GETEST: Vegetarische Filet Americain van de Vegetarische Slager

vegetarische filet americain van de vegetarische slager

Ik ben een flexitariër en niet echt een groot vleesliefhebber. Van de zeven avondmaaltijden per week, eet ik er meestal maar één of twee met vlees.

Met een ‘gewoon stukkie vlees’ en een portie aardappelen en groenten, maak je mij niet blij.
Van varkensvlees krijg ik vaak buikpijn, van draadjesvlees word ik chagrijnig (ik heb spalkjes achter mijn tanden), konijn, eend en eigenlijk bijna alle andere vleessoorten dan rund en kip, vind ik niet lekker.

Wel bereid ik regelmatig Indische gerechten, maar vervang ik kip ook regelmatig met tahoe (= tofu), eieren of een vegetarische vleesvervanger (bijvoorbeeld ‘Kipstuckjes’).
Bij Indisch eten gaat het voor mij namelijk toch vooral om de marinade en niet om wát je erin marineert.

Toch zijn er een paar vleesdingetjes, waar ik stiekem wel erg van kan genieten. Zoals een goed foute burger op z’n tijd bijvoorbeeld, carpaccio, colakipvleugels en… Filet Americain.

Toen ik zwanger was van mijn dochter, werd Filet Americain echt een dingetje, omdat ik dit natuurlijk negen maanden lang niet mocht eten.
Op Seth’s to do lijstje voor ‘wat te doen na de bevalling’ stond dan ook bovenaan: ‘Ik wil graag een fles Rosé en een bakje Filet Americain met uitjes in de koelkast zien!’ en tijdens de kraamweek heb ik hier echt volop van genoten.

vegetarische filet americain van de vegetarische slager

Nou heb ik alleen een haat-liefde verhouding met Filet Americain.
Soms kan ik er onwijs naar craven en kauw ik in recordtijd drie of vier dikbesmeerde crackers (met peper, zout en uitjes) weg. Maar ik ben de enige bij ons thuis die het lust en zo’n heel bakje van 150 gram, krijg ik in mijn eentje niet op.

Daarnaast is het natuurlijk maar beperkt houdbaar omdat het uit rauw vlees bestaat en gooi ik dus meestal na een paar dagen een halfvol bakje weg. En dat vind ik dus superzonde!

Mijn Blog Buddy Iris, van het groene blog Ikbenirisniet.nl deelde een paar weken geleden een Veggietest van drie verschillende vegetarische Filet Americains.

Zij schrijft het volgende over de Petit Filet à l’Americain van de Vegetarische Slager:

‘Over vleesvervangers wordt wel vaak als reclamepraatje gezegd dat het ‘niet van echt te onderscheiden’ is.
Ik geloof dat dit in negen van de tien gevallen niet klopt. Maar deze filet americain van De Vegetarische Slager is dus écht niet van de real deal te onderscheiden!
De andere twee varianten die ik heb geprobeerd, hebben een saus-achtige structuur, denk aan een soort hummus. Maar deze heeft echt de structuur van gemalen vleesch.
Nu zullen niet alle vegetariërs daar blij van worden. Maar in het geval van filet americain word ík daar dus wel zeer blij van. Deze is echt héél lekker! ‘

En kijk… als Iris (die mij toch wel enigszins de moeder influenceert met d’r besmettelijke no-nonsense en laagdrempelige groene gedoe) het zegt, dan geloof ik haar metéén.

Maarrrrr…. als échte liefhebber van Filet Americain, was ik uiteraard wel een tikkeltje sceptisch en vroeg ik me af of Iris (die al jaren vegetariër is) nog wel wist hoe ‘The Real Deal’ smaakte 😉

Ik besloot het daarom zelf te proberen en….

 

Petit Filet à l’Americain van de Vegetarische Slager

Ingrediënten

Water, 13% plantaardig eiwit  (tarwe, aardappel), zonnebloemolie, ui, tomatenpuree, zetmeel (o.a. tarwe), dextrose, kruiden en specerijen, knoflook, natuurazijn, mosterdzaad, specerijenextract, havervezels,  gekarameliseerde suiker, citroensap, glucosestroop, natuurlijke aroma’s, voedingszuur: citroenzuur, verdikkingsmiddel: guarpitmeel, suiker, kleurstof: ijzeroxide, zout.

vegetarische filet americain van de vegetarische slager

Verkrijgbaarheid

Deze filet is nog niet zo heel lang of overal te koop, maar het is gelukkig ook (HIER) online te bestellen bij Oom Albert.
Klik HIER voor alle offline verkooppunten van de Vegetarische Slager en indien niet voorradig, kun je (bij bijvoorbeeld grotere filialen van Albert Heijn) vragen of zij deze voor je kunnen bestellen.

Meer info over dit product? Klik HIER voor de volledige productomschrijving.

vegetarische filet americain van de vegetarische slager


Wat vond ik ervan?

Ik weet dat veel veganisten en vegetariërs het niet met me eens zullen zijn, maar ik vind het wel een pluspunt wanneer een vleesvervanger ook de structuur heeft van het originele/nagemaakte vleesproduct.

De smaak en structuur van een zelfgemaakte vegaburger (bijvoorbeeld van kidneybonen) vind ik ook superlekker, maar ik houd van afwisseling. Ook vind ik het niet altijd even tof als zo’n lekkere zelfgemaakte vegaburger (van bijvoorbeeld kikkererwten en maïs) uit elkaar flikkert, ondanks dat het heerlijk smaakt 😉

En ondanks dat ik zelf niet echt een fanatieke carnivoor ben, kan ik mij best goed voorstellen dat veel alleseters die wel de beste bedoelingen hebben voor planeet & dier, wél heel blij worden van een niet van echt te onderscheiden smaak en structuur. Juist omdat zij er huiverig voor zijn alleen nog maar de smaak van groenten, fruit en noten te mogen nuttigen.

Ik was dus een tikkeltje bang dat Iris overdreef met haar enthousiaste ‘Net zo goed als the real deal!’ maar ik sluit me helemaal bij haar aan. Als iemand die recentelijk nog échte Filet Americain heeft gegeten, zweer ik met het hand op mijn hart en ons nestje kittens, dat ik het naar échte Filet Americain vind smaken!
Het smaakt alleen wat zoeter dan ‘The real deal’ maar persoonlijk vind ik dat niet erg, aangezien ik er altijd veel peper, zout en uitjes overheen strooi 🙂

Wat voor mij ook een pluspunt is, zijn de kleine portieverpakkingen van 5 x 24 gram.
Iris schreef in haar review dat ze dit onhandig vond en dit snap ik en ben ik met haar eens. Het openen van zo’n ‘worstje’ gaat niet heel soepeltjes.
Maar voor iemand die af en toe alleen een filet-craving heeft, is zo’n kleine portieverpakking echt perfect!

vegetarische filet americain van de vegetarische slager

Eén portie is namelijk voldoende voor drie goedbesmeerde crackers, daarna hoef ik het een paar dagen niet meer te eten.
En ook dit is mogelijk met deze vegavariant, want in tegenstelling tot ‘The real deal’ (die maar enkele dagen houdbaar is) waren de vega portieverpakkingen die ik kocht, nog ruim een maand te bewaren in de koelkast.

Ik vind het idee van deze vegetarische Filet Americain een stuk fijner en gezonder dan het eten van rauw vlees en ik vind het serieus lekkerder dan het echte product. Ik meende het dus oprecht in mijn hysterisch enthousiaste tweet: ik ga nooit meer echte Filet Americain eten 🙂

Jammergenoeg bestond dit nog niet tijdens mijn zwangerschap, maar… ben jij nu zwanger en snak je naar Filet Americain? Dan is dit vegaproduct helemaal veilig om te eten, dus: koop het en geniet ervan!

Hebben jullie deze vegetarische Petit Filet à l’Americain van de Vegetarische Slager al geprobeerd?
Wat vond je ervan, of ga je het nog proberen?

DO let me know!

 

[bctt tweet=”Getest: Vegetarische Filet Americain van de @VegaSlager” username=”MarisMariaRenne”]

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

15 reacties

 1. Ohh hier ben ik zó benieuwd naar! De laatste tijd probeer ik zo min mogelijk vlees te eten om te kijken of mijn huid hier op reageert.. En koop nu regelmatig de pa­té die is ook zo lekker, maar de filet hebben ze bij onze AH niet bummer. Binnenkort maar even vragen of ze het kunnen bestellen! Ook ideaal dat ze zo klein verpakt zijn, echt top!

  1. Let me know! Ik ben echt positief verrast en eet nooit meer de echte. Het idee van gemalen rauw vleesch begon mij ook steeds meer tegen te staan. Maar een carpaccio op zijn tijd vind ik dan wel weer erg lekker….

 2. Damn! Ik ben hier ook sceptisch over want die nepvarianten die ik tijdens mijn zwangerschap geprobeerd heb smaken echt nergens naar… maar nu MOET ik dit ook gaan proeven. En bedankt… 😉

 3. Ik was er al naar opzoek maar had het offline nog niet gevonden. Wil het zeker gaan testen. En heb nu ineens zin in filet american

 4. Ik ben dus wel een rasechte vleeseter (ik leef er ongeveer voor) en ben dus oprecht heel benieuwd naar dit. Wat Iris zegt: ik geloof een soort van nooit dat dit dan hetzelfde smaakt. Ga dus de proef op de som nemen, net als jij, en kijken of het waar is wat jullie zeggen. (Ik hoef je nestje kittens niet, dus dat scheelt ;-))

  1. Oh pfoei 😉
   Smaken verschillen dus, maar ik was echt positief verrast over zowel de smaak als structuur. Heel knap hoe ze dit hebben nagemaakt met alleen plantaardige producten! Benieuwd wat jij ervan vindt 🙂

 5. Nav de blog van Iris het gelijk gekocht……helemaal met je eens. Het is wel wat zoeter maar dat is dan ook het enige verschil met “de echte”. Het is echt ongelofelijk knap gemaakt!! En ja, die verpakking is perfect natuurlijk en lekker lang houdbaar.

  1. Ja toch?! Ik heb het vanmiddag aan een vriendin geserveerd en zij zei precies hetzelfde 🙂 Dat het iets zoeter is qua smaak vind ik persoonlijk niet erg, maar ik strooi er dan ook rijkelijk peper, zout en uitjes overheen 🙂

 6. Oh ik ben dol op een stokbroodje filet speciaal met ui ,gekookt ei & Jopysaus .
  Als ik het zie bij de appie neem ik t mee.
  Heb nu de spekkies van de vegatarische slager in the house ga ik snel uit proberen in een salade.

 7. Ik eet geen vlees meer of vleeswaren maar af en toe heb je inderdaad die craving naar dat unami en mondgevoel. De balletjes vega filet americain zijn geweldig, het smaakt als het echte spul, helemaal met nog extra peper uit de molen en uitje erop. Ik neem ze mee naar mijn werk, met 1 bolletje heb ik een lekker dik besmeerde dubbele boterham. Vega spullen zijn vaak te zout of lijken wel rubber in je mond, maar deze bollekes? Nailed it! Dikke aanrader voor iedereen die vleesverlater is.

  1. Wat leuk, de term ‘vleesverlater’ had ik nog niet eerder gehoord! Ik heb inmiddels al zoveel jaren geen vlees meer gegeten en mis het ook niet. Maar deze filet was tijdens mijn flex-periode wel echt een game changer, zo lekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret