Boze tongen beweren dat de combinatie van ‘Speculaas en Sinaasappel’ vooral geschikt is voor de Sinterklaasperiode. Deze link naar 5 december snap ik wel, maar ik vind de kruidige, frisse en warme smaakbeleving juist perfect voor ultrakoude winters en grauwe, grijze regenachtige dagen.
Sinaasappel Speculaas Crumble
Deze Speculaas Sinaasappel Crumble is niet alleen een heerlijk dessert, maar ook een lekker begin van de dag om mee op te warmen. Oh yes: je kunt er ook gewoon mee ontbijten als je wilt. Heb ik ook gedaan en dit kan ik echt iedereen aanraden 😉 . Het is trouwens zowel warm als koud lekker om van te snoepen. Dus als je geen tijd hebt om dit ’s ochtends te maken, kun je het ook de dag ervoor bereiden en bewaren voor de volgende ochtend.
Ik maakte deze crumble i.s.m. Brinta Oergranen, die zoals de naam al doet vermoeden lekker stevig en oerrrrr zijn. Ideaal voor een goede crumble dus! Brinta Oergranen is een nieuw product in het ontbijtschap van de supermarkt. Het bevat vijf verschillende soorten granen en 0% suiker. Daardoor voelde ik me iets minder schuldig over de suiker die ik zelf heb toegevoegd 😉
TIP VOORAF: Als je zelf geen geraffineerde suikers wil toevoegen, kun je experimenteren met honing, agavesiroop, stevia of dit gewoon weglaten.
Ingrediënten voor Speculaas Sinaasappel Crumble (6-8 porties)
- 3 sinaasappelen
- 75 gram Brinta Oergranen
- 75 gram koude roomboter
- 50 gram rietsuiker of kristalsuiker
- 75 gram bloem (soort naar keuze)
- 1 eetlepel koekkruiden
- 1 theelepel kaneel
- 50 gram speculaas
- snufje zout
Bereidingswijze Speculaas Sinaasappel Crumble
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Boen één van de drie sinaasappelen schoon en rasp de schil. Houd de rasp apart voor de garnering.
Schil of pel de sinaasappelen, snijd ze in blokjes en verspreid dit over de bodem van een ovenschaal.
Meng in een kom de roomboter, bloem, Brinta Oergranen en kruiden tot een kruimelig beslag.
Breek de speculaasjes in kleine stukjes en meng dit door het beslag.
GOED OM TE WETEN:
Je wil een kruimelig beslag maken en geen bol deeg.
Hoe langer je kneed en hoe warmer je handen zijn, hoe meer het blijft plakken.
Snijd de koude boter dus in blokjes en kneed alle ingrediënten snel en luchtig door elkaar tot kruimels.
Verdeel het kruimelbeslag als een deksel over de sinaasappelstukjes en bak de crumble in c.a. 20-30 minuten af in het midden van de oven.
Gluur af en toe om te kijken of de korst mooi bruin wordt.
Gaat het te snel? Leg dan een velletje aluminiumfolie op de ovenschaal.
Verheug je op een overheerlijke geur die zich door het hele huis verspreid en laat de crumble even afkoelen. Serveer op een bordje met kwark, hangop of een bolletje ijs. Garneer met stukjes speculaas en geraspte sinaasappelschil.
GOOD TO KNOW:
Stukjes speculaas op de bovenkant, kunnen wat donkerder kleuren dan de Brinta Oergranen in het beslag. Een beetje poedersuiker erover ter camouflage en… it never happened!
Ga jij ook aan de slag met een DIY of recept van mijn website? Maak er dan vooral een foto van, wellicht deel ik ‘m in een volgende blogpost met Fan Mail! Deel je foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tag @hare_maristeit op Instagram.
PIN DIT:
8 reacties
Ohhh dit ziet er heerlijk uit! En speculaas kan nu ook prima hoor, ik gooi regelmatig koekkruiden door de havermout. Is het hele jaar lekker.
Vind ik ook! Lekker ook met appel(taartpapontbijt). Ik gebruik het ook vaak in plaats van kaneel 🙂
Mmmmm
Het is maar goed dat ik net ontbeten had 😉
Xoxo
Yumm! ziet er supergoed uit!
Oh klinkt heerlijk en ziet er ook lekker uit!
Wat ziet dit er lekker uit! Mmmm!
Jummie! Voor hoeveel personen is dit gerecht?
Hi Rea, ik zou zeggen 6-8 personen als je het serveert met bijv. een bolletje ijs 🙂