Home Made Mexicaanse Vegaburger

veggie burger
Ik schreef het al in mijn post van de Vegan Ontbijtflip: ik wil een meer bewuste Flexitariër worden. Voor mij betekent dit, dat ik een paar dagen per week vegetarische of vegan gerechten wil bereiden en bewust geen vlees eet.

Eén van de dingen die ik nog nooit geprobeerd had, was het zelf maken van een vegaburger. Dit leek mij best wel lastig, maar een paar weken geleden zag ik op de site van blog buddy Shifra (je weet wel, die leuke chick van acupoflife.nl) een recept voorbij komen voor zelfgemaakte veggie burgers en het water liep me in de mond.

Ik zei enthousiast tegen mijn BFF Sarah (die ge-ni-ale vega & vegan inspiratie deelt op Instagram: ga haar volgen!) dat ik deze burgers wilde maken en…. ze was me voor:

Veggie burger!!! Approved by the kids #burger #plantaardig #plantbased #plantpower #vegan #acupoflife @shifrajumelet

Een foto die is geplaatst door Sarah (@happyveggiefamily) op

Daardoor raakte ik helemaal enthousiast en ik vroeg haar om nog wat tips en tricks, aangezien zij veel ervaring heeft in het zelf maken van vegaburgers. En natuuuuuurlijk deel ik deze slimme tips vandaag met jullie!

Het recept en idee voor deze burger van maïs en kikkererwten komt dus van Shifra, maar ik heb er een Mexicaanse twist aan gegeven.
Oh ja: deze Mexicaanse Vegaburger is dus geheel vegan proof.

Ingrediënten voor 2 grote Mexicaanse Vegaburgers

 • 200 g kikkererwten
 • 150 g maïs uit blik
 • 1 tl oregano
 • 1/2 tl cayennepeper
 • 1/2 komijnzaad
 • 1 knoflookteentje
 • 1/4 tl peper
 • 2 el bloem
 • zout
 • sap van een 1/2 citroen
 • 1 grote tomaat of 2 kleintjes
 • sla
 • 2 broodjes
 • 1 el olie
 • 1 avocado
 • halve rode peper
 • OPTIONEEL: havermout en tacokruiden

Hoe maak je het?

Snijd de rode peper in kleine stukjes.
Prak de avocado tot guacamole, voeg hier de fijngesneden rode peper aan toe en breng op smaak met peper en eventueel wat zout.

Spoel de kikkererwten onder koud stromend water af en laat dit samen met de maïs uitlekken in een vergiet.
Doe alles in een hakmolen en druk een paar keer op de pulse-knop.
Je wilt alles enkel wat fijner maken, niet pureren.

HEB JE GEEN HAKMOLEN? SCROLL NAAR BENEDEN VOOR DE TIPS!

Voeg de kruiden, bloem en citroensap toe en druk nog een paar keer op de pulse-knop.
Let er  weer op dat de textuur erin blijft.

Bestuif het werkblad met een beetje bloem en vorm het mengsel tot twee gelijke burgers van ongeveer 3 cm dik. Laat het een half uurtje (of een nacht) opstijven in de koelkast.
Dit helpt om de burgers een beetje te laten uitdrogen.

Snijd ondertussen de tomaat in dunne plakjes en was de sla.
Snijd de broodjes doormidden en rooster het snijvlak in een pan, de oven of een broodrooster.

Verhit 1 el olie in een pan op middelmatig vuur en bak de burgers 4-5 minuten aan elke kant.
Bak totdat de buitenkant bruin en knapperig is en de burgers volledig doorbakken zijn.

Besmeer de broodjes met lekker veel guacamole, bouw op met sla, tomaat, burger en… val aan!

Tips & Tricks voor het zelf maken van vegaburgers!

 • Laat de kikkererwten en maïs HEEEEEL goed uitlekken. Hoe droger, hoe beter. In plaats van een zeef of vergiet, kun je ook een theedoek gebruiken en eventueel nog wat droogdeppen.
 • Het kan per soort of merk kikkererwt verschillen, maar soms kan een burgermengsel te vochtig zijn. Wanneer dit het geval is: voeg dan wat havermout toe en kneed dit erdoor.
 • Heb je geen hakmolen? Gebruik dan kort een staafmixer of blender voor de eerste ‘pulse sessie’ en een ‘stamper‘ (voor stamppotten) voor de tweede sessie. Hiermee kun je ook de structuur behouden.

Ik heb mijn burgers (waaraan ik 4 el havermout heb toegevoegd) een nachtje en een ochtend in de koelkast laten rusten, voordat ik er de volgende middag mee aan de slag ging. Ze waren toen een stuk steviger dan voordat ze de koelkast in gingen.

Eén burger kwam perfect uit de pan, de ander is helaas bij het omdraaien uit elkaar gevallen. Een foto hiervan volgt in een nieuwe editie van ‘Behind the scenes‘.

Tijdens het maken en bakken van de burgers, was ik verrast door de geur: het rook echt heel goed!
Ook vond ik de burgers zelf superlekker en erg vullend, dit is zeker voldoende voor een avondmaal.

Qua structuur lijkt het niet op vlees,
daar is het te ‘puree-achtig’ voor. Ik denk dat je het een beetje kunt vergelijken met een röstirondje, maar dan lekkerder. En helemaal zelf from scratch gemaakt: dat geeft toch een bepaalde voldoening, dat je weet wat je eet!
vegaburger zelf maken

Ik heb de smaak van zelf vegaburgers maken te pakken: als jullie nog leuke suggesties hebben voor een volgende burger: laat het weten in een reactie!

Zin in nog meer lekkers?
Bekijk dan alle burgers van mijn blog, al mijn Mexicaanse gerechten of vegetarische recepten!

[bctt tweet=”Recept voor home made Mexicaanse veggieburgers!” username=”MarisMariaRenne”]
Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Misschien verover je hiermee een moment of fame met eervolle credits in een volgend artikel met lezersfoto’s!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

9 reacties

 1. Hmm, ziet er super lekker uit! Ik zou eigenlijk ook wel wat bewuster willen omgaan met vlees. Goed idee om een paar dagen per week bewust te gaan voor vega/vegan gerechten. Een vegaburger ga ik zeker een keer proberen! 🙂

 2. Klinkt echt superlekker! Ik ben al enkele jaren vegetariër en maak zoveel mogelijk zelf mijn eten, want die kartonnen groentenburgers die je in de winkel kan kopen, daar gruwel ik van. Mocht je nog meer inspiratie willen om burgertjes, balletjes en beleg te maken, dan kan ik je het boek ‘Veggie burgers, balletjes en broodbeleg’ aanraden. Superlekkere gerechten die vrij makkelijk zijn en bovendien heb je geen speciale ingrediënten nodig, wat vaak wel het geval is bij veggie kookboeken.

 3. Yep, ook deze gaat getest worden 😀 Ik maak sowieso al ‘gewone’ (van vlees dus) hamburgers, maar veggie burgers heb ik nog niet aangedurfd. Deze lijkt me vrij eenvoudig om te proberen. EN lekker 😉
  Thanks voor het delen! :*

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret