Ontspullen: Ruimte & Rust in je huis én hoofd!

buffetkast


En opeens was ik er klaar mee, met al die rommel om me heen. De afgelopen maanden heb ik dan ook rigoureus opgeruimd. Ik heb zelfs spullen weggedaan, waarvan ik niet eens wist dat ik ze niet meer wilde hebben. Sommige dingen wegdoen deden me een beetje pijn, maar dit voelde later als een enorme opluchting. Ik miste het niet en het gaf me letterlijk ruimte en rust. In totaal hebben meer dan dertig (!!!) vuilniszakken en dozen met spullen het huis verlaten!

Dit proces is niet over één nacht ijs gegaan en vandaag vertel ik wat eraan vooraf ging, hoe ik eerdere pogingen tot ‘ontspullen’ heb gedaan, hoe het me uiteindelijk gelukt is en hoe dit project me heeft geholpen. Tot slot deel ik ook nog wat handige tips om spullen te verkopen, die je niet wil weggooien of doneren.

Jarenlang gerommel

Ik kan het me nu niet meer voorstellen, dat ik in 2009 alléén met mijn zoon in dit huis kwam wonen en toen nog nauwelijks meubels of spullen had. Hoe ging ik in vredesnaam drie slaapkamers, een woonkamer, keuken en bijkeuken vullen?

Dit ‘probleem’ loste zichzelf op, met een al snel succesvolle webshop aan huis en een paar jaar later dit blog (met een wekelijkse aanvulling van leuke spullen om te reviewen). Tel daarbij nog een nieuwe relatie op en een baby rijker: tadaa! Het huis werd zomaar vanzelf te klein voor zoveel mensen en spullen.

webshop thuis 1

Foto: Als je een webshop vanuit huis runt, hoef je je nooit meer druk te maken over lege ruimtes in huis.

In de periode dat ik een bedrijfsruimte huurde voor mijn webshop, hebben we ons huis flink opgeknapt en opnieuw ingedeeld. Dat gaf zal oveel rust!
We maakten weer een ’thuis’ van ons huis en alles was een tijdje weer op orde in ons knusse maar kleine poppenhuisje. Toen de webshop verkocht was, kwamen er veel spullen weer terug naar ons huis, zoals meubels, niet doorverkochte voorraad, apparatuur en kasten vol met administratie. Toen in mei 2015 mijn dochter geboren werd, was er opeens geen extra kamer meer voor onze kleding, logeetjes of om even stilletjes te werken. Want die derde kamer was nu haar babykamer geworden.

Irritaties & blind voor je eigen troep

Kleine baby’s worden groot. Mijn dochter besloot al toen ze zo’n 6 á 7 maanden oud was, dat de box haar vaste jank-en krijsplek was en dat zij hier niet stilletjes en braaf in ging liggen of zitten. Mijn ondernemende dochter wil liever rondkruipen, zich aan meubels optrekken en gaat graag op onderzoek uit. Ook besloot ze al in een vroeg stadium, dat haar eigen speelgoed totaal niet interessant was. Mijn spullen zijn véél leuker.

Haar eerste project was mijn boekenkast. Haar motto was: ‘Een dag geen boeken door de kamer gesmeten, is een dag niet geleefd!’.

boeken

Meerdere malen per dag, zat ik mokkend op mijn knietjes mijn dierbare boeken weer op te ruimen. Voorheen stonden deze very stylish op kleur gesorteerd, maar dit gaf ik al snel op, want: never ending story. Met tegenzin heb ik het merendeel van mijn boeken tijdelijk opgeslagen in de Man Cave van mijn viend (de voormalige schuur, later verbouwd tot inpakruimte van de webshop en nu zijn fitness hok).

Ik vond dat gesabbel, gekwijl en gescheur in mijn geliefde Roald Dahl boeken niet echt tof en kon er daarom wel mee leven dat ze tijdelijk even uit het zicht verdwenen. De boeken die ik wel regelmatig gebruik, moesten even verhuizen naar mijn blauwe buffetkast en de uitpuilende keukenkastjes.

bende door baby

Foto: het is dat ze zo schattig kan kijken, maar ik vind het niet altijd even grappig als ze mijn spullen weer eens sloopt. Ik heb bijvoorbeeld een superleuk bijzettafeltje waar mijn blauwe platenspeler op staat. Maar ik kan alleen nog maar tijdens haar middagslaapje LP’s draaien, anders sloopt ze het apparaat of mept ze spullen van het tafeltje af met een onschuldige ‘Whoopsiedaisy what just happened-blik’. 

baby sloopt voorraad wol

Je haast even vijf minuten in de keuken voor een warm prakkie en treft het dan vervolgens zo aan in de woonkamer:

wol
baby maakt troep

Maar ze wordt natuurlijk steeds groter en kan steeds hoger reiken met die grijpgrage klauwtjes van haar, dus mijn spullen zijn nergens meer écht veilig.

Dit veroorzaakte wel wat onrust en irritaties tussen mijn vriend en mij, want ik heb en gebruik namelijk nogal veel spullen. Ik maak veel DIY’s voor mijn blog, krijg meerdere keren per week postpakketjes met leuke nieuwe spullen die ik moet testen en fotograferen en ik heb geen eigen werkkamer meer.
Dit betekende een rommelige eettafel, waarop steeds troep opzij geschoven moest worden, wanneer we gingen eten. En kleine ruzietjes af en toe.

Ik wist niet meer zo goed waar ik spullen moest laten of nog kon opruimen, mijn vriend beweerde dat ik teveel spullen had en ik was het niet met hem eens. Totdat ik eens kritisch ging kijken, een begin maakte met opruimen en vervolgens niet meer kon stoppen.

Mijn tips en ervaringen met opruimen en verkopen van overtollige spullen

Voor mij is gebleken dat het niet werkt om af en toe een tas of doos met spullen naar een Kringloopwinkel te brengen. Het wordt dan namelijk een lange termijn project met periodes dat ik niets opruim of sorteer en er alleen maar dozen met ‘nog uit te zoeken spullen’ ergens in de weg heb staan.
Het zal per woonplaats verschillen, maar veel steden hebben Kringloopwinkels waarbij de mogelijkheid geboden wordt om je spullen te laten ophalen.

In Haarlem vond ik er eentje, waarbij je online kon aangeven wat voor spullen en hoeveel tassen/dozen je wilde laten ophalen en op welke dag. Ik had groots ingezet met 10 dozen/vuilniszakken kleding, boeken, servies, speelgoed en keukengerei en een ophaaldatum gereserveerd voor twee weken later. Dit gaf mij genoeg tijd en druk op de ketel om er écht werk van te maken. Toch lullig namelijk, als ze langskomen en ik heb maar drie tasjes om mee te geven.

Onze fietsen hebben een week buiten gestaan, zodat de bijkeuken helemaal leeg was en ik hier alle dozen en zakken voor de ophaaldienst van de Kringloopwinkel kon verzamelen.

ontspullen fase 1

Foto: De trotse score van één middag puinruimen. Eén zak met kleding, één doos met servies en één doos met boeken. Op deze dag gooide ik ook vier vuilniszakken met spullen weg, die ik niet mooi of goed genoeg vond voor de Kringloopwinkel.

Ga je kleding sorteren in vuilniszakken? Schrijf duidelijk KRINGLOOP op memoblaadjes en plak dit op de zakken die NIET weggegooid mogen worden. Eén van mijn vuilniszakken met prima ‘nog zo goed als nieuw’ kleding, is per ongeluk in een ondergrondse afvalcontainer beland 🙁
Hier baalde ik zo erg van, want er zaten superleuke items tussen die ik nooit meer ga dragen/passen en waar menig modemeisje met maatje XS en schoenmaat 39 blij van zou zijn geworden…

Vraag je bij ieder ding waarover je twijfelt of je het weg moet doen of wil bewaren het volgende af: ‘Wanneer heb ik dit voor het laatst gebruikt en wanneer wil ik dit weer gaan gebruiken?’.
Wees écht eerlijk en houd jezelf niet voor de gek. Ik heb tig zakken met stoffen en fournituren weggedaan die ik al tien jaar in huis had, met het idee er ooit nog een leuk jurkje of kussenhoesje van te maken. Als ik dit écht had willen maken, dan had ik het ergens in de afgelopen tien jaren wel gedaan. Ik hoop dat iemand anders er wel wat mee gaat doen.

ontspullen servies

Foto: Ik had zoveel servies en accessoires diep opgeborgen in kasten, omdat ik maar beperkte ruimte heb om mijn favorieten te gebruiken en displayen. Waarom zou ik een overdaad aan ‘non favourites’ bewaren, als ik ze toch niet gebruik? Er is maar een maximum aan bijvoorbeeld het aantal glazen of vazen dat je wilt of kunt gebruiken. Ik heb nooit tien bossen bloemen in huis staan, dus ik heb ook geen tien vazen nodig. Daarnaast verkeer ik ook nog eens in de luxe positie dat dergelijke producten voor mijn blog regelmatig vervangen of gesponsord worden, dus heb ik (soms met enige tegenzin) twee dozen met servies en accessoires gedoneerd aan een Kringloopwinkel en een paar schitterende items verkocht via Marktplaats.

ontspullen sieraden

Foto: Wat kan ik zeggen, ik houd van hobby’s… En ik heb een webshop gehad waarin ik zelfgemaakte sieraden verkocht. Maar ga ik ooit nog armbanden maken, bedeltjes rijgen of een webshop beginnen? Die spullen zijn niet voor niets nog onverkocht, dus wat moet ik ermee? Lastig (ik heb immers destijds geld geïnvesteerd in deze spullen), maar ik heb er afstand van gedaan! Ik heb er één groot pakket van gemaakt en op Marktplaats aangeboden. Een enthousiaste sieradenmaakster heeft een goede deal gemaakt en ik ben er vanaf.

Ik heb vaker de fout gemaakt, door spullen apart te houden om bijvoorbeeld op Marktplaats te verkopen. Doe van tevoren onderzoek naar het soort spullen dat je wil verkopen en of er veel vraag en aanbod van is op Marktplaats. Ik heb zelf een webshop verleden en heb geen zin meer in eindeloos corresponderen en onderhandelen met potentiële kopers, dus ik wil er zeker van zijn dat wat ik verkoop ook daadwerkelijk binnen afzienbare tijd mijn huis uit is.
Bekijk ook dit uitgebreide artikel met tips voor het online verkopen van je tweedehands spullen >>

Wees kritisch wanneer je al je spullen sorteert op stapels ‘verkopen’ of ‘doneren’. Zou jij dit product zelf kopen en hoeveel zou je er zelf voor betalen? En tot welk bedrag ben je bereid om voor een product tijd en moeite (foto’s en productomschrijving) te investeren in een advertentie?
Ik besloot voor mezelf om geen spullen op Marktplaats te zetten die minder dan €7,50 tot €10,- opleverden en die niet door de brievenbus pasten. Alle spullen waarvan ik dacht dat het minder geld of meer gedoe zou opleveren, heb ik aan de Kringloopwinkel gedoneerd. Voor mij persoonlijk is het de tijd en moeite niet waard om iedere dag met mensen te mailen en onderhandelen voor een kookboek waar ik €5,- voor vraag, en waar €3,50 incl. verzendkosten op geboden wordt. Daar heb ik geen tijd voor en geen zin in.

Dit verschilt natuurlijk per persoon, als jij dit wel de moeite waard vindt en je hebt er de tijd voor: doen!
Ook kun je natuurlijk een keer een kraam huren op een rommelmarkt of alles opsparen voor de Vrijmarkt op Koningsdag. Al die kleine bedragen kunnen dan bij elkaar toch een leuke opbrengst zijn. Maar voor mij persoonlijk was dit geen optie. Ik heb vaak aan beurzen en events deelgenomen en weet van mezelf dat ik hier geen plezier aan beleef.

ontspullen party stuff

Lastig, echt heel erg lastig om die leuke spullen te sorteren… Ik ben namelijk gek op slingers, grappige uitstekers, etagéres en bakspullen. Maar hoe vaak geef ik een feestje of bak ik een taart? Het klinkt bijna decadent om te zeggen, maar nadat ik iets één keer heb gebruikt voor een artikel op mijn blog, gebruik ik het zelden nog eens… Ik heb de vijf manden met fun stuff teruggebracht naar één en het voelde een beetje als ‘Kill your darlings’.
Maar oh… de RUIMTE die het gaf in de uitpuilende kast die ik nooit open durfde te doen! Priceless!

ontspullen sorteren


Foto: ik heb manden met spullen die ik wilde houden gelabeld op thema, zoals ‘Feestdagen, Zomer, Naaien, Bakspullen’ en ‘Knutselen’. Na het sorteren, puilden sommige manden toch nog erg uit en heb ik nog eens kritisch naar de inhoud van zo’n mand gekeken. Ik vond dit echt lastig en confronterend. Zo bleken wij een stuk of vijf vliegers en picknickkleden te hebben, maar we gebruiken ze niet allemaal. Uiteindelijk hield ik alleen onze favorieten.

Tijdens de periode dat ik ging puinruimen en spullen verzamelen voor de Kringloopwinkel, werd ik ook geconfronteerd met spullen die een emotionele lading voor mij hebben. Dingen als dagboeken en ordners met documenten. De neiging was groot om te denken ‘dit doe ik later wel’ maar als je eenmaal bezig bent: zet door!

dagboeken

Van de webshop bijvoorbeeld, heb ik een kast vol met mappen en administratie. Al deze dingen bevatten gevoelige informatie en ook hierin heb ik een eerste stap gemaakt met sorteren. Sommige dingen vind ik moeilijk om te vernietigen, maar wil ik niet bewaren voor mijn nageslacht of zelf nog aan herinnerd worden.

Voor de Belastingdienst is het ook niet noodzakelijk om de duizenden losse facturen (die ik ook digitaal heb) te bewaren, maar wel de jaarcijfers. Dit wordt nog een happening, maar het zal zeker ruimte geven en ‘verlossing brengen’ om binnenkort een klein privé BBQ-feestje in de tuin te hebben met een paar dozen vol papieren ballast.

Het resultaat van mijn ontspullen en minimaliseren project

Met name de laatste twee dagen voordat de Kringloopwinkel langskwam, ben ik als een razende bezig geweest om nog meer op te ruimen. De eerste dagen nadat ik de ophaalafspraak had gemaakt, was het voor mij heel duidelijk welke spullen konden blijven, verkocht of opgehaald mochten worden. Maar toen ik eenmaal alle kamers en kasten in huis had gehad, smaakte het onverwacht naar méér.

ontspullen

Foto: bijna klaar met ontspullen! Wil je geloven dat ik in totaal meer dan twintig (!!!) vuilniszakken heb weggegooid? De spullen op bovenstaande foto zijn allemaal opgehaald door de ophaaldienst van een Kringloopwinkel.

Het werkte namelijk verslavend, om steeds meer lege plankjes te zien en om te merken dat spullen me niets deden. Ik weet dat de slogan in de header op mijn site ‘Less is BORING’ is. Maar in sommige gevallen moet ik toch toegeven, dat ‘Less is more’ toch wel echt waar is.

Het voelde bevrijdend om afstand te doen van spullen. Kleding waar ik weliswaar aan gehecht was, maar toch niet meer droeg. Wat voor nut heeft het, om ze te bewaren voor ‘misschien ooit’ of ‘wat als’ en het bekende ‘Je weet maar nooit’.
Wat moet ik met dozen vol boeken die ik ooit met plezier gelezen had, maar toch geen tweede keer meer ga lezen? En dan heb ik het nog niet gehad over de enorme hoeveelheid speelgoed en baby- en kinderkleding.

Ik heb de ruimte niet om al die spullen te bewaren en ik hoop dat iemand anders er heel blij van wordt.
Het heeft mij letterlijk weer ruimte en rust in ons huis en in mijn hoofd gegeven. Geen geschuif meer met spullen en weer inspiratie om het in huis anders in te richten (ik wil nu nieuwe meubels). Maar vooral de rust in mijn hoofd om weer lekker met een schone lei te werken en nieuwe projecten op te pakken, is onbetaalbaar.

En niet schrikken, maar… ik vind schoonmaken nu ook een stuk minder erg om te doen, nu ik niet zoveel troep hoef te verschuiven. Oh lord, ga ik dan toch ooit eens een happy housewife worden…? (No worries, I won’t). En ik heb nu een goed excuus natuurlijk om weer nieuwe spullen te gaan shoppen, want die lege ruimtes inspireren voor een nieuwe look & feel 😉

TIP!
Meer inspiratie over ontspullen? Check de wekelijkse columns over dit onderwerp op de website van Flow Magazine!

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

44 reacties

 1. Wat een heerlijk artikel! Ik ben zelf dol op opruimen. Er gaat hier minstens elke maand een vuilniszak weg en een naar de kringloop. Opruimen geeft echt rust 🙂

  1. Ik bracht ook regelmatig een fietskrat vol naar de Kringloop, maar had het idee altijd bezig te zijn met opruimen en nooit klaar was.
   Nu dat ik zo rigoureus te werk ben gegaan, ben ik een stuk selectiever geworden in ‘nieuwe spullen’ en opruimen. Ik vind nu steeds eerder iets geschikt voor de Kringloopwinkel, omdat ik het graag leeg en opgeruimd wil houden haha

 2. Heerlijk om te lezen. Hier de laatste tijd ook veel weg gedaan. En idd…alleen dingen op marktplaats die de moeite zijn, ook vanwege m’n ervaringen met de webshop. Ik ga in tweedehands verkopen niet veel tijd steken, geen tijd voor en geen zin in want dan leidt bet alleen maar tot frustratie. Hier ook een kringloop die verkoopt voor het goede doel dus ik weet dat elke cent goed terecht gaat komen.
  Voor de webwinkel heb ik ook opgeruimd…sommige dingen lagen al twee jaar op de plank maar verkochten gewoon niet dus alles wat ook maar enigszins met het thema feest/verjaardag te maken had is naar ‘de kinderen van de voedselbank’ gegaan om verjaardagsboxen van te maken voor kinderen die anders niet kunnen trakteren of een feestje kunnen geven. Het deed me pijn om dingen die me investering gekost hadden weg te doen maar het is heeeeeerlijk dat er nu weer wat planken leeg zijn. Komende tijd ga ik nog wel even door want ik heb de smaak te pakken en denk ik dat er nog wel meer weg kan.
  Owja..wat ik ook gedaan heb is wat spullen waarvan ik wist dat een ander er blij mee zou zijn gewoon naar die ander opgestuurd. Als een soort ‘instaswap’ een ander verrassen. Dat was ook leuk!

  1. Same here. Waarschijnlijk speelt het wel mee dat als je al duizenden pakketjes in je leven hebt verzonden, je geen tijd en moeite meer gaat steken in alles wat erbij komt kijken om ‘kleine dingen’ via het web te verkopen. Ik heb ook alleen maar advertenties gemaakt voor spullen waarvan ik zeker wist dat het snel weg zou zijn en geen ‘lullige bedragen’ zou opleveren (Rice servies, elektronica, merkkleding e.d.). De rest heb ik allemaal gedoneerd en weggegeven.

 3. Oh wow goed bezig! Ik probeer zo min mogelijk te kopen, alleen dingen die echt nodig zijn. Maar soms vind je iets erg nodig en dat blijkt niet zo te zijn. Scheelt wel met troep weggooien en schoonmaken

 4. Heerlijk he opruimen! Ik doe het regelmatig en ga dan een dagje op de IJhallen staan met de spullen waarvan ik denk dat het wat gaat opleveren.

  1. Ik heb ook eens een kraam vol kleding en peuterspeelgoed helemaal leegverkocht. Leverde wel wat op en was de standhuur zeker waard, maar ik vind het niet leuk om te doen. Ik vind het te gek om markten en Kringloopwinkels af te struinen, maar echt verschrikkelijk om zelf in een kraam te staan verkopen. Koningsdag: idem ?

 5. Tof om te lezen dat ik niet de enige ben met een boel spullen.
  Ik kan elke week wel een grote schoonmaak houden zoveel rommeltje heb ik. Mijn motto was je kan ’t maar beter in huis hebben.
  Hobby’s pakte ik grootst aan om er vervolgens achter te komen dat ik het niet eens zo leuk vind.
  Wij gaan volgend jaar verhuizen en ik ga dit weekend een start maken. Mijn motto nu… zo min mogelijk verhuis dozen mee! Bedankt voor de inspiratie!

  1. Je zal zien dat wanneer de verhuizing nadert, je begint met de minst belangrijke spullen inpakken. Dingen die je niet dagelijks gebruikt en die diep opgeborgen in kasten liggen te verstoffen. Die spullen zijn uitermate geschikt voor een Kringloopwinkel ?
   Ik heb na een periode van veel verhuizingen een aantal dozen ongeopend weggedaan. Als ik de inhoud niet miste en in al die jaren niet de moeite nam om het uit te pakken, dan was het vast niet waardevol.
   Maar herkenbaar hoor, wat je zegt. Ik had dus manden vol met bakspullen en kratten vol shizzle om sieraden te maken. Twee dingen die ik nooit meer zo grootschalig zal gaan doen en die complete kasten in beslag namen. Zo heerlijk dat dit weg is en andere enthousiastelingen kunnen er écht wat mee ?

 6. Herkenbaar! Na het lezen van Marie Kondo ben ik aan de slag gegaan. Eerst mijn uitpuilende kledingkast en nu ben ik de zolder aan het ruimen… Het geeft een lekker opgeruimd gevoel en de kringloop winkel is ook blij!

 7. Wat goed! Ik vind het ook lastig om dingen weg te doen. Maar pas wel met een goed gevoel 4 volle tassen kinderkleding bij een gevlucht gezin gebracht en kinderschoenen aan een goed doel gegeven. Maar de zolder staat nog aardig vol…

 8. Opruimen is heerlijk! Wij gaan over twee weken verhuizen en ik wil heel veel NIET meeverhuizen! Ik zit alleen nog met spullen die nog goed zijn, maar die ik echt niet via Marktplaats kan aanbieden ( kandelaartje hier, dienbladje daar). Ik wist helemaal niet dat je alles naar de Kringloop kunt brengen! Dankjewel voor de tip.

  1. Ja, dat soort dingen slijt je niet op Marktplaats, tenzij het van een hip of gewild merk is. Ik weet niet waar je woont, maar wellicht hebben jullie ook een Kringloopwinkel in de buurt die een paar dagen voor de verhuisdatum kan komen ophalen. Scheelt een hoop gedoe en je ruimt zo lekker op vlak voor een verhuizing!

 9. Wat een inspirerend stuk! Ik hik er al lang tegenaan om flink op te ruimen. We zijn vorig jaar in januari begonnen aan de zolder en daarna weer gestopt. Vanmiddag begin ik gewoon klein met de kast in de woonkamer, alle beetjes helpen toch?
  Heb hardop gelachen om je opmerking dat je nu nieuwe meubels wilt trouwens 😉

 10. Lekker bezig geweest…!!! Ik heb t denk ik 1x per jaar zon opruimwoede… Mis de spullen daarna ook nooit… Waarom zolang vasthouden aan dingen he..???

  1. Omdat…. het misschien ooit nog van pas komt, je iemand anders er misschien blij mee kan maken, je nooit weet of je het nog een keer nodig hebt, omdat je wellicht ooit die hobby weer gaat oppakken/dat boek weer eens wilt lezen of omdat je heel misschien ooit weer die kledingmaat zal passen 🙂 Kortom: Weg ermee!!! Uit het oog, uit het hart 🙂

 11. Wat een fan-fucking-tastisch artikel is het geworden!!! Geweldig, de foto’s, de tips. Ik heb ook zo’n soort FB-groep voor mensen in de buurt (woonplaats bedoel ik). Dat is alleen een weggeef-groep en op de een of andere manier werkt dat soms ook niet. Men mag gratis iets afhalen. Maar ja, dan is het gratis en dan is een vaste afspraak maken ineens lastig. Of ze komen niet opdagen of zomaar een paar uur later. Laatst was er iemand die maar door bleef gaan over de ‘dure’ auto’s in de buurt (viel echt wel mee hoor), hoe mooi ons huis was en ga zo maar door. Voelde ik mij niet heel comfortabel bij.
  Vanochtend hebben H. en ik – gewoon met kleuter erbij – het deel van de zolder opgeruimd waar ik allemaal lege dozen (ja, je leest het goed. Neemt zo lekker veel ruimte in) had bewaard….voor als ik ooit weer eens wat verkocht. Je gelooft het niet. Ongeveer 60 (!) dozen en doosjes in verschillende vormen en maten zijn de deur uit gegaan. Wat een ruimte ineens! Had ik veel eerder moeten doen.
  Volgend weekend wil ik naar de kringloop hebben we afgesproken. Helaas gaat dit allemaal even niet op zijn KonMari’s. Maar toch heb ik het gevoel dat we nu meters aan het maken zijn (vorig weekend namelijk bijna alle schilderijen die we op kasten hadden staan opgehangen). Nogmaals, goede tips. En die over de bedragen, brievenbuspost … zo handig! Dank daarvoor!

  1. Je verloren reactie is opgeduikeld 🙂
   Ik begrijp het ongemakkelijke gevoel dat je beschrijft. Ik kreeg toen wij de webshop nog hadden (en nu ook als blogger trouwens) vaak ongemakkelijke bedelmails met een ‘jij hebt/krijgt al zoveel, misschien wil je eens…’-ondertoon. En ook al heb ik tig dozen en zakken met spullen weggegeven, bij een aantal (Facebook-) advertenties van spullen die ik wél wilde verkopen, zijn er nog altijd mensen die dan reageren: ‘Misschien kun je het doneren aan mensen die het moeilijk hebben/minima/vluchtelingen’.
   Maarre: wat goed, 60 dozen! Wat een ruimte zullen jullie opeens hebben 🙂 Motiveert het een beetje om nog meer aan te pakken/weg te doen?

   1. Ah wat fijn. Niet voor niets getypt dus 🙂 En zeker motiveert het. Ieder weekend pakken we minimaal een uurtje om wat te doen. Nu dus drie dozen in de schuur voor de Kringloop van afgelopen weekend. Jiehaa!

  1. Nou zeg! Ik kreeg net ook een mailtje van een andere lezer dat er iets mis ging met het achterlaten van een comment 🙁 Maar deze komt gelukkig wel aan, dus hopelijk was het iets tijdelijks en hadden er niet heel veel bezoekers last van…

 12. Wow 20 vuilniszakken. Good job! Ik vind Norah’s motto wel heel leuk 😉

  Ik moet ook nodig beginnen hier en dit artikel geeft mij een schop onder mijn lovely bigga ass en het is meivakantie dus geen smoesjes.

 13. Bij iedere verhuizing weer ellende. Maar het moet eens in de zoveel tijd bij mij. Nu ik samenwoon spreekt mn vriend me er op aan? Dan ga ik weer ruimen en gaat er een hoop weg. Ik ben een ernstige verzamelaar. Tegen hoarding aan ? Ik word er ook echt verdrietig van dingen weg te gooien. Kringloop werkt voor mij beter. Fijn artikel. Met twee weken meivakantie voor de boeg weer eens wat oppakken.

 14. Twee jaar geleden geemigreerd, dus dat was heel drastisch opruimen. Maar van de dingen waar ik echt aan gehecht was of veel herinneringen aan had heb ik foto’s gemaakt. Zo leuk om daar af en toe nog eens naar te kijken.

 15. Ik zou vast ook wel veel spulletjes weg kunnen doen, maar toch niet zoooo veel 😉 Iets weggooien doet toch altijd een beetje pijn, dus ik doe het helemaal niet vaak en wanneer het toch gebeurt, doe ik het liever naar de Kringwinkel dan het online verkopen. Dat is te veel moeite naar mijn zin 🙂

 16. Wij zijn hier ook weer hard bezig met ruimen. Onze slaapkamer vorige week, gisteren de kamer van mijn dochter en vandaag de kamer van mijn puberzoon. Heerlijk! Op de zolder ben ik al weken bezig. Daar vind ik het lastig. Er staan nog veel spulletjes van mijn moeder die ik destijds niet weg wilde doen. Ik ga er tòch weer opnieuw naar kijken nav jouw blog. Het werkt aanstekelijk! Dikke kus!

 17. Heel toevallig heb ik me kort geleden ook voorgenomen, om te ontrommelen….haha..alleen sinds kort werk ik zelf in een kringloopwinkel en daar kom ik steeds weer leuke koopjes tegen, zodat er wel wat heen gaan, maar ook wel steeds weer accessoires bijkomen, waar mijn man niet blij van wordt…hahaha…ben nogal een rasechte verzamelaar met alles en heb dus wel een aardig druk huis.Maar het klopt, dat opruimen rust geeft.Geeft meer overzicht en schoonmaken gaat sneller en beter.Leuk onderwerk trouwens en mooi artikel.Grtsz.

 18. Heerlijk hè opruimen! 😀 Ik heb nu niet veel spullen meer, maar in NL stond mijn zolder helemaal vol. Voor mijn emigratie heb ik bijna alles in 3 maanden tijd verkocht, op een een paar dozen met boeken die nog bij mijn ouders staan na. Ik heb verkocht via Marktplaats en inderdaad zoals je zegt de besloten Facebookpagina’s in mijn woonplaats. Voornamelijk die laatste deed het supergoed. Ik heb zelfs de meest kleine dingen daar verkocht, bijvoorbeeld al mijn bureauspullen zoals bakjes, pennen en schriften voor 5 euro, weg binnen een paar dagen. Net als lampen en eigenlijk alles. Op Marktplaats heb ik veel minder verkocht, met name mijn grote meubels. Naast mijn huis was zo een groene bak voor kleding, die dan naar het goede doel ging. Dus alles wat ik weg wilde doen en nog goed was heb ik daar ingegooid. Het was me een werk maar het was het waard 🙂

 19. Hahaha, Norah’s motto… XD Ja, ontspullen is som lastig. Ik heb met veel dingen geen moeite om het weg te doen, maar met kleine ‘misschien heb ik het ooit nodig’ dingen wel. Oh, en boeken gaan ook lastig weg. Neem later een eigen mini-bieb zodat ik al mijn books netjes kwijt kan zonder ze weg te hoeven gooien, haha. 🙂
  30 zakken is wel immens veel trouwens, nice job!

 20. Ah, stuff! Als ik om al mijn spullen heen een huis zou bouwen zou ik nu 2 keer zo groot wonen en dan heb ik ook nog een vriend die dat soort spul allemaal maar zooi en troep vindt en een bakelieten projector bijvoorbeeld niet op waarde kan schatten. Gelukkig hebben we een heel grote garage, met daarin helaas ook nog steeds verhuisdozen van 5 jaar terug toen ik nog in m’n uppie in Rotterdam woonde. Dus complimenten hoor Maris, beseft Seth wel wat voor wereldprestatie je hebt geleverd? 😉
  Marktplaats vind ik de hemel om zelf spullen op te kopen, maar de hel wat verkopen betreft. Mensen die aandacht en energie zuigen en keer op keer bewijzen dat domme vragen wel bestaan en het nut van het vak begrijpend lezen laten zien. Voor de kinderen heb ik er een paar schatten van meubels weten te ontdekken die met een kleurtje erop helemaal mijn smaak zijn, plus wat items die gewoon handig zijn zoals een fietskar. Maar ook daarbij geld, geduld (en een beetje geluk) is een schone zaak!

  1. Haha, dank je wel 🙂
   Seth zag op de derde opruimdag inderdaad wel dat het best een grote prestatie was ja, toen er steeds meer dozen en zakken opgestapeld werden in de bijkeuken om door de Kringloop opgehaald te worden.
   Ik vind kopen op Marktplaats ook leuker en fijner dan verkopen, daarom ben ik ook selectief met het soort spullen dat ik zelf aanbied. Van bepaalde merkkleding en interieur accessoires of elektronica weet je dat het binnen no time en voor (meer dan) je vraagprijs weg kan zijn. Als ik al twijfel of ik het zou kunnen verkopen, gaat het meteen naar de Kringloop, want het is mijn tijd en energie echt niet waard. Wat je zegt: er bestaan zeker wel domme vragen en het zuigt energie!

 21. Dat ruimt lekker op. Gelukkig ben ik zelf niet zo bewaarderig. Jij hebt natuurlijk ook een blog waarop je nog spullen kunt verkopen…. met jouw traffic, moet dat ook lukken toch?

  1. Ik heb dat inderdaad één keer op mijn blog gedaan, een Outlet met overgebleven voorraad van de webshop. Dat waren toen heel veel spullen (en veel van hetzelfde) dat ik toen voor een habbekrats aanbood. Maar dat zou ik met (mijn eigen) tweedehands spullen dan weer niet doen, voelt toch een beetje gek 🙂

 22. Ik verkoop eigenlijk nooit iets online, maar heb er geen moeite mee om spullen weg te doen. Het is maar materiaal en is te vervangen. Met de babykleertjes van I. ben ik wel heel voorzichtig, ik vind het zonde om ze weg te doen. En dat komt denk ik vooral omdat ik bijna alles alleen gedaan heb en alles me daar ook aan herinnert. Ontspullen vind ik trouwens wel fijn, ik houd van een leeg hoofd en word altijd erg onrustig als er te lang ergens iets rondslingert of teveel in het zicht ligt.

 23. O ja! Marie Kondo-achtig doe ik ook steeds meer weg. En ook ik heb ingezien dat ik de dingen best gewoon naar de Kringwinkel doe en die paar euro’s laat zitten. Een jaar geleden las ik op een blog: ‘doe gewoon weg, is het die 100 euro die het samen max oplevert, het echt waard?’ Dat was een eye-opener en nam veel schuldgevoel weg. Alleen bij boeken heb ik verrassend leuke deals gedaan. Als student literatuur lagen en liggen die me het nauwst aan het hart, maar man, wat een heerlijk gevoel zoveel weg te doen, net omdat het goed was en meer verdient dan verhuis na verhuis meegesleept te worden. Maar toen kwam ik er dus achter dat je met wat geluk echt toffe dingen kan ruilen en weer nieuwe dingen ontdekt. Toen was ik helemaal om.

  1. Weet je nog op welk blog je dat had gelezen?
   Ik ben het er helemaal mee eens, heb ook alleen maar spullen verkocht waarvan ik zeker wist dat het 1) snel weg zou zijn en 2) meer dan een paar euro zou opleveren. Ik heb (met mijn webshopverleden) al duizenden pakketjes verstuurd en wil inderderdaad al die moeite, tijd en energie niet steken in het maandenlang maken en bijhouden van advertenties, mailen met (mogelijke) kopers, maken van afspraken (met mensen die vaak niet komen opdagen) enz. Ik had na mijn mega-opruimsessie ook met mezelf afgesproken dat alle spullen die na twee weken nog niet verkocht waren, alsnog mee naar de Kringloop gingen. Want inderdaad: het is die paar euro die het oplevert niet waard om in huis stof te staan happen. De ruimte en rust is me meer waard 🙂

   1. Hey,
    ja, ik heb het teruggevonden, die uitspraak komt van hier: http://www.talesfromthecrib.be/2015/12/lilith-doet-van-declutterdecember/

    Kijk maar, jullie zeggen allebei hetzelfde, en ook ik herhaal het voor mezelf als ik in een aanval van gierigheid meen dat ik nog bakken geld kan verdienen met mijn oude rommel, en dat het pas dan gerechtvaardigd is het weg te doen:

    ‘Ik merk dat het beter gaat als ik de illusie opgeef dat er nog bakken geld aan mijn brol te verdienen valt, want ik heb gewoon geen tijd om met mensen te mailen en over prijzen te onderhandelen en thuis te blijven om zaken te laten ophalen. En dus heb ik het opgegeven: ik word blijer van het wegdoen dan van nog maanden wachten om er dan misschien nog een euro of honderd voor te krijgen. Time is ook money, zeg ik.’

 24. Door de jaren heen heb ik wel spullen via marktplaats verkocht waar ik niets meer mee deed. En het laatste jaar weer wat meer. Mijn huis is redelijk overzichtelijk en ik weet goed wat, waar te vinden, maar er kunnen toch nog heel veel spullen uit. Momenteel ben ik met een grote opruimactie bezig enorm gedreven door door het gevoel dat ik alles eenvoudiger wil. Meer terug naar basic en weer genieten van de dingen waar je echt van kunt genieten. Heel veel spullen horen daar niet meer bij… weg dus…..

  1. Ik heb nu al meerdere grote opruimacties gehouden en het blijft me verbazen hoeveel ik iedere keer weer weg kan/wil doen! Op het blog van Teamconfetti.nl (en op de website van het magazine Flow) vind je veel inspirerende tips en tricks voor écht opruimen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret