Mexicaanse Salade met Peultjes, Avocado & Spek

mexicaanse-maaltijdsalade-met-peultjes  

Als je mijn food posts al een tijdje volgt, dan wist je waarschijnlijk al dat de Mexicaanse keuken bij ons thuis favoriet is.
Ik ben dan ook altijd op zoek naar nieuwe Mexicaanse recepten en experimenteer hier graag mee. Onlangs kwam er een nieuw kookboek uit: Cantina Mexicana.

Natuurlijk stond ik te trappelen om hiermee aan de slag te gaan en vandaag deel ik een erg geslaagde maaltijdsalade uit dit boek met jullie, inclusief wat handige variatie en party tips, van zowel de auteur, als van moi.

Schrik niet van de lange lijst met ingrediënten, het valt in de praktijk heus mee:

 

Ingrediënten voor 6 personen

  • 1 el olijfolie
  • 300 gr verse maïskorrels (ongeveer 2 maïskolven)
  • 500 gr peultjes of sugar snaps (getopt en geblancheerd)
  • 250 gr kerstomaatjes, in vieren gesneden
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 4 radijsjes, in dunne plakje
  • 2 grote handenvol koriander, grofgehakt
  • 1-2 jalapeñopepers, fijngesneden
  • Mespuntje komijn
  • Mespuntje piment
  • Mespuntje zeezout
  • 3 grote hass avocado’s, ontpit
  • 80 ml plantaardige olie
  • 500 gr gerookt spek (reepjes of blokjes)
  • 150 gr pepitas (pompoenpitten)
  • 1 el grote handvol oregano, grof gehakt
  • Een combinatie van slasoorten (in totaal 3 grote handenvol), bijv: gele friséesla, baby-radicchio, rucola, waterkers of takjes bladpeterselie.
  • 200 ml limoendressing. Dit kun je zelf maken van: fijngeraspte limoenschil, versgeperst limoensap, extra vergine olijfolie, fijne kristalsuiker en tl zeezout.

mexicaanse-maaltijdsalade-met-peultjes-en-spekjes

Variatie & Party TIPS!

 Kies voor stevige slasoorten, die de warme spek en de scherpe dressing kunnen weerstaan. Je wil immers niet dat je eindigt met een bakje zielige, verwelkte slablaadjes.

 Je kunt de salade aanpassen aan je eigen voorkeuren, bijvoorbeeld door gerookte kip of warme gerookte vis toe te voegen of als vervanging voor de spekjes te gebruiken.

 Eten er vegetariërs mee? Serveer de spekjes dan apart.

 Kids aan tafel? Laat de jalapeñopepers achterwege of serveer deze apart.

 Ik heb me (zoals je misschien op de foto’s kunt zien) niet helemaal aan bovenstaande ingrediëntenlijst gehouden. Zo heb ik bijvoorbeeld gewoon crunchy maïs uit een blikje gebruikt en ook reeds gesneden jalapeñopepers uit een potje.
Ik ben allergisch voor koriander, dus dit heb ik vervangen door munt. Sowieso een aanrader, mocht je koriander bijvoorbeeld niet lekker vinden. Wat begrijpelijk is, want het smaakt ten slotte naar ZEEP <yuk>….

Ook kwam ik er tijdens het bereiden van de salade achter dat ik de pompoenpitten vergeten was te kopen (story of my life) en heb ik daarom pijnboompitten gebruikt. Kan allemaal, niet over inzitten: waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk(er) kan?

 Verder zie je op mijn foto’s dat ik er een klein Mexicaans feestje op tafel van heb gemaakt. Dit kun jij zelf ook eenvoudig doen, door vrolijk gekleurd servies en servetten te gebruiken en er wat Mexicaanse extra’s bij te serveren.
Kenmerkend voor het Mexicaanse stijltje, is om verschillende kleuren, printjes en materialen te mixen en veel gebruik van kleur te maken.
De borden en schaaltjes op mijn foto’s, zijn een mix van Ikea, Xenos en RICE. De opscheplepel is van Rosti Mepal en het nacho mandje is van Kitsch Kitchen:

mexicaanse-maaltijdsalade-en-bijgerechten

 Serveer er bijvoorbeeld zelfgemaakte guacamole, Taco’s, wraps, crème fraîche of nacho’s (met gesmolten cheddar kaas!) bij.
Ik maakte ook een heerlijke salsa, die wij altijd bij onze favoriete Mexicaanse burgers eten. Ook heb ik de spekjes in Mexicaanse kruiden (zakje seasoning) gebakken, voor een éxtra Mexicaans smaakje.
Dit deed ik eerder ook bij een Mexicaanse salade met garnalen en dit was echt waan-zin-nig lekker!

 

Bereiding van de Mexicaanse maaltijdsalade

Verhit de olijfolie in een middelgrote pan op matig vuur. Bak de maïskorrels ongeveer 3 minuten of tot de korrels zacht zijn. Laat afkoelen.
Als je dus net als ik maïs uit een blikje gebruikt, kun je deze stap overslaan.

Verhit voor het spek de plantaardige olie in een grote pan op matig vuur. Bak het spek 4-5 minuten tot het goudbruin is. Giet de olie af, voeg de pepitas en oregano toe en bak nog 2 minuten, of totdat de zaadjes licht geroosterd zijn en het spek en de oregano knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.

Meng de maïs, peultjes, kerstomaatjes, rode ui, radijs, koriander en jalapeñopeper in een middelgrote kom. Doe er een beetje van de dressing bij en schep door. Breng op smaak met komijn, piment en zout.

Snijd de avocado’s in vieren en doe hier ook wat dressing bij.

Spreid het groentemengsel uit op een grote schaal, schik de avocado er bovenop en verdeel de salade, de gebakken spekjes en pepitas erover.
En inderdaad, je ziet het goed op de foto’s: ik heb een andere volgorde aangehouden voor het opbouwen van dit gerecht 🙂
Zo heb ik o.a. de spekjes door het groentemengsel en bovenop de sla geschept.

 

Het boek: Cantina Mexicana

cantina-mexicana-winactie
Ik houd van kookboeken die niet standaard zijn en iets extra’s toevoegen. Dit kookboek bevat VELE extra’s. Het heeft namelijk 320 pagina’s (!!!!) en weegt maar liefst 1,25 kg.

Het boek neemt je mee op een reis door Mexico en laat je kennismaken met échte Mexicaanse gerechten. Van de moles (sauzen) uit het zuidelijke Oaxaca, prachtige visschotels van de schiereilanden Baja en Yucatán, streetfood uit Mexico-Stad tot de eeuwenoude eetcultuur van de Maya’s.

Klik HIER voor een inkijkexemplaar van dit zeer uitgebreide Mexicaanse kookboek, waar je naast heerlijke hoofdgerechten en desserts, ook recepten vindt voor ontbijtjes, soepen, dranken en basisdingen zoals het zelf maken van tortilla’s.

Titel: Cantina Mexicana
Auteur: Paul Wilson
Uitgeverij: Good Cook
Prijs: €29,95

 

Houden jullie ook zo van Mexicaans eten en lijkt dit boek jullie leuk?
Stay tuned, want er volgt SNEL een leuke winactie op mijn blog waarbij je dit Mexicaanse kookboek kunt winnen!

Ga je deze salade maken? Deel er dan een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet ‘m naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de HASHTAG #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Wie weet verschijnt jouw foto in een volgend artikel met lezersfoto’s 🙂

[bctt tweet=”Recept voor Mexicaanse salade met peultjes, avocado & spek. Uit het boek ‘Cantina Mexicana’ “]

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hare Maristeit


Hare Maristeit is de kleurrijke, diverse en persoonlijke site van Maris Maria Renne uit Haarlem. Gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover en retro-nerd. Pimpt graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijkt ook veel films en series. Gek op koken, koffie, rosé en comfort food. Meer weten of samenwerken? Klik HIER!

Toiletportret

Webshop