Zeilvakantie in Zeeland

Anno 2022 is Schiphol zo ongeveer de laatste plek waar je wil zijn in het hoogseizoen. Daarom koos ik deze zomer dus voor mini trips in eigen land. Oké, en een klein beetje over de grens: ik ging namelijk ook nog een weekendje naar Gent. Vanuit Gent rijd je in recordtijd naar Zeeland en dit was dan ook de tweede bestemming van ons last minute en spontane weekje samen weg. Eerst struinen door Gent en genieten van Gent Jazz, daarna lekker chillaxen op een zeilboot in Zeeland.

Vrienden zeiden tegen me dat ze het dapper van ons vonden, om in zo’n pril stadium van onze relatie een reisje zoals dit te ondernemen. Je zit best wel op elkaars lip, hebt weinig privacy én bent op elkaar aangewezen tijdens zeil-handelingen.

Zeilboot huren in Zeeland

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik kan helemaal niet zeilen. Nou is mijn nieuwe liefde gelukkig een ervaren zeiler en daarom zei ik ook meteen ‘ja leuk’ toen hij voorstelde om een zeilboot te huren in Zeeland. In mijn naïeve brein verschilde dit namelijk niet heel veel van een caravan of camper. Nou heb ik heus wel vaker op een sloepje of bootje gevaren (en er ook wel eens op overnacht), maar een hele week reilen en zeilen op een niet al te grote zeilboot… da’s toch andere koek 🙂

Dingen die je moet weten als je op zeilvakantie gaat en je niet kunt zeilen

Het verbaasde me allereerst dat je helemaal geen vaarbewijs nodig hebt om een zeilboot te mogen huren. Het lijkt ogenschijnlijk simpel op op zo’n enorm wateroppervlak als het Veerse meer gewoon een motortje aan te zetten en een beetje te sturen, maar er komt heel veel meer bij kijken. Als je niet bekend bent met vaarroutes, dieptemeters, windrichting, tegenliggers en hoe je moet aanmeren, vind ik het eigenlijk best onverantwoord dat iedereen zomaar een zeilboot mee mag krijgen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over hoe je te werk moet gaan met zeilen hijsen als je zonder motortje wil varen 🙂 .

Mijn voornaamste tip is denk ik dan ook om niet op zeilvakantie te gaan, zonder iemand met (ruime) zeil-ervaring. Simpele dingen zoals aanmeren en knopen leggen, pik je als newbie relatief snel op. Maar op een zandbank botsen omdat je de apparatuur of vaarroutes niet snapt, wil je liever niet meemaken. Wat ook wel fijn is om van tevoren te weten: na afloop van een weekje verblijf op een boot, schommel je nog een dag of twee na. Eenmaal terug thuis voelde ik me nog zo’n twee dagen wiebelig als ik bijvoorbeeld in bed lag of op het toilet zat. Een boot beweegt vrijwel constant en dit heb je gelukkig al heel snel niet meer door. Maar dit voel je des te meer zodra je na afloop weer ‘aan land’ bent.

Verblijf op een zeilboot in Zeeland 

Verder kun je het verblijf op een zeilboot best wel vergelijken met een camper of caravan en
I  camping. Ik ervaarde ultieme vrijheid, kneuterigheid en privacy tijdens het aanmeren en overnachten in de middle of nowhere. En de zonsondergangen gezien vanaf ons bootje, waren romantic as f*ck.

De wateren en natuur in Zeeland zijn schit-te-rend en je komt er écht tot rust. Wij zaten midden in een hittegolf toen wij op het Veerse Meer verbleven. Het was héérlijk om na het wakker worden meteen vanaf onze boot in het water te kunnen springen en hier de hele dag te dobberen in de flamingo floatie. Op sommige plekken waanden we ons echt ‘alléén op de wereld’ en dit vond ik echt een bizarre ervaring. Niemand om je heen en soms na een flink stuk wandelen over een dijk, kom je dan opeens een camper tegen met mensen die zich ook alleen wanen.

GOOD TO KNOW: het water in het Veerse meer is brak. Dus voormalig zoet en nu behoorlijk zout water. Wat dan wel weer fijn is: daardoor zijn er géén muggen! Ik ben precies nul keer gestoken tijdens deze hele week op de boot. Wel zijn er in een aantal havens en aanmeerplekken echt BIZAR veel kwallen. In tegenstelling tot de kustplekken waar ik normaal heen ga, doen deze kwallen dan weer niets. Je kunt er dus volkomen veilig zwemmen zonder gebeten te worden. Het ziet er alleen niet heel uitnodigend uit om een duik in te nemen:

Veel campings en recreatieparken rondom het Veerse Meer hebben aanmeerplekken voor boten. Dit is superleuk om spontaan naartoe te gaan op een dag dat het weer minder goed is. Wij verbleven een regenachtige dag en nacht aan de steiger van camping & villapark De Paardekreek in Kortgene en dit was echt heel fijn.

Je kunt daar wat comfortabeler je vuile vaat wegwerken, uitgebreid douchen en boodschappen doen, of in nabijgelegen dorpjes gezellig struinen en uit eten gaan. Ook mochten we gebruik maken van alle camping-faciliteiten en heb ik bijvoorbeeld een ochtend heerlijk uitgebreid baantjes gezwommen in het buitenzwembad, voordat we weer vertrokken. De levendigheid en vakantiesfeer op zo’n camping is een fijne ‘change of scenery’ op dagen met veel regen of harde wind. Maar het was ook heerlijk om de zeilen weer te hijsen toen het zonnetje doorbrak en om de stilte weer op te zoeken.

GOOD TO KNOW: het toilet op een zeilboot is ook camper-style en niet echt romantisch. Denk aan een ieniemienie toiletpotje achter een dun houten wandje, dat je ook nog eens met 14 handelingen moet flushen. Lees je frustratie in die vorige zin? Dat klopt 😉 . Het is gewoon niet sexy om je nieuwe vriendje te moeten vragen om instructies over het doortrekken van het toilet. Als je dus in the middle of nowhere gaat aanmeren, is het fijn als er een Dixi op een dijk is of zo…

Glamping Style op een zeilboot

In vrijwel al mijn reviews, deel ik vega(n) tips en hotspots. Die heb ik over ons verblijf rondom het Veerse meer niet 😉 . Zeeland is schitterend en ik zou een weekje zeilen hier ook absoluut dunnetjes over doen met deze man. Als je ook vegetariër of veganist bent, dan doe je er wel goed aan om voor je vertrek uitgebreid thuis boodschappen te doen en veelal zelf te koken. Wij hadden in ons bootje een eenvoudig fornuis met twee gaspitten en mijn vriendje is naast zeiler ook een topchef en gelukkig wél een goede planner (ik ben dit niet).

Hij draaide dus moeiteloos heerlijke vega pasta’s en curry’s in elkaar op één of twee pitjes, terwijl ik in mijn gestreepte outfitje op de uitklaptafel de groenten (uit mijn moestuinbak!) sneed. Die uitklaptafel vouw je ’s avonds in elkaar en dan kun je daarover de bank uitklappen tot (bijna-)tweepersoonsbed. Klinkt ingewikkeld? Was het niet! Het boot-toiletje vond ik meer hogere wiskunde 😉 .

We zijn een paar keer uit eten geweest in kleine dorpjes rondom het Veerse meer: een vega pizza kun je gelukkig bijna overal in Nederland wel scoren, net als kaasstengels of vega loempiaatjes van de borrelkaart. Onze culinaire shotjes hadden we gelukkig eerder al gehad tijdens ons weekendje in Gent. Ik kan culturele city trips zoals ons midweekje in Londen (waar we veel musea bezochten en iedere avond in fantastische restaurants aten) echt heel erg waarderen. Ik hou echt van lekker eten en goede restaurants. Maar er gaat toch niets boven die ‘holiday feels’ van dagenlang in een simpele kloffie over je bikini (en lekker make up-loos) rondscharrelen in de zon en dobberen op het water, met NIEMAND om je heen. Ook smaken die simpele eenpansgerechten zóveel lekkerder wanneer je op vakantie bent: herkenbaar?

Ik vond het zelf koken op de boot en samen de afwas doen in schattige haventjes echt heerlijk kneuterig en superromantisch. Als je prille verkering hebt en toe bent aan een relatietest, kan ik je een weekje samen op een zeilboot in Zeeland dus ook van harte aanbevelen. Bedenk van tevoren wat lekkere eenpansgerechten (en shop er thuis de ingrediënten voor), neem spelletjes + boeken mee en check of er een Dixi is op de dijk waar je gaat aanmeren. Onze verkering is trouwens op het moment van schrijven nog steeds aan en ik vind hem eigenlijk alleen nog maar leuker nu 😉

Op Instagram heb ik de stories van onze zeilvakantie in Zeeland opgeslagen in een hoogtepunt. Je kunt al deze filmpjes hier terugkijken >>

Zou jij het aandurven, een weekje met een nieuwe liefde op vakantie in zo’n kleine ruimte (camper of zeilboot) in the middle of nowhere? Ik ben benieuwd: let me know 🙂

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret