Bezoekje aan ‘The Art Of The Brick’ met mijn zoon

lego scream

De Amerikaanse Nathan Sawaya is door LEGO uitgeroepen tot heuse ‘Meesterbouwer’ en zijn kunstwerken worden in galerijen over de hele wereld getoond.
Dit jaar is zijn indrukwekkende collectie LEGO-kunstwerken te bewonderen in Amsterdam Expo. Deze week werd bekend gemaakt dat wegens groot succes (50.000 bezoekers in twee maanden tijd!) de LEGO-expo is verlengd t/m 26 oktober 2014.

“The Art of the Brick” is opgebouwd uit ruim 1 miljoen LEGO-steentjes. Van levensgrote menselijke figuren tot reproducties van bekende schilderijen en klassieke sculpturen, zoals Het Meisje met de Parel van Vermeer, Sterrennacht van Van Gogh en mijn persoonlijke favorieten: De Schreeuw’ en ‘Arrangement in Grey and Black’.

Vandaag een review over mijn bezoek aan deze expo samen met mijn achtjarige zoon, inclusief wat grappige backstage feitjes over de expo én een leuke LEGO-docu!

De Schreeuw

the scream LEGO
the scream LEGO close up

Ik had de expositie al bekeken op de pers-opening en was toen al razend enthousiast.

Lees HIER mijn review over het pers-event terug en HIER het verslag dat ik erover schreef voor mijn zoon.

Ik had hem beloofd om in de zomervakantie samen deze expo te bezoeken en afgelopen week was het dan eindelijk zover: hij keek er echt naar uit!

Dit keer had ik veel meer tijd om alles te bekijken en zag en hoorde ik veel leuke dingen die me de eerste keer niet waren opgevallen.
We namen samen uitgebreid de tijd om alles te bekijken en om aandachtig te luisteren naar de audiogids.
Leuk: de audiogids heeft twee tours: één voor volwassenen en één voor kids. Ik heb de kidstour gedaan, want die leek me grappiger.

Ik kan er eindeloos over schrijven, maar soms zeggen foto’s zoveel meer dan woorden. Daarom heb ik van een aantal indrukwekkende LEGO-kunstwerken foto’s gemaakt, waarvan enkele hieronder in een collage zijn weergegeven, met bijbehorende omschrijvingen.
Klik op zo’n foto voor een vergroting, dan kun je de tekst beter lezen! Hierin staan ook de afmetingen van het kunstwerk en hoeveel LEGO-steentjes er zijn gebruikt om het te bouwen. Erg indrukwekkend!

De foto’s zijn niet zo licht en kleurrijk zoals jullie van mij gewend zijn, dit komt doordat het erg donker is op de expo en alleen de kunstwerken in de spotlights staan.

lego yellow man
“Niet aanraken” was nog nooit zo moeilijk 🙂

 

Het meisje met de parel
legoparel

Leuk feitje: de ‘parel’ komt uit een Harry Potter LEGO-set!

 

American Gothic
lego american gothic

 

Arrangement in Grey & Black
arrangement in grey

Dit vind ik een van de grappigste kunstwerken, omdat je op het oorspronkelijke schilderij het gezicht van de vrouw niet kunt zien. De chagrijnige expressie van de moeder is priceless!

Zittende Boeddha / Seated Buddha
lego buddha

Wereldbol / Globe
lego globe

Bob, Janis, Jimi & Mickey

LEGO icons

Naast indrukwekkende 3D sculpturen, kun je je ook vergapen aan schitterende 2D LEGO-kunst. Mijn favorieten zijn de afbeeldingen van jaren ’60 iconen.
Ik ben namelijk een groot liefhebber van oude muziek en luister dit ook het liefst op LP’s met een piep en een kraak.

Skelet van dinosaurus / Dinosaur Skeleton

lego dino

Dit skelet is met zijn 6 meter lengte toch wel het meest indrukwekkende item op de expo!

De favorieten van mijn zoon:
lego favorieten mika

Toen ik mijn zoon vroeg wat zijn favoriete kunstwerk was, zei hij direct en zonder enige twijfel: ‘Die gekleurde mannetjes met piramidehoofd, bolhoofd en kubushoofd’.
Dit verbaasde me, want ik vond deze namelijk één van de minst leuke items op de expo. Toen ik hem vroeg wáárom hij deze het leukst vond, gaf hij zo’n lief antwoord: ‘Omdat er verteld werd dat het uitbeeldde dat ieder mens anders is en iedereen iets heeft waar hij goed in is‘.
Cute, nietwaar? Hij heeft dus echt aandachtig geluisterd naar de verhalen van de audio tour.

Verder vond hij de blauwe man aan het eind van de expo erg leuk om even naast te zitten, de grote piepschuim LEGO-stenen in de lobby van Amsterdam Expo (‘Denk je dat ze het merken als we er twee meenemen Mama!?‘) en de Playzone.
Dit is een ruimte (naast de Expo Gift Shop) met een aantal goedgevulde LEGO-tafels, waarop je zelf mag bouwen.
Je kunt een foto van het bouwwerk dat je in de Playzone hebt gemaakt uploaden op de facebookpagina van Amsterdam Expo, iedere dinsdag wordt er een weekwinnaar gekozen die maar liefst €100,- shoptegoed in de Expo Shop wint!

LEGO Simpsons

Wij hebben in de Playzone deze ‘Moeder & Zoon’ gemaakt en daarna stiekem in de Gift Shop achtergelaten.

lego simpsons compleet

Eenmaal terug thuis en nog stuiterend van de inspiratie, hebben we de hele familie Simpson nog afgemaakt (klik HIER voor de how to!).
Mika denkt dat wij grote kans maken om te winnen dinsdag, wat denken jullie?

LEGO-docu

Wat ik trouwens erg leuk vond: in de filmzaal werd een Deense docu getoond over LEGO: ‘Megafactories LEGO’. Hij duurde 45 minuten en was in het Engels, iets waar Mika (i.v.m. de ondertiteling) op dat moment geen geduld voor had.


Deze film gaan we dus nog eens kijken! Het geeft een schitterend kijkje achter de schermen van het ijzersterke merk, het bedrijf, de passie van de mensen die er werken, hoe het gemaakt wordt en nog zoveel meer!

LEGO Loterij
DelftsBlauw-stelletje-LEGO

Doe mee met de loterij van The Art of the Brick en maak kans op de waanzinnige hoofdprijs: een uniek kunstwerk van LEGO®, gemaakt door kunstenaar Nathan Sawaya!
De volledige opbrengsten gaan naar het Nationaal Fonds Kinderhulp en de Art Revolution Foundation. Loten kosten slechts €2,50 en zijn sinds 10 juli verkrijgbaar aan de kassa van Amsterdam EXPO en in de EXPO Shop.
Klik HIER voor meer info over de loterij.

Overige leuke Links:

website Nathan Sawaya
LEGO website
Amsterdam Expo

Shoptip: “Het LEGO ideeën boek

lego ideeboek 1  lego ideeboek 2

In dit boek staan meer dan 500 ideeën, tips en trucs van LEGO-fans, voor het maken van je eigen creaties. Je leert er ook nieuwe bouwtechnieken door en kunt er een betere LEGO-bouwer door worden.

Zijn jullie al naar deze expo geweest?
En zo ja: wat vond je ervan? Laat het hieronder weten in de comments!

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret