Het is perfect druilerig weer voor verwarmende soepen en hartige taarten!
Ik ben gek op quiches en maak ze regelmatig om restjes uit mijn groentelade en voorraadkast op te maken.
Quiches zijn ook perfect om (ruim) van tevoren te maken, wanneer je gasten ontvangt. Je hoeft het dan alleen maar even op te warmen, maar ze zijn ook vaak lekker om koud te serveren.
Scheelt je een hoop stress en rommel in de keuken en kun je fijn quality time doorbrengen met je tafelgasten 🙂
Eén van mijn favoriete succesnummers is de andijviequiche met cashewnoten, naar een recept van Sonja Bakker. Werkelijk iedereen aan wie ik dit de afgelopen jaren heb geserveerd, maakt deze hartige taart nu thuis zelf ook!
Het leek me leuk om eens te variëren met deze quiche. Door slechts een paar kleine aanpassingen, toverde ik binnen no-time een superlekkere Italiaanse quiche op tafel.
Wat mij betreft is dit een nieuw succesnummer in mijn lijstje van mijn favoriete recepten!
Ingrediënten voor 1 Italiaanse Andijviequiche ( voor 6 personen)
- 5 plakjes hartige taartdeeg
- 500 gram fijngesneden andijvie
- 1 grote ui
- 125 ml crème fraîche
- 4 eieren
- 1 bol mozzarella
- zongedroogde tomaten (hoeveelheid naar smaak)
- pijnboompitten
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- snufjes peper en zout
- Grote ronde ovenschaal of springvorm (minimaal ø 24 cm)
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Laat het taartdeeg ontdooien en bekleed de springvorm ermee, prik gaatjes in de bodem.
Snijd de ui in kleine stukjes en pers de knoflook uit. Bak dit kort in een hapjespan met de olijfolie op een matig vuur.
Voeg in delen de fijngesneden andijvie toe bij de ui, schep goed door en laat in 5 minuten warm worden.
Laat daarna de andijvie in een vergiet goed uitlekken.
Snijd de zongedroogde tomaat in kleinere stukjes en de mozzarella in plakjes.
Klop de eieren los in een kom, voeg de crème fraîche en zongedroogde tomaten toe.
Houd een paar stukjes tomaat apart.
Breng op smaak met een flinke snuf peper en zout.
Roer het mengsel goed door elkaar en giet dit in de met bladerdeeg belegde springvorm.
Beleg met plakjes mozzarella en de apart gehouden stukjes zongedroogde tomaat en strooi er een handje pijnboompitten over.
Laat de taart in circa 25 à 35 minuten gaar worden in de oven.
2 reacties
Ohhh, dit lijkt me lekker, maar dan wel zonder de zongedroogde tomaten. Kan je die ook helemaal weglaten?
Alles kan 😉 Ik zou het dan wel vervangen door gewone tomaten (en extra kruiden) of iets anders met een lekkere/Italiaanse bite. Vind het namelijk wel echt wat toevoegen!