• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Hare Maristeit logo

  • Over mij
    • Adverteren
    • Contact & Disclaimer
    • FAQ
    • Over Mij
    • In de media
  • Food
  • DIY
  • Shopping
    • Productreviews
    • Shoplogs & Shoptips
    • Webshop
  • Persoonlijk
    • Achter de schermen
    • Blogpraat
    • Challenges & Tags
    • Entertainment
    • Gewichtige Zaken
    • Huis & Tuin
    • Kids & Stuff
    • Lezersfoto’s
    • PARTY!!!
    • Scheiden
    • STOM!
    • Travel, Trips, Hotspots & Events

Mexicaanse Salade met Peultjes, Avocado & Spek

Jan 9, 2016 · 3 Comments

mexicaanse-maaltijdsalade-met-peultjes  

Als je mijn food posts al een tijdje volgt, dan wist je waarschijnlijk al dat de Mexicaanse keuken bij ons thuis favoriet is.
Ik ben dan ook altijd op zoek naar nieuwe Mexicaanse recepten en experimenteer hier graag mee. Onlangs kwam er een nieuw kookboek uit: Cantina Mexicana.

Natuurlijk stond ik te trappelen om hiermee aan de slag te gaan en vandaag deel ik een erg geslaagde maaltijdsalade uit dit boek met jullie, inclusief wat handige variatie en party tips, van zowel de auteur, als van moi.

Schrik niet van de lange lijst met ingrediënten, het valt in de praktijk heus mee:

 

Ingrediënten voor 6 personen

  • 1 el olijfolie
  • 300 gr verse maïskorrels (ongeveer 2 maïskolven)
  • 500 gr peultjes of sugar snaps (getopt en geblancheerd)
  • 250 gr kerstomaatjes, in vieren gesneden
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 4 radijsjes, in dunne plakje
  • 2 grote handenvol koriander, grofgehakt
  • 1-2 jalapeñopepers, fijngesneden
  • Mespuntje komijn
  • Mespuntje piment
  • Mespuntje zeezout
  • 3 grote hass avocado’s, ontpit
  • 80 ml plantaardige olie
  • 500 gr gerookt spek (reepjes of blokjes)
  • 150 gr pepitas (pompoenpitten)
  • 1 el grote handvol oregano, grof gehakt
  • Een combinatie van slasoorten (in totaal 3 grote handenvol), bijv: gele friséesla, baby-radicchio, rucola, waterkers of takjes bladpeterselie.
  • 200 ml limoendressing. Dit kun je zelf maken van: fijngeraspte limoenschil, versgeperst limoensap, extra vergine olijfolie, fijne kristalsuiker en tl zeezout.

mexicaanse-maaltijdsalade-met-peultjes-en-spekjes

Variatie & Party TIPS!

❤ Kies voor stevige slasoorten, die de warme spek en de scherpe dressing kunnen weerstaan. Je wil immers niet dat je eindigt met een bakje zielige, verwelkte slablaadjes.

❤ Je kunt de salade aanpassen aan je eigen voorkeuren, bijvoorbeeld door gerookte kip of warme gerookte vis toe te voegen of als vervanging voor de spekjes te gebruiken.

❤ Eten er vegetariërs mee? Serveer de spekjes dan apart.

❤ Kids aan tafel? Laat de jalapeñopepers achterwege of serveer deze apart.

❤ Ik heb me (zoals je misschien op de foto’s kunt zien) niet helemaal aan bovenstaande ingrediëntenlijst gehouden. Zo heb ik bijvoorbeeld gewoon crunchy maïs uit een blikje gebruikt en ook reeds gesneden jalapeñopepers uit een potje.
Ik ben allergisch voor koriander, dus dit heb ik vervangen door munt. Sowieso een aanrader, mocht je koriander bijvoorbeeld niet lekker vinden. Wat begrijpelijk is, want het smaakt ten slotte naar ZEEP <yuk>….

❤ Ook kwam ik er tijdens het bereiden van de salade achter dat ik de pompoenpitten vergeten was te kopen (story of my life) en heb ik daarom pijnboompitten gebruikt. Kan allemaal, niet over inzitten: waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk(er) kan?

❤ Verder zie je op mijn foto’s dat ik er een klein Mexicaans feestje op tafel van heb gemaakt. Dit kun jij zelf ook eenvoudig doen, door vrolijk gekleurd servies en servetten te gebruiken en er wat Mexicaanse extra’s bij te serveren.
Kenmerkend voor het Mexicaanse stijltje, is om verschillende kleuren, printjes en materialen te mixen en veel gebruik van kleur te maken.
De borden en schaaltjes op mijn foto’s, zijn een mix van Ikea, Xenos en RICE. De opscheplepel is van Rosti Mepal en het nacho mandje is van Kitsch Kitchen:

mexicaanse-maaltijdsalade-en-bijgerechten

❤ Serveer er bijvoorbeeld zelfgemaakte guacamole, Taco’s, wraps, crème fraîche of nacho’s (met gesmolten cheddar kaas!) bij.
Ik maakte ook een heerlijke salsa, die wij altijd bij onze favoriete Mexicaanse burgers eten. Ook heb ik de spekjes in Mexicaanse kruiden (zakje seasoning) gebakken, voor een éxtra Mexicaans smaakje.
Dit deed ik eerder ook bij een Mexicaanse salade met garnalen en dit was echt waan-zin-nig lekker!

 

Bereiding van de Mexicaanse maaltijdsalade

Verhit de olijfolie in een middelgrote pan op matig vuur. Bak de maïskorrels ongeveer 3 minuten of tot de korrels zacht zijn. Laat afkoelen.
Als je dus net als ik maïs uit een blikje gebruikt, kun je deze stap overslaan.

Verhit voor het spek de plantaardige olie in een grote pan op matig vuur. Bak het spek 4-5 minuten tot het goudbruin is. Giet de olie af, voeg de pepitas en oregano toe en bak nog 2 minuten, of totdat de zaadjes licht geroosterd zijn en het spek en de oregano knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.

Meng de maïs, peultjes, kerstomaatjes, rode ui, radijs, koriander en jalapeñopeper in een middelgrote kom. Doe er een beetje van de dressing bij en schep door. Breng op smaak met komijn, piment en zout.

Snijd de avocado’s in vieren en doe hier ook wat dressing bij.

Spreid het groentemengsel uit op een grote schaal, schik de avocado er bovenop en verdeel de salade, de gebakken spekjes en pepitas erover.
En inderdaad, je ziet het goed op de foto’s: ik heb een andere volgorde aangehouden voor het opbouwen van dit gerecht 🙂
Zo heb ik o.a. de spekjes door het groentemengsel en bovenop de sla geschept.

 

Het boek: Cantina Mexicana

cantina-mexicana-winactie
Ik houd van kookboeken die niet standaard zijn en iets extra’s toevoegen. Dit kookboek bevat VELE extra’s. Het heeft namelijk 320 pagina’s (!!!!) en weegt maar liefst 1,25 kg.

Het boek neemt je mee op een reis door Mexico en laat je kennismaken met échte Mexicaanse gerechten. Van de moles (sauzen) uit het zuidelijke Oaxaca, prachtige visschotels van de schiereilanden Baja en Yucatán, streetfood uit Mexico-Stad tot de eeuwenoude eetcultuur van de Maya’s.

Klik HIER voor een inkijkexemplaar van dit zeer uitgebreide Mexicaanse kookboek, waar je naast heerlijke hoofdgerechten en desserts, ook recepten vindt voor ontbijtjes, soepen, dranken en basisdingen zoals het zelf maken van tortilla’s.

Titel: Cantina Mexicana
Auteur: Paul Wilson
Uitgeverij: Good Cook
Prijs: €29,95

 

Houden jullie ook zo van Mexicaans eten en lijkt dit boek jullie leuk?
Stay tuned, want er volgt SNEL een leuke winactie op mijn blog waarbij je dit Mexicaanse kookboek kunt winnen!

Ga je deze salade maken? Deel er dan een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet ‘m naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de HASHTAG #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Wie weet verschijnt jouw foto in een volgend artikel met lezersfoto’s 🙂

Recept voor Mexicaanse salade met peultjes, avocado & spek. Uit het boek 'Cantina Mexicana' Click To Tweet

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren




Dit vind je vast ook leuk:

  • Kaasfondue in BroodjesKaasfondue in Broodjes
  • Het leed dat ‘Dr Martens inlopen’ heet…Het leed dat ‘Dr Martens inlopen’ heet…
  • Feliz Navidad! Kleurrijke & Tropische KerstsfeerFeliz Navidad! Kleurrijke & Tropische Kerstsfeer
  • Hawaï Festivalburger met Ananas & JalapeñopepersHawaï Festivalburger met Ananas & Jalapeñopepers

Mexicaans, Recepten, Salades Cantina Mexicana, maaltijdsalade, mexicaanse salade, recept

Reader Interactions

Comments

  1. chucky1012 says

    09/01/2016 at 6:25 am

    Mmmm dat ziet er heerlijk en gezond uit!
    Ik hou van salades.

    Xoxo

    Reply
  2. Sarah says

    16/01/2016 at 9:51 pm

    Lijkt me super lekker met gerookte kip i.p.v. spekjes! Bedankt voor het recept 🙂

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      16/01/2016 at 11:08 pm

      You’re welcome 🙂
      Ik denk dat gerookte kip een heerlijke vervanger is voor de spekjes! Misschien ook nog wat mango erbij :-p

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primary Sidebar

Hare Maristeit


Hare Maristeit is het kleurrijke, diverse en persoonlijke blog van Maris Maria Renne uit Haarlem.
Gepensioneerd webwinkelier, hardcore shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd, gek op flamingo’s + unicorns en pimpt graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti. Kijkt ook veel films en series.
Dol op koffie, rosé, veggie burgers en Mexicaans eten.
Meer weten? Klik HIER!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Volg Hare Maristeit op Pinterest

Like Hare Maristeit op Facebook

Footer


Instagram post 2199406453307215983_210782433 “When you look back on 2019, don’t think of it as a year of pain, but a year of growth.” Words by @candacereels van @femalecollective ❤️
1 van de meest inspirerende personen & accounts die ik in 2019 ben gaan volgen 🙏🏻 Hebben jullie ook toffe en positiveve IG-accounts ontdekt dit jaar? 
Tip ze hieronder in een reactie ❤️
Instagram post 2198939546187821787_210782433 Ik was uitgenodigd om gisteren @disneyonice te bezoeken (de show + backstage). De korte samenvatting: ik kreeg een make-up tutorial van Belle, gleed op het ijs in de koets van Rapunzel en trok een vlinderpakje aan uit Olaf’s beroemde zomerliedje.

Een uitgebreider verslag van de Media Middag en de show, lees je nu op mijn blog: link in bio ❤️ P.S. 1: de show is nog t/m 15 december te bezoeken in @rotterdam.ahoy en van 21 t/m 29 december in @jaarbeurs Utrecht 
P.S.2: Rechtsonder in beeld, mijn in roze fluffy tule gehulde kleuter, wiens sleep ik de hele dag heb gedragen op roltrappen en bij toiletbezoekjes ❤️ #haremaristeit #disneyonice #disney #disneymagic
Instagram post 2197451038491287038_210782433 Ik ga dit jaar de Kerstdagen héél relaxt thuis doorbrengen. 
Eén dag met mijn kinderen en één dag met een vriendin. 
Op beide dagen staat er niets anders op het program dan: makkelijke en lekkere hapjes i.c.m. kerstfilms en spelletjes. 
That's it. 
Ik heb NEE gezegd tegen drukte, hysterie, restaurants, sociale verplichtingen, lange afstanden afleggen of gezamenlijk te bereiden vijf gangen met culinaire hoogstandjes. 
De dresscode voor Xmas @ Casa di Maris is: joggingbroek & Ugly Xmas Sweater. 
Luf it ❤️ Ik hoop dat jullie ook de Kerstdagen op eigen wijze en naar eigen behoefte mogen inrichten 🎄

#haremaristeit #xmas #christmastree #pinkchristmas #hohoho
Instagram post 2196455058987873973_210782433 HO HO HO + Winactie! 🥳

Ik maakte deze supertoffe ‘Party Cake met Kerstverlichting’ met de @droetkerbakken_nl Basismix voor Biscuittaart 🎄
Op mijn blog (link in bio) deel ik vandaag de How To 🎂

Laat voor 25 december in een reactie weten wat voor Kerst op de Taart variatie jij met de Dr. Oetker Basismix Biscuittaart zou willen maken en maak kans op 1 van de 10 @bakkennl Taart Receptenboeken 🥳

Extra leuk als je de taart ook echt gaat maken 😋
Ik ben benieuwd naar jullie ideeën! De winnaars krijgen vóór 3 januari 2020 een privé bericht van mij ❤️ #ad #winactie #kerstopdetaart #haremaristeit #cake #droetker #partycake
Instagram post 2195757468856323152_210782433 Leuk idee voor het kerstdiner op de basisschool volgende week: kerstboompjes van komkommer 🥒🎄
How to vind je via zoekfunctie op mijn blog: link in bio ❤️ -
-
#haremaristeit #kerstmis #kidsfood #recept #christmastree #christmasfood #hohoho #cucumber #komkommer #funnyfood
Instagram post 2195134094526151488_210782433 Ik maakte deze cuties samen met mijn kleuter ❤️
De How To van deze Carrot Cupcakes met sneeuwpoppen van marshmallows, lees je vandaag op mijn blog: link in bio ❤️ #haremaristeit #cupcakes #snowman #carrotcake #recept #hohoho #jolly #kidsfood
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2019 · HareMaristeit.nl

Privacyverklaring

Koekje d'r bij? Met (digitale) koekjes werkt deze site beter!Ok