Tips voor het online verkopen van je tweedehands spullen

Vandaag deel ik slimme tips & tricks voor het online verkopen van je tweedehands spullen via Marktplaats en hoe je social media hiervoor kunt gebruiken.

Sommige items kun je bijvoorbeeld makkelijker (of voor méér moneys) verkopen via Instagram of een Facebookgroep, dan op Marktplaats. En sommige items kun je weer het beste slijten op de Vrijmarkt met Koningsdag. En van sommige items kun je misschien weer beter afscheid nemen door ze bijvoorbeeld te doneren of recyclen (in plaats van weggooien).

Ik maakte een uitgebreid overzicht van mijn verkoopervaringen en ik hoop dat je er iets aan hebt!

Welke tweedehands spullen verkopen wel of niet goed online?

Een open deur, maar: mooie en goed uitziende spullen doen het beter dan ‘oude meuk‘.
Er zijn wel veel liefhebbers van bijvoorbeeld vintage blikjes en oude Oma-vaasjes, maar deze koopjes worden in mijn ervaring vooral meestal offline op rommelmarkten, vrijmarkten en in Kringloopwinkels gedaan. Maar no worries, want een tip om dit tóch online te verkopen, deel ik verderop in dit artikel!)

Speelgoed van dure of bekende merken, doet het altijd goed op Marktplaats. Merken zoals LEGO en Playmobil bijvoorbeeld, ben je waarschijnlijk binnen no-time kwijt. Ditzelfde geldt voor interieur accessoires of servies van populaire merken.

Een stapel witte borden van Ikea, kun je zelf ook voor weinig kopen en dan heb je geen verzendkosten. Dit verkoopt bijvoorbeeld wel goed op een rommelmarkt, maar zal je online niet snel kwijtraken.
Toen ik besloot om mijn hoeveelheid RICE (hip en prijzig Deens merk) servies te halveren, had ik het binnen één dag verkocht, zonder geklaag over pakketpost tarieven. Mensen die namelijk fan zijn van een bepaald merk en deze kwaliteit op waarde weten te schatten, doen over het algemeen niet moeilijk over verzendkosten en zijn al blij dat ze deze leuke spullen voor veel minder dan de winkelprijzen kunnen scoren.

buffetkast Hare Maristeit

Foto: mijn hoeveelheid servies in de blauwe buffetkast is in de afgelopen jaren alleen maar gegroeid en heb ik dan ook onlangs met pijn in mijn hart uitgedund…

Babymeubels en positiekleding zijn populaire rubrieken op Marktplaats. Positiekleding draag je maar een korte periode en vaak zijn tweedehands items dan ook meer dan prima geschikt voor een tweede ronde. Gewone kleding van minder bekende merken (hoe leuk of hoe mooi ook) heb ik over het algemeen niet tot nauwelijks verkocht.

Jeans van mooie merken als Kuyichi en opvallende positiejurkjes van populaire merken, kun je meestal voor een goede prijs verkopen. Ik maak wel eens mee dat het 1 tot 2 weken duurt voordat het verkocht is, maar het gaat wel altijd voor een goede prijs weg.

Baby- en kinderkleding is vaak ook maar een korte periode gedragen, maar hiervoor geldt in mijn ervaring hetzelfde als voor kleding voor volwassenen: is het geen merkkleding of bijzonder opvallend item, dan raak je het maar moeilijk kwijt. Al die kleine broekjes, shirtjes en jurkjes los aanbieden voor 1 tot 2 euro per stuk, loont eigenlijk niet. Prima op dit op de Vrijmarkt voor een paar euro weg te doen, maar persoonlijk vind ik dit teveel moeite om per stuk online te verkopen.

Wel zie je op Marktplaats vaak pakketten met babykleding aangeboden worden. Dit heb ik ook een paar keer geprobeerd, maar met weinig succes. Ik kreeg vooral veel mails met vragen als ‘Ik wil graag alleen dat ene jurkje en die twee leggings, hoeveel wil je daarvoor?’. Dit vind ik persoonlijk teveel tijd en gedoe kosten, dus babykleding dat ik niet wil bewaren geef ik weg aan vrienden of doneer ik aan de Kringloopwinkel.

AANVULLING: een jaar nadat ik deze blogpost herschreef en opnieuw publiceerde, kwam Vinted online. Dit is dan wel weer een fijn platform om meerdere klein geprijsde items te koop aan te bieden. Vaak vind je hier kopers die in één keer meerdere kledingstukken bij je kopen en daarmee hoef je dan ook maar één wandelingetje naar het postkantoor te maken 🙂 .

  Witgoed, meubels en elektronica zijn populaire items om tweedehands te kopen. Het verbaast me soms echt hoe snel (en hoeveel!) er geboden wordt op gedateerde camera’s, laptops of telefoons en dit hoeven niet eens A-merken te zijn. Deze spullen kun je dus snel kwijt zijn en waarschijnlijk kun je er meer voor krijgen dan wanneer je dit op de Vrijmarkt had willen verkopen. Hier gaan mensen toch vaak op pad voor kleine koopjes en vintage schatten. Niemand heeft zin om een hele dag met een zware laptop te sjouwen.

Op welke online platformen kun je welke spullen het beste aanbieden?

Boeken, DVD’s en muziek doen het in mijn ervaring goed op rommelmarkten, maar niet op Marktplaats. Je kunt als particulier een verkopers account aanmaken op Bol.com. Lees er HIER meer over. Dit is een veilige omgeving (ook voor het ontvangen van betalingen) en een groot platform, waar je waarschijnlijk succesvoller van dit soort spullen afkomt, dan via Marktplaats. Het nadeel is alleen wel, dat je commissie afdraagt aan Bol.com en je dus heel veel boeken moet verkopen om een leuk bedrag bij elkaar te sprokkelen.

Merkkleding doet het goed op Marktplaats, maar probeer het zeker ook eens op Facebook!
Geef als zoekopdracht ‘Tweedehands’ en je krijgt een eindeloos lange lijst met (besloten) groepen van populaire merken of producten. Grote kans dat jij de te klein geworden paardrijlaarzen van je dochter sneller verkoopt in een Facebookgroep met de naam ‘Tweedehands Paardrijspullen‘ dan via Marktplaats.

Ook kun je op Facebook lid worden van ‘Prikborden‘ uit je regio. Denk hierbij verder dan alleen je eigen woonplaats, word ook lid van prikborden van aangrenzende dorpjes of steden. Ouders in spé reizen voor een tweedehands baby ledikantje liever binnen de regio, dan dat ze 1,5 uur in de auto naar een andere provincie moeten rijden.

Ook speelgoed van minder bekende merken dat niet door de brievenbus past, doet het vaak goed in Facebookgroepen. Ik wilde bijvoorbeeld €15,- voor mijn dochter’s nauwelijks gebruikte baby mobile hebben, maar via Marktplaats kreeg ik het niet verkocht vanwege de €6,95 pakketpost. Via een Haarlemse Facebookgroep kreeg ik al snel een reactie en werd het dezelfde middag nog opgehaald.

Op Instagram kun je veel mensen met dezelfde smaak en stijl bereiken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van hashtags, wanneer je iets van een populair merk wilt verkopen (bijvoorbeeld #ricedk of #blondamsterdam).
Je kunt een nieuw account openen voor het verkopen van je spullen, als je dit niet met je eigen profiel (en zorgvuldig samengestelde feed) wilt doen. Populaire en zinvolle hashtags voor het verkopen via Instagram, zijn #instagramkoopjeshoek en #instakoopjeshoek. Wedden dat je hier wél snel je #vintage Oma-vaasjes of Droste blikjes kwijtraakt?

Tips voor het maken van advertenties en onderhandelen met kopers.

Mogelijk had je voor Koningsdag wel een paar dozen met kleine prulletjes die van €0,50 tot €2,- per stuk verkocht mochten worden? Beslis voordat je aan de slag gaat met het maken van een lange riedel advertenties, wat de laagste prijs is dat je wil verdienen aan je spullen. Heb je tijd en zin om met mensen te mailen en onderhandelen over losse taartvorkjes à €0,50 en ga je die allemaal stuk voor stuk verzenden in een luchtkussen envelop?

Na mijn laatste opruimsessie, maakte ik voor mezelf de keuze: ‘Ik wil minimaal €7,50 tot €10,- voor producten die door de brievenbus passen’. Alle producten waarvan ik dacht dat het minder zou opleveren, heb ik aan een Kringloopwinkel gedoneerd. Voor grotere spullen die meer geld waard zijn, kun je makkelijker tot een prijs komen inclusief verzendkosten, of wordt het door de koper opgehaald.

Trek er een uurtje voor uit om de volgende stappen goed te doen, raffel dit niet af:

1) Verzamel alle spullen die je wil verkopen en schrijf ze op. Schrijf hier per item de kenmerken bij, zoals de afmetingen, het merk, bijzonderheden, beschadigingen, bouwjaar enz.

2) Maak vervolgens DUIDELIJKE foto’s in DAGLICHT. Ja, ik zet dit bewust in hoofdletters, want té veel mensen doen dit niet. Het zijn natuurlijk Marktplaats advertenties en je hoeft ze niet picture perfect en Instagramwaardig te finetunen. Maar foto’s in slecht licht of met flits, doen je producten geen eer aan. De kleuren komen niet overeen met de werkelijkheid en het ziet er al snel goedkoop uit. Beeld is superbelangrijk, dus neem echt even de tijd voor het maken van deze foto’s.

3) Maak foto’s waarop het product in zijn geheel te zien is en maak ook detailfoto’s. Van veraf bijvoorbeeld, is een printje op een jurk of een grappig ritsje minder goed zichtbaar. Kies de beste foto als uitgelichte foto voor je advertentie. Soms kan dit trouwens beter een opvallende detailfoto zijn, dan een totaalplaatje van het product! Vraag jezelf altijd af waar JIJ als eerste op zou klikken als je VEEL foto’s en advertenties voorbij ziet komen.

4) Bedenk een goede titel, let op je spelling en probeer te bedenken welke zoekwoorden iemand zou gebruiken. Zou jij bijvoorbeeld zoeken op ‘Zwangerschapsbroek’, ‘Zwangerschapsspijkerbroek’, Zwangerschap Spijkerbroek’, ‘Positie Jeans’ of ‘Positiejeans’? Als de ruimte in de titel het toelaat, probeer dan ook verschillende spellingsvormen te gebruiken. Ik heb regelmatig de beste koopjes gescoord, dankzij spelfouten van de verkoper waardoor de advertentie niet veel bekeken werd door anderen 🙂

5) Omschrijf het te verkopen product zo uitgebreid mogelijk, vermeld alles wat je hebt opgeschreven bij stap 1. Wees ook eerlijk. Zitten er krassen of kleine beschadigingen op een meubelstuk? Vermeld dit in de omschrijving en fotografeer het ook. Mensen zullen er toch naar vragen en het scheelt je een hoop mails, extra foto’s maken, opnieuw onderhandelen enz.

Verzending: op de website van PostNL kun je de tarieven vinden voor brievenbuszendingen en pakketpost. Voor €3,95 (dat is €0,30 cent meer dan het maximale brievenbustarief) kun je via het postkantoor je brievenbuspakketje met track & trace laten verzenden. Dit doe ik áltijd, want dan weet ik zeker dat het is aangekomen. Verpak de verkochte spullen netjes, stop kleding bijvoorbeeld in een plastic zak, voordat je het in een envelop of verzenddoos doet. Tijdens het transport kan de verpakking beschadigen (scheuren, natregenen) en hiermee voorkom je de kans op verlies of productschade.

Reageer snel en wees vriendelijk, ook als potentiële kopers dit niet zijn. Ik vind het zelf bloedirritant om berichtjes zonder een begroeting te krijgen en alleen de tekst: Kan telefoon voor €100,- vanavond ophalen’.
Maar… rise above… Niet iedereen heeft dezelfde (digitale) fatsoensnormen. Dus: blijven lachen en snel handelen, als je snel van je spullen af wil zijn. Ik vond het wel de moeite waard om dit puntje toch even te benoemen, want persoonlijk is dit echt iets wat mij tegenstaat als ik een enorme stroom lompe berichtjes via Marktplaats of Facebook ontvang. Houd er rekening mee dat als je een koopje aanbiedt, je ook koopjesjagers aantrekt. Veel mensen zijn nogal fel in het onderhandelen of weigeren verzendkosten te betalen.

Bedenk van tevoren voor welke spullen je het de moeite waard vindt om tijd en energie in een advertentie, correspondenties met mensen en bezoekjes aan het postkantoor te steken. Bedenk ook tot hoe ver je bereid bent om te zakken in je vraagprijs.

Staat een advertentie al weken op Marktplaats en meldt één iemand zich, maar voor minder dan jouw vraagprijs? Als je er gewoon vanaf wilt, zou ik dan niet meer teveel moeite steken in onderhandelingen.
Sommige spullen (zoals telefoons en camera’s) kunnen heel snel gaan. Ik had op een oude laptop bijvoorbeeld al binnen een half uur tien reacties én mensen die meer boden dan mijn vraagprijs. Je kunt dan voor jezelf de afweging maken of je zo’n item snel wil verkopen, of juist voor de hoogst geboden prijs.

Tot slot: blijf niet eindeloos lang proberen om ál je spullen te verkopen. Als iets niet verkocht wordt, dan is er blijkbaar geen interesse voor. Houd ook rekening met het seizoen. In de zomervakantie is er hoogstwaarschijnlijk geen vraag naar jouw kunstkerstboom en zomerjurkjes verkoop je waarschijnlijk sneller (en voor een hoger bedrag) in april, dan in oktober.

Krijg je jouw spullen echt niet verkocht? Doneer het dan aan een Kringloopwinkel (vaak halen zij ook spullen thuis bij je op!) of deel het op Facebook in een ‘Gratis Af Te Halen‘ groep. Opgeruimd staat netjes en niet alles levert geld op, maar wel een heerlijk opgeruimd huis en leeg hoofd 🙂Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

16 reacties

 1. Ben een half uurtje geweest met mijn oudste van 5 in het kader van hoe om te gaan met je eigen zakcentjes. We gingen speciaal voor haal geliefde loom hobby. Ze heeft 60 cent uitgegeven en had een volle rugzak loomelastiekjes 🙂

 2. Ik ben juist onlangs gestopt met aanbieden op Bol.com, omdat medeverkopers steeds bleven zakken in prijs (en dan moet je natuurlijk mee). Op den duur bleef er geen winst meer over. Jammer. Gelukkig is er in mijn woonplaats (Leiden) nog een De Slegte 🙂

  1. Goede tip, daar ben ik al jaaaaren niet geweest. Vroeger sleet ik hier mijn studieboeken ?
   Wel makkelijk om in 1 x van al je boeken af te zijn, minder gedoe dan boeken p.st. te verkopen.

  2. Leuke tips!

   Ik vind het inderdaad ook niet waard om veel moeite te doen voor een paar euro en breng vaak veel naar de kringloop, maar gezien we binnenkort misschien heel veel weg moeten doen i.v.m. waarschijnlijke emigratie ben ik blij met de tips! Vooral Facebook heb ik nog niet eerder gebruikt, maar zelfs mijn oma haalt daar vaak spullen vandaan dus moet het maar eens gaan uitproberen!

 3. Pff ik heb echt stress gehad toen ik mijn hele inboedel ging verkopen. Dan komt die weer niet opdagen, dan die weer niet. Gek werd ik er van. Echt een wonder dat ik na 3 maanden echt alles had verkocht. Echt een dag voor de sleuteloverdracht werd de laatste kast nog opgehaald. En dat allemaal via Martkplaats en Facebook!

  1. Ugh, zo aso! Ik was laatst ook thuisgebleven op een schitterende zonnige middag voor een Marktplaats koper die niet kwam opdagen. Waarom is dat zo moeilijk? “Hi we hebben een afspraak om 16:00 maar ik kom niet!”
   Ik had (zwanger en hormonaal) ook stress met onze bank. Verkocht via MP en ophaalafspraak gemaakt, een paar uur voordat de nieuwe bank bezorgd werd. Gast komt binnen, werpt 1 blik en zegt, oh, hij is kleiner dan ik dacht, nee sorry. WTF? Afmetingen duidelijk vermeld, duidelijke foto’s, komt hij een pleuriseind rijden met een busje: voor nop.
   Begrijp ik niet, je kunt toch lezen? En ik zat dus 2 dagen met dikke pens en 2 banken in een te kleine woonkamer. Good times ?

 4. Ik vind de Facebook pagina’s echt een uitkomst! En de Martkplaats app op m’n telefoon ook. Toen mijn moeder en ik het huis van een tante aan het leegruimen waren, zette ik direct alles op de foto en op Marktplaats. Het meeste hebben we nog kunnen verkopen terwijl we nog aan het ruimen waren 🙂

  Wat ik trouwens wel mega irritant vind… Is dat sommige mensen hele zielige verhalen gaan vertellen om maar wat van de prijs af te krijgen. “Ja, mijn hondje wordt wat ouder, dus mag ik de tv voor 15 Euro i.p.v. 75 Euro?” Of mensen die zwaar onder de vraagprijs gaan bieden. Ik heb op een wasmachine van nog geen 2 jaar oud biedingen van 25 Euro gekregen. Even serieus?

  1. Ik ben inmiddels volkomen harteloos/gevoelloos voor dit soort mails. Toen wij de webshop nog hadden kreeg ik vaak bedelmails van mensen met zielige verhalen: ‘Mochten jullie nog spullen hebben waarvan de verpakking kapot is en jullie kunnen het niet verkopen, mag ik het dan hebben?’ of ‘Wil je me laten weten wanneer er weer een kortingsactie komt en zouden jullie het me alsjeblieft zonder verzendkosten willen opsturen?’
   Maar ook nu als blogger, krijg ik wel eens mails van mensen met de vraag om ‘aan hun te denken’ als ik ‘gratis spulletjes ontvang waar ik niks mee ga doen’. Dat duurde even voordat ik hier zonder schuldgevoel niet meer op reageerde, dus bullshit biedingen op Marktplaats delete ik zonder te reageren.
   Die Marktplaats app vind ik super! Veel minder werk dan alles vanaf pc doen. Alleen vind ik het wel fijn om alles in één keer te uploaden i.p.v. tussendoor steeds te stoppen met opruimen en advertenties te maken.

 5. Goede tips! Ik heb tegenwoordig veel meer aan Facebook dan aan Marktplaats. Via Marktplaats wordt (ook als ik wil kopen) nauwelijks gereageerd, of mensen komen niet opdagen. Ik heb via Facebook eigenlijk nog nooit problemen gehad. Het voordeel is dan denk ik toch dat je elkaars profielfoto al hebt kunnen zien, waardoor je het wel uit je hoofd laat iemand te laten zitten.

  1. Klopt, ik heb dat maar één keer meegemaakt via Facebook. Die persoon had (na de afspraak) snel zijn reacties weggehaald en kwam niet opdagen. Op mijn privé berichtje met de vraag waarom hij niet kwam/even had laten weten dat hij niet zou komen, kreeg ik uiteraard geen reactie:-)
   Maar heb er wel betere ervaringen mee dan met Marktplaats kopers. Ik heb toch de voorkeur aan overschrijving en opsturen, in plaats van thuis wortel te schieten en af te wachten of iemand wel of niet komt opdagen. Het is zo’n gedoe, vooral als je meerdere geïnteresseerden hebt en je moet dan weer gaan mailen om te laten weten dat het product er toch nog wel is, weer een nieuwe afspraak maken enzzzzzzzz

 6. Sinds kort ben ik begonnen met het verkopen van 2e hands boeken op boekwinkeltjes.nl – voordeel is namelijk dat je niet steeds hoeft te verlengen of opnieuw te plaatsten (zo irritant bij Marktplaats) en ook hoef je geen bedrag af te dragen zoals bij bol.com . Je betaalt óf per verkoop een kleine percentage óf je betaalt een vast bedrag per maand (ik betaal €1 per maand en kan er 40 boeken op zetten – 1 boekje verkopen en ik heb het er al uit)…

 7. Beste,

  Heel interessant artikel,maar nu bol.com gestopt is met particulier verkopen. Waar kan je nu terecht met je persoonlijke collectie dvd’s,cd’s en boeken?

  Mvg

  1. Goeie! Ik heb op mijn to do list gezet dit oude artikel te gaan updaten. Nu is er bijv. ook Vinted voor kleding en op social media ook weer veel veranderd. Voor je boeken & cd’s heb ik nu nog even geen tip.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret