Het is alweer ruim twee jaar geleden dat ik op Instagram liet zien dat ik ging experimenteren met Stroop Susu IJsjes. Dit was een spontane ingeving en nog steeds krijg ik regelmatig vragen over rozensiroop, waar ik de Magnum ijsmallen gekocht heb en of de ijsjes net zo lekker zijn als het beroemde Indische drankje. Persoonlijk hoogtepuntje: mijn ijsjes kregen in 2020 een eervolle vermelding in het Indische maandblad Moesson:
Dit bericht bekijken op InstagramWie heeft mijn Stroop Susu IJsjes gespot in @moesson_het_indisch_maandblad ?!!?! ?
Een bericht gedeeld door Maris Maria Renne (@hare_maristeit) op
Nostalgisch Indisch smaakje
Superleuk ook om te lezen dat andere Indo’s net als ik nostalgische gevoelens krijgen bij het zien en ruiken van Stroop Susu. Ik ben ermee opgegroeid. Ik heb het niet standaard in huis, maar mijn Oma wel. Als ik bij haar op bezoek ben zwicht ik dan ook eigenlijk áltijd voor een glaasje jeugdsentiment.
LEESTIP ♥
Een ander iconisch Indisch drankje: ‘Wat is tjendol en hoe maak je het?’ >>
Het experiment met de Stroop Susu ijsjes was supergoed gelukt. Ze waren in recordtijd op en we hebben ze nog veel vaker gemaakt: echt een zomerhit! Wat mij betreft dus ook echt een aanrader om eens te maken tijdens deze hittegolf. De zoete rozensmaak in combinatie met de romige kokosmelk (en dan ook nog eens IJSKOUD) is waanzinnig.
Wat is Stroop Susu?
Misschien heb je deze flessen wel eens gespot in de toko:
Susuroos is beter bekend als Stroop Susu. Susu betekent ‘melk’. De rozensiroop (rechts) wordt traditioneel gebruikt voor schaafijs (‘IJs Kelapa Muda‘ of bijvoorbeeld ‘IJs Shanghai‘), maar het kan ook als siroop (Stroop Biasa met Selasi of Tjin Tjau) in een milkshake of over roomijs gebruikt worden.
In de linkerfles, is de siroop al aangemaakt met gecondenseerde melk. Dit kun je dus gewoon rechtstreeks in een glas schenken, eventueel met ijsblokjes.
LEESTIP ♥
Bekijk ook mijn Stroop Susu Cocktails & Mocktails >>
Ik koop zelf eigenlijk altijd de rechterfles en drink het gemengd met kokosmelk of rijstmelk. Je kunt het ook mengen met gecondenseerde melk, dan komt het qua smaak ongeveer overeen als de linkerfles, maar kun je het qua smaak zo zoet maken als je zelf lekker vindt. Stroop Susu heeft een zoete rozige smaak, een prachtig mooie knalroze kleur en het doet mij altijd aan mijn Opa en Oma denken.
BONUS BAKTIP ♥
Ik heb ook wel eens een scheutje Stroop Susu toegevoegd aan naturel beslag voor cupcakes. Dit was echt superlekker! De cakejes kregen er een schitterende roze kleur van en de rozensmaak was heel subtiel.
Ingrediënten & Benodigdheden
- scheut rozensiroop
- kokosmelk (check de inhoud van je ijsmallen)
- geraspte kokos
- ijsmallen en ijsstokjes
OVERIG:
Ik gebruikte siliconen Magnum-mallen in verschillende formaten, maar je kunt in principe alle soorten ijsvormpjes gebruiken.
Hoe maak je het?
Meng de rozensiroop met kokosmelk in een maatbeker.
Het is sowieso al vrij snel een mierzoet goedje om te drinken (LOVE it!), maar voor deze ijsjes heb ik het mengsel nóg wat zoeter gemaakt. Want wanneer fruit, melk of ijs bevroren is, verdwijnt de zoete smaak.
Neem een klein slokje om te proeven of het mierzoet genoeg is. Wanneer je denkt dat je tandglazuur eraf gaat brokkelen is het zoet genoeg.
Strooi een beetje geraspte kokos in de mallen, steek de stokjes erin en schenk dan langzaam en zachtjes de Stroop Susu erin.
Tik even met de mallen op je aanrechtblad, om eventuele luchtbelletjes te laten verdwijnen.
Strooi er nog een beetje geraspte kokos over en laat ze een dagje in de vriezer staan voordat je ze uitdeelt.
PIN DIT:
Maak je een DIY of recept van mijn site?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tag @hare_maristeit in je foto op Instagram. Je kunt op Pinterest ook een reactie met foto achterlaten in deze PIN van de Stroop Susu IJsjes. Wie weet verschijnt jouw foto met credits en eeuwige roem in een volgend artikel met lezersfoto’s!
3 reacties
Ze zien er echt mega leuk uit, wat fijn dat je een ijs recept met ons deelt, altijd welkom 🙂
Dit ziet er zo leuk uit.
Ik hou van de siroop o zo heerlijk.
Dit zou men ook kunnen maken met orgeade….
Xoxo
Oh jeetje haha: ik moet even mijn hulplijnen raadplegen, dit wist ik niet 🙂