De eerste dagen met de nieuwe poes! En haar naam is…..?

couscous2

Afgelopen zondag verwelkomden wij een nieuwe huisgenoot: een driejarige lapjeskat met de naam ‘Nora‘.
Omdat mijn dochter al ‘Norah‘ heet, moesten we hier iets anders op verzinnen en daar waren wij de afgelopen dagen dus druk mee in de weer.
Hoe de eerste dagen met ons nieuwste gezinslid zijn verlopen en welke nieuwe naam zij heeft gekregen, vertel ik vandaag!

De eerste dagen met ons nieuwe huisdier

Ik had mezelf echt voorgenomen om de nieuwe poes NIET te vergelijken met haar voorganger. Net als mensen hebben dieren ook hun eigen karakter en verdient iedereen het om met open armen en open minded ontvangen te worden.

Maar eerlijk is eerlijk: ik moet nog steeds een beetje aan haar wennen en ik merkte eigenlijk iedere dag wel hoe erg ik aan ons oude bejaarde beestje gehecht was en hoe vertrouwd sommige dingen waren.

Laat ik voorop stellen dat de nieuwe poes echt on-ge-loof-lijk lief is: veel en veel en veeeeelllll liever dan ik had durven hopen!

We kozen bewust niet voor een jonge kitten, omdat we al een drukke peuter in huis hebben rondrennen. Dat de nieuwe poes gewend was aan kinderen, was wel iets wat een pré was tijdens onze zoektocht. Maar dat ze zo geduldig en verdraagzaam zou zijn, daar ben ik echt op mijn blote knietjes dankbaar voor.

poes4

poes3
Norah duikt gelukkig niet op de poes (pfieuw!) maar ze is wel erg enthousiast, ongecontroleerd en geobsedeerd met de poezenoortjes. Poes laat alles toe en is niet bang #afkloppen

Dit is dus wel een dingetje: de woonkamerdeur blijft altijd dicht zodat Norah niet de gang op kan lopen. Maar nu moet deze deur natuurlijk op een kier blijven staan voor de poes, zodat ze altijd naar de kattenbak en de voederbakjes kan lopen. Dit is nog even puzzelen en we hebben de afgelopen dagen al honderd keer tegen elkaar gezegd: ‘Doe jij de deur even open voor de poes?’

Onze vorige poes had een prachtige leeftijd van 18+ bereikt en was aanzienlijk minder actief dan ons nieuwe modelletje. Hier schrik ik af en toe nog van, wanneer ze ‘out of the blue’ opeens van veraf bovenop de tafel/het aanrecht of de commode springt. Onze oude poes had bij wijze van spreken een zetje van ons nodig om op de bank te komen…

Ook ben ik al een paar keer over haar gestruikeld, want binnen twee tellen loopt ze in de weg of springt ze zomaar opeens ergens vandaan. Le-vens-ge-vaar-lijk!
Zo is ze binnen twee sprongen de trap af, terwijl onze vorige poes stapje voor stapje, trede voor trede afpufte en halverwege nog even op adem moest komen.
Maar ik had dus een eng momentje deze week, met een volle waszak en opeens een poes die tussen mijn voeten door voorbij schoot op de trap….

poes-schoot

De nieuwe poes is gelukkig ook echt een knuffelpoes #hiephiephoera
Vanaf dag één zocht ze ons op en gaat ze languit op schoot liggen. Ik vind haar printje echt prachtig, maar ik moest echt nog even wennen aan hoe ze aanvoelt. Haar vacht is korter dan onze vorige poes, die was meer ‘fluffy’.

Ik ben er ook nog niet helemaal achter wat ze fijn vindt en hoe ze geaaid wilt worden. Toen ze op mijn schoot lag en op haar rug ging liggen, aaide ik over haar buik en toen kreeg ik een vuile blik en een grom. Slik…
Onze vorige poes kreeg hier geen genoeg van en automatisch gaat mijn hand toch naar haar buikje wanneer ik haar aai. Het gaat nu al beter en ze is duidelijk steeds meer op haar gemak bij ons.

Wat ook wel erg lief is: ze slaapt ’s nachts bij mijn zoon op bed! Dit vind ik zo supertof en hij geniet hier ook echt van. Ik vind het echt hartverwarmend om te zien hoe hij meteen gek was op haar en haar in zijn hart sloot. Zij voelt dit ook echt aan en zoekt hem dus ook niet voor niets op.

couscous

Ik merk wel dat ze iedere dag een beetje meer ontspant. Met name de eerste dagen, kon ze ontzettend intens kijken.
Dit was een beetje ongemakkelijk wanneer ik zat te eten, want ze klimt dus gewoon in mijn nek om me een kopje te geven en vervolgens met haar hoofd in mijn schaal yoghurt te duiken.

Onze vorige poes was vooral lui. Als het eten niet naar haar gebracht werd, dan hoefde ze het niet. Dus dit is even omschakelen en stiekem in mijn up in de keuken eten… En als ik aan het koken ben, dan staat ze uitgehongerd met grote ogen naar me te kijken.
Ik moet haar dus nog een aantal dingetjes aan-en afleren. Zo trof ik haar vanmiddag aan in de (hoge) pedaalemmer die op een kiertje open stond. Superknap vind ik dat, want onze vorige kat had hier nooit bij gekund.

En hoe heet ze!?!?!

Wij hadden serieuze keuzestress over DE naam. We hopen natuurlijk dat dit lieve beestje ook 18+ wordt. Dat betekent dat we haar naam nog ruim 15 jaar moeten zeggen en dat het dus goed moet voelen.

In de aankondiging van onze gezinsuitbreiding vroeg ik of jullie nog leuke suggesties hadden voor een poezennaam en hier heb ik een aantal erg leuke reacties op gekregen. DANK JE WEL aan iedereen die heeft meegedacht!!!

We maakten een lijstje met onze favorieten, dit waren:

– Dolly
– Oona (spreek uit: ‘Oenaa‘)
– Nona (spreek uit: ‘Noh-nah‘ = Indisch voor ‘Mejuffrouw/Juffie’)
– Manis (spreek uit: ‘Mah-nies‘ = Indisch voor ‘zoet’)
– Ushi
– Mango
– Couscous
– Maki
– Badjak
– Molly
– Tofu
– Chili
– Rosa

Nona‘ en ‘Manis‘ waren twee van mijn persoonlijke favorieten, maar mijn huisgenoten waren het hier niet helemaal mee eens. Ook verwacht ik dat veel mensen dit verkeerd gaan uitspreken of schrijven (dat wordt dan Noonaa en ‘Maanis’).

Ik kan het zelf vaak niet uitstaan wanneer mensen mijn naam of blognaam verkeerd schrijven of uitspreken, dus leek het mij verstandiger om voor de poes een makkelijke en grappige naam te kiezen.

Het is geworden….

couscous1

Couscous!

Wat wel leuk is om erbij te vertellen, is dat Norah nu haar eerste echte woordje zegt en dat is… ‘Poessssssjjjh’!
Nope: ze zegt nog steeds geen ‘Mama’ of ‘Papa’ maar ze zei wel direct Poes. Geen commentaar….

Ik verheug me er dus op dat dit binnenkort door haar uitgeschreeuwd wordt als ‘Koesjkoesj de poessssj’ 🙂

Wat vinden jullie van haar naam? En is ze niet schit-te-rend?!
Ik vond haar vanaf dag één leuk en lief en ze begint nu eindelijk een beetje vertrouwd voor me te voelen.
Volg je mij ( @hare_maristeit ) op Instagram of op Twitter ( @MarisMariaRenne )? Grote kans dat ik daar binnenkort veel kattenkiekjes ga spammen 😉

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

32 reacties

  1. Dat denk ik ook: ‘Norah & Couscous slopen de kerstdecoraties deel 1’ (en 2, 3…).
   ‘Norah & Couscous en het mysterie van het verdwenen broodje van Maris’.
   ‘Norah & Couscous vinden een onbeheerde handtas’ ?

 1. Couscous! Leuke naam! En wat schattig dat ze bij jouw zoon op bed komt liggen! En de fotos van Nora met poessshh!! Zooo cute!

  Zelf heb ik ook een kat en ze heet Poek, maar heeft diverse bijnamen. We noemen haar ook weleens Mening als ze miauwt haha! Elke ochtend loop ik als een acrobaat de trap af zodat ik haar op het balkon kan laten. Dit noemen we the neighborhood-watch pose 😛

 2. O ze is prachtig Maris! En hilarisch dat er zoveel voedsel namen in het rijtje stonden. Couscous lijkt een beetje op poes-poes en zo roepen veel mensen hun kat, leuk detail. ^_^

  1. Dit vonden we ook het leukst om hardop te roepen, hoewel we nog even twijfelden tussen ‘Tofu’ en ‘Couscous’ ? Ik had nog meer leuke voedselnamen (kiwi, mango, cheddar, sambal) maar die kwamen allemaal niet door de commissie van medebewoners. Maar Couscous klopt: het bekt lekker en ze ziet eruit als een Couscous ?

 3. Héél leuke naam! En heel leuke kat, maar dat had ik al eerder gezegd 🙂 En fantastisch dat Norah ‘poes’ kan zeggen <3 Elja is ook zó op Ockels gefocust, dat ik dat bij haar ook nog wel zie gebeuren!

 4. Wat een dotje! Wij hebben ook voor een oudere kat gekozen en ik heb die eerste week alleen maar gehuild om onze eerste poes.. Vond het ontzettend confronterend! Maar, ook dit, komt weer goed! Echt! 🙂 Gun je zelf tijd! En Couscous ook! Wat ontzettend schattig dat ze al zo relaxt is! Kus voor jullie! en ja, goeie naam!

  1. Ja het is zeker wennen, maar voelt wel goed. Onze vorige poes is onvervangbaar en werd/wordt gemist, maar Couscous is echt een superief beestje en ik weet zeker dat we allemaal stapelgek op haar zullen worden!

 5. Leuke naam en prachtige poes…!!! Fijn dat het wennen van alle kanten goed gaat en idd hoe gaaf dat ze bij je zoon slaapt…!!!!

 6. Aaaah wat lief!! Fijn dat het wennen zo goed gaat.
  En een heel leuke naam.
  Onze vogel kan hem iig bij naam roepen… Want die zit geregeld op zijn stok te “koessj-Koesjen”… Geen idee hoe hij hier aan komt overigens. Maar Couscous is iets wat hij makkelijk zegt haha.

 7. Aaw wat een leukertje poes Couscous. Leuke naam. Ik vind die foto’s van Norah met Couscous zo grappig en lief! En geweldig dat ze nu in eens poessssssjjjhj zegt 🙂 Veel geluk met jullie nieuwe telg in het gezin.

 8. Aaaaaaaah wat een schattig, lief en ondernemend beestje! Ik smelt. Nona had ik een superleuke naam gevonden maar dat is toch wat ingewikkeld met Norah vermoed ik. Couscous is schattig! Blij dat je niet stottert, hahaha (ik stotterde in een grijs verleden. En toen ging ik werken bij een bedrijf wat CalComp heette. Voel je ‘m? Ik ben nog nooit zo goed geweest in het omzeilen van de naam). Ik dwaal af. Wat een leuke naam voor een lief poesje. Wij willen tzt ook graag weer een poes in huis omdat ik het gevoel heb dat het voor een (klein) kind heel goed is om op te groeien met een huisdier. Ik mocht vroeger niets anders dan een vis, (land)schildpad of een – niet lachen – vechtkrekel…
  Overigens zijn onze twee eerdere huisdiertjes (dat waren raskatten, omdat ik – heel handig – allergisch ben) overleden voor en vlak na hun 3e verjaardag. Vandaar dat ik nog even wil wachten. Het was te ingewikkeld en verdrietig. Oversharing. I know.

  1. Nooit gedacht dat ik ‘Vechtkrekel’ zou typen in Google ?
   Wat een ehm… bijzonder huisdier? Een poes is inderdaad erg gezellig en Norah reageert er zo leuk op, echt hartverwarmend ❤️ En Nona & Norah was denk ik inderdaad ingewikkeld geweest. Manis vond ik ook echt leuk, maar Nona Manis helemaal ?

 9. Dat is een leuke naam! Fijn dat jullie al wat aan elkaar wennen. Elke kat is anders, dat maakt ze ook zo leuk. ☺

 10. Wat een toffe naam! Ze ziet er ook prachtig uit.
  Herken goed wat je schrijft over het wennen aan elkaar. Wij hebben sinds augustus een tweede poes (Ethel, van Ethelberta) en zij moest ook heel hard wennen (gelukkig was ze al een maand samen met onze poes).
  Ze is ook geobsedeerd door eten. Gelukkig alleen het eten dat zij krijgen, maar dan nog. Ze heeft de deuren al open weten te krijgen, alle kattensnacks opgegeten en de zakken met voer opengemaakt.

 11. Ahhh wauw, wat een prachtige cous-cous poes! <3 Ze klinkt echt ontzettend lief. Het is inderdaad altijd eventjes wennen en aftasten hoe een kat geaaid wil worden. Misschien wil ze over een poosje wel over haar buikje geaaid worden hoor. Dat laten ze alleen toe wanneer ze zich echt heel erg veilig voelen. Geniet lekker van jullie nieuwe aanwinst. Wat een moppie.

  1. Dank je wel! Ze is ook echt een schatje en iedere dag wordt het leuker en ontdekken we meer van/over haar. Blijft af en toe een schok om een iets actiever beestje in huis te hebben na haar hoogbejaarde stokoude voorganger 😉 Maar het voelt steeds vertrouwder en ze is zo geduldig en verdraagzaam naar mijn drukke/luide dochter! Ze vindt het ook fijn om dicht met haar hoofd bij mijn hoofd te liggen, dus ze kruipt echt HOOG op mij als ik onderuitgezakt op de bank hang. Hier moet ik nog even mijn draai/juiste houding in vinden, maar komt vast goed 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret