocht op. En dit helpt weer te voorkomen dat je burger uit elkaar valt. Je zelf in elkaar gedraaide burgers even laten rusten in de koelkast, is ook echt een must. Meestal laat ik ze wel een paar uur opstijven en uitdrogen. Maar als ik hier geen tijd voor heb, dan voeg ik gewoon wat extra havermout toe. Maar minimaal een half uur in de koelkast, is wel iets dat ik trouw doe.

Tex Mex vegaburger maken van zwarte bonen en kikkererwten

Vandaag deel ik het recept voor mijn home made Tex Mex Bonenburger met jullie, die heel erg in de smaak viel bij mijn huisgenoten! Het is een stevige maaltijd. Dus als je er bijvoorbeeld nog frietjes en een salade bij wil serveren, dan adviseer ik je om drie of vier kleinere burgers te maken van onderstaande ingrediënten.

Ingrediënten & Benodigdheden

 • VOOR 2 FLINKE BURGERS
  • 200 gr zwarte bonen
  • 60 gr kikkererwten
  • 1 el tacokruiden
  • 1 grote teen knoflook
  • 5 el havermout
  • 1 el paneermeel
  • 2 lekkere broodjes
 • VOOR DE TOPPING

  • grote hand ijsbergsla
  • 1 avocado
  • 1 tl mayonaise
  • peper en zout
  • 2 plakjes cheddar
  • 1 tomaat
  • 2 el crème fraîche
  • 10-12 plakjes jalapeñopeper

Hoe maak je het?

Spoel de bonen en kikkererwten in een vergiet of zeef goed af.
Laat ze even goed drogen op een schone theedoek.

Hak ze samen met de knoflook, tacokruiden en havermout in een keukenmachine, maar zorg ervoor dat het geen gepureerde massa wordt.
Maak een ‘bal’ van de massa, bestuif het werkblad met een beetje bloem en rol het mengsel vervolgens tot een ‘staaf’.

Snijd in tweeën en maak hier mooie dikke burgers van.
Wrijf in met de paneermeel en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Prak de avocado tot guacamole, meng met de mayonaise en breng op smaak met peper en zout.

Snijd de broodjes doormidden en besmeer de helften met de avocadospread.
Beleg de onderste helften met ijsbergsla en plakjes tomaat.
Bak de burgers op matig vuur rondom gaar.
Leg de plakjes cheddar op de burgers, zet het vuur laag en doe 2-3 minuten een deksel op de pan zodat de kaas een beetje kan smelten.
Garneer met plakjes jalapeñopeper en een lepel creme fraiche.
Eet smakelijk!

PIN DIT:

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tag @hare_maristeit in je foto op Instagram.
Wie weet verschijnt jouw foto met credits in een volgend artikel met lezersfoto’s.

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

17 reacties

 1. Oh boy, wat ziet dit er geweldig lekker uit! Ik heb nog nooit zelf vegaburgers gemaakt, maar zo te zien moet ik het maar eens proberen! Lijkt me veel lekkerder én goedkoper dan de kant-en-klare variant kopen.

  1. Do try this at home 🙂
   Er zijn lekkere vegaburgers te koop (die bietenburger van AH vind ik te gek!), maar zelfgemaakt is smaakvoller en leuker. Je weet ook precies wat je erin stopt en kunt ‘m zelf helemaal naar eigen smaak maken (voor mij betekent dat extra kruidig en stiekem een teentje knoflook extra haha)

 2. Oehh lekker! De burger is zelfs vegan 🙂 alleen de topping dan voor ons aanpassen Hehe maar gaat zeker op de “to make” lijst!

  Keep m coming!

 3. Kolere ,krijg ik heel veel zin in schranzen?.Alleen zo jammer dat mijn darmen altijd zo tegen stribbelen bij bonenburgers??zeewier is helemaal no go……Maar bietenburger is ook zalig!

 4. Dat ziet er megalekker uit! Hier een kleine die niet van kikkererwten houdt, maar gek genoeg van de week wel weer van de humus heeft gesnoept. Dus ik zie een kans hier voor de toekomst. Nu de man nog zover krijgen die niet zo van vegetarisch is…

 5. De eerste bonenburgers die ik maakte en ze waren heerlijk! Vanwege koemelkallergie vegan kaas en zelf gemaakte cremefraiche gebruikt voor mijzelf en dat ging prima 🙂

 6. Heeeeeerlijke burger!!!?? Love love LOVE it!! Bij mij was hij niet heel stevig. Enig idee wat ik misschien verkeerd heb gedaan??

   1. Mwah niet echt nattig, meer zacht. Buitenkant was best krokant? Heb ze n half uur op laten stijven. Kan de volgende keer meer havermout erin doen om te proberen en langer laten opstijven. Heb nog twee van gister in de koelkast. Hoe lang kan ik deze bewaren ongeveer?

    1. Dag of 3 en anders invriezen max 3 maanden. Ik denk dat wat extra havermout wel zal schelen, maar de burger hoort wel een beetje zacht te zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret