Mijn dochter is inmiddels geen belieber meer en gaat dit schooljaar voor het eerst een Sinterklaas surprise voor een klasgenootje maken. Hier kijk ik natuurlijk heel erg naar uit, want ik vind het echt héérlijk om samen te knutselen!
In 2015 hielp ik mijn zoon met het maken van een Sint Surprise. Hij maakte toen dit LEGO-poppetje voor een meisje uit zijn klas. Mijn dochter vond deze surprise zó leuk, dat zij dit ook wilde maken voor een klasgenootje. In deze blogpost vind je dus een mix van oude en nieuwe foto’s, met de creaties van mijn beide kinderen.
LEGO poppetje maken als Sinterklaas Surprise
LEGO is echt tijdloos en populair onder vrijwel alle leeftijden. Een gepersonaliseerd LEGO Poppetje maken is dus ook een leuk (en veilig) idee om te maken voor je volwassen collega, wiens lootje je hebt getrokken 😉 .
Deze Sinterklaas surprise is supersimpel om te maken en je hebt er geen ingewikkelde producten voor nodig. Wij hebben vrijwel alleen maar papier, lijm, plakband en lege dozen gebruikt voor deze kidsproof DIY. In de onderstaande how to, deel ik ook wat extra tips en tricks om de surprise met wat leuke details te personaliseren voor de persoon van wie jij een LEGO-poppetje wil gaan maken.
LEGO-pop surprise maken: wat heb je nodig?
- Een lege doos cornflakes, cruesli of crackers (voor het bovenlijf).
- 2 lege doosjes Schuddebuikjes voor de benen. Of verpakkingen van een ander product met de perfecte vorm, zoals AH Hagelslag bijvoorbeeld of Danerolles Plant Based Cookie Dough.
- 2 lege wc rollen (voor de handen).
- 2 lege rollen keukenpapier (voor de armen)
- 1 stuk karton uit een rol cadeaupapier (op maat knippen voor het hoofd)
- Geel knutselpapier voor het hoofd en de handen, overige kleuren knutselpapier voor de broek, het shirt enz.
- Schaar, lijm en potlood. Wij gebruikten ook dubbelzijdig tape: dit is heel handig, maar niet strikt noodzakelijk.
- Stiften, kleurpotloden of (water-)verf: wat jij in huis hebt of fijn vindt om mee te werken.
- Een LEGO-poppetje om als voorbeeld te gebruiken. Als je deze niet hebt, zoek dan een afbeelding op Google.
Hoe maak je een LEGO poppetje van karton?
Wij hebben de cornflakes doos voor de helft gevuld met proppen papier, daarop het cadeautje gelegd en weer verder opgevuld met papierproppen. Ook leuk om er bijvoorbeeld nog wat chocolade munten of pepernoten bij te stoppen! De doos hebben we stevig dicht getaped en rondom met wit papier beplakt.
Je kunt het cadeautje ook in het hoofd verstoppen, maar het leek ons logischer dat de LEGO-pop steviger bleef staan, wanneer het gewicht in het midden verdeeld was. Van de doosjes Schuddebuikjes hebben we de dop eraf geknipt en de overige drie flappen naar binnen gevouwen en stevig dichtgeplakt.
De Schuddebuikdoosjes hebben we ingepakt met roze papier en vervolgens met dubbelzijdig tape aan de cornflakes doos vastgeplakt. Plak daarna nog een strook papier in de kleur van de broekspijpen rondom de doos cornflakes, zodat het echt op een broek lijkt. Voor de voetjes knip je twee stroken papier uit, die even breed zijn als de beentjes. Deze plak je eronder.
Voor het LEGO-hoofd knip je een grote koker op maat van een stuk karton uit een rol cadeaupapier. Dit plak je aan elkaar met plakband en onderaan knip je deze rondom in. Al deze flapjes plak je aan de binnenkant aan elkaar vast met plakband. De buitenkant beplak je met geel papier.
Tips voor het maken van een persoonlijk LEGO poppetje als Sinterklaas Surprise
Maak eerst een schets, zodat je van tevoren goed weet hoe je de hoekige lichaamsdelen aan moet kleden:
Wij kwamen er tijdens het maken van bovenstaande schets bijvoorbeeld achter dat het wel een érg kort hockey-rokje zou worden als we ook nog een hart op het shirt wilden maken 😉 . Daarom besloten we daarna om een langer plooirokje te maken en op het lijfje te plakken, in plaats van de rechthoekige doos in 2 kleuren te verdelen voor het sport tenue.
Teken eerst het gezicht, voordat je deze op het hoofd plakt. Bekijk hiervoor goed wat voorbeelden van LEGO-poppetjes en probeer als het even kan wat expliciete kenmerken toe te voegen. Denk hierbij aan de kleur van de ogen, een moedervlek of sproetjes op het gezicht, een baard, snor, bril, wenkbrauwpiercing enz.
Ik vind breed lachende mondjes leuker dan een simpel lijntje, dus wij hebben het mondje eerst op wit papier getekend, vervolgens uitgeknipt en op het gele hoofd geplakt. Plak ook een gele halslijn op het bovenlijf en markeer de rand met een dikke zwarte stift:
Voor de armen gebruik je twee lege rollen keukenpapier, die je iets korter knipt en beplakt in dezelfde kleur papier als het bovenlijf. Voor de handjes hebben wij twee wc rollen doorgeknipt en beplakt met geel papier. De onderdelen zijn ook weer aan elkaar bevestigd met dubbelzijdig tape.
LEGO-poppetje details maken (haar & accessoires)
Het haar hebben we heel eenvoudig op wit papier getekend en met waterverf ingekleurd. Omdat je hiermee snel kleuren in elkaar kunt laten overlopen, krijg je een levendiger effect. En het gaat sneller dan inkleuren met stift, dat is ook fijn. Toen de verf opgedroogd was, hebben we harde zwarte lijnen aangebracht met een dikke stift.
Echt LEGO-haar heeft harde, strakke vormen en lijnen, dus probeer een goed voorbeeld te zoeken van een poppetje met een coupe van de persoon wiens lootje je hebt getrokken. Je kunt een schattig meisje natuurlijk ook leuk één of twee staartjes geven, eventueel met strikjes of bloemetjes. Probeer het er wel uit te laten zien als een ‘helm‘ die je op het hoofdje klikt. Heeft de persoon in kwestie veel of kleine krullen? Deze kun je ook maken van stroken papier en opkrullen met een schaar, dat geeft een tof 3D-effect!
Ons poppetje kreeg een wit T-shirt met een regenboog en ronde hals. Let er goed op dat de hals mooi uitkomt met het hoofd, dus niet te breed of te smal. Heeft de persoon van wie jij een poppetje gaat maken een uitgesproken kledingstijl, een favoriet kledingstuk of accessoire? Dan is het natuurlijk wel zo leuk om dit na te maken! Voeg een handtas of telefoon toe of teken bijvoorbeeld een parelketting om de hals. De LEGO-pop van mijn dochter, kreeg bijvoorbeeld een hockeystick:
De regenboog hebben we op papier getekend, uitgeknipt en opgeplakt. Dit leek ons veiliger dan rechtstreeks op de doos tekenen, met het risico dat het mislukt en dat we dan de doos opnieuw zouden moeten beplakken of het poppetje uit elkaar moesten halen.
LEGO-logo in een Sinterklaas surprise
Als de persoon van wie jij een LEGO-pop wil gaan maken geen ingewikkelde of lange naam heeft, dan is het een leuk detail om ergens op de pop zijn/haar naam als logo te laten terugkomen. Wij hadden de extra mazzel dat de naam van het meisje voor wie de surprise was, redelijk overeenkomt met de naam LEGO. We hebben ons best gedaan om haar naam als LEGO-logo te schrijven.
Het LEGO logo staat oorspronkelijk in een rood vierkantje, maar aangezien wij een girly popje met een regenboog shirt hebben gemaakt, vonden wij het leuker om haar naam op een rood hart te plakken. Zo cute! In plaats van een hart, kun je natuurlijk ook een rood LEGO-steentje tekenen, een auto, paprika of iets anders leuks in de kleur rood.
Tot slot nog een leuke foto die ik een paar jaar geleden van een lezer heb gekregen:
Ga jij ook aan de slag met een DIY of recept van mijn website? Maak er dan vooral een foto van, wellicht deel ik ‘m in een volgende blogpost met Fan Mail! Deel je foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tag @hare_maristeit op Instagram.
PIN DIT:
15 reacties
Wat leuk om op deze manier een suprise te maken 😉
Xoxo
Leuk gedaan!!
Wat leuk gedaan!!
Ik vind deze zo tof. Ik ga hem vandaag ook delen op mijn blog en op mijn facebookpagina. Bij mij komt er ook nog een surprise idee online. Ik denk dat Mika hiermee wel de show gaat stelen hoor ?
Aaah wat leuk, dank je wel! ❤?
Leuk! En vooral die cursus striptekenen voor kinderen, dat zou hier ook een succes zijn. Ik ga eens kijken of ze dat hier ergens organiseren.
Wat is de surprise leuk geworden! Wat een leuk idee!
Wat gaaf! Super leuk.
Misschien ga ik dit proberen, mocht ik het doen en het ziet er best oke uit dan hashtag ik je uiteraard!
Haha ?
Er kan niet veel misgaan hoor! En anders geef je 1 van de kids de schuld.
Ons poppetje heeft ook veel zichtbare plakband e.d. maar dat noem ik “de charme van kindergeknutsel” ?
Oh, en gewoon een kek filtertje gebruiken voor je foto ?
Super leuk gedaan!
Superleuk gedaan! Hoe heb je armen vastgemaakt aan het lijf? Mss lees ik erover heen?
Gewoon met dubbelzijdig tape ?
goed idee heb hem helemaal nagemaakt!!!
goed jaap ga hem weggeven
;haao