Speculaas Cheesecake

speculoos-cheesecake

Vanavond begint het Sinterklaasjournaal weer en komend weekend is de intocht.
Kortom: het is weer tijd voor kruidnotige snoep en snaai!
En ja: ik wéét dat dit strooigoed al sinds augustus in de winkels ligt, maar qua sfeer hoort het toch wel echt bij deze periode van het jaar.

Deze spectaculaire Speculaas Cheesecake deelde ik al in 2014 op mijn blog. Daarmee verklaar ik ook meteen de matige kwaliteit foto’s die ik toen ook nog horizontaal maakte.
Maar dit recept is al jaren ieder Sintseizoen een bestseller, dus ik zet ‘m anno 2019 gewoon weer opnieuw in de spotlight 🙂

Deze taart heb je niet even snel in een uurtje gemaakt.
Het vereist aardig wat tijd en aandacht, maar geloof me: hij is het he-le-maal waard!

Als je dit jaar dus iets anders en originelers dan een schaaltje pepernoten en een Taaitaaipop wil serveren op Pakjesavond, dan is dit recept er eentje die je op wil slaan!
En deze taart is natuurlijk ook lekker op alle andere donkere avonden met een kaarsje aan en een dekentje op de bank, terwijl de gure regen met flinke windhozen tegen de ramen klettert.

DAT JE HET EVEN WEET:

Voorbereiding: 20 minuten
Baktijd: 1 uur en 45 minuten
Rusten: 2 uur in de oven
In de koelkast: ten minste 4 uur

Benodigdheden voor 1 cheesecake Ø 26 cm

TAARTBODEM

  • 250 gr theebiscuits (ik heb dit aangepast in 125 gr biscuits en 125 gr speculaas)
  • 50 gr witte chocoladespeculaas-cheesecake

CHEESECAKEVULLING

  •  700 gr roomkaas of zuivelspread
  • 210 gr suiker
  • 4 eieren
  • 1 eidooier
  • 50 ml crème fleurette (scheproom) (ik heb overigens gewoon opgeklopte slagroom gebruikt)
  • 1 tl vanille-extract
  • 20 gr bloem
  • 200 gr speculoos- of speculaaspasta

ROOMTOEFEN

  • 200 gr roomkaas of zuivelspread
  • 100 gr poedersuiker
  • 6 gr boter, gesmolten (dit heb ik weggelaten!)
  • 1 tl vanille-extract
  • 6 speculaasjes, doormidden gesneden

speculaas-cheesecake-debFoto: een vriendin wacht ongeduldig tot deze blogger klaar is met 421 foto’s maken, voordat de cheesecake aangesneden wordt.

Hoe maak je deze verrukkelijke Speculaas Cheesecake?

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verkruimel de koekjes.
Breek de chocolade in stukjes en smelt ze in een steelpan met dikke bodem.
Roer de koekkruimels door de gesmolten chocolade.

Vet een springvorm licht in en bekleed hem met bakpapier.
Bedek de bodem met een 1 cm dikke laag van het koekjesmengsel.
Bak de koekjesboden 15 minuten in de oven.

Klop de roomkaas, strooi de suiker erbij en klop 2 minuten.
Klop de eieren en de eidooier erdoor.
Voeg de scheproom en het vanille-extract toe en meng nog 1 minuut.
Strooi tot slot de bloem erbij en klop het geheel weer 1 minuut, of totdat je een mooie gladde roomvulling hebt.

Verdeel de vulling over de voorgebakken taartbodem in de bakvorm.
Verwarm de speculaas-of speculoospasta au bain-marie.
Verdeel de pasta over de roomkaasvulling in de bakvorm en roer het geheel voorzichtig door met een mes of spatel.

speculaas-cheesecake-doorgesneden

Stel de oventemperatuur in op 150 °C.
Schuif de cheesecake in de oven en bak hem anderhalf uur.
Zet de oven uit en laat de taart er nog 2 uur in staan, de room moet nog een beetje vloeibaar zijn.
Zet de cheesecake minimaal 4 uur, maar bij voorkeur een nacht in de koelkast.

Meng voor de roomtoefen de roomkaas met de poedersuiker tot een mooi glad mengsel.
Klop eerst de gesmolten boter en dan het vanille-extract erdoor.
Blijf nog 5 minuten kloppen.
Schep de room in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en maak 12 toefen op de rand van de taart.
Steek in elke toef een half speculaasje of een pepernoot.

LEER VAN MIJN FOUTEN!

Ik heb iets te grote toefen gemaakt (8 i.p.v. 12) en iedereen was het er ook unaniem over eens dat zo’n punt TE machtig was!
Probeer dus écht om deze taart in 12 punten te snijden, want anders er kan geen pepernoot of kruidnoot meer bij als je deze cheesecake op het Heerlijk Avondje serveert….

Ook is bij mij de speculoos op miraculeuze wijze naar de bodem gezakt.
Op de voorbeeldfoto in het boek (zie foto hieronder) ziet het er mooi gemarmerd uit op de bovenkant, maar dit is mij dus niet gelukt.
Overigens was door mijn ‘foutje’ de bodem wel een stuk lekkerder en smeuïger!

speculoos-cheesecake-uit-de-oven


BRON & SHOPTIP:
Dit recept is afkomstig uit het boek: Cheesecakes van Berko.
Een leuk schoencadeautje voor maar €8,95!

Zijn jullie ook zo dol op cheesecakes en Sinterklaassnoepgoed?
En hebben jullie veel geduld voor het bakken van een cheesecake?
Laat het horen in een reactie!

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne

Deel je jouw foto op Instagram?
Tag mij ( @hare_maristeit) in je foto of gebruik de hashtag #HareMaristeit in je onderschrift.

Wie weet zie je jouw creatie met eervolle vermelding terug in een volgend artikel met lezersfoto’s !

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

5 reacties

  1. hmmm jammie, ziet er goed uit. Dacht serieus dat je vals had gespeeld en bij de HEMA was geweest 🙂
    Ben dol op gebakken cheesecake. Goed idee om speculaasjes als bodem te gebruiken. Ik ga hem onthouden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne
Hare Maristeit is de kleurrijke, diverse en persoonlijke site van Maris Maria Renne uit Haarlem. Gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover en retro-nerd. Pimpt graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijkt ook veel films en series. Gek op koken, koffie, rosé en comfort food. Meer weten of samenwerken? Klik HIER!

Toiletportret

Webshop