Hoe krijg je beschadigd speelgoedhaar weer glanzend en krullend?

Kringloopwinkelen en struinen op vlooienmarkten is een grote passie van mij. Speuren naar fijne LP’s, vintage kleding of nostalgisch speelgoed: héérlijk! Wanneer ik Barbie accessoires of een My Little Pony uit de 80’s vind, kan ik dit ook meestal maar moeilijk weerstaan.

Vintage My Little Pony VS de nieuwe ponies

Op de VerzamelaarsJaarbeurs in Utrecht kocht ik een paar jaar geleden vintage My Little Ponies voor mezelf mijn dochter. Ik vind de nieuwe generatie pony’s namelijk echt niet leuk, jullie wel? Die paardjes uit de 80’s, waar ik als Mini-Maris mee heb gespeeld zijn, vind ik veel mooier en leuker. De pony’s van nu vind ik hysterisch druk en qua uiterlijk akelig misvormd.

Lees HIER mijn betoog over hoe stom ik de My Little Ponies van nu vind >> >>

Nou is ‘vintage’ natuurlijk gewoon een hip woord voor ‘oud’ en ’tweedehands’. Ik heb geen moeite met tweedehands spullen kopen en vind het dus heerlijk om te schatzoeken op rommelmarkten en in Kringloopwinkels. Maar ondanks dat ik een hekel aan schoonmaken heb, wordt alles wat ik tweedehands heb gescoord eerst grondig gereinigd voordat ik het zelf ga hergebruiken.

barbie-mooi-haar

En zo dus ook mijn verzameling pony’s en de vintage Barbies die ik van een vriendin kreeg. Ze konden wel een opfrissend badje en een haarbehandeling gebruiken. Op Pinterest vond ik wat handige tips voor het opknappen van speelgoedhaar. Had ik dit vroeger maar geweten, dan had ik niet de schaar in Barbie’s coupe gezet en vervolgens tranen met tuiten gehuild…

Het haar van Barbies en My Little Ponies wordt na verloop van tijd namelijk dof en gaat klitten. Maar met slechts een kleine beauty treatment, zien je paardjes er weer zo goed als nieuw uit!

Beauty Treatment voor beschadigd speelgoedhaar

WAT HEB JE NODIG?

 • teiltje met warm water
 • wasverzachter of crèmespoeling
 • papieren rietjes
 • schuifspeldjes

Aanschouw hier de smoezelige My Little Ponies met hun ‘vergane glorie manen’:

De regenboog-pony rechtsboven lijkt zó ongedouched uit een 80’s rock-videoclip weg te zijn gegaloppeerd. Het roze paardje vooraan had al zeker 20 jaar een vlecht in haar manen. Ik kreeg de vlecht nauwelijks uit elkaar getrokken en het uiteinde was één grote klittenbol.

Ze kijken niet echt blij, toch? Ik vond daarom dat ze wel een dagje ‘Spa’ hadden verdiend.
Ik heb de pony’s eerst een uur laten weken in een emmertje heet water met een flinke scheut wasverzachter. Met een sponsje heb ik ze ook nog even goed schoongemaakt. De sporen van 25 jaar intensief speelplezier blijven natuurlijk zichtbaar, maar dat heeft juist zijn charme vind ik.

Na even speuren op Pinterest, las ik dat je het haar van de pony’s kunt ontklitten en weer laten glanzen, door het in te smeren met wasverzachter of crèmespoeling. Wasverzachter vind ik lekkerder ruiken, daarom koos ik hiervoor.

Ik heb de My Little Ponies op een handdoek gelegd en de manen nog even ingewreven met wasverzachter. Na een half uurtje inwerken, spoel je dit goed uit en laat je de paardjes een uurtje drogen op de handdoek.

Krullen maken in speelgoedhaar: My Little Pony Hair Salon

Daarna volgt ’the fun part’. Althans, voor vrouwen zoals ik, die stiekem nog steeds graag met My Little Ponies spelen. De manen van de paardjes zijn nu weer lekker zacht en je kunt het makkelijk doorkammen met een klein borsteltje of een kam.

Van het roze paardje heb ik de uiteinden van de staart nog een beetje getrimd met een klein en scherp schaartje. De haren zagen er weer glanzend uit, maar er zat geen model in.

Ik heb een paar papieren rietjes in kleine stukjes geknipt en mijn voorraad schuifspeldjes erbij gepakt. De bijna opgedroogde manen, heb ik in kleine strengen verdeeld en over de rietjes gerold. Met een speldje blijven de mini haarrollers stevig vastzitten.

my-little-pony-make-over

De pony’s hebben een nachtje met de krullers in geslapen en de volgende ochtend heb ik deze er voorzichtig uitgetrokken. Is het mijn verbeelding, of lijken ze echt al een beetje opgeknapt door dit beauty slaapje?

Op Pinterest vond ik ook tutorials voor het maken van krullen met behulp van een stijltang (op een laag standje) en een satéprikker, maar dit durf ik niet aan.

Mini-Maris heeft ook wel eens iets geprobeerd met een krultang op haar Barbie en dat resulteerde in een gesmolten plastic klont op Barbie’s hoofd…. Mocht jij het wel willen proberen, wees voorzichtig en zoek eerst even wat tips op Pinterest. Speelgoedhaar is natuurlijk gemaakt van brandbaar nylon.
En als het mislukt: mij niet bellen….

PIN DIT:

Tadaaaa: kijk ze eens shinen?!
Ze zijn duidelijk weer helemaal happy met hun glanzende lokken en party proof pijpenkrullen.

Ga je aan de slag met een DIY of recept van mijn blog? Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tag @hare_maristeit op Instagram, vind ik leuk! En misschien zie je ‘m binnenkort met credits terug in een nieuw artikel met Fan Mail 🙂 .

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

32 reacties

 1. Wat een fijne en bruikbare blog! Ik ga meteen de pony’s van stal halen en doe de barbies er ook meteen bij. We hebben net een kist met second hand barbies gekocht met allemaal smoezelig haar 🙂

  Xx wimke

 2. Wat kijken ze dankbaar op de laatste foto!

  Super leuk en wat fijn dat je speelgoedhaar toch weer zo mooi kunt krijgen, had ik dit maar eerder geweten.

  1. Echt hè? Ik dacht ook dat ik het mij inbeelde, maar er is een verschil in aanblik op de voor-en nafoto ?
   Ik had dit ook wel willen weten vroeger, voordat ik mijn Barbies van een boblijn had voorzien…

 3. Aaaah had ik deze tip maar eerder geweten, ik heb mijn oude little pony’s in de wasmachine gegooid..niet slim…dat vond de supercoole hamburgeropdruk niet zo leuk..?.. Ik ga de haren nog wel in de wasverzachter en krulspelden zetten. Een kale kont maar wel met dansende manen ?

  1. Misschien kun je met zo’n plaktattoo of zo iets nieuws erop fabriceren? Of met sharpie pennen? Minkepins.nl is de meester met sharpie pennen en ik weet toevallig dat zij ook MLP’s onder handen heeft genomen ?
   Deel je een voor-en nafoto van de make over?

 4. Telt het wassen van een kaphoofd ook? Dat hebben wij voor een review uitgeprobeerd, bij het hoofd zat haarverf, vandaar.
  Aan wasverzachter had ik nooit gedacht, goede tip die ga ik onthouden voor ander speelgoed!

 5. ooooh, so cute!! My little pony’s zijn zo leuk!! AL vind ik de nieuwe versie ook schattig hoor! Maar wat een goed idee om de haartjes zo op te knappen. Ik denk dat wij dit ook maar eens met de barbies van dochterlief gaan doen, zal ze vast erg leuk vinden! thx voor de goede tips!

 6. Wat een leuke en zeer handige tip!! En inderdaad de Ponies van toen waren zoveel leuker, liever, schattiger enzovoorts. Dit is zeker iets om tijdens de koude, regenachtige herfstdagen te gaan doen met mijn dochter samen, even de Barbies een beauty moment geven. Ook de haren zo in de krul zijn mooi zeg.

  1. Ik hoop ook dat mijn dochter een MLP-meisje wordt of in de weer gaat met Barbies (prima natuurlijk als dit niet zo is). Lijkt me heerlijk om hele middagen te tutten met krullers en haarspeldjes 🙂

 7. Hahaha wat heb je dit vreselijk leuk geschreven. Ik moest de hele tijd lachen – niet uitlachen, toelachen natuurlijk 🙂 – want ik vond het ook zo herkenbaar. Lekker een pony in bad doen en de haren krullen. Heerlijk!

 8. Heyy !! ik ben een meisje bn 10 jaar ik heb net dezelfde pony die gele 🙂 ik heb het haar eraf geknipt nu is het kort omdat ik niet wist hoe het terug zacht ging worden maar ja ik heb meteen op tweedehands gekeken en mn moeder kocht 6 echt my little pony’s ik heb het meteen gedaan ! en nu zijn ze zoo mooi !! 🙂 BEDANKT XX

  1. Hi Imaan,
   Wat leuk om te horen dat je er zo blij mee bent! Wel zonde van die afgeknipte haren, maar die fout heb ik vroeger ook gemaakt 😉
   Vind je die oude pony’s ook niet veeeeeeel leuker dan die nieuwe?
   Ik wil er ook nog heel veel verzamelen voor mijn dochtertje om mee te spelen als ze er oud genoeg voor is 🙂
   Groetjes, Maris

 9. en trouwens ik heb ook nog zo’n 30 echt my little ponys van mama’s mama gekregen kei leuk !! ze zijn van 1937 🙂 ♥ !

 10. Leuke tips!
  Ook net 2de hands pony’s gekocht voor mijn dochtertje. Ik geef ze ook onmiddellijk een beautytreatment!

 11. Dit is briljant! Ik heb net een hele kudde MLP gekocht via Marktplaats en ze hebben allemaal een mottige coupe. Dat wordt een weekendje krullen zetten 🙂

 12. Voor stichting Speelcadeau in Eindhoven heb ik inmiddel al zo’n 1600 barbies opgeknapt en de dames krijgen inderdaad een haarbad water/wasverzachter en goed warm water. Ik laat ze een paar dagen in het water staan.
  Tot nu toe heb ik nooit gehad dat de make-up er van af ging.
  Met alcohol kan je heel veel vlekken van het lichaam verwijderen.
  Wat mij niet lukt om de haren die heel vettig en vies aanvoelen. Ik heb inmiddels al heel wat producten gehad maar het lukt me niet.
  Iemand een tip?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret