Hoe maak je een LEGO-stad schoon?

lego stad 1
Regenachtige dagen in de zomervakantie zijn perfect voor het opruimen en schoonmaken van speelgoed. Nou ben ik niet zo’n poetserig typje, maar ook ik (arme ik) móet er soms aan geloven.
Want als er íets vies wordt, dan is het speelgoed wel. Bah.

Welk speelgoed het allerverschrikkelijkst is om schoon te maken? LEGO!

Die grote DUPLO-blokken gaan nog wel. Die kun je in een kussensloop doen en een rondje laten draaien in de wasmachine. Ook schijnt het prima in de vaatwasser te kunnen.
Maar LEGO, dat is andere koek.
Weet je hoe KLEIN die rottige bloemetjes, bekertjes of autolampjes zijn? Lijkt me best riskant om in een kussensloop en wasmachine te stoppen.

Bovendien gaat mijn zoon schuimbekken bij het idee dat er door een vaatwasser of wasmachine mogelijk oogjes of printjes van steentjes kunnen vervagen of verdwijnen. Dat heeft hij ooit eens ergens gelezen.
Bloedirritant, kinderen die kunnen lezen….

lego stad 11

Ik heb dus gezworen om nooit en te nimmer, erewoord, cross my heart, spuug erop, never nooit niet zijn LEGO in de wasmachine of in een vaatwasser te stoppen.

Nou heeft mijn zoon in de afgelopen jaren een behoorlijke voorraad LEGO aangelegd en een complete stad gebouwd.
Zo af en toe stof ik die stad eens af met zo’n swifferstofding, maar: stof dwarrelt. En zoals ik al schreef: LEGO is ieniemienie klein en voor je het weet heb je een flinke stoflaag op je plastic noppengazon liggen.

Het dak van een LEGO-huis kun je nog wel schoonmaken met een vochtig doekje, maar een gazonnetje en driehonderd kleine blommetjes waar ieniemienie kleine LEGO-konijntjes in hupsen? Met een vochtig doekje?
Good luck with that.

lego stad 6In de LEGO-stad van mijn zoon zijn geen verkeersregels en lopen er veel rare figuren rond. En paardenskeletten.

Hoe je een LEGO-stad toch schoon kunt krijgen, zonder het af te breken?

1) Maak vóórfoto’s. Zeker als je dit project zonder je kind doet. Dan krijg je achteraf geen hysterische verwijten dat je het he-le-maal verkeerd hebt teruggezet.

2) Verwijder alle grote gebouwen van de LEGO bouwplaten. Deze kun je eventueel met een sopje schoonmaken.

3) Druk kleine elementen (poppetjes, bloemetjes, bomen e.d.) stevig aan op de bouwplaten.

4) Leg een zeef of vergiet over de doucheput.

lego schoonmaken douche
5) Spoel de bouwplaten af onder de douche en zet de platen schuin tegen de muur om te laten drogen. Mocht er onverhoopt een poppetje of bloemetje van een plaat afvallen, dan wordt deze door de zeef tegengehouden.

6) Overige kleine onderdelen kun je in een vergiet of zeef doen en ook onder de douche afspoelen. Tijdens het droogproces moet je deze af en toe even flink schudden, of alle LEGO op een handdoek laten drogen.

Op Mika’s kamer had ik twee handdoeken op de vloer gelegd om alle auto’s en gebouwen te laten drogen. Voordat hij ging slapen hadden we alles omgedraaid. De volgende dag was alles droog en schoon en hebben we de stad opnieuw ingericht.

lego stad 10De inbrekers staan weer fris gewassen op het dak van het museum, om de Mona Lisa te stelen. De familie Simpson staat weer te zingen rondom de kerstboom.

lego stad 8

lego stad 9Mr. Burns: ‘Coffee…? You fool… Smithers?!?! Release the hounds!’

lego stad 7

lego stad 2
lego stad 3

     lego stad 4Binnenpretje: Mika dacht dat ik gewoon een gezellig regenboogcafé en pretpark had gebouwd, maar ik was geïnspireerd door Milkshake Festival en Gay Pride.

lego stad 5

Oh lord… Hell froze over and pigs CAN fly: ik heb gewoon een artikel gepost over schoonmaken…

De weersverwachtingen voor komende week zijn gelukkig een stuk beter en dan kunnen we hopelijk weer fijn hele dagen naar het strand!
Hoe komen jullie de soms ietwat saaie zomervakantiedagen met kids thuis door?
DO share!

 

Ook leuk om te lezen:

Hoe krijg je het haar van Barbies/My Little Pony’s weer uit de klit en glanzend?
Kidsproof DIY’s voor in de schoolvakantie
Maak een etagère van een speelgoed dinosaurus!

Bezoek aan de beurs LEGO-World 2013
Bezoek aan LEGO-Expo ‘The Art Of The Brick’ in 2014
Hoe maak je The Simpsons van LEGO?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

16 reacties

 1. Ik ging dit blog niet lezen vanwege de schoonmaaktips, maar wel om de superleuke foto’s van jullie LEGO stad te zien. Wat gaaf!! Ik kijk er met flinke heimwee naar…. De boys zijn inmiddels groot dus helaas geen sta in de weg LEGO projecten meer, verdwaalde steentjes (au!) of vragende ogen bij de Bart Smit.

 2. Oei, Lego schoonmaken.. op mijn werk maak ik speelgoed idd in de douche schoon als mijn clienten de deur uit zijn 😛 Ik zou het zelf ook nooit in de vaatwasser of wasmachine durven doen! Al kan het volgens mij best wat hebben 🙂

 3. GENIAAL! Ik zit hier samen met mijn zoon naar alle gave foto’s te kijken. Ik heb nog geen LEGO bouwwerken in huis maar dit duurt niet lang meer 😉

 4. Yes! goede tip. Ik heb inmiddels – correctie…Mila heeft inmiddels – heel veel van die kleine friemeldingetjes gekregen. Zowel van Lego als van Playmobil trouwens. Ik wist het niet van het vervagen, maar dat kan ik op deze manier dus wel tegengaan.
  Wat ik zelf doe op vakantiedagen? Het klinkt misschien gek, maar we gaan weleens een dagdeel naar IKEA (nee, niet naar de ballenbak, brrr). Gewoon even slenteren en onszelf belonen met lekkere bolletjes (ze hebben daar van die lekkere donkerbruine Italiaanse bollen) en beleg als jam, hagelslag en honing. Supersimpel. Maar we vinden het allebei leuk en het breekt de dag. Plus het speelmoment is er toch ook, bij de kinderafdeling 😉
  Een dagje Amsterdam (of Utrecht of anders) met de trein. Altijd leuk. Rondlopen. Lekker lunchen. Windowshoppen.
  Tot zover even de dingen die ik doe. Ik doe toch veel meer? Kleine black-out. Wordt vervolgd…

  1. Een dagje Amsterdam + IKEA-bezoekje staan ook nog op de planning deze zomervakantie. Mijn Mika is zijn kinderkamer ontgroeid en ik wil (bij IKEA dus) inspiratie opdoen voor tienerkamers. Ik mis die tijd wel eens, dat een bezoekje aan de supermarkt of kinderboerderij volstond als ‘entertainment’. Zes weken (met rotweer!) is langgggg!

 5. Hahahahaha, Maris en een schoonmaakblog? I’ve laughed my ass off. Irritant als kinderen kunnen lezen, lol. Je hebt het wel slim aangepakt met die voorfoto’s. En uiteindelijk toch lekker meebouwen en -spelen met Mika, haha. 🙂

 6. Hihi geweldig om te lezen.
  Hier leest mijn zoon ook alles.
  En lego staat hier ook genoeg.
  Alleen ewn punt. Het grootste dwel zit in grote dozen.
  En ondertussen zit er vanalles bij. (trekt scheef gezicht)
  Hoe kan ik die schoonmaken.
  Gelukkig is duplo een stuk makkelijker.
  Volgens mij krijgen mijn kids hun lego straks als ze volwassen zijn gewoon zoals het nu is. Hihihi
  Is er geen lego wasserette
  Lol

  1. Hi Andrea,
   Ik lees goede ervaringen op het internet van mensen die losse LEGO-steentjes in de vaatwasser of wasmachine schoonmaken. Je kunt de steentjes dan in een waszak (lingerienetje bijv.) doen en dan een wasprogramma kiezen. Dit heb ik zelf niet/nooit geprobeerd, want mijn zoon had juist weer ergens gelezen dat printjes (zoals politie logo’s en gezichtjes van poppetjes) hierdoor kunnen vervagen of verdwijnen. Ik heb dus moeten zweren dit NOOIT te doen met zijn LEGO 😉
   Maar je zou dit kunnen proberen en wellicht een aantal steentjes met print even van tevoren eruit vissen, ‘just in case’.
   Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret