Badjak 1 jaar!

Badjak jarig

’s Werelds allerleukste poesbeest is vandaag jarig!
Natuurlijk vinden alle ouders hun eigen kinderen het allermooist en leukst, maar…. Badjak is écht de allerleukste kat EVER 🙂

Ons eigenaardige mormel woont al bij ons sinds zijn geboorte en hij heeft een heuse fanbase.
Wanneer ik foto’s of filmpjes van hem deel op Instagram Stories, word ik overspoeld met reacties en privéberichtjes. Meestal zijn die leuk, soms een tikkeltje (over-)bezorgd (waarover later in deze blogpost meer).

Mijn kattenkind blaast vandaag dus één kaarsje uit. Vandaag blik ik daarom even terug op zijn eerste levensjaar en praat ik jullie bij over onze nieuwe gezinssamenstelling. Want die is helaas een paar maanden geleden veranderd 🙁 

Wat vooraf ging….

Een samenvatting voor lezers die nu pas aanhaken:

Begin 2014 adopteerden wij een bejaarde poes (16 jaar oud) om bij ons thuis van haar welverdiende pensioen te genieten. Ze heette Sari en was een ongelooflijk lief en rustig knuffelbeest. Wij waren echt stapelgek op haar.
Sari overleed in mei 2016 op een respectabele leeftijd van 18+ en  ik zei toen: “Ik wil nooit meer een huisdier”.
Zie ook: Afscheid nemen van een huisdier, samen met je kind…

Maar binnen no time hadden we weer overlast van muizen en werd onze achtertuin als openbaar toilet gebruikt door de (vele) katten uit de buurt, dus besloten we toch maar weer een poes te adopteren. Een jonger modelletje dit keer, want van de vorige hebben we maar veel te kort mogen genieten.

In oktober 2016 adopteerden wij een prachtige jonge lapjespoes van 2,5 jaar oud, die wij Couscous hebben genoemd.
Het was even zoeken naar een geschikte naam, want ze heette van oorsprong ‘Nora‘ en dat matchte natuurlijk niet met de naam van mijn dochter (Norah: andere spelling, maar dezelfde uitspraak).
Zie ook deze blogposts: ‘Gezinsuitbreiding!’ en ‘De eerste dagen met nieuwe poes! En haar naam is….’ 

Dit was even wennen, want Couscous had een heeeeeeel ander karakter dan haar voorganger en was ook een stuk fitter en sneller. Maar het duurde niet heel lang, voordat ik ook gek op haar was en haar nogal eigenaardige karaktertrekjes kon waarderen.
Couscous had een érg sterke wil en was nogal dwingend. Daarnaast kon ze je ook erg intens aankijken, wat soms een beetje ongemakkelijk was (het eten van je bord afkijken en zo).

Couscous took no crap. Ze was de queen van de hood en tolereerde geen andere katten in onze tuin. Katers die drie maten groter waren heb ik haar fearless en ghetto-style uit onze tuin zien jagen: ze heeft me vaak zooooo trots gemaakt.
Ze was wel knuffelig, maar alleen wanneer zij daar zelf zin in had. Je kon haar niet zomaar oppakken wanneer jij zin had om te knuffelen: her terms only.
Onze (destijds eenjarige) dochter werd door haar gedoogd, maar wel altijd met een schuin oog aangekeken. Ze was geduldig en verdraagzaam met haar, maar wel op haar hoede.

Een sterilisatie stond op de planning, maar… de natuur was ons voor.

Iets gemist uit de soap ‘Krolse Tijden, Kittige Tijden‘?
Lees en kijk alle afleveringen terug:

Aflevering 1: Schaamteloze stoeipoes…
Aflevering 2: We zijn zwanger!
Aflevering 3: Zwangerschapsupdate: de laatste loodjes!
Aflevering 4: De kittens zijn geboren!
Aflevering 5: De Kraamtijd.
Aflevering 6: Gender Reveal
Aflevering 7: Trial & TERROR
Aflevering 8: Bye Bye Oreo….
Aflevering 9: The End…
BONUSaflevering 10: Hoe gaat het nu met….?

Op 2 juli 2017 beviel Couscous van vier prachtige kittens.


Foto: links Badjak en rechts zijn broertje Sambal, slechts een paar uren oud.
Ik vond het wel leuk om de twee rode kittens sambalnamen te geven. Het nestje bestond verder nog uit een prachtig schildpadkatje die de naam ‘Tofu‘ kreeg en een zwart fluweelzachte kitten met een wit buikje, die de toepasselijke naam ‘Oreo‘ kreeg.

Al sinds de geboorteaankondiging van het nestje, was iedereen lyrisch over de prachtige Tofu, maar ik had metéén een klik met Badjak. Ik zag en wist meteen: ‘Jij bent LEUK!


Foto: Badjak doet voor het eerst zijn (toen nog blauwe) oogjes open.

Ik wist ook meteen dat ik hem wilde houden, samen met Couscous. Er was gewoon iets speciaals aan/met hem: hij straalde zoveel meer rust uit dan de rest van het nestje en had iets aandoenlijks, sufs en koddigs in zijn blik.

kittens gender reveal

kittens gender reveal

kittens gender reveal

Voor de Gender Reveal leek het mij wel leuk om alle beestjes met beschuitjes (en bijpassende blauwe of roze muisjes) te fotograferen.
Dit was superlastig om te doen, want drie kittens stuiterden over tafel en doken op de beschuitjes, terwijl ze luid miewden (kittens miauwen niet, maar ‘mieuwen’).
Behalve Badjak dus, die bleef rustig zitten en kon ik zelfs in een kuipje positioneren en rustig fotograferen:

kittens gender reveal

In de vele filmpjes die ik op Instagram Stories heb gedeeld, zag je ook duidelijk een verschil tussen hem en zijn broer en zusjes. Hij was aanzienlijk rustiger dan de rest. Hij ging altijd rustig bij zijn moeder chillen, terwijl de rest de tent afbrak.

Vanaf het moment dat ik hem op schoot kon nemen, heb ik hem op zijn rug gelegd en over zijn buik gekroeld.
En zo ligt hij nu een jaar later nog steeds het liefst 🙂

Toen de overige drie kittens het nest hadden verlaten, heb ik nog even overwogen om hem een andere naam te geven.
Ik vond ‘Badjak’ leuk in combinatie met zijn broertje ‘Sambal’ maar ‘alleen Badjak’ was even wennen (ook in combinatie met moederpoes Couscous).


Maar al snel besloot ik om hem toch maar gewoon Badjak te blijven noemen.
Badjak is namelijk de allerzoetste sambalsoort en hij doet zijn naam echt eer aan: er zit NUL pit in hem 😉

Tijdens zijn eerste zomer en herfst, takelde hij wel wat planten toe. Maar de schade viel me alleszins mee.
Met Kerst had ik een grote roze kerstboom hysterisch opgetuigd en uit voorzorg extra stevig bevestigd om de breekbare ornamenten te beschermen.
Voor een kitten van slechts een half jaar oud, was hij echt bijzonder rustig. Af en toe heeft hij een tikje gegeven aan een glimmende bal, maar over het algemeen heeft hij de (uitnodigende!) boom eigenlijk best wel met rust gelaten.

Hoe Badjak met mijn dochter omgaat, is ook echt wel bijzonder te noemen.
Ik heb haar vanaf dag één geleerd om lief voor hem te zijn, maar ze was natuurlijk nog een peuter toen hij een ieniemienie kitten was.
Ze sjouwde hem overal mee naartoe in tasjes, tilde ‘m altijd (met één hand) op en propte hem zelfs in kleine speelgoedpannetjes om ‘gezellig samen te koken’.
Hij vond (en vindt nog steeds) alles best.

Toen hij wat groter werd en ze hem met twee handen moest optillen, dacht ik dat hij wel minder van haar zou accepteren. Maar hij is nog steeds haar speelgoed en knuffelbeest en hij laat bijna alles toe.
Wanneer hij ergens echt geen zin in heeft, dan springt hij weg en dan laat ze hem met rust. Maar dit gaat dus best ver: ze kan zelfs OP hem liggen.
Hier heb ik wel wat geschokte reacties op gekregen (Instagram Stories) maar heus: no pussy’s are harmed en hij zoekt op zijn beurt ook haar weer op, om op haar hoofd te gaan liggen wanneer ze bijvoorbeeld op de bank ligt. Ze verdienen elkaar 😉

1 jaar later

Badjak is nu nog steeds een schattig klein beestje in de groei.
Ook lijkt hij een echte luie binnenpoes te zijn, maar hij heeft nu een tweetal kortdurige fases gehad dat hij veel (en lang: +24 uur) buiten was.
Daar is hij dan vervolgens weer zo moe van, dat hij dagenlang alleen maar gaat slapen en eten. En knuffelen. In gekke houdingen:

Hij is supervertrouwd met ons, maar van visite moet hij niets hebben. Zodra de deurbel gaat, vlucht hij naar boven. Zelfs wanneer het een pakketbezorger is: hij blijft nooit beneden wanneer hij andere mensen hoort of ziet.
Supergrappig: zodra de voordeur dichtgetrokken wordt, dan komt hij voorzichtig de trap af om te checken of de kust al veilig is 🙂

In tegenstelling tot zijn moeder, is hij ook allesbehalve streetwise.
Het is echt een grote schijterd, dus ik reken niet op hem met catfights in de tuin.

Van zijn moeder Couscous hebben we helaas een paar maanden geleden afscheid genomen en hier had ik het best wel moeilijk mee.
Na haar sterilisatie, werd ze een stuk rustiger en knuffelliger, maar ze moest helemaal niets hebben van Badjak.
Ze vochten dagen en nachten aan één stuk door en wij werden er helemaal wanhopig van. Badjak wilde met haar spelen of bij haar liggen, maar zij reageerde heel vijandig.

Ik werd er een periode echt knettergek van, toen mijn dochter een tijdje slecht sliep en ’s nachts vaak wakker werd. Dan werden die gebroken uurtjes afgewisseld door kattengevechten, of werd ik op een nacht dat zij wél doorsliep uit mijn slaap gehouden door krijsende katten in huis.

Voor Couscous hebben we een superfijn nieuw onderkomen gevonden: een bijzonder gezin met een tienerdochter die niet zonder kat kan en wiens geliefde poesbeest was overleden en erg gemist werd.
Ik krijg af en toe leuke foto’s van Koningin Couscous doorgestuurd, die werkelijk waar nu van een VIP Royal Treatment geniet en dagelijks tot in extremen in de watten gelegd wordt. Zelfs haar verjaardag werd gevierd met taartjes en cadeautjes!

En Badjak…. is en blijft een eigenaardig, suf en wollig mormel die de hele dag door mijn dochter rondgesjouwd wordt en ’s avonds in rare houdingen op mijn schoot komt knorren 😉
As we speak is hij weer bijna 24 uur weg en probeer ik me geen zorgen te maken (aangezien hij tot nu toe steeds weer thuiskomt en dan dagenlang voor pampus op de bank of vensterbank ligt). Maar stiekem vind ik dit best lastig, aangezien hij niet zo dapper en stoer is en de hood gedomineerd wordt door grote en vechtlustige katten….

Check op Instagram de hashtag #badjakmiauw voor een overzicht van lieve Badjakfoto’s.
Op mijn profiel (@hare_maristeit) vind je tussen de hoogtepunten ook grappige filmpjes van ons suffe beestje 🙂 

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret