Mika’s moeder op de LEGO Expo

Nathan Sawaya Interview Hare Maristeit

Lieve Mika,

Wat ben ik blij dat jij altijd al lekker ligt te slapen wanneer RTL Late Night op tv is. Gisteren was daar namelijk Nathan Sawaya te gast aan tafel. Je weet wel, die meneer die door LEGO benoemd is tot ‘Meesterbouwer’.
Hij heeft dat 6 meter lange dinosaurusskelet gebouwd van LEGO steentjes, weet je dat nog? Ik liet je daar foto’s van zien en toen zei jij: ‘WOOOooowwwww…. VET!!!!!’

Daarna hebben we samen op het internet foto’s bekeken van nog meer werk dat meneer Sawaya had gemaakt en je was diep onder de indruk. Jij had net een kunstproject op school gehad en je vertelde enthousiast dat ‘kunst geen discussiepunt’ is, maar ‘een kwestie van smaak’.
Dat vond ik zo slim van jou!
Grote en ingewikkelde bouwwerken van LEGO vind jij ook kunst en dat ben ik he-le-maal met je eens. Ik kan ook niet zo lang praten over kunst, dat vind ik namelijk niet interessant en vooral veel ‘poeha’ en ‘Arty Farty Blabla’.

Jij was het niet met me eens toen ik vertelde dat ik je niet mee kon nemen naar de opening van meneer Sawaya’s expositie in Amsterdam Expo. Ik zei nog: Het is op een dinsdagochtend en jij moet naar school’ en jij sputterde tegen: ‘Maar juf begrijpt het wel, het gaat om kunst…’

Vandaag was de persopening van ‘The Art Of The Brick‘ in Amsterdam Expo, waar ik samen met Minke voor was uitgenodigd.
Vooraf had jij nog wat vragen bij me neergelegd die ik MOEST stellen aan meneer Sawaya, waarop ik zei: Sorry liefje, maar het is een grote mensen evenement en er komen alleen maar serieuze meneren en mevrouwen van de krant en televisie. Mama kan deze drukke meneer niet vragen hoeveel mensen hij in dienst heeft om de steentjes met drie en vier nopjes van elkaar te scheiden..’

Ik liep vandaag samen met Minke (net als ik, ook geen serieuze mevrouw trouwens) door de mooie ruimte van Amsterdam Expo, met een koptelefoontje op waarin ik meneer Sawaya (die een microfoontje om had) kon horen vertellen over zijn LEGO kunstwerken.
Door alles wat hij zei, maakte ik op dat hij zelf ook niet echt een serieuze meneer is. Dit was hij ooit wel, hij was namelijk jarenlang werkzaam als een heuse advocaat (gaap) maar besloot dat hij liever creatief wilde zijn en ging fulltime en professioneel LEGO bouwwerken maken.

Ook vertelde hij een beetje op een ‘automatische piloot-toon’ dat hij inderdaad heel veel mensen in dienst heeft om de LEGO steentjes op kleur te sorteren, dat hij miljoenen gesorteerde steentjes in zijn (twee) studio’s heeft opgeslagen en dat hij inderdaad al zijn LEGO kunstwerken in elkaar lijmt. Dit doet hij omdat mensen van musea niet blij zijn als de LEGO kunstwerken in kapotte onderdelen aankomen en zij ze zelf nog in elkaar moeten zetten.

Toen ik dit hoorde, mistte ik jou zo erg en baalde ik dat ik je niet had meegenomen. Ik weet zeker dat jij al die kunstwerken van LEGO geweldig had gevonden om te zien, ook al mag je ze niet aanraken.
Ik zag ook wat werken voorbij komen waarover je had verteld tijdens je kunstproject op school.
Ik voelde me eigenlijk best wel een beetje schuldig. Dus toen ik meneer Sawaya na de rondleiding even zag neerstrijken in een stoel, dacht ik: FUCK IT.

lego mika

Ja, ik weet het, dat mag je niet zeggen.
Ik liet hem een foto van jou met je ‘LEGO Mika’ zien en de LEGO Pompoen die je had gemaakt voor de wedstrijd op de LEGO Beurs vorig jaar.

lego pompoen mika
Meneer Sawaya reageerde verbaasd en vroeg aan mij: ‘Hoe oud is je zoon?’
Toen ik hem vertelde dat je 7 jaar oud was toen je deze pompoen had gemaakt, zei hij; ‘Whaaaaaaat! REALLY?’
In het Nederlands betekent dat: ‘Waaaaat! Echt waar?!?!’

Hij vertelde me dat hij 5 jaar was toen hij zijn eerste LEGO kreeg, maar dat het nog jaren duurde voordat hij ‘out of the box’ begon te denken en driedimensionaal begon te bouwen zonder instructieboekjes. Hij vond het heel, heel, HEEL erg knap dat jij dit al kon maken.
Ik vertelde hem dat jij de 4e plaats had bereikt in deze wedstrijd en dat ik dit verweet aan de leeftijdscategorie (je was immers de jongste deelnemer in deze groep). Hij vond het net als ik ook be-la-che-lijk!
Gelukkig wist ik nog een vraag te herinneren die jij hem had willen stellen, dus dit heb ik ook voor je gedaan. Komt ‘ie:

Vraag van Mika: ‘Hoe kun je met al die hoekige en rechte steentjes nou mooie ronde vormen maken?’
Antwoord van Nathan Sawaya‘: ‘Door tussendoor veel platte of gladde steentjes te gebruiken wanneer je omhoog werkt, creëer je minder snel een eentonige hoogte en daardoor ook een ‘boller’ of ‘ronder’ effect.

Ik denk dat ik begrijp wat hij bedoelt en ik heb ook een foto gemaakt van een LEGO appel die te zien was op zijn expositie, kijk:

lego apple nathan sawaya

Als je goed kijkt, zie je dat er plattere steentjes verwerkt zijn in zijn appel. Maar ik vind jouw pompoen mooier hoor, bovendien heeft zijn appel geen vrolijk gezichtje zoals jouw pompoen.
Maar hier kunnen we wel mee oefenen binnenkort als je wilt, hoewel dit wel lastig is met de kleur oranje. Ik ben helaas vergeten te vragen aan meneer Sawaya, of hij misschien weet waarom oranje zo’n moeilijk te verkrijgen LEGO kleur is.

Ik had nog veel langer met meneer Sawaya willen kletsen over jou en jouw LEGO kunstwerken en hem meer van jouw vragen willen stellen, of hem foto’s laten zien van de LEGO tafereeltjes die wij samen thuis maken:

lego scenery at home
lego scenery santa

Ik heb hem helaas ook niet kunnen vragen of hij het ook leuk vindt om zelf LEGO poppetjes te combineren, zoals robots met Simpsons, en of hij het ook leuk vindt om zelf avonturen te verzinnen, zoals wij laatst deden, toen de Kerstman aangevallen werd door een zombie met een rotte vis.

Maar terwijl ik gezellig met meneer Sawaya over jou en LEGO zat te kletsen en ’tips & tricks’ zat uit te wisselen, hoorde ik achter mij allemaal mensen zuchten, steunen, kreunen en ongeduldig met de voetjes tappen.
Ik moest een beetje opschieten, want er waren ook mensen die een interview met meneer Sawaya gepland hadden en daarvoor een grote camera en microfoon hadden meegenomen. En die dingen zijn best zwaar om te tillen.
Het was in ieder geval erg leuk om met meneer Sawaya te kletsen. Ik moest jou de groetjes van hem doen en je vertellen dat hij het heel mooi vindt wat je maakt. Hij heeft ook dit voor je opgeschreven:

nathan sawaya autograph for Mika

Zoals het een moeder met schuldgevoelens betaamt, heb ik op weg naar de uitgang in de Giftshop voor jou een cadeautje gekocht, namelijk “Het LEGO ideeën boek“.

lego ideeboek 1  lego ideeboek 2

In dit boek staan meer dan 500 ideeën, tips en trucs van LEGO fans, voor het maken van je eigen creaties.
Je leert er ook nieuwe bouwtechnieken door en kunt er een betere LEGO bouwer door worden. Dit leek mij wel leuk om samen te lezen en om mee aan de slag te gaan tijdens regenachtige vrije middagen.

legoboek inspiratie 1

Morgen moet ik een serieus verslag posten over deze LEGO expositie met een ‘Grote Mensen Winactie’ en zo, maar ik wilde dit even voor jou alleen schrijven.
Sorry dat ik je vandaag niet meegenomen heb en ik beloof je dat we in de zomervakantie nog eens samen gaan.
Beloof jij me dan dat je nooit heel serieus wordt en altijd blijft spelen?

Liefs, Mama

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

4 reacties

 1. Wat leuk geschreven en ik kan me voorstellen dat je baalde dat je je zoon niet had meegenomen.
  Zo’n ervaring zou hij zijn hele leven niet zijn vergeten. Volgens mij neem je ‘m een volgende keer wel mee. 😉

  1. Nou spreekt de Meesterbouwer geen Nederlands, dus had ik als tolk moeten optreden 😉 Maar een enthousiast en kakelend kind was niet gepast geweest bij een persopening. Ik neem hem een andere keer mee wanneer er alle tijd en aandacht voor hem is!

  1. Hi Rensina,
   Dank je wel! Hij is superblij met het boek (zit er al de hele middag in te lezen) en het briefje met handtekening en complimenten van ‘zijn held’. Hij vindt het superstoer dat hij tips heeft gekregen om betere pompoenen van LEGO te bouwen ^_^
   In de zomervakantie ga ik met hem naar de expo en ik weet zeker dat hij het geweldig zal vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret