De naam van mijn blog

Hare Maristeit
In de zomer van 2013 noemde iemand uit mijn Facebook vriendenlijst mij voor de grap ‘Hare Maristeit‘. Dit was als een snerende diss bedoeld. Maar ik vond het hilarisch en daarmee was mijn blognaam geboren.

Nog steeds vind ik het een te gekke en grappige naam die écht bij mij past en ik had geen andere blognaam willen hebben. Het enige dat ik jammer vind, is dat het vaak verkeerd begrepen, niet goed gelezen en ook fout uitgesproken wordt.
Dan moet ik het gaan uitleggen en dan is het (voor mij) meteen al minder grappig.

Wanneer ik bijvoorbeeld leuke berichtjes of tags krijg, omdat ik ergens vermeld sta. Regelmatig is dan mijn naam of blognaam fout geschreven. Ik vind het niet leuk om mensen te moeten corrigeren, zeker niet als ze mij ergens enthousiast gelinkt hebben. Het zorgt vrijwel altijd voor ongemakkelijke gesprekjes.

Ook gaat het vaak zo, wanneer ik bijvoorbeeld een bloggers event bezoek:

‘Hi! Jij bent Marissa?’
‘Hi! Nee, ik heet Maris.’
‘Oh, MariT!’
‘Nee, met een ‘S’…’
‘Oh.. ok… van Hare MaJEsteit, niet?”
‘Nee, Hare MaRISteit’…’
‘Oh… hier staat Hare MaJEsteit… wil je het even voor me spellen? M.A.J….ehm… U…?’

<insert ongemakkelijk gesprekje niveau Lingo>

‘Ok, ehm… dus… ‘Mâh-ris’, zo is het goed, toch?’
‘Bijna. Je spreekt het uit als Maaaaaaaaaris’

Every. F*cking. Time.

Dit gaat vervelen. En soms ook irriteren.
Het went wel, maar ik kan er niet om glimlachen. Ik maak dan ook regelmatig eyerolls wanneer ik weer een mail krijg met een foute aanhef. Vooral als het geadresseerd is aan ‘Dhr. René Maris’.

Ook snappen mensen vaak de grap niet, als ik bijvoorbeeld schrijf: ‘WIJ, Hare Maristeit, vinden dat…’
Dan krijg ik opmerkingen over meervoud en enkelvoud en is de lol eraf. Koninklijke titels mogen over zichzelf in meervoud praten. Maar dat is niet grappig meer als je het moet uitleggen.

Nog één laatste ergernis: mijn blognaam wordt vaak geschreven als Haremaristeit. Dus aan elkaar. Als één woord. Ik begrijp het als je er punt NL achter schrijft dat dit handig is, maar als blognaam bestaat het uit twee losse woorden, die je ieder met een hoofdletter schrijft, dus: Hare Maristeit.
Maar mijn ergernis over ‘Hare MaJEsteit’ is uiteraard vele malen groter dan die over Haremaristeit als één woord geschreven, dus hier zwijg ik meestal maar over uit beleefdheid. Ook al vind ik het lelijk staan.

En dan zet ik mijn onzichtbare kroon weer recht en ga ik verder tot de orde van de dag.

Over kroontjes gesproken, een goede vriendin (die ook de illustratie van Norah’s geboortekaartje maakte) heeft het logo van Hare Maristeit gemaakt:
hare maristeit logo

Dit is niet zomaar een ‘M’ met een kroontje of een standaard font. Het is geïnspireerd op deze gouden broche, die van mijn Oma is geweest:

Mijn Oma heette Maria en dit is weer mijn tweede naam en mijn dochter’s derde naam.
Als je het nu allemaal heel erg verwarrend vindt worden, lees dan hier voor eens en altijd hoe ik heet en hoe je mijn naam uitspreekt.

UPDATE: in maart 2018 is de ‘M met het kroontje’ vervangen door een nieuw logo!

Ondanks dat mijn (blog-)naam soms onhandig is, ben ik er nog steeds superblij mee en kan ik het me nu niet voorstellen dat ik dit over 20 jaar beu zou zijn.
Welke kant ik ook nog op zal gaan met mijn blog, ik denk dat de naam bij mij zal blijven passen. Dus ik heb het maar te accepteren dat de woordgrap en de knipoog soms voor verwarring zorgt.

Wat vinden jullie van mijn blognaam?
En eerlijk zeggen: wie van jullie heeft het wel eens fout gelezen of komt er nu pas achter dat er Hare MaRISteit staat en niet Hare MaJEsteit?
DO share 🙂

30-Day-Blog-Challenge-NL

Dit artikel is opdracht nr. 1 van de 30 Day Blog Challenge die ik gisteren heb gelanceerd.
Heb je inspiratie nodig voor je eigen blog of zoek je leuke onderwerpen om in Komkommertijd over te bloggen?
Haak dan gezellig aan en laat een linkje naar jouw artikel(en) achter als je één (of meer) van de 30 opdrachten gedaan hebt!
Gebruik op social media de HASHTAG: #30DayBlogChallengeNL

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

37 reacties

  1. Haha, ja echt! Mensen zien ‘Maris’ staan en maken meteen de aanname dat het een afkorting is. Vervolgens noemen ze mij ook zo en spreken ze dan zowel mijn naam als blognaam verkeerd uit. Zo lelijk om naar te luisteren ?

 1. De eerste paar keer las ik het ook fout… Sorry!! Maar als ik iemand ga linken oid ben ik wel altijd van het driedubbel checken, dus dan zou ik het niet zo gauw fout doen! En nu ga ik het zeker niet meer fout doen natuurlijk 😉

 2. Haha geweldig hoe je een positieve draai eraan hebt gegeven! Ik vind het echt een grweldige naam! Ik schreef gister mijn verhaal, toevallig heb ik mezelf voor de entourage ook van een kroontje voorzien, maandag meer! ? 😉

  1. Kroontjes zijn fijn 🙂
   Ik vind mijn blognaam ook echt heel erg leuk, maar hij is wel onhandig. Als ik mensen ontmoet, onthouden ze toch 9 van de 10 keer ‘Marit van Hare Majesteit’ en vinden ze mijn site nooit terug 🙂
   Ik zou het nooit wijzigen en heb er zeker geen spijt van, maar als je het vaak moet uitleggen en helemaal moet ontleden, dan gaat de lol er een beetje af. Wanneer mensen je glazig aankijken en de informatie maar langzaam verteren dus. Dan valt na de derde correctie en hardop spellen het kwartje en krijg je een: ‘Oh, zoooo! Geinig hoor!’

 3. Volgens mij heb ik nooit gedacht dat het hare majesteit was.

  Ik vind het een leuke naam en het maakt zelfs dat ik me een klein beetje met je kan identificeren want ik word ook regelmatig en in heel verschillende kringen aangeduid als koningin. 😉

   1. Als ik dat nou eens wist..

    Als ik iets in mijn hoofd heb dan verwacht ik eigenlijk geen tegenspraak, misschien is dat het.
    Ik ben ook best wel zorgend, niet op de moederlijke manier maar meer zoals een koningin haar volkje verzorgt.

    Zowel spottend als goedbedoeld wordt het tegen me gezegd. Ik heb me er dus maar een beetje bij neergelegd. Ik ben nou eenmaal als koningin geboren. 😉

 4. Ik vind hem geweldig gevonden en ik heb je blognaam ook nooit verkeerd gelezen eigenlijk. Maar in eerste instantie heb ik wel een tijdje gedacht dat je naam Mariska was.

  1. En spreek je daardoor (in je hoofd) mijn naam uit als ‘Mâh-ris’ of als ‘Maaaaris’?
   Want in mijn ervaring gaan mensen dan ook Hare Mâh-ris-teit zeggen in plaats van ‘Hare Maaaaristeit’ en dan is mijn woordgrap kapot ? (naast dat mijn oren ervan gaan bloeden)

   1. Haha, je websitenaam echt op de ’toon’ van hare majesteit zeg maar, en je naam echt als afkorting van Mariska, dus met een lange a en de klemtoon op ‘ris’ 🙂

  1. Hartelijk dank Mieke. Jouw stukje vindt men vast ook heel leuk om te lezen XOXO
   P.s. dat men snel verkeerd scant en ‘Mieke’ denkt te lezen kan ik nog een beetje begrijpen. Maar Nynke…?

 5. Ik ben ook zo dyslectisch als een deur, dus ook ik las het eerst verkeerd, maar had het wel snel door! Ik kan me voorstellen dat het lastig is al je de naam tegen iemand zegt en die wil het later gaan opzoeken. Ik haak aan en ga meedoen met de #30DayBlogChallengeNL!

 6. Ik heb het ook vaak genoeg fout geschreven (SORRY!) en sprak het zelfs verkeerd uit toen wij elkaar voor het eerst zagen (again SORRY!) en dit terwijl ik ook een schijthekel heb aan mensen die mijn naam keer op keer verkeerd schrijven en/of uitspreken.

 7. Volgens mij heb ik het altijd goed gelezen en ik vind het een hele leuke naam. Mooi verhaal achter het logo, bijzonder zo met de broche van oma.

 8. Leuk om te lezen zeg! Ik heb lang lang geleden eerst inderdaad gedacht dat je Maris anders uitsprak, maar toen kwam er al gauw een keer een artikel online waarin je het uitlegde!
  Ik heb het zelf ook heel vaak met m’n eigen naam, mensen die de klemtoon verkeerd leggen en “E-vuh-ra” zeggen terwijl het meer als Vera uitgesproken hoort te worden en de klemtoon op ‘ve’ ligt, dus als “E-vih-ra”. Of ze maken er Eviera of Elviera/Elvera van. Zó frustrerend!

 9. Ik vind het een heel leuke woordspeling! Ik vind het ook ongelooflijk vervelend als mijn naam verkeerd wordt geschreven of uitgesproken. Het is LindE, niet LindA! Echt een groot verschil…

 10. Ha! Toen ik je blog een tijdje terug ‘ontdekte’ vond ik je blognaam enorm scherp bedacht. Bij mij bleef-ie meteen ‘hangen’, terwijl ik een enorm vergiet ben… 😉

  En ik snap heel goed dat het vervelend is als mensen je naam niet goed spellen of hebben onthouden. Als ik mijn achternaam (Wit) noem, wordt vrijwel áltijd herhaald: ‘De Wit?’ Nee. #eyeroll

 11. Nooit verkeerd gelezen, maar volgens mij wel de klemtoon verkeerd eerst. (Excuus: was op de lagere school ziek toen klemtonen uitgelegd werden. Doe het zelfs bij mijn meisjesnaam nog wel eens fout. Moet ik heel hard gaan nadenken wat het nou echt is)
  Ik heb het opgegeven om me druk te maken over hoe men mij noemt. Ik luister naar (queen) Elisabeth, Betty, Beth, Else, (prinses) Elsa, El, Liz, Elsie.

 12. Ik vind het echt een geweldige naam! Ik snap niet wat er zo moeilijk is aan jouw naam, want er staat toch duidelijk MARISteit. Maar mijn achternaam gaat ook gegarandeerd fout, so I feel your pain. Zo irritant als mensen niet eens de moeite nemen om goed naar iemands naam te kijken / te typen. Toch een vorm van respect vind ik. 🙂 Maar nogmaals: super vet! 😀

 13. Toen ik je blog leerde kennen zei ik meteen tegen Husband ‘Hare Maristeit, want zij heet Maris en … ja, je snapt em wel!’ We vonden het allebei echt grappig en goed gevonden. 😉
  En echt wel mooi hoe het kroontje in je logo die extra betekenis heeft!

 14. Jammer dat men hem niet snapt. Ik vind hem geniaal gevonden!
  Maar ik ken t wel wat je bedoeld.

  FollowMeMove is mijn blog naam en doot de hoofdletters( die bewust zo zijn omdat het mooier staat. Wordt vaak uit elkaar getrokken en dan zo geschreven Follow me move of Follow Me Move. Maar meestal t eerste. En dan denk ik. Heb je dan ooit mijn blog goed bekeken? Of hoe ik mijn blognaam schrijf?

  Soms zeg ik t, maar vaak ook niet.
  Misschien moet ik er ook maar eens een blog/ bij t voorstellen het erover hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret