Krolse Tijden, Kittige Tijden #6 ‘Gender Reveal’

gender reveal kittens


<INSERT TROMGEROFFEL>
Eindelijk is het dan zover: de bekendmaking van het geslacht!

Afgelopen weken werd er volop gespeculeerd: de rode kittens zouden volgens een grote meerderheid beide mannetjes zijn en van de overwegend zwarte kittens (eentje is een ‘schildpad’) dachten de meeste mensen dat het vrouwtjes waren.

Vandaag deel ik het het verlossende antwoord, laat ik een kittenkontje zien, vertel ik meer over de typisch Nederlandse traditie van ‘Beschuit met muisjes‘ én geef ik mijn persoonlijke tip voor de lekkerste beschuit met muisjes.

Ook deel ik nog een superrrrrrrschattig filmpje van de kittens in actie, want ze zijn zoooooveel leuker, schattiger en actiever nu ze alweer vier weken oud zijn!
En tot slot deel ik mijn gepiekerpeins over welke kitten(s) we gaan houden, want hier zijn we nog niet helemaal over uit…

Super Cute filmpje

Ik begin met dit filmpje, dat ik een paar dagen geleden met mijn telefoon maakte:

De kittens waren al cute vanaf dag één, maar sinds kort zijn ze dus actiever en speelser. Ze zijn nog steeds een beetje wiebelig en dat maakt ze zo aandoenlijk 🙂
Mijn dochter’s knuffelkip moet het ontzien, want hij wordt soms door meerdere kittens tegelijk van verschillende kanten aangevallen.

Je snapt: ik kan hier uuuuren naar kijken en dat doe ik dus ook dagelijks. Beter dan yoga, om in een zen-modus te komen 🙂
Ze zijn ook minder fragiel en piepen minder snel wanneer je ze oppakt. Af en toe kan ik dus ook met één of twee kittens op de bank knuffelen. Moederpoes Couscous vindt alles best, maar ze houdt me wel met een schuin oog in de gaten.

Wanneer ik op de bank een kittenfilmpje kijk (met geluid) dan springt ze meteen op, checkt ze haar mand (kunnen poezen tellen?) en zie je haar argwanend naar me kijken.
Ze springt dan toch even op de bank om te checken of ik niet ergens een kitten heb verstopt, maar loopt daarna al snel weer terug naar haar kroost.

Als ze wel ziet dat ik er eentje meeneem, blijft ze heel relaxt. En ze ligt ook zelf steeds vaker en langer naast de mand of loopt even een rondje in de tuin. Wanneer ze dit doet, gaan de kittens druk met elkaar spelen. Zodra Couscous weer neerploft, springen ze met z’n allen op haar voor een stoeipartijtje om vervolgens te drinken en weer te slapen.

En zo gaat dit dus de hele dag door <REPEAT> maar ook na 64 herhalingen, ben ik de kittenshow nog steeds niet beu 🙂

Sinds een paar dagen proberen ze ook af en toe uit de kraammand te klimmen, dus ik denk dat het binnenkort wat drukker en rommeliger gaat worden bij ons in huis…

Wordt vervolgd in de volgende kittensoapaflevering, maar op Instagram Stories deel ik af en toe al schattige filmpjes

Typisch Nederlands: Beschuit met muisjes

Ik wilde deze Gender Reveal natuurlijk voorzien van kittenfoto’s en beschuit met muisjes in bijpassende kleuren. Het leek me daarom ook leuk om uit te zoeken wáár deze typisch Nederlandse traditie nou eigenlijk voor staat.

Want al onze buitenlandse vrienden, kijken ons maar glazig aan, wanneer wij het over ‘beschuit met muisjes’ hebben.

gender reveal kittens

Er is niet één heel duidelijk verhaal achter het ontstaan van deze traditie.
Wel wordt na een rondje Googlen, surfen en klikken duidelijk, dat de geboorte van een baby al sinds de Middeleeuwen wordt gevierd.
Toen was het uiteraard nog niet zo vanzelfsprekend dat zowel moeder als kind een bevalling levend of in goede gezondheid zouden doorstaan, dus: reden voor een feestje met traktaties.

Beschuit was vroeger een luxeproduct en werd daarom echt als iets feestelijks gezien.
‘Muisjes’ bestaan uit anijszaad, omhuld met een laagje suikerglazuur.
Vroeger werd gedacht dat anijs goed zou zijn voor de borstvoeding en daarom waren de muisjes dus niet alleen een lekkernij voor het feestgepeupel, maar ook ‘voedzaam’ voor de kraamvrouw.

Er zijn verschillende theorieën over waarom muisjes ‘muisjes’ heten. Het meest voor de hand liggend is dat ze ook een beetje op muisjes lijken. Alleen het steeltje steekt uit het geglazuurde bolletje, wat een beetje op een muizenstaartje lijkt.

Bij de geboorte van een meisje werden al sinds 1860 roze muisjes geserveerd, maar bij een jongen kreeg je witte muisjes voorgeschoteld. Pas in 1994 werden de blauwe muisjes geïntroduceerd.

Vroeg in de twintigste eeuw waren beschuit met muisjes nog steeds niet echt een traditie.
De muisjes werden in Nederland pas echt populair, toen ’s lands beroemdste zoete broodbelegmerk onze Koninklijke familie in 1938 een enorm blik met Oranje Muisjes aanbood bij de geboorte van hun dochter, Prinses Beatrix.

Sindsdien wordt deze traditie in ons land omarmd en groeide de vraag dus naar blauwe muisjes.
Leuke feitjes, niet?

Mijn tip voor de lekkerste beschuit met muisjes

Om onze kittens zoveel mogelijk te laten socialiseren, ontvangen wij sinds ze twee weken oud zijn regelmatig kraambezoek. Je snapt dat de rollen beschuit en pakken met (beide kleuren) muisjes niet aan te slepen zijn 🙂

Zwaar verslavend trouwens en moeilijk om af te blijven (op de dagen dat we geen kraamvisite ontvangen…).

gender reveal kittens

Wat ik dus heb ontdekt tijdens dit inmiddels al ruim twee weken durend beschuitjesfestijn, is dat de combinatie van beschuit, muisjes en Becel met kokosolie & amandelolie echt waan-zin-nig is!

Deze smaak is sowieso al mijn favoriet uit de nieuwe lijn 100% plantaardig (dus vegan proof!) producten, maar de romige en ietwat tropische kokossmaak doet het naar mijn mening heel goed met de anijssmaak van de muisjes.

Ook is het lekker makkelijk smeerbaar, wat weer een pré is als je net als wij véél beschuitjes moet smeren.
Je bent namelijk snel klaar én omdat het zo soepel smeert, breken je broze beschuitjes niet.

gender reveal kittens

De Becel met walnootolie doet het trouwens ook goed op beschuit met muisjes, maar mijn favoriet in deze combinatie is toch de Becel met kokosolie & amandelolie.

Die met walnootolie vind ik persoonlijk lekkerder op bijvoorbeeld een boterham met rosbief (nee: ik eet zelf dus niet veganistisch) of met ander hartig beleg zoals kaas en een handje rucola.
Beschuit met muisjes wil je echt eens met de Becel kokosolie & amandelolie proberen, geloof me 🙂

Geslachtsbepaling bij kittens

Vanaf ongeveer 3 weken, kun je het geslacht van een kitten met zekerheid zien.

Bij katertjes is er een grotere afstand zichtbaar tussen de anus en genitaliën en is de geslachtsopening een ‘klein rondje’.
De balletjes zijn nog niet gevormd, maar al wel zichtbaar als een soort klein ‘stipje’ tussen de anus en genitaliën:

gender reveal kittens

Bij vrouwtjes is er een kleinere afstand tussen de anus en genitaliën en is de geslachtsopening een klein streepje. Meestal zie je naast het geslacht ook twee kleine ‘verdikkinkjes’.

Gender Reveal van onze kittens

Bij drie van onze kittens was het geslacht al heel duidelijk zichtbaar na drie weken, maar bij eentje was het dus onduidelijk (Gender Neutral?).

Niet dat het geslacht ons wat uitmaakt (‘als ze maar gezond zijn #blessed‘), maar een aantal potentiële nieuwe eigenaren hadden van tevoren wel een voorkeur uitgesproken voor bijvoorbeeld een mannetje of een vrouwtje.

SAMBAL & BADJAK
Over de twee rode kittens (Sambal & Badjak) was het merendeel het erover eens dat dit wel katertjes móesten zijn, want rode poezen komen volgens de meeste mensen nooit voor.

gender reveal kittens
Dit is een bakerpraatje.

Meestal is een rood poesbeest inderdaad wel een katertje, maar roodharige vrouwtjes zijn zeker niet uitgesloten. Zelf heb ik namelijk ook twee rode poezels gehad, die toch echt broer en zus waren 🙂

Maar, in het geval van onze rode kittens….

gender reveal kittens

Zijn het inderdaad twee jongetjes!

Op bovenstaande foto zie je links Sambal (die is wat smaller en meer effen rood) en rechts Badjak (wat voller, suffer en met een wit snoetje).
Badjak vindt het prima als ik hem in een leeg kuipje Becel zet voor de foto, maar Sambal sprong er meteen uit.

Het is ook wel grappig dat deze twee broertjes elkaar in de kraammand ook echt opzoeken en vaak tegen elkaar aanliggen. Het zijn twee lieve en rustige knulletjes, die weinig geluid produceren en ook beiden erg knuffelig lijken.

OREO
Ik had aanvankelijk voor één kitten de naam ‘Cheddar‘ in gedachten, maar toen ik dit zwart-witte koekje zag, wist ik: ‘Jij bent geen Cheddar, maar een Oreo-koekje!’.
Vandaar dus de naam Oreo.

Oreo is pikzwart van kleur (met een wit buikje) en heeft een fluweelzachte en glanzende vacht: de zachtste kitten uit het nest.
Het is een rustige kitten, maar lastig te fotograferen. Op bijna alle foto’s zie je de oogjes niet of lijkt het één grote zwarte vlek.

Voor deze Gender Reveal heb ik het beestje dus heel even opgepakt om snel een foto te maken en dit ziet er zieliger uit dan dat het was:

gender reveal kittens

Het was een momentopname, heus: NO KITTENS WERE HARMED 😉

Maar Oreo is dus een meisje!
Over haar waren de meningen verdeeld, ongeveer 50% dacht dat het een mannetje zou zijn, maar bij haar was meteen duidelijk dat ze een meisje was.
Ze is dus een rustig beestje, maar als je haar oppakt dan begint ze wel meteen moord en brand te piepen. Meestal stopt dit wel binnen een minuut.

TOFU
Tofu is de mooiste kitten uit het nest en ook de stoerste en stoutste. Tofu mauwt het hardst, is overal het eerst en snelst mee, en is ook meestal de kitten die een massala stoeipartij initieert.

Ik krijg dus serieuze fanmails voor dit beestje, waar ik stiekem wel een beetje zenuwachtig van word en me soms ook wel een tikkeltje ongemakkelijk onder voel.

gender reveal kittens

Zo heb ik bijvoorbeeld al berichtjes gekregen van mensen uit het Hoge Noorden, die vroegen hoeveel geld ik voor Tofu zou willen hebben en dat ze met alle liefde de +200 kilometer voor deze kitten zouden willen afleggen…
Ik krijg dan meteen nachtmerries over hoe fokkers ons arme lapjesbeestje gaan uitbuiten 🙁

Onze kittens zijn niet te koop en we hebben fijne en betrouwbare adresjes voor ze gevonden binnen ons eigen netwerk, waarover later in dit artikel meer.

gender reveal kittens

Bij Tofu was het geslacht na drie weken dus niet duidelijk zichtbaar.
Ik heb meerdere kattenkenners foto’s van het kittenkontje gestuurd en de meningen waren verdeeld.

De geslachtsdelen leken (zoals bij een vrouwtjeskat) dicht bij elkaar te zitten, maarrrr, ook was er een ‘puntje’ zichtbaar tussen de genitaliën (zoals bij katertjes).
Dat Tofu zo’n gevlekt patroontje heeft (vooral op het buikje en bij het kontje) helpt dan ook niet echt om meer duidelijkheid te verschaffen 🙂

Een rondje Google en advies inwinnen bij de dierenarts, leerde ons dat lapjeskatten met een schildpadvacht zoals Tofu (meerdere kleuren én wit) in 99% van de gevallen een vrouwtje is.
Dit heeft iets te maken met een combinatie van chromosomen, die vrijwel nooit (1%) bij mannetjes kan voorkomen.
We gingen er dus maar vanuit dat ook Tofu een meisje is en inderdaad: nadat ze vier weken oud was, konden we het ook met zekerheid beter zien.
Dus: Tofu is ook een meisje!

Welke kitten(s) gaan we houden…?

Ik riep vanaf dag één tegen Seth dat ik ze al-le-maal wilde houden. Dit gaf wat onenigheid in het paleis van Hare Maristeit, want Seth wilde er NUL houden en vond alleen de moederpoes wel genoeg.

Na een tijdje, kon ook hij de overload aan cuteness niet meer ontkennen en gaf hij toe dat hij er toch wel ééntje zou willen houden.
Ik was inmiddels al iets meer voor rede vatbaar. Want in totaal vijf volgroeide katten, twee kinderen, een klein poppenhuisje en een moeder die vanuit huis werkt en een schoonmaakfobie heeft, is wellicht wat teveel van het goede.

Vanaf dag één heb ik de grootste klik met Badjak:

gender reveal kittens

Van de twee rode katertjes, is hij het dikst, meest fluffy en hij kijkt zo vreselijk heerlijk onnozel.
Ik weet niet wat het is, maar ik word gewoon het meest blij van hem.

Ik knuffel iedere dag met alle kittens, maar met hem stiekem toch het langst en hij vindt dit ook fijn.
Hij is superrelaxt, lief en… ik ben gewoon verliefd 🙂

Wij hebben nu één nieuw baasje voor Sambal en één nieuw baasje voor Oreo en bij beide nieuwe eigenaren hebben wij een goed gevoel.
Beide nieuwe eigenaren hebben ook aangegeven dat als wij besluiten om Tofu niet te houden, zij haar óók willen hebben.

En of we Tofu wel of niet gaan houden, dat moet nog uitgevochten worden in mijn Koninkrijkje…
Dit wordt vervolgd in de volgende aflevering van deze kattensoap. To be continued 🙂

En, had jij het geslacht van alle kittens goed geraden?
En ga je het ook eens proberen, beschuit met muisjes en Becel-kokosnootolie en amandelolie?
Let me know 🙂

gender reveal kittens

 

[bctt tweet=”Over kittenkontjes en de lekkerste beschuit met muisjes!” username=”MarisMariaRenne”]

 

Disclaimers voor de Pussy Police, Food Police en de Recycling Police:

 • No kittens were harmed, during the making of these pictures.

 • Het kuipje was schoon en droog, alvorens de kitten erin werd geplaatst en gefotografeerd.

 • Het kuipje is na de fotosessie niet in de papierpak of groenbak verdwenen.

Meer lezen uit de soap ‘Krolse Tijden, Kittige Tijden‘?

Aflevering 1: Schaamteloze stoeipoes…
Aflevering 2: We zijn zwanger!
Aflevering 3: Zwangerschapsupdate: de laatste loodjes!
Aflevering 4: De kittens zijn geboren!
Aflevering 5: De Kraamtijd.

gender reveal kittens

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

20 reacties

 1. Ahh kittenzzzz!! Superlief :):) probeer overigens die Becel kokos eens op een beschuitje met erna speculoos *smikkel* alsof je taart eet! Haha

 2. Echt te schattig dit!!! 😀 Geweldig! Leuk dat de twee roden jongetjes zijn. Op het filmpje is het ook echt hilarisch als de ene rode de ander een klap wil geven en die tegen de doos valt hahaha 😛 Heerlijk genoten van de foto’s!

 3. Aaaah zo leuk! Ik dacht ook dat Sambal en Badjak katertjes waren. Wel grappig dat het een bakerpraatje is dat rode katten altijd mannetjes zijn, dat wist ik niet. Ik vind Tofu ook een beauty hoor. Lang geleden hadden mijn toenmalige buren ook een nest vol kittens met o.a. 2 schildpadvacht en ik was zo gek op die poesjes, ze zagen er zo lekker eigenwijs uit en kwamen altijd buurten.

  Het is dat man en ik allebei allergisch zijn, anders had ik ook serieus een poes als huisdier overwogen. Mijn peuter is helemaal gek op jouw filmpjes en zegt al maanden dat poezen haar lievelingsdieren zijn. Dus jullie kittens hebben ook hele jonge fans. 😉

  1. Aah, wat leuk om te horen, dank je wel! Ik moet me momenteel echt inhouden om niet 50 filmpjes per dag te posten 🙂 Sinds een paar dagen verlaten ze de kraammand en gaan ze op ontdekkingstocht: ZOOOOooooo ongelooflijk cute en grappig! Mijn peuter speelt ook heel leuk met de kittens en dit levert ook schattige filmpjes op. Ben bezig met een compilatiefilmpje van de eerste weken, deel ik binnenkort!
   Overigens ben ik zelf ook van ongeveer mijn 18e tot 24e allergisch voor katten geweest en ben er overheen gegroeid! Wie weet 😉

 4. Nah, ik ben van de échte boter. Voor mij geen plantaardige nep-boter, dank je wel. Ik had het dus goed geraden…. Super lief hoor die kleine katjes. Pas maar op straks met je gordijnen en alles wat beweegt (tenen en zo). Veel succes met het kattenvolk!

 5. Oooh Maris wat een heerlijk verhaal weer!! Ik zat hier al op te wachten, je had het me natuurlijk al verteld. Ik heb er van gesmuld en ik ben stiekem ook verliefd op Badjak <3

  1. Badjak is mijn fluff <3
   Weet niet wat het is, ik zie ook wel dat Tofu het mooist is en ze zijn alle vier even lief, maar mijn hart maakt echt een bakvisachtig sprongetje wanneer ik Badjak vastheb. Gisteren zag ik voor het eerst dat hij slaapt met zijn tongetje uit zijn mond. Zooooo cute, het is gewoon een lekkere bolle en fluffy sufferd 🙂

 6. Wat ontzettend leuk gedaan, dit artikel! En leuk dat jullie serieus beschuit met muisjes eten nu de poesjes er zijn ^^

  Jaaa, rode poezen bestaan zeker wel! Mijn vader en zijn vrouw hebben een hele leuke, Brandy, dat is een prachtige donkerrode dame!

  Fijn dat de poesjes al verzekerd zijn van een nieuw huis =)

  P.S. Ik volgde je blog eerst niet, maar nu heb je jongen poesjes, dus…ehm…tja xD

  1. Alle reden voor een feestje / beschuit met muisjes, toch?
   Over niet al te lange tijd gaan de kittens ons huis alweer verlaten. Mixed feelings, ook al weet ik dat ze goed terecht gaan komen. Maar jij bent dus een Crazy Cat Lady begrijp ik?

 7. Jeetje wat schrijf je leuk. Zo leuk dat ik – nadat ik je vanochtend vond via Googlen op rolschaatsen – vanavond weer aan je blog dacht en besloot in ieder geval een aantal katten posts te lezen. Echt heel leuk, en prachtige foto’s!

  Mijn poes heet Kroepoek overigens, ze had zo familie kunnen zijn ?

  1. Aaaah Kroepoek ❤️ Heerlijke naam ook voor een kat! Ik vond Couscous ook fijn bekken, maar toen ik haar eens urenlang op mijn knietjes in de regen (met een zaklamp onder auto’s schijnend) moest zoeken en roepen, dacht ik wel: ‘heette je maar gewoon Poekie’ ?
   Thanks voor de lieve complimenten!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret