Hoe word je stamceldonor?

“Wist jij dat er twee manieren zijn om stamcellen te geven?
Veel mensen durven zich niet als stamceldonor aan te melden, omdat zij het idee van een beenmergpunctie eng vinden.
Maar de voornaamste stamceldonaties (90%) worden tegenwoordig gewoon via bloedafname gedaan! “

stamceldonor

Vorig jaar zag ik op TV een oproep voorbijkomen van de twintigjarige Oscar Westbroek die aan leukemie lijdt en voor wie (nog) geen stamceldonor is gevonden.
Dat komt door zijn deels Indische afkomst. De bloedgroep zelf doet er bij stamceldonatie eigenlijk helemaal niet zo toe, maar juist op stamcelniveau steekt het heel nauw: stamcellen zijn eigenlijk dus gewoon nasty en racistische m*therf*ckers.

Normaal gesproken is de kans op een match tussen donor en patiënt 1 op de 50.000. Voor Oscar is die kans nog veel kleiner en is het dus van groot belang dat mensen met gemengd bloed zich aanmelden als donor.

Toen ik Oscar vorig jaar op TV zag, brak mijn hart een beetje. Net als hij, heb ik namelijk ook gemengd bloed.
Het idee dat mijn kinderen of ik ooit met deze k*tziekte te maken krijgen, moeten afwachten op een match met een donor en nóg minder kans maken vanwege onze ‘samenstelling’…

Ik kan en wíl het me niet voorstellen wat Oscar en zijn ouders nu doormaken.

Vorig jaar heb ik meteen de site (Matchis.nl) opgezocht om me aan te melden als donor, maar die lag er met zoveel media aandacht urenlang uit. Zodoende ben ik het een beetje vergeten en schrok ik zo rond de feestdagen wéér wakker, toen Oscar opnieuw op TV te zien was.

Ik wilde me weer meteen aanmelden, maar natuurlijk lag de site weer plat. Ik maakte daarom een agenda alert aan en kreeg twee dagen later een herinnering in mijn inbox: meld je aan als stamceldonor.
En dit keer lukte het wél.

Wat is stamceldonatie?

Voor patiënten die een stamceltransplantatie moeten ondergaan zijn stamcellen van een stamceldonor vaak de laatste kans op leven.

Om één geschikte stamceldonor te vinden voor een patiënt is er een heel groot aantal potentiële donoren nodig. De kans dat twee willekeurige personen met elkaar matchen is zeer klein. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich aanmelden.

Per jaar krijgen enkele duizenden mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben. Een patiënt met leukemie of een andere ernstige bloedziekte kan genezen door middel van een stamceltransplantatie.

Nog steeds is het niet mogelijk om voor elke patiënt op tijd een passende stamceldonor te vinden. De kans dat je een donor binnen de familie van de patiënt vindt, is slechts 30%.

Er moet dus vaak worden gezocht naar niet-verwante stamceldonoren.
In Nederland is er een groot tekort aan onverwante stamceldonoren, slechts vier procent van de Nederlandse patiënten ontvangt stamcellen van een Nederlandse donor.
De kans dat er een goede match is tussen een onverwante donor en ontvanger is enorm klein. Daarom is iedere aanmelding van levensbelang.

Wie kan zich aanmelden als stamceldonor?

Iedereen die aan de gezondheidscriteria voldoet, in Nederland woont en tussen de 18 en 50 jaar oud is, kan zich via de website van Matchis aanmelden als stamceldonor.
Let op: je bent dan nog niet meteen donor. Je ontvangt thuis nog een registratiesetje om je aanmelding te voltooien.

Wanneer je er zeker van bent dat je stamceldonor wilt worden gaat het het aanmeldingstraject als volgt:

 • Via dit dit online aanmeldformulier kun je je aanmelden als stamceldonor. Je vult je persoonlijke gegevens in en doorloopt een medische vragenlijst, om te kijken of je stamceldonor kan worden.
 • Je krijgt van Matchis een mail met een bevestigingslink. Klik één keer op de link om je aanmelding te bevestigen.
 • Na jouw bevestiging wordt je aanmelding gecontroleerd. Als alles er goed uitziet wordt je aanmelding goedgekeurd. Bij medische indicaties zal je aanmelding beoordeeld worden door de donorarts. Indien je wordt afgekeurd, laat Matchis jou dit (per mail) weten.
 • Na goedkeuring ontvang je per post een registratiesetje en je krijgt een mail wanneer deze op de post gaat. Hiermee neem je zelf een beetje wangslijmvlies af, met bijgevoegde wattenstaafjes. Daarna stuur je het pakketje terug naar Matchis.
  Matchis
 • Je setje wordt doorgestuurd naar het lab. Wanneer jouw setje naar het lab gestuurd wordt, krijg je hier bericht over. Het lab bepaalt aan de hand van jouw wangslijmvliesweefsel op het wattenstaafje je stamcel-typering. Hier gaan zo’n 6 weken overheen, maar dit kan ook langer duren.
 • Wanneer de typering voltooid is komen deze gegevens (anoniem) in een wereldwijde database van stamceldonoren te staan. Hiervan krijg je per mail een bevestiging met je donornummer.

Als je eenmaal in het bestand opgenomen bent, is de kans dat je wordt opgeroepen gering. Van alle Nederlandse donoren geven er ongeveer 50 per jaar ook daadwerkelijk stamcellen voor een patiënt ergens op de wereld.

Als jij een match bent met een patiënt, neemt Matchis contact met je op. Pas dan volgt – na uitgebreide voorlichting en (medische) keuring – de daadwerkelijke donatie van de stamcellen.

Meer weten over hoe stamceldonatie werkt?
Klik HIER en lees ook de VEELGESTELDE VRAGEN.

stamceldonor

Ik heb me dus aangemeld en ik hoop dat ik een aantal van mijn lezers kan aansporen om dit ook te doen.
Ik wéét door alle reacties en feedback die ik krijg op mijn Indische recepten, dat er heeeeel veel Indo’s tussen jullie zitten, dus…. Chop chop en ADUH jullie: vraag zo’n registratiesetje aan!

 

[bctt tweet=”Hoe word je stamceldonor?” username=”MarisMariaRenne”]

 

Zijn jullie al stamceldonor? En zo nee: gaan jullie je ook aanmelden?
Laat het weten in een reactie!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

16 reacties

 1. Mijn moeder is 1 keer opgeroepen en heeft toen beenmerg afgestaan. Ik dacht toen nog dat ik me daar ook voor wilde aanmelden. Is er steeds niet van gekomen. Ik heb me nu gelijk aangemeld, ben benieuwd of ik een geschikte donor kan zijn en in het bestand kom. Mocht dar zo zijn ga ik er ook een blog over schrijven want jouw blog heeft me er weer aan helpen denken!

 2. Ik mag geen stamceldonor en geen bloed meer geven. Mag niet met MS. Ik ben wel donor maar of dat mag? Mar daar komen ze in t zkh dan wel achter of ze wat met me kunnen.

 3. Wij hebben van heel dicht bij mee gemaakt hoelang het kan duren. 20 jaar ziek en vaak balancerend op het randje van de dood en nu 5 jaar geleden een gelukte transplantatie .
  Nu geniet de vader van mijn 22 jarige zoon weer van het leven en kan martijn ook eindelijk een niet zieke vader mee maken.
  Het is voor hem een grote impact op zijn leven geweest als kind en als volwassen zoon.
  Echt hel mooi dat jij t onder de mensen brengt!

 4. Wat goed dat je hierover gedeeld hebt, ik heb me ook net aangemeld. Ik wou wel eerst weten of het met beenmergafname gedaan werd, vooral omdat ik weleens gehoord heb dat dit nog tijdenlang pijnlijk blijft. Ik verwacht dat ik nooit opgeroepen zal worden want ik heb volgens mij geen bijzonder bloed. 😉 En anders dan is het fijn om iemand zo te kunnen helpen.

 5. Goed dat je dit doet, en hier over schrijft! Zelf mag ik geen stamceldonor worden, mensen met overgewicht willen ze niet. Maar ik zeg al langere tijd, het is een van de eerste dingen die ik ga doen als ik geen overgewicht meer heb.

 6. Na een aantal dagen er over nagedacht te hebben, heb ik mij ook zojuist aangemeld als stamceldonor.
  Het schijnt ook niet algemeen bekend te zijn dat beenmergafname nu ook via bloed kan. Vele mensen in mijn omgeving waren hier verbaasd over en overwegen nu zelf ook donor te worden.

 7. Ja dat hield veel van mijn vriendengroep tegen. Maar via bloedafname maakt het wel wat “aantrekkelijker” ?

  Ben benieuwd wanneer en of ik iemand ooit kan helpen!

 8. Wat goed dat je hierover schrijft! Ik was me er helemaal niet van bewust, maar heb een agenda reminder gezet voor een rustiger tijdstip om mij wat meer in te lezen en me aan te melden. Dank voor de bewustwording!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret