Kokos cupcakes met rozensiroop en pandan

kokos cupcakes met rozensiroop of pandan extract

Tropische kokos cupcakes! Ik maakte de groene kokos cakejes met pandan extract en de roze cakejes met een scheutje rozensiroop. Zijn het geen plaatjes?! Ze zijn supersimpel om te maken en oh zo lekker!

Muffins of cupcakes?

Ik ben de food critics maar meteen even voor: ik weet dat mijn cakejes eigenlijk meer op muffins lijken dan op cupcakes, maar dit bekt nou eenmaal lekkerder 😉 . Cupcakes en muffins lijken op het eerste gezicht op elkaar, omdat ze beide kleine gebakjes zijn die in papieren vormpjes worden gebakken en vaak worden versierd met glazuur, frosting, of andere toppings. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee cakejes.

Cupcakes worden doorgaans gemaakt met dezelfde basis-ingrediënten als cake, zoals bloem, suiker, boter en eieren. Ze hebben meestal een fijne textuur en een zoete smaak. Cupcakes worden vaak gezoet met suiker en bevatten meestal meer boter dan muffins.

Muffins worden gemaakt met simpelere ingrediënten, zoals bloem, suiker, melk, eieren en olie. Ze hebben over het algemeen een stevigere en bijna broodachtige textuur. Ook zijn ze meestal minder zoet dan cupcakes.

Wat is rozensiroop?

Rozensiroop kun je vinden bij de toko. Het is een zoete siroop, gemaakt van rozenblaadjes en suiker. Het wordt vaak gebruikt als smaakstof in diverse culinaire toepassingen en drankjes. Rozensiroop heeft een kenmerkende zoete en bloemige smaak en geeft gerechten en drankjes een subtiele rozensmaak en aroma.

kokos cupcakes met rozensiroop of pandan extract

De geur alleen al doet me áltijd aan mijn Indische Oma denken! Het is superlekker om te mixen met kokosmelk.
Klinkt lekker, no?! Bekijk ook mijn recepten voor Stroop Susu IJsjes en Stroop Susu Mocktails & Cocktails voor meer inspiratie om met rozensiroop te maken.

Wat is pandan?

Pandan extract wordt uit de bladeren van de schroefpalm gehaald. Deze boom groeit in Azië en de bladeren van de palm zijn lang en stug. De geur doet denken aan een mix tussen warme noten en vanille en ook deze geur doet mij net als rozensiroop altijd denken aan mijn Indische Oma.

kokos cupcakes met rozensiroop of pandan extract

Pandan geeft naast een onmiskenbare geur en smaak ook een fantastische groene knalkleur aan gerechten. Denk bijvoorbeeld aan luchtige chiffon cakes of Kue Lapis. Verse pandan bladeren zijn vaak lastig verkrijgbaar bij een toko, daarnaast bederven ze ook snel en verliezen ze smaak. Ingevroren kun je het blad nog een jaar bewaren, maar een flesje pandan extract is een makkelijker en praktischer vervanger. Je koopt zo’n flesje voor ongeveer één euro bij de toko en je hebt maar een klein kneepje/drupje nodig. Je kunt er dus lekker lang mee doen.

Meer pandan inspiratie? Bekijk dan ook de recepten voor mijn Pandan Rijstepap, mijn Pandan Poffertjes of de tropische Pandan Kokos Kwarktaart >> >>

Recept voor kokos cupcakes met pandan en rozensiroop (10-12 stuks)

Zowel pandan als rozensiroop zijn superlekker om te combineren dus met kokos en daarom besloot ik ze allebei eens te gebruiken voor een tray vol kokos cupcakes. Je kunt hiervoor onderstaand recept gebruiken, maar ook gewoon een kant en klare verpakking uit de supermarkt, waaraan je dan gewoon wat geraspte kokos toevoegt.

Ingrediënten voor de cakejes:

  • 200 gr bloem
  • 1 el bakpoeder (7 gr)
  • 215 gr suiker
  • mespuntje zout
  • 2 eieren
  • 180 ml zonnebloemolie
  • 3 el geraspte kokos
  • kneepje pandan extract
  • scheutje rozensiroop
  • OPTIONEEL: drupje rode kleurstof

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180℃.
Zeef de bloem en bakpoeder boven een kom.
Meng met een garde de suiker en het zout erdoor.

Mix in een andere kom de eieren en de zonnebloemolie.
Voeg beide mengsels bij elkaar en mix ze, op lage stand, tot een glad beslag.
Mix het beslag vervolgens nog 10 seconden op de hoogste stand en verdeel het beslag over 2 kommen.
Voeg in 1 kom een kneepje pandan extract toe en in de andere kom een scheutje rozensiroop en mix ze allebei even goed door totdat de groene en roze kleuren goed opgenomen zijn. Als je ook knalroze cakejes wilt, dan voeg je net als ik ook nog een klein drupje rode kleurstof toe.

kokos cupcakes met rozensiroop of pandan extract

Zet de cupcakevormpjes in de cupcaketray en vul ze voor minimaal driekwart met het beslag.
Bak de cakejes in de voorverwarmde oven in ongeveer 20-25 minuten gaar.
Laat de cakejes afkoelen en bestrooi ze met nog een beetje geraspte kokos.
Eet smakelijk!

PIN DIT:

kokos cupcakes met rozensiroop of pandan extract

Ga je aan de slag met een DIY of recept van mijn blog? Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tag @hare_maristeit op Instagram, vind ik leuk! En misschien zie je ‘m binnenkort met credits terug in een nieuw artikel met lezersfoto’s  🙂 .

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret