Speculaas Cheesecake

speculoos-cheesecake

Deze spectaculaire Speculaas Cheesecake deelde ik al in 2014 op mijn site. Daarmee verklaar ik ook meteen de matige kwaliteit foto’s die ik toen alleen nog maar horizontaal maakte 😉 . Maar dit recept is al jaren ieder Sint-seizoen een grote hit dus ik zet ‘m anno 2019 gewoon weer opnieuw in de spotlight.

Speculoos of Speculaas Cheesecake

Voor deze goddelijke cheesecake gebruik je zowel speculaasjes als Speculoos, dus je zou het ook een Speculoos Cheesecake kunnen noemen. Hij is echt waanzinnig lekker en een ware showstopper om te serveren op Pakjesavond. Weer eens iets anders dan een schaaltje kruidnoten! Het recept is afkomstig uit het boek Cheesecakes van Berko en dit is een leuke tip voor een schoencadeautje:

Deze indrukwekkende taart heb je alleen niet even snel in een uurtje gemaakt. Het vereist aardig wat tijd en aandacht, maar geloof me: hij is het he-le-maal waard! En deze taart is natuurlijk ook lekker op alle andere donkere avonden met een kaarsje aan en een dekentje op de bank, terwijl de gure regen met flinke windhozen tegen de ramen klettert.

Gek op speculaas? Check dan ook mijn recept voor Sinaasappel Speculaas Crumble >> >>

Benodigdheden voor 1 Speculaas Cheesecake Ø 26 cm

Voorbereiding: 20 minuten
Baktijd: 1 uur en 45 minuten
Rusten: 2 uur in de oven
In de koelkast: ten minste 4 uur

TAARTBODEM

 • 250 gr theebiscuits (ik heb dit aangepast in 125 gr biscuits en 125 gr speculaas)
 • 50 gr witte chocoladespeculaas-cheesecake

CHEESECAKEVULLING

 •  700 gr roomkaas of zuivelspread
 • 210 gr suiker
 • 4 eieren
 • 1 eidooier
 • 50 ml crème fleurette (scheproom) (ik heb overigens gewoon opgeklopte slagroom gebruikt)
 • 1 tl vanille-extract
 • 20 gr bloem
 • 200 gr speculoos- of speculaaspasta

ROOMTOEFEN

 • 200 gr roomkaas of zuivelspread
 • 100 gr poedersuiker
 • 6 gr boter, gesmolten (dit heb ik weggelaten!)
 • 1 tl vanille-extract
 • 6 speculaasjes, doormidden gesneden
speculaas-cheesecake-deb

Foto: een vriendin wachtte ongeduldig tot deze blogger eindelijk klaar was met 421 foto’s maken, voordat de cheesecake aangesneden werd.

Bereidingswijze Speculaas Cheesecake

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verkruimel de koekjes.
Breek de chocolade in stukjes en smelt ze in een steelpan met dikke bodem.
Roer de koekkruimels door de gesmolten chocolade.

Vet een springvorm licht in en bekleed hem met bakpapier.
Bedek de bodem met een 1 cm dikke laag van het koekjesmengsel.
Bak de koekjesbodem 15 minuten in de oven.

Klop de roomkaas, strooi de suiker erbij en klop 2 minuten.
Klop de eieren en de eidooier erdoor.
Voeg de scheproom en het vanille-extract toe en meng nog 1 minuut.
Strooi tot slot de bloem erbij en klop het geheel weer 1 minuut, of totdat je een mooie gladde roomvulling hebt.

Verdeel de vulling over de voorgebakken taartbodem in de bakvorm.
Verwarm de speculaas-of speculoospasta au bain-marie.
Verdeel de pasta over de roomkaasvulling in de bakvorm en roer het geheel voorzichtig door met een mes of spatel.

speculaas-cheesecake-doorgesneden

Stel de oventemperatuur in op 150 °C.
Schuif de cheesecake in de oven en bak hem anderhalf uur.
Zet de oven uit en laat de taart er nog 2 uur in staan, de room moet nog een beetje vloeibaar zijn.
Zet de cheesecake minimaal 4 uur, maar bij voorkeur een hele nacht in de koelkast.

Meng voor de roomtoefen de roomkaas met de poedersuiker tot een mooi glad mengsel.
Klop eerst de gesmolten boter en dan het vanille-extract erdoor.
Blijf nog 5 minuten kloppen.
Schep de room in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en maak 12 toefen op de rand van de taart.
Steek in elke toef een half speculaasje of een pepernoot.

Foutjes die ik maakte bij deze Speculaas Cheesecake

Ik ben geen picture perfect blogger en ook geen next level keukenprinses. Dus no shame om mijn foutjes toe te lichten, hopelijk kun je er wat mee 🙂

Zo heb ik bijvoorbeeld iets te grote toefen gemaakt (8 i.p.v. 12) en iedereen was het er ook unaniem over eens dat zo’n grote punt echt way too much en machtig was. Probeer dus écht om deze taart in 12 punten te snijden, want anders er kan geen pepernoot of kruidnoot meer bij als je deze cheesecake op het Heerlijk Avondje serveert….

Ook is bij mij de speculoos op miraculeuze wijze naar de bodem gezakt. Op de voorbeeldfoto in het boek (zie foto hieronder) ziet het er mooi gemarmerd uit op de bovenkant, maar dit is mij dus niet gelukt.
Overigens was door mijn ‘foutje’ de bodem wel een stuk lekkerder en smeuïger!

speculoos-cheesecake-uit-de-oven

Tot slot nog wat leuke foto’s van lezers die ook met deze spectaculaire Speculaas Cheesecake aan de slag zijn gegaan:

speculoos cheesecake
speculoos cheesecake

Foto credits: Eline Hageman

speculaas cheesecake

Ga jij ook aan de slag met een DIY of recept van mijn website? Maak er dan vooral een foto van, wellicht deel ik ‘m in een volgende blogpost met Fan Mail!
Deel je foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tag @hare_maristeit op Instagram.

PIN DIT:

speculoos cheesecake

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

5 reacties

 1. hmmm jammie, ziet er goed uit. Dacht serieus dat je vals had gespeeld en bij de HEMA was geweest 🙂
  Ben dol op gebakken cheesecake. Goed idee om speculaasjes als bodem te gebruiken. Ik ga hem onthouden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret