Ik houd van Hobby’s

Ik krijg wel eens reacties van mensen, dat zij vinden dat ik ‘zo leuk en veel knutsel samen met mijn kinderen’.
Laat ik daarom beginnen met een kleine disclaimer: ik heb echt een schurfthekel aan speeltuinen, het zwembad of een ballenbakparadijs.
Ik ben niet die toffe moeder die gierend meegaat van een glijbaan. En indoor speeltuinen beschouw ik persoonlijk echt als de HEL.

Ieder zijn ding natuurlijk: ik heb (in tegenstelling tot sommige andere ouders) wel het eindeloze engelengeduld om urenlang strijkkraaltjes of loom-elastiekjes op kleur te sorteren, cupcakes te bakken en versieren of om samen kunstwerkjes in elkaar te prutsen voor herfst, Pasen, Kerst of de verjaardag van Oma of Juf.
Ik heb zelf helemaal niets met het Sinterklaasfeest, maar surprises bedenken en maken vind ik dan wel weer te gek.

Mijn zoon heeft deze knutselgenen ook.
Toen hij een LEGO-poppetje als surprise had gemaakt voor het meisje wiens lootje hij had getrokken, zei de juf: ‘Het is niet de bedoeling dat ouders de surprises maken....’
Maar hij had het dus echt voor 95% zelf gemaakt en verdiende alle lof en eer 🙂

Dat gefriemel en geduld voor gepriegel zat er ook bij mij al op jonge leeftijd in.
Toen ik als kind nog met Barbies speelde, legde ik de poppen naakt op stukjes stof en tekende hier met stift de vorm van een jurkje omheen.
Vervolgens legde ik dit op een ander stukje stof, gebruikte ik mijn nietmachine om de laagjes stof aan elkaar te bevestigen en knipte ik het grof uit.
Nu, vele jaren (en een halve modestudie) later, zijn mijn technieken wel iets meer verfijnd en grijp ik zelden nog naar een nietmachine.

Maar creatief bezig zijn (met wat dan ook) en steeds nieuwe dingen proberen, is wel iets wat ik mijn hele leven al doe en ook nodig heb. Ik word er namelijk zowel rustig als blij van.
Soms zou ik willen dat ik dit blije en rustgevende gevoel krijg van schoonmaken of sporten, maar ik heb het inmiddels van mezelf geaccepteerd: ik ben een crafty muts 😉

mandje xenos

Van Xenos kreeg ik een grote en goedgevulde mand vol met knutselspullen. Een schot in de roos, want een aantal producten sluiten aan bij hobby’s die ik al jaren heb en sommige items staan nog op mijn ‘To Do List’.

Ik heb de roze bamboe opbergmand dankbaar in gebruik genomen voor crafty stuff die ik vaak gebruik, waaronder pennen, mijn Bullet Journal (waarover binnenkort meer!), haaknaalden, stiften en uiteraard ook mijn onmisbare Unicorn Powerbank.

Breien is fijn

Breien heeft niet bij iedereen een hip imago, maar f*ck dat, want ik vind het cool.
Van alle handwerkzaamheden, vind ik breien persoonlijk het fijnst om te doen.

breien

Misschien komt dit omdat ik het haken nog niet helemaal onder de knie heb en ik wel redelijk snel kan breien en ook de meeste breipatronen begrijp.
Ik word er dus zoooooo rustig en kalm van, om met een setje breinaalden en een bol wol op de bank te ploffen in mijn joggingbroek en lekker te staren naar een film of serie.
Het is alleen onhandig om een breiwerk mee te nemen in bijvoorbeeld het OV of in de auto (als passagier). Want je steekjes kunnen makkelijk in je tas van een breinaald afglijden en dan heb je ergerlijk veel herstelwerkzaamheden.
Dit lijkt me dus zo fijn van haken, dat je het overal mee naartoe kunt nemen en je haakwerk gewoon in je tas kunt mikken.

Breien heb ik nog voor het YouTube-tijdperk geleerd. Gewoon oldskool met boekjes en veel, heel veel oefenen. De finishing touches (het opzetten van steken, meerderen/minderen en netjes afhechten) leerde ik van een ex-schoonmoeder.
Breien is (net als haken hoop ik…) geen rocket science, maar het is soms wel handig om iemand naast je te hebben zitten die het je voordoet. Dit is toch anders dan een video tutorial en kan een hoop frustratie en teleurstellingen voorkomen.

breien

Afgelopen Paasdagen ging ik aan de slag met een bol ‘Roze CAKE Garen‘ en dit geeft echt een superleuk Dip Dye effect!
Ik had bedacht om hier een eenvoudige kussenhoes van te breien, met een simpele averechte steek. Maar helaas kwam ik erachter dat ik de maten van mijn kussens verkeerd had berekend met het daadwerkelijke resultaat van de gebreide garen.

Ik was een beetje overmoedig en zou beter moeten weten: als je met nieuw materiaal werkt, moet je ALTIJD eerst een proeflapje maken om te ervaren hoe het voelt, rekt en strekt.
Maar niets aan de hand: ik heb alles weer uit elkaar gehaald en begin gewoon opnieuw. Er zijn nog genoeg series op Netflix om lekker te bingewatchen terwijl ik met mijn verstand op nul tekeer ga met breipennen 😉

De CAKE garen (200 meter per bol à €2,99) zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en uitermate geschikt voor beginnende breiers.
Het is supermakkelijk om er een simpele sjaal of kussenhoes van te breien of haken en het kleureffect van de garen doet de rest.
Deze garen zijn geschikt voor dikke breinaalden met dikte nummer 6 of 7. Je bent daardoor dus ook lekker snel klaar!
Als mijn kussenhoezen gelukt zijn, zal ik ze uiteraard showen op social media 🙂

Schilderen met Acrylverf op Canvas

Vaste lezers van mijn blog weten dat ik graag (oude) meubels schilder in een leuk kleurtje, maar weinig mensen weten dat ik vroeger ook graag met acrylverf op canvas werkte.

babykamer

Het bedenken van een grappige illustratie, dit tekenen en daadwerkelijk vormgeven met penseel en verf, vind ik nog steeds één van de leukste dingen om te doen.
Maar dit is helaas een behoorlijk tijdrovende hobby, neemt ook veel plek in beslag en is niet iets wat je lekker vanaf de bank met je ogen op een Netflix serie gericht kunt doen.

babykamer

Op de kinderkamer van mijn (nu bijna driejarige) dochter, pronken nu de schilderijen die ik bijna twaalf jaar geleden voor mijn zoon heb gemaakt.
Hij vindt ze nu te kinderachtig (snap ik) dus zijn ze van kamer verhuisd.

schilderij

schilderij

Dit schilderij (canvasdoek van 50 x 50 cm) heet ‘Confused Bear‘.
Mijn dochter heeft vooral oog voor de verschillende kleuren en printjes van de vlinders, maar ik vind het beertje in het kikkerpakje nog steeds het grappigste element.

schilderij

schilderij

Dit schilderij heet ‘Bunny on a diet‘ en maakte ik in de periode dat ik mijn eerste zwangerschapskilo’s moest zien kwijt te raken.
Het arme beest ziet overal wortels, zelfs in de lucht.
Wel toepasselijk trouwens, hoe de sfeer (en het regenboogje!) van deze schilderijen ruim 10 jaar later ook mooi matchen met de kleurrijke kawaii kamer van mijn dochter, niet!?

schilderspullen xenos

Van Xenos kreeg ik een voorraadje acrylverf, penselen en setje canvasdoeken in een kleiner formaat, waardoor het toch weer een beetje gaat kriebelen bij mij.
Want een schilderij van 20 x 20 cm is natuurlijk veeeeeel sneller klaar dan zo’n groot canvasdoek en ik vind dit echt serieus zo ontzettend leuk om te doen!

schilderspullen xenos

Wie weet ga ik binnenkort weer aan de slag met een nieuw project: wordt uiteraard vervolgd 🙂

Mocht je het leuk vinden om te lezen: in deze blogpost uit 2014 kun je foto’s van mijn eerste website (uit 2006!) zien, waarop ik mijn handgemaakte schilderijtjes verkocht.

Haken & Borduren

Zoals ik al schreef, kan ik redelijk aardig breien. Maar haken lukt me vooralsnog helaas niet.
Met behulp van boekjes en YouTube tutorials heb ik (geloof ik) één steek onder de knie, maar wanneer ik beschrijvingen lees (stokjes? toeren?) dan krijg ik errormeldingen in mijn hoofd.

Ik heb me dus nog niet helemaal verdiept in de haakterminologie, maar in gedachten heb ik al wel een heel arsenaal aan kawaii knuffels en interieur accessoires (cactussen voor op de vensterbank!!!!) gehaakt.

knutselspullen xenos

Ik moest dan ook best wel gniffelen, toen ik van Xenos een haakpakket (€4,99) kreeg, om zelf een unicorn knuffel te haken.
Een perfecte match (in dit huis houden wij van eenhoorns), maar… ik had dit pakket dus al in huis en was voortijdig afgehaakt (sorry voor de flauwe woordgrap).

Maar nu ik twee DIY unicorn pakketten in huis heb, moet ik er toch maar eens werk van gaan maken om het haken wat serieuzer aan te gaan pakken.
Dus…. als er onder mijn lezers gevorderde haaksters zitten die handige tips, tricks, boekjes of YouTube kanalen weten voor absolute beginners, dan houd ik mij aanbevolen: laat het weten in een reactie!

En zoals het een overenthousiaste hobbyist betaamt, had ik mijn oog ook alweer laten vallen op iets anders leuks…
Mijn Blog Buddy Iris (van het groene blog ikbenirisniet.nl) deelde afgelopen week een post over haar eerste borduurwerk en oh my… dit wil ik óók kunnen!

In gedachten heb ik al een wandje volgehangen met kitscherige borduursels en schunnige teksten in hysterische fotolijstjes.
Uiteraard kan ik hier nog geen steek van maar hee: ik zag dat Xenos ook borduurpakketten voor beginners verkoopt dus…. wordt vervolgd 🙂

Vertel, vertel: wat hebben jullie voor hobby’s en zijn jullie ook vaak bezig met verschillende creaprojecten door elkaar?
Laat het horen in een reactie 🙂 

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

17 reacties

 1. Zie schilderijtjes zijn echt te leuk gewoon?? je bent er echt heel goed in. Zelf ben ik ook crea maar niet met breien en haken. Al vind ik die zelfgemaakte dingenomen wel heel erg leuk. Zelf ben ik crea met die projectjes. Ligt er maar aan wat ik tegenkom en waar ik zin in heb. Dat kan het schilderen van kartonnen letters zijn, tot het versieren van een bloempot of een zelfgemaakt cadeautje. Klinkt misschien een beetje vaag…. zo heb ik laatst alle versiering en bedankjes voor een babyshower gemaakt. ( inclusief kroontje voor de mommy2be)

  P.s: waar komen die geweldige unicornslofjes vandaan?

  1. Dank je wel! Ik wil ook nog iets doen met die kartonnen letters, maar ben er nog niet over uit wat precies. Eerst maar leren haken en borduren haha 🙂 Die unicorn slofjes kocht ik afgelopen herfst bij H&M.

 2. Ik ben bezig n vest te breien
  Heb m dus echt al meer dan 30 x uitgehaald en ben opnieuw begonnen
  Gelukkig was het alleen 10 cm op 129 steken , maar toch
  Aaaggghhh
  Ik hoop echt dat ik m dit jaar wel afkrijg
  Vind t zo knap dat sommige mensen in 1 week of 2 een trui of vest met n ingewikkelde patroon af hebben
  Krijg ik niet voor elkaar

 3. Haken kan ik ook niet, snap ik echt niets van. Breien en borduren vaak en veel gedaan, maar de laatste jaren niet meer. Misschien toch maar weer oppakken want ik werd daar ook altijd rustig van.
  Schilderen heb ik ook regelmatig gedaan maar dan alleen decoratief op meubels of muren. Het ontbreekt mij nu aan ruimte im dat weer op te pakken.
  Kleren naaien enzo dat wil ik ook weer doen maar dat zal pas over een paar jaar gebeuren ben ik bang… ik ben toch veel te druk om echt creatief te zijn… 2 wat meer zorg vragende kinderen, 32 uur werken (betaald krijgen want ik werk altijd meer), huishouden, 2 katten en daag vrije tijd… ik mis het wel moet ik zeggen. Misschien dat breien weet doen, die wol klinkt goed en een kussen is nooit weg ☺️ Goed idee!

  1. Ik heb helaas nu ook de tijd/rust en ruimte niet om een groot project als een nieuw schilderij of kleding naaien aan te pakken.
   Maar breien (of haken, schijnt ?) kan makkelijk even 10 min en dan weer wegleggen. Het helpt mij wel om even mijn gedachten los te laten of naar een film of serie te kijken. Ik moet dan toch iets te doen hebben met mijn handen, ben te onrustig om gewoon stil te zitten en naar een scherm te staren 🙂

 4. Echt handwerken duurt mij te lang. Maar ik ben regelmatig op mijn naaimachine of borduurmachine bezig. Vooral iets unieks kunnen maken, wat niet in de winkel te vinden is, dat vind ik er zo leuk aan. En niet te vergeten het schelden op de naaimachine als het niet lukt, haha!

  1. Jaaaaah, dat unieke vind ik ook zo fijn en leuk van zelf dingen maken of pimpen/restylen! Ik zie veel van mijn meubels bij niemand anders thuis: ben ik gevoelig voor 😉 Ik zou wel meer naaiprojecten willen oppakken, maar het onbtreekt me helaas momenteel aan de ruimte, rust en tijd. Lijkt me heerlijk om weer te kunnen doen!

 5. Wat heerlijk herkenbaar! Ik ben zelf ook gek op breien, wil heel graag leren haken maar vindt dat tot nu toe maar onhandig gefrummel met 1 hand ? ik weet dat het me ooit gaat lukken maarrrr nu ben ik daar nog niet. Vooral die leuke knuffeltje inderdaad en leuke mutsen?
  Breien vindt ik leuk, ben nu bezig met een meebreideken. Heb bij action bollen wol gehaald in 3 leuke kleuren, een website gevonden waar heel veel leuke steekjes/patroontjes op staan voor vierkante lapjes. Ben nu de lapjes die ik mooi en leuk vindt aan het breien om er uiteindelijk een leuke deken van te maken. Vindt het ideaal omdat je niet heel lang hoeft te zitten maar uiteindelijk wel een superresultaat hebt!

  Verder ja ik herken het, ik vindt ook alles leuk, heb te weinig tijd om alles te doen ? hou van schilderen, mozaïeken, koken en bakken, met plantjes bezig zijn, wil nog een keer leren macrame te maken, muziekinstrumenten bespelen enz enz ???
  Ik vindt je blog in in ieder geval superleuk, wordt er zelf ook iedere keer enthousiast van! ?

  1. Oh wat leuk! Dus ieder lapje in een andere steek? Ik ben een tijd geleden begonnen aan een lapjesdeken (artikel volgt nog) met verschillende kleuren, maar wel zelfde patroon. Een lapje is relatief snel klaar en je hoeft er niet nonstop aan te werken: handig dus als je (zoals ik) tussendoor ook andere projectjes wilt doen.
   Mozaiek heb ik 1 x gedaan tijdens een workshop en was superleuk om te doen! Lijkt me heel gaaf om een keer een groter project te doen, maar zooooveel materialen, troep en tijd 🙂 Wellicht leuk om een keer in komkommertijd aan te pakken 🙂

   1. Haha, herkenbaar! Ik kan een periode heel erg bezig zijn met naaien, borduren of breien..en vervolgens ben ik weer helemaal into het bakken of schilderen en mozaïeken..in de lente krijg ik altijd kriebels in m’n niet zo heel groene vingers…ben ik weer met plantjes bezig ??
    Teveel leuke dingen en te weinig tijd hé!!!
    Vindt je komkommer en peperplantjes ook superleuk, dat ga ik binnenkort doen! Want heb nog nooit een peperplantje gehad!

    Ja die deken doe ik een beetje wat ik zelf een leuk steekje vindt. Heb drie kleuren en ben van plan om in elke kleur wel 1 keer hetzelfde lapje met steekje te breien, misschien 2 keer. Ligt eraan hoeveel leuke ik nog tegenkom!
    Maar inderdaad te overzien met die lapjes, dat vindt ik heel prettig! En het is niet al te ingewikkeld dus anders het lekker tussendoor doen, ideaal!

    1. Ja, dat vind ik dus ook! Soms een week niets, dan op 1 avond 2 lapjes en dan weer een tijdje niets. Geen haast 🙂 Mozaïek heb ik jaren geleden een keer gedaan tijdens een workshop, vond ik superleuk! Wel een redelijk prijzige hobby waar je ook tijd en ruimte (en geduld…) voor moet hebben. Maar een mozaïek tafeltje in de tuin staat nog op mijn verlanglijstje!

 6. Zo leuk! Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn. Haken zou ik ook nog wel eens willen leren, maar aan de andere kant, ik heb al zo veel hobby’s, waar moet ik de tijd vandaan halen? En dan zie ik weer eens leuke creaties voorbij komen van anderen, dan kriebelt het toch weer. Misschien moet ik toch maar eens leren haken.

  1. Haken is tricky. Het lijkt zoooo makkelijk, maar ik heb al menig keer met haakspullen gesmeten omdat het me niet is gelukt 🙂 Maar ik heb het voornemen een (al dan niet via YouTube) how to te gaan volgen en ooit zal ik een unicorn haken haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret