Hoe krijg je beschadigd speelgoedhaar weer glanzend en krullend?

my little pony make over

Afgelopen weekend kocht ik op de VerzamelaarsJaarbeurs in Utrecht twee vintage My Little Ponies voor mezelf Norah. Ik vind de nieuwe generatie pony’s niet leuk, jullie wel? Die paardjes uit de 80’s, waar ik als Mini-Maris mee heb gespeeld zijn veel leuker, liever en braver.

Nou is ‘vintage’ natuurlijk gewoon een hip woord voor ‘oud’ en ‘tweedehands’. Ik heb geen moeite met tweedehands spullen kopen en vind het heerlijk om te struinen op rommelmarkten en in Kringloopwinkels.
Maar ondanks dat ik een hekel aan schoonmaken heb, wordt alles wat ik tweedehands heb gescoord eerst grondig gereinigd voordat ik het zelf ga hergebruiken.

En zo dus ook deze pony’s, waar al menig kindje de afgelopen 25 jaar mee heeft gespeeld. Ze konden wel een opfrissend badje en een haarbehandeling gebruiken.

Op Pinterest vond ik wat handige tips voor het opknappen van speelgoedhaar. Had ik dit vroeger maar geweten, dan had ik niet de schaar in Barbie’s coupe gezet en vervolgens tranen met tuiten gehuild…

Het haar van Barbies en My Little Ponies wordt na verloop van tijd dof en gaat klitten. Maar er is goed nieuws voor Mama’s met kleine meisjes (of lovers van vintage My Little Ponies, zoals moi), want met slechts een kleine beauty treatment, zien je paardjes er weer zo goed als nieuw uit!

 

Voorfoto’s van vintage My Little Ponies: Vergane glorie….

My Little Pony before

Aanschouw hier de smoezelige My Little Ponies met hun ‘vergane glorie coupe’.

My Little Pony vintage

Het roze paardje had al zeker 20 jaar een vlecht in haar manen. Ik kreeg de vlecht nauwelijks uit elkaar getrokken en het uiteinde was één grote klittenbol.

My Little Pony behind

My Little Ponies unhappy

Ze kijken niet echt blij, toch? Ik vond daarom dat ze wel een dagje ‘Spa’ hadden verdiend.

 

Beauty Treatment voor beschadigd speelgoedhaar

my little pony emmertje sop

Ik heb de pony’s eerst een uur laten weken in een emmertje heet water met een flinke scheut wasverzachter. Met een sponsje heb ik ze ook even goed schoongemaakt. Je blijft uiteraard wel zien dat ze niet in 2015 gemaakt zijn, maar dat geeft natuurlijk niet.

my little pony wasverzachter

Na even speuren op Pinterest, las ik dat je het haar van de pony’s kunt ontklitten en weer laten glanzen, door het in te smeren met wasverzachter of crèmespoeling. Wasverzachter vind ik lekkerder ruiken, daarom koos ik hiervoor.

Ik heb de My Little Ponies op een handdoek gelegd en de manen nog even ingewreven met wasverzachter. Na een half uurtje inwerken, spoel je dit goed uit en laat je de paardjes een uurtje drogen op de handdoek.

 

My Little Pony Hair Salon

my little pony how to

En nu ‘the fun part’, althans, voor vrouwen zoals ik, die stiekem nog steeds graag met My Little Ponies spelen (ssssht!). De manen van de paardjes zijn nu weer zacht en je kunt het weer makkelijk doorkammen met een klein borsteltje of een kam.

Van het roze paardje heb ik de uiteinden van de staart nog iets getrimd. De haren zien er weer glanzend uit, maar er zit geen model in. En een My Little Pony met een bad hair day, dat kán natuurlijk niet.

my little pony krulspelden

Ik heb een paar papieren rietjes (van de HEMA) in kleine stukjes geknipt en mijn voorraad schuifspeldjes erbij gepakt. De bijna opgedroogde manen, heb ik in kleine strengen verdeeld en over de rietjes gerold. Met een speldje blijven de mini haarrollers stevig vastzitten.

 

Nafoto’s: Happy Brand New My Little Ponies

my little pony krulspelden uit

De pony’s hebben een nachtje met de krullers in geslapen en de volgende ochtend heb ik deze er voorzichtig uitgetrokken. Is het mijn verbeelding, of lijken ze echt al een beetje opgeknapt door dit beauty slaapje?

Op Pinterest vond ik ook tutorials voor het maken van krullen met behulp van een stijltang (op een laag standje) en een satéprikker, maar dit durf ik niet aan.

Mini-Maris heeft ook wel eens iets geprobeerd met een krultang op haar Barbie en dat resulteerde in een gesmolten plastic klont op Barbie’s hoofd.
Mocht jij het wel willen proberen, wees voorzichtig en zoek eerst even wat tips op Pinterest. Speelgoedhaar is natuurlijk gemaakt van brandbaar nylon.

My Little Ponies happy

Tadaaaa: kijk ze eens shinen?! Ze zijn duidelijk weer helemaal happy met hun glanzende lokken en feestelijke pijpenkrullen.
Als Norah er over een paar jaar ook mee gaat spelen en de pony’s zijn dan weer toegetakeld, kunnen we leuk samen de paardjes een beauty treatment geven. Can’t wait!

My Little Ponies happy close up

barbie-krulspelden

barbie-mooi-haar

my-little-pony-make-over

my-little-pony-makeover

Ga je ook aan de slag met het opknappen van speelgoedhaar? Deel er dan een voor- en nafoto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @Hare_Maristeit IN je foto.
Wie weet zie je jouw make over terug in een volgend artikel met lezersfoto’s 🙂

 

DIY Beauty Spa Treatment voor Barbies & My Little Pony's met een 'coupe drama'. Geef ze weer glans en krullen! Click To Tweet

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

36

Reader Interactions

Comments

 1. Wat een fijne en bruikbare blog! Ik ga meteen de pony’s van stal halen en doe de barbies er ook meteen bij. We hebben net een kist met second hand barbies gekocht met allemaal smoezelig haar 🙂

  Xx wimke

 2. Wat kijken ze dankbaar op de laatste foto!

  Super leuk en wat fijn dat je speelgoedhaar toch weer zo mooi kunt krijgen, had ik dit maar eerder geweten.

  • Echt hè? Ik dacht ook dat ik het mij inbeelde, maar er is een verschil in aanblik op de voor-en nafoto ?
   Ik had dit ook wel willen weten vroeger, voordat ik mijn Barbies van een boblijn had voorzien…

 3. Aaaah had ik deze tip maar eerder geweten, ik heb mijn oude little pony’s in de wasmachine gegooid..niet slim…dat vond de supercoole hamburgeropdruk niet zo leuk..?.. Ik ga de haren nog wel in de wasverzachter en krulspelden zetten. Een kale kont maar wel met dansende manen ?

  • Misschien kun je met zo’n plaktattoo of zo iets nieuws erop fabriceren? Of met sharpie pennen? Minkepins.nl is de meester met sharpie pennen en ik weet toevallig dat zij ook MLP’s onder handen heeft genomen ?
   Deel je een voor-en nafoto van de make over?

 4. Telt het wassen van een kaphoofd ook? Dat hebben wij voor een review uitgeprobeerd, bij het hoofd zat haarverf, vandaar.
  Aan wasverzachter had ik nooit gedacht, goede tip die ga ik onthouden voor ander speelgoed!

 5. ooooh, so cute!! My little pony’s zijn zo leuk!! AL vind ik de nieuwe versie ook schattig hoor! Maar wat een goed idee om de haartjes zo op te knappen. Ik denk dat wij dit ook maar eens met de barbies van dochterlief gaan doen, zal ze vast erg leuk vinden! thx voor de goede tips!

 6. Grappig, precies deze twee heb ik thuis liggen. Ik heb ze altijd bewaard en blij toe, want ik vind de nieuwe ook niet leuk.

 7. Ik vind dit echt zó briljant. Als ik m’n oude barbies van stal haal voor Logan, dan ga ik dit zeker uitproberen.

 8. Wat een leuke en zeer handige tip!! En inderdaad de Ponies van toen waren zoveel leuker, liever, schattiger enzovoorts. Dit is zeker iets om tijdens de koude, regenachtige herfstdagen te gaan doen met mijn dochter samen, even de Barbies een beauty moment geven. Ook de haren zo in de krul zijn mooi zeg.

  • Ik hoop ook dat mijn dochter een MLP-meisje wordt of in de weer gaat met Barbies (prima natuurlijk als dit niet zo is). Lijkt me heerlijk om hele middagen te tutten met krullers en haarspeldjes 🙂

 9. Hahaha wat heb je dit vreselijk leuk geschreven. Ik moest de hele tijd lachen – niet uitlachen, toelachen natuurlijk 🙂 – want ik vond het ook zo herkenbaar. Lekker een pony in bad doen en de haren krullen. Heerlijk!

 10. Heyy !! ik ben een meisje bn 10 jaar ik heb net dezelfde pony die gele 🙂 ik heb het haar eraf geknipt nu is het kort omdat ik niet wist hoe het terug zacht ging worden maar ja ik heb meteen op tweedehands gekeken en mn moeder kocht 6 echt my little pony’s ik heb het meteen gedaan ! en nu zijn ze zoo mooi !! 🙂 BEDANKT XX

  • Hi Imaan,
   Wat leuk om te horen dat je er zo blij mee bent! Wel zonde van die afgeknipte haren, maar die fout heb ik vroeger ook gemaakt 😉
   Vind je die oude pony’s ook niet veeeeeeel leuker dan die nieuwe?
   Ik wil er ook nog heel veel verzamelen voor mijn dochtertje om mee te spelen als ze er oud genoeg voor is 🙂
   Groetjes, Maris

   • Hi Maris 🙂 nou ja dat vind ik ook hoor de oude pony’s zijn veel leuker dan de nieuwe zo origineel !! xx

 11. en trouwens ik heb ook nog zo’n 30 echt my little ponys van mama’s mama gekregen kei leuk !! ze zijn van 1937 🙂 ♥ !

 12. Leuke tips!
  Ook net 2de hands pony’s gekocht voor mijn dochtertje. Ik geef ze ook onmiddellijk een beautytreatment!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *