Tong Tong Fair 2019 + Indotiteitscrisis?

Dit jaar bezocht deze Indo voor het eerst in haar leven de Tong Tong Fair.
Ik weet het: ‘I’m late to the party…’
Maar beter laat dan nooit!

Het was een supergeslaagde dag samen met mijn BFF Sarah: we hebben belachelijk veel gegeten, leuke dingen geshopt en met veel mede-Indo’s over onze Indotiteitscrisis gekletst.
Credits voor het bedenken van deze toepasselijke term gaan naar Sarah 😉

Halve Indo? Kwart Indisch? 

Ik vind het soms lastig om mijn roots uit te leggen, wanneer mensen hiernaar vragen.
Dit plaatje van @indosbelike vat het grappig samen:

 

Ik ‘mag’ niet zeggen dat ik ‘half Indisch’ ben, want ‘je bent altijd Indo’. Maar toch vind ik het duidelijker om wel ‘half’ te vermelden, wanneer ik moet uitleggen dat mijn achtergrond evenveel Nederlands als Indonesisch is.

Ook heb ik een aantal vrienden met ‘dezelfde samenstelling’ als ik, en met hen heb ik veel overeenkomsten. Op de juiste uitspraak van een aantal gerechten en wat bekende woorden na, spreken we namelijk allemaal de taal niet en hebben we ook nog nooit Indonesië bezocht.

Al mijn hele leven wordt er geïnformeerd naar mijn afkomst, dat blijkbaar moeilijk te plaatsen is door mijn uiterlijk.
Dit merkte ik bijvoorbeeld wanneer ik Spanje of Turkije bezocht: dan werd ik in het Spaans of Turks aangesproken en moest ik uitleggen dat ik Nederlandse ben.
Wanneer mijn Indische roots dan ter sprake komen en er meer vragen volgen, voel ik me vaak een beetje opgelaten. Zoveel weet ik namelijk helaas niet over mijn eigen achtergrond en dan probeer ik meestal maar van gespreksonderwerp te veranderen.

Dit gevoel heb ik ook vaak wanneer ik in een toko ben.
Ik weet (meestal, kuch) wel wat ik koop en hoe het smaakt, maar ik bestel alles veilig in het Nederlands (‘Doe maar een handje laurierblad‘ in plaats van ‘Daun Salam’) om ongemakkelijke gesprekjes met meer Indische name dropping te voorkomen.
En andersom trouwens ook: laatst had een Nederlandse vriend Indisch eten voor ons besteld, at ik braaf alles op en zei ik dat het lekker smaakte terwijl ik dacht: ‘Dit smaakt echt niet Indisch…’

Een vriendin vroeg me een tijdje terug: ‘Waaraan merk of voel jij dat je Indisch bent?’ en hier had ik ook niet echt een concreet antwoord op.
Mijn Indische gevoel werd een beetje aangewakkerd door mijn bezoek aan de 61e Tong Tong Fair, waar ik véél mede-Indo’s van dezelfde generatie en leeftijd als ikzelf zag, tegenkwam en ook gesproken heb.

Dit is lastig (en ook wel een tikkeltje gevoelig) om in tekst te omschrijven, want het is een ‘gevoel’.
Eigenlijk is het net een beetje zoals Indisch koken, wat je ook ‘op gevoel’ moet doen en wat iedere Indische familie weer anders doet, maakt, ervaart of (s)maakt 😉

“Jonge generaties onderzoeken Indisch erfgoed

Opvallend was de zichtbaarheid van de jongere generaties. Derde en vierde generaties Indische Nederlanders wisten hun weg naar de Tong Tong Fair in groten getale te vinden, met name in de weekenden. Waar de tweede generatie niet durfde te informeren naar de trauma’s van de eerste generatie, die na de dekolonisatie van Nederlands-Indië naar Nederland kwam, zitten jongere generaties vol vragen. Dit werd vooral duidelijk in het themaprogramma Next Generation.
Met theatervoorstellingen, modeshows en in talkshows werd de actualiteitswaarde van het Indisch erfgoed onderzocht. “Ook oudere generaties doet het enorm goed om te zien hoe enthousiast de jongeren het Indische omhelzen en verder ontwikkelen. We zijn als team al tijdens deze editie begonnen aan de vernieuwingen en aanvullingen voor volgend jaar,” aldus directeur Siem Boon.”

BRON: Persbericht over de 61e editie van de Tong Tong Fair.
Kijk voor meer info over dit jaarlijks terugkerende Indische event op tongtongfair.nl

 

Indisch Eten & Gezelligheid

Sarah en ik gingen op pad met zo leeg mogelijke maagjes, zodat we zoveel mogelijk konden proeven.
Want tja: Indisch eten & Makan Makan en zo.

Via de hashtag #tongtongfair hadden we @de_bamboehut al gespot en van tevoren al besloten dat we hier als éérste wilden eten.
We hoorden namelijk goede dingen over hun vega saté en wij hebben het geproefd + goedgekeurd:

Die witte blokjes kleefrijst achter de saté heet ‘lontong‘ en dit vind ik persoonlijk lekkerder en smaakvoller dan gewone witte rijst.
Mocht je dit nog niet kennen en nieuwsgierig zijn, check dan deze blogpost: ‘Wat is lontong en hoe bereid je het?’

Saté liefhebbers vinden deze post vast leuk om te lezen: ‘Sateh Ajam + Sateh Tahoe INDO Style’.
Hierin leg ik uit hoe ik saté (kip + vega) marineer en bereid op de BBQ.

Waar ik al de hele week naar uitkeek, was Tjendol!
Als klein kind vond ik die groene glibberige sliertjes maar op snot lijken, maar inmiddels vind ik het HEERLIJK!
Tjendol is een superlekker en verfrissend kokosdrankje en ik heb nu alles in huis om het zelf te maken: wordt vervolgd 🙂

We liepen ook collega blogger en mede Indo Rory met haar gezin tegen het lijf.
Kijk hoe mooi zij haar bezoek aan de Tong Tong Fair omschrijft:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een kleine – persoonlijke – compilatie van gezellige momenten tijdens de 61e @tongtongfair Waar ik op mijn stories heel veel food- en andere kijkjes bied vind ik deze foto’s ook goed de (Indische) sfeer weergeven. Gezellig, warm, met zijn allen, samenzijn. Elkaar tegenkomen en dan samen op het gras lekker een gado gado eten. Fantastische sfeer. Dit is een evenement wat altijd moet blijven en doorgegeven moet worden van generatie op generatie. Voor volgend jaar heb ik al een hele wishlist met allemaal lekkers wat ik niet heb kunnen snoepen… Vandaag is de laatste dag van de Tong Tong Fair! Grijp je kans en ga op deze mooie dag. . . #tongtongfair2019 #tongtongfair #denhaag #malieveld #indisch #indonesisch #food #batik #cantik enak #makanmakan #sfeer #dierbaar #40envoorheteerstmoeder

Een bericht gedeeld door Rory Blokzijl (@roryrj) op

We hadden ongelooflijk veel mazzel met het schitterende weer en hebben buiten op het veld heerlijk samen gekletst en gegeten:

Gado Gado is mijn all time favoriete Indische gerecht en dit komt een aantal keren terug op mijn blog, kijk maar:

Recept voor mijn Gado Gado + perfecte pindasaus
Supersnelle Gado Gado Salade
Gado Gado Vegaburger

De combinatie van knapperige groenten, een ietwat spicy pindasaus en ei vind ik echt god-de-lijk!
Ik sluit niet uit dat ik nog meer gerechten ga bedenken waarvan Gado Gado de inspiratie is 😉

En Pisang Goreng (gebakken banaan) natuurlijk! I <3 Pisang Goreng haha!
Ik vond niet dat we de Tong Tong konden bezoeken zonder Pisang Goreng te eten of Tjendol te drinken. En Es Kelapa Muda. En Gado Gado. En saté.
Je snapt dat we rollend naar huis gingen….

Ook het zien van deze Indische zoete lekkernijen deden me watertanden:

Pure nostalgie voor mij: ze deden me aan mijn Oma denken. Ik word blij van de felle kleurtjes, de zoete en frisse smaak en geur.
Ik kocht wat Kue Lapis en Spekkoek om mee naar huis te nemen: aduh zo lekker deze 🙂

Shop shop shop, till you drop

De Tong Tong Fair is een optelsom van een internationale beurs, een food event en een cultureel festival, georganiseerd in diverse themapaviljoens met podia.
In het Indonesië-Paviljoen vind je standhouders uit Jakarta, Depok, Garut, Tangerang (West-Java), Semarang, Yogyakarta, Sleman (Midden-Java), Malang (Oost-Java), Bukittinggi (West-Sumatra) en Bali.

Op de Grand Pasar zijn standhouders uit Nederland, Vietnam, Thailand, Singapore, India en Maleisië. De buitenlandse standhouders komen exclusief voor de Tong Tong Fair naar Nederland.
Na een hele dag struinen, eten en veel zon, voelde het ’s avonds ook écht alsof we op vakantie waren. Het leek qua sfeer, geur en geluid echt alsof we op een avondmarkt in het buitenland rondliepen.

In het filmpje dat ik eerder in deze post deelde, zie je de énorme rij met potten sambal.
Ik heb een aantal verschillende smaken geproefd en nog lang staan twijfelen welke ik zou kopen voor een sambalminnende vriend:

Hij wilde de meest pittige sambal, dus ik heb op advies van de standhouder een potje ‘Rawit‘ voor hem gekocht.
Persoonlijk vond ik de smaken ‘Ananas‘ en ‘Aardbei‘ erg lekker. Wat kan ik zeggen: ik mix nou eenmaal graag zoet met spicy 🙂

Het leek me zo onhandig om rond te lopen met een plant en deze mee te nemen in de trein. Maar achteraf heb ik SPIJT dat ik geen Pandanplant heb gekocht!

Ieder jaar kweek ik zelf peperplanten, helaas heeft dit jaar maar één stekje niet het loodje gelegd.
Superleuk om met de oogst zelf sambal te maken! Al moet ik dit jaar dus smokkelen met wat zelf gekochte pepers 🙂

Zie ook:
Zelf peperplanten kweken
Zelf Sambal maken (Tips & Tricks!)

Ik had een missie, namelijk: alles kopen om thuis zelf Tjendol te maken.
Hier wil ik nog een blogpost over schrijven: wordt vervolgd!

Nog een leuke foto van een gedeelte van onze bescheiden buit:

Ik kocht eindelijk een Tjendolzeef (heet dit een zeef of een pers?) en ingrediënten voor ‘de groene sliertjes’. Ook scoorde ik Kue Lapis en Spekkoek, kocht ik een waaier (die was nodig, want het was WARM binnen in de tenten!), wat mooi bestek en een opscheplepel van bamboe.
Deze kun je trouwens ook online shoppen op indoshop.nl 

Het mooie gevlochten dienblad waar alle spulletjes op liggen komt hier ook vandaan en pronkt nu in Sarah’s huis.
We kochten ook nog leuke sjaaltjes, haarbanden en sieraden, maar zijn vergeten om hier foto’s van te maken. We waren te druk met eten en kletsen 😉

Toffe stands @ Tong Tong Fair

Om mijn bestie Sarah te quoten: ‘Zonder foto op dé veranda, ben je eigenlijk niet op de Tong Tong Fair geweest!’
Dus zo geschiede:

Ziet er bijna écht uit, niet? Ik voelde me best Indisch zo met mijn waaiertje in die tropisch hete tent 😉
Denk hierbij nog de sfeermakende muziek van Ricky Risolles en Tante Lien en je snapt dat we he-le-maal in een opperbeste stemming waren.

Ook vond ik het erg tof om kookdemo’s te bekijken:

Hoewel ik het ook altijd een tikkeltje intimiderend vind. Net zoals Pinterest.
Het ziet er altijd zo makkelijk uit (bij een ander of in een filmpje). Offline gaat het (in ieder geval bij mij…) vaak mis en zijn er pleisters nodig.

Ons bezoekje aan ‘De Batik Stand‘ van Sabine Bolk was ook heel speciaal:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Batik #thebatikstand @sabinebolk @helloguave Een van de hoogtepunten op de tongtongfair dit jaar was bij The Batik Stand. Ik heb deze batik van mijn moeder gekregen, die het weer van mijn oma heeft gekregen. Zij heeft het (hoogstwaarschijnlijk)zelf uit Indonesië meegenomen. Sabine wist zoveel te vertellen over de techniek, inkt en materialen. Hij is waarschijnlijk gemaakt in de jaren ‘30/‘40. De grote vraag is wat ga ik er mee doen. Het advies was oprollen en goed bewaren, of laat er wat van maken en draag het. #tongtongfair #denhaag #standforbatik #batik #heritage #bewarenofdragen #indo #indotiteitscrisis #ttf19 #geschiedenis #indonesie #nieuwegeneratie video door @hare_maristeit

Een bericht gedeeld door Sarah (@happyveggiefamily) op

Sarah sjouwde de hele dag al rond met een enorme lap batik in haar rugzak. Dit had haar Oma uit Indonesië meegenomen toen ze naar Nederland kwam en wilde Sarah door Sabine laten analyseren.

Sabine wist er zóveel over te vertellen en het was zo interessant om te horen! Hoe oud het was, hoe en waar het gemaakt was: echt superbijzonder!
Ik hoop dat Sarah er een mooi kledingstuk van laat maken 🙂

Deze foto van een wand met posters van Stichting Matchis wilde ik ook nog even extra uitlichten.

Wist jij dat er twee manieren zijn om stamcellen te geven?
Veel mensen durven zich niet als stamceldonor aan te melden, omdat zij het idee van een beenmergpunctie eng vinden.
Maar de voornaamste stamceldonaties (90%) worden tegenwoordig gewoon via bloedafname gedaan!

Er is vooral een groot tekort aan donoren met gemengd bloed. Ik weet dat ik veel lezers heb die net als ik een Nederlands-Indische mix zijn.
In 2017 deed ik hier al een oproep voor en ik vind het nog steeds superbelangrijk dat veel mensen dit weten, lezen en zich aanmelden.

Meer weten?
Klik HIER!

Wij gaan volgend jaar weer en niet alleen voor het eten 😉
Zijn jullie ook geweest of ga je volgend jaar?
Laat het weten in een reactie!

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

7 reacties

 1. Ziet er allemaal leuk en heerlijk uit. En weet dat het die dag echt superwarm was. Misschien ga ik volgend jaar ook wel kijken. Zelf ben ik dol op warme klepon. Krijg er meteen weer zin in.

 2. Leuk verslag.
  Ik was er de laatste 2 jaren niet meer naar toegeweest.
  Maar zal er zeker volgend jaar heen gaan.
  Het fijne en leuke was dat een gezellig eet feest was.
  Ook is er veel moois te koop.
  Ben zo benieuwd om te zien wat je allemaal geshopt had.
  Ik kijk uit naar het recept van je zelfgemaakte tjendol.

  Xoxo

 3. Mijn man is half-Indisch en onze kinderen dus een kwart. Maar dus nog nooit naar de tong tong fair geweest. Sowieso is er maar weinig van die Indische cultuur terug te vinden bij ons, met mijn schoonvader hadden we al 15 jaar geen contact toen hij overleed.
  Maar pas kwam onze jongste dochter er ineens trots mee dat ze een pinda was. Wat dat verder inhield, wist ze alleen niet te vertellen.

  1. Dan is het denk ik wel leuk om volgend jaar met het hele gezin hier naartoe te gaan! Er komen bij je man vast wel wat leuke verhalen voor je dochter los door al het eten daar 🙂 Zo ging het bij ons ook: ‘Ken jij dit? Ja mijn Oma maakte dit zo of zo’ en bij typisch Indische spulletjes in de stands enz.

 4. Veel te late reactie van mij, maar zo leuk dat je mijn Instagram post ook hierin hebt verwerkt. Ik vond het hartstikke leuk om de dag grotendeels (toch best wel een groot deel in ieder geval) met jou en Sarah te hebben doorgebracht. Mila was en is helemaal weg van jullie, dus hopelijk lopen we elkaar volgend jaar weer tegen het lijf. Want dat we dan weer gaan is echt helemaal zeker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret