• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Hare Maristeit logo

  • Over mij
    • Adverteren
    • Contact & Disclaimer
    • FAQ
    • Over Mij
    • In de media
  • Food
  • DIY
  • Shopping
    • Productreviews
    • Shoplogs & Shoptips
    • Webshop
  • Persoonlijk
    • Achter de schermen
    • Blogpraat
    • Challenges & Tags
    • Entertainment
    • Gewichtige Zaken
    • Huis & Tuin
    • Kids & Stuff
    • Lezersfoto’s
    • PARTY!!!
    • Scheiden
    • STOM!
    • Travel, Trips, Hotspots & Events

Wat is TJENDOL en hoe maak je dit Indische drankje?

Feb 24, 2020 · 3 Comments

  
Als klein kind moest ik niets van tjendol hebben.
Die knalgroene sliertjes op de bodem van het glas, deden me namelijk denken aan SNOT.
Maar nu, als volwassene, vind ik die pandansliertjes het allerleukst én lekkerst om uit dit tropische drankje te lepelen 🙂

Wat is Tjendol?

Een beetje research leerde me dat je voor het hele drankje eigenlijk Es Dawet moet zeggen.
Dawet is de mix van tjendol (de groene sliertjes) met kokosmelk en een siroop van Javaanse bruine (palm-)suiker (Gula Djawa).
Meestal wordt het geserveerd met geschaafd ijs (of ijsblokjes) en vers tropisch fruit zoals mango, jackfruit of lychees.

De smaakcombinatie van kokos, pandan, tropisch fruit en suiker is waanzinnig!
Het is een heerlijk verkoelend toetje na een pittige maaltijd, maar ook gewoon een lekker verfrissend drankje op een tropisch hete dag.

Onthoud deze blogpost dus, voor je BBQ-feestjes komende zomer 🙂
ZIE OOK: Saté Indisch marineren (vegan proof)

Hoe maak je Tjendol?
Ingrediënten + VIDEO!

Er zijn verschillende manieren om de groene sliertjes te maken.
Breng een bezoekje aan de toko en kijk zelf even welke ingrediënten (of bereidingswijze) jou het meest aanspreken of minst ingewikkeld lijken.

Tijdens mijn bezoekje aan de Tong Tong Fair afgelopen zomer, kocht ik een zakje Sruut.
Zo’n zakje Sruut is lekker eenvoudig, want hier hoef je alleen nog maar 600 ml water aan toe te voegen en dan onderstaande bereidingswijze te volgen.

Bij mijn toko kocht ik een pakje Hun Kwee meel (= mungboonmeel, het kleine witte pakje op bovenstaande foto).
Wanneer je met mungboonmeel aan de slag gaat, voeg je deze ingrediënten bij elkaar om de groene sliertjes te maken:

  • 75 gram Hun Kwee meel
  • 225 ml water
  • klein kneepje pandan extract (= kleine groene flesje op bovenstaande foto)
  • 1/2 eetlepel suiker
  • 1/2 theelepel zout

Met zo’n klein zakje Sruut maak je een flinke portie tjendol-sliertjes, ruim voldoende voor 6-8 grote glazen:

BEREIDING & INSTRUCTIES

Wanneer je zelf het beslag met mungboonmeel maakt, ga je als volgt te werk:

Meng het zout en suiker met het meel.
Meng een kneepje pandan extract door het water en schrik niet van de intens mooie knalgroene kleur.
Roer het groene water door de meel in een pan op een laag vuur.

Blijf roeren met een garde, totdat het water begint te verdampen en de substantie behoorlijk dik is.
Wanneer het gaat glanzen en langzaam van de lepel afglijdt, is het klaar.

Op de Tong Tong Fair kocht ik een tjendolzeef (ook te koop bij de meeste toko’s).
In principe kun je de slierten ook maken met een vergiet (met kleine gaatjes) of een spuitzak.
Maar met name laatstgenoemde optie is wel wat meer werk en vereist wat meer precisie 🙂

Zet de pandanzeef op een pan of kom gevuld met ijswater.
Giet het warme beslag in de zeef en pers het door de gaatjes.
Wanneer je een vergiet gebruikt, duw je de substantie met een lepel of spatel door de gaatjes.

 

De warme sliertjes stollen direct door het ijskoude water en veranderen niet meer van vorm.
Snap je dat ik als kind de associatie met SNOT maakte…?
Zo smaakt het uiteraard niet 😉
Als je nog niet bekend bent met de smaak van pandan: het is een beetje vanille-achtig, met een nootachtige toon. En het heeft dus een toffe knalgroene kleur.

Wanneer al het beslag opgemaakt is, giet je de sliertjes af en bewaar je het in een afgesloten bakje in de koelkast.

In deze video die ik op IG TV deelde, zie je hoe alle bovengenoemde stappen uitgevoerd worden:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Als klein kind moest ik niets van tjendol hebben. Die knalgroene sliertjes op de bodem van het glas, deden me namelijk denken aan SNOT. Maar nu, als volwassene, vind ik die pandan-sliertjes het allerleukst én lekkerst om uit dit tropische drankje te lepelen 😋 Wat is tjendol en hoe maak je dit Indische drankje? In deze video laat ik je zien hoe je het maakt en op mijn blog kun je rustig alles nalezen: link in bio ❤️

Een bericht gedeeld door Maris Maria Renne (@hare_maristeit) op 24 Feb 2020 om 10:09 (PST)

Gula Djawa

Voor de suikerstroop meng je eenzelfde hoeveelheid water met Javaanse (palm-)suiker (Gula Djawa) en verwarm je dit op hoog vuur tot het kookt en indikt. Het wordt dikker als het afkoelt.
Ik maakte deze stroop ook om over mijn Pandan Poffertjes te drizzelen: een superlekkere combinatie!

Palmsuiker smaakt aangenaam zacht en ik vind het minder zoet dan witte of bruine rietsuiker.
De smaak en kleur van Gula Djawa is wat donkerder, koffie- en karamelachtiger dan andere soorten suiker.
Het is ook een ietsiepietsie zoutig en heeft een licht gefermenteerd smaakje.

Ook is het verkrijgbaar in verschillende vormen: geperst als blokje (om te raspen) of als korrels (zoals ik in de video heb gebruikt).

Hoe je een glas tjendol opbouwt of opdient, is een beetje afhankelijk van de gelegenheid.
Het is supermooi om het in fancy cocktailglazen te serveren en bijvoorbeeld de siroop secuur over het fruit en geschaafde ijs te schenken om mooie laagjes te maken.

Wat zit er in een glas tjendol (van beneden naar boven):

  • laagje pandan-sliertjes
  • laagje tropisch fruit
  • ijsblokjes of geschaafd ijs
  • scheutje Gula Djawa
  • kokosmelk

Persoonlijk houd ik wel van een flink groot glas en heb ik de voorkeur voor ijsblokjes in plaats van geschaafd ijs.
Dit maakt het minder waterig vind ik, maar toch lekker koel.
En ijskoud is tjendol toch wel het allerlekkerst 🙂

Hoe je tjendol ook opdient, je roert toch alles door elkaar voordat je een slok neemt en dan ziet het er zo uit:

Ik serveer het altijd met een rietje (of roerstaafje) en een dessertlepel.
En meestal versier ik de rand van het glas met geraspte kokos 🙂

Het is superlekker om het tropische fruit en de pandan-sliertjes op te lepelen, wanneer de smaken van de kokosmelk en siroop er lekker ingetrokken zijn!

Hebben jullie wel eens tjendol gedronken?

Ga je ook aan de slag met een recept of DIY van mijn blog?
En lijkt het je leuk om jouw foto terug te zien in een volgend artikel met lezersfoto’s ?

Deel je foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne

Deel je jouw foto op Instagram?
Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit in je onderschrift of tag @hare_maristeit in je foto.

Op Pinterest kun je ook een foto als reactie delen, in mijn Tjendol-pin 🙂




Dit vind je vast ook leuk:

  • Tokotest! Hoe bereid je Lontong?Tokotest! Hoe bereid je Lontong?
  • Pandan PoffertjesPandan Poffertjes
  • Gado Gado + Perfecte Pindasaus + Leuke Indische WeetjesGado Gado + Perfecte Pindasaus + Leuke Indische Weetjes
  • Zelf Sambal Maken (Tips & Tricks!)Zelf Sambal Maken (Tips & Tricks!)

Desserts, Drinken, Geteste Producten, Indisch, Recepten, Vegan Proof tiendol maken, tjendol

Reader Interactions

Comments

  1. Rachel Kromdijk says

    25/02/2020 at 2:45 pm

    wauw het ziet er mega bijzonder uit, dit recept ga ik eventjes opslaan!

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      10/03/2020 at 9:15 am

      Bestel het anders eens bij een toko (of in een Indisch restaurant)! Dan kun je het proeven voordat je zelf in de weer gaat met een batch van 5 liter haha 😉

      Reply
  2. Alex says

    07/10/2020 at 9:51 pm

    Leuk recept, ga ik zeker proberen. Hoeveel grote glazen haalde je hieruit?

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primary Sidebar

Hare Maristeit


Hare Maristeit is het kleurrijke, diverse en persoonlijke blog van Maris Maria Renne uit Haarlem.
Gepensioneerd webwinkelier, hardcore shopaholic, 90’s Lover en retro-nerd. Pimpt graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijkt ook veel films en series.
Dol op koffie, rosé, veggie burgers en Mexicaans eten.
Meer weten? Klik HIER!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Thanks 4 UR support!

Lees hoe je mij kosteloos een beetje kunt supporten tijdens de coronacrisis, wanneer je gaat shoppen op Bol.com

Volg Hare Maristeit op Pinterest

Like Hare Maristeit op Facebook

Footer


Me: “Let’s explore a new hobby!”😀 @badja Me: “Let’s explore a new hobby!”😀

@badjak_meow : “No.”😼

#badjakmiauw #redcatsofinstagram #catsofinstagram #bestmeow #catsareassholes #catsagram #redcat
Ik roep het wel eens vaker, maar doe het gewoon no Ik roep het wel eens vaker, maar doe het gewoon nog een keer: NOOIT AFGAAN OP ALLEEN MAAR MOOIE SOCIAL MEDIA PLAATJES. 

Die ogenschijnlijke Zen-knutselmoeders met Pinterestwaardige knutsels van hun Insta-proof kinderen, hebben ook wel eens kortsluiting in hun hoofd.
Ik zag er vandaag nog eentje haar sh!t verliezen door strijkkraaltjes die aan een bakpapiertje bleven plakken.

Just saying ❤️
Nog even wennen (en vanmiddag nieuwe kleurpotloden Nog even wennen (en vanmiddag nieuwe kleurpotloden en stiften scoren), maar wát een supertof verjaardagscadeau kreeg ik van mijn zoon 😍
Hij maakte een winkelafspraak bij @pipooshobby en kocht daar dit boek met ‘Extreme Kleurpuzzels voor volwassenen’ voor mij ❤️🙏🏻

Gister kreeg ik zoveel leuke reacties & DM’s van 80’s kinderen over de Troeliewoelies en dat de My Little Ponies van nu zoveel lelijker, stommer en hysterischer zijn dan die van de 1e generatie 😆
Ik schreef er in 2018 een betoog over met filmpjes van de tekenfilms, van toen en nu. Deze blogpost heb ik even opgepoetst en vandaag opnieuw gepubliceerd op de homepage van www.HareMaRisteit.nl

Happy reading & trips down memory lane en ik wens jullie een zonnige zaterdag 😘
💡QUIZ-vraagje: wie van jullie 80’s kinderen w 💡QUIZ-vraagje: wie van jullie 80’s kinderen weet hoe dat beestje/speelgoed rechtsboven op de foto heet...?

Thanks voor alle felicitaties en leuke berichtjes gister: ik heb een heel fijne en relaxte verjaardag gehad ❤️

Vandaag zette ik deze fijne vibe voort met een #vrijmibo samen met m’n posse 🤟
#Vega bitterballen & kaasstengels uit de oven en Frozen Kwartet 😊

#80s #retrotoy #retrotoys
42 🤟 Photo Credits @glowzyig ❤️ 42 🤟

Photo Credits @glowzyig ❤️
Niet normaal, hoeveel berichten & vragen ik heb ge Niet normaal, hoeveel berichten & vragen ik heb gekregen op mijn Stories van de betegelde vensterbank die ik gisteren heb gevoegd 😍

Een blogpost met voor-en-na foto’s + tips & tricks staat op de planning: ik moet eerst nog de motivatie vinden om de verwarming van een laatste laag radiatorlak te voorzien 🤪

#diy #meetmycolors #interior #budgethome #budgethomedecor #mosaic #mozaiek
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2021 · HareMaristeit.nl

Privacyverklaring