Weekendje in Gent

Mijn nieuwe liefde en ik besloten VERY last minute om deze zomer samen nog even op vakantie te gaan. Als je elkaar nog niet zo lang kent, dan plan je geen máánden vooruit. En de weken mét of zonder kinderen in een zomervakantie, zijn (meestal) al wel langer van tevoren afgestemd. Voordat we vertrokken, had ik in mijn hoofd om na thuiskomst een inspirerende blogpost te gaan tikken metvega restauranttips in Gent’ en ‘where to shop’. Maar dat liep even anders, dus dit wordt NIET zo’n artikel 😉 . 

Gent Jazz

De keuze om ons weekje samen weg met een weekendje in Gent te starten, kwam door het festival ‘Gent Jazz‘. Als je mij al langer volgt op Instagram, dan heb je vast al gemerkt dat mijn verkering en ik een gedeelde passie voor muziek hebben en regelmatig samen concerten en festivals afstruinen. Zo brachten we onder andere samen een bezoekje aan Pinkpop 2022 (om Pearl Jam live te zien) en woonden we in april een fantastisch optreden bij, van Brian Jackson in het Londense Jazz Cafë.

Gent Jazz stond dus ook op ons verlanglijstje. En de laatste dag van dit meerdaagse festival, matchte toevallig met de start van onze zomervakantie en een overeenkomend weekje zonder kinderen. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Gent Jazz (@gentjazz)

 

Gent Jazz is echt fantastisch: er hangt een super-relaxte sfeer en het is er niet te druk. Geen dringende meutes dus bij de horeca en ook geen gore toiletten: love it 🙂 . We troffen het tijdens ons weekend ook met schit-te-rend weer, waardoor we overdag lekker zonnig in relaxte stoeltjes al chillend (en etend) van de prachtige muziek konden genieten.

Het terrein is lopend goed te bereiken vanuit het centrum en we zijn ook even weggeweest om rustig ’s avonds in een restaurant te gaan eten. Overigens hoef je voor het eten het festival niet te verlaten: er waren namelijk véél foodtrucks met een fantastisch aanbod. Wij hebben overdag heerlijk (vega) gesnackt. Maar je bezoekt dit festival natuurlijk vooral voor de muziek en als jazzliefhebber móet je een keer Gent Jazz bezocht hebben. 

Kijk voor meer info, sfeerimpressies en artiesten op:
Website: gentjazz.com
Insta: @gentjazz 

Gentse feesten

Oké, laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: wij hadden er dus niet echt rekening mee gehouden dat de Gentse feesten van start gingen, precies op de dag dat wij aankwamen. Ik had al gezegd dat ons tripje naar Gent VERY last minute was, maar we gingen er dus ook echt redelijk onvoorbereid en onbevangen naartoe. Best naïef, want dit is één van de grootste Europese volksfeesten en de impact hiervan hadden we dus behoorlijk onderschat 🙂 .

De Gentse feesten duren namelijk tien dagen en vinden plaats in de gehele binnenstad. Hier komen VEEL, maar dan ook echt HEEL VEEL mensen op af en hier is het complete centrum dan ook op ingericht. Dit was dan ook onze eerste ‘misser’, toen we heel handig van tevoren een parkeerplek hadden gereserveerd bij het Ibis hotel naast de Sint Baafs. Hier overnachten is dan trouwens wél een aanrader: het is een meer dan prima hotel en ligt super centraal. Als er géén Gentse feesten zijn, is het ook heel handig dat je hier je auto kunt parkeren. Dit konden wij dus niet, maar we hebben wel uitgebreid het centrum per auto kunnen verkennen 😉 .

Náást de Sint Baafs kathedraal, staat ook een GROOT podium waar tot diep in de nacht optredens zijn tijdens de Gentse feesten. Wij hadden mazzel dat we een kamer hadden geboekt, zonder uitzicht over het drukke centrum en dus ’s nachts gewoon rustig konden slapen.  

De Gentse feesten vinden ’s middags, ’s avonds en ’s nachts plaats en de sfeer is er fantastisch en bourgondisch. Wij hebben ons goed vermaakt. Er was veel te zien (en horen) en het publiek is fijn, gevarieerd (álle leeftijden!) en zeer gemoedelijk.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Christoff (@christoffofficial)

En dan kunnen mijn vriendje en ik wel heel enthousiast zijn over onze gedeelde liefde voor 90’s Grunge en jazz muziek, maar de Vlaamse volkszanger Christoff heeft ook onze harten gestolen. Ik kende hem nog niet, maar had stiekem wel een emo-momentje toen hij voor een bomvol marktplein Hazes klassiekers zong. En ja: ik heb  keihard meegeblèrd ( #noshame ) en volg hem sindsdien ook op Insta.
Meer info over de Gentse feesten: visit.gent.be

Vega(n) eten in Gent

We hadden van tevoren wat adresjes gevonden, waar wij (allebei vegetariërs) graag hadden willen neerstrijken voor een ontbijtje.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door luv l’oeuf (@luvloeuf)


Luv L’oeuf (HOE LEUK IS DIE NAAM!?!?!) stond heel hoog op mijn verlanglijstje, maar… was gesloten tijdens de Gentse feesten, dus hiervoor moeten we nog een keertje terug.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door STEK 🌱 Coffee•Plants•Brunch (@stekgent)


Ook Stek leek ons een heerlijke plek om neer te strijken voor een uitgebreid ontbijtje of brunch, maar (je raadt het al…) was net als Luv L’oeuf gesloten tijdens de Gentse feesten. 
Ik wilde deze hotspots toch nog wel even apart benoemen en tippen aan jullie, want ze schijnen fantastisch te zijn.
Voor onze ontbijtjes (’s ochtends was het tijdens de Gentse feesten UITGESTORVEN in het centrum….) konden we gelukkig terecht voor coffees to go en een plakje zoete cake bij grotere ketens.

Op onze eerste dag in Gent, verlieten we het Gent Jazz festival even voor een hapje en een drankje bij het fijne en vegetarische restaurant Mana. We hadden een plekje gereserveerd, buiten op de sfeervolle binnenplaats:

Écht een aanrader: als je in een zonnig seizoen gaat en je reserveert hier: vraag dan om een plekje buiten!
Ook hebben we een avond heerlijk gegeten bij het plantaardige restaurant Le Botaniste (een kleine vegan keten met locaties in New York, Brussel en Gent) en troffen we het wederom met een heerlijk plekje buiten op straat, met uitzicht op het uitzinnige publiek van de Gentse feesten.

Sowieso, als je in Gent bent, kun je eigenlijk niet weggaan zonder het eten van Vlaamse friet. En ja, ik woon boven de rivieren en moest mezelf bedwingen om niet ‘patat‘ te zeggen tijdens het bestellen. Vlaamse friet kun je overal in de binnenstad wel scoren en zéker bij de vele horeca stands tijdens de Gentse feesten. Wij gingen voor Vlaamse friet mét truffelmayonaise bij het Frites Atelier van Sergio Herman:

Een Gentse wafel met rood fruit en slagroom moet je eigenlijk ook wel van je lijstje kunnen afvinken, voordat je weer in de auto of het OV naar Nederland stapt. Hiervoor vind je in de binnenstad ook meer dan genoeg horeca gelegenheden die dit serveren en ja: ik rolde tonnetje rond naar de tweede bestemming van onze vakantie 😉 . 

Nog een laatste tip: kunstencentrum Vier Nul Vier is een fijne plek om even te borrelen:

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Maris Maria Renne (@hare_maristeit)

 

When in Gent: what to do?!

Tijdens onze vele wandelingen en gestruin in de binnenstad van Gent, heb ik me vergaapt aan de mooie etalages van toffe boetiekjes en winkeltjes met curiosa. Waarvan het merendeel dus helaas gesloten was tijdens de Gentse feesten, wat achteraf gezien dan wel weer beter was voor mijn portemonnee 🙂 . Het viel me op dat vintage en kringloopwinkels ruim vertegenwoordigd waren. Maar helaas kan ik dus geen uitgebreide shop-ervaringen delen: ik zal nog een keertje terug moeten. Vind ik niet erg trouwens, want ook al was het merendeel gesloten tijdens ons bezoek, ik vond de stad en sfeer geweldig en wil heel graag nog een keertje terug!

We bezochten verder nog het museum SMAK dat gelegen is in een schitterend park en ook een leuke wandeling is vanuit het centrum: fijn om even aan de drukte van de Gentse  feesten te ontsnappen.De Gentse boekenmarkt vindt ook in meerdere weekenden van het jaar plaats. Wij troffen het dat dit wél doorging ondanks de Gentse feesten, maar hadden dan wel weer de pech dat wij met te weinig contant geld op pad waren. Enkele handelaren hadden wel de mogelijkheid tot elektronische betalingen, maar deze waren niet geschikt voor onze Nederlandse betaalpassen. Achteraf gezien alleen maar goed, want ik wilde weer veel teveel boeken kopen en deze had ik dan ook tijdens het tweede deel van onze reis (ongelezen haha) met me moeten meeslepen 🙂 .

Het Lam Gods is me héél vaak getipt, toen ik op Instagram Stories vroeg wat ik nou écht moest bezoeken tijdens mijn last minute tripje naar Gent. Ik kan heel goed begrijpen waarom dit een publiekstrekker is en ook de Sint Baafs kathedraal (waarin je dit wereldberoemde drieluik kunt bezichtigen) is een indrukwekkend gebouw. Alleen heb ik niet zoveel met religie en voelde ik me al snel onprettig in dit kerkelijke sfeertje. Maar het is zeker de moeite waard, vooral als je net zoals wij in het nabijgelegen Ibis hotel verblijft en er dus niet de halve stad voor hoeft af te struinen.

 

Spontaan weekendje Gent: voor herhaling vatbaar?

Ons weekendje Gent was lang genoeg om er de sfeer en gezelligheid te proeven en ik wil zéker heel graag nog een keertje terug om de stad nog beter te ontdekken en er uitgebreid te shoppen. In deze Reels krijg je een goede indruk van ons korte verblijf:

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Maris Maria Renne (@hare_maristeit)


Mocht je meer bewegend beeld met geluid (zonder achtergrondmuziekje van Christoff) willen zien en horen, check dan het hoogtepunt GENT op mijn Instagram feed. Voor mij persoonlijk was Gent Jazz echt een hoogtepunt van 2022 en dit had ik echt niet willen missen. Dus wat mij betreft is dit festival absoluut een aanrader om voor 2023 in je agenda te zetten. Ik ben blij dat ik onvoorbereid en onbevangen naar Gent ben gegaan: ik was blij verrast door de relaxte en bourgondische sfeer, het ruime vega(n) aanbod in de horeca en de leuke mensen. Het is een bruisende zowel moderne als historische stad en ik wil er heel graag nog eens zijn!

Heb je vragen of aanvullingen?
Laat dit dan vooral hieronder achter in een reactie!

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret