Daging Rendang (VEGAN Proof)

Ik eet nu al een aantal jaren vegetarisch en laat mij graag inspireren door (voor mij) nieuwe vega(n) merken en producten. Bij de stand van Saheli Soja op VeggieWorld in februari 2020, werd ik aangenaam verrast met een uitgebreide kookdemo én hun kant & klare maaltijden van (onder andere) Indische gerechten.

Vaste lezers herkennen op mijn foto’s in deze blogpost vast het achtergrondje: het mooie behang in mijn vorige huis. Toen ik onlangs duizenden (!!!!) foto’s op mijn filmrol doorspitte om op te ruimen, vond ik opeens de foto’s van deze Daging Rendang terug.

Ik ben inmiddels verhuisd (en heb nu een ander leuk tropisch behangetje op een nieuwe muur) en was door alle huisperikelen he-le-maal vergeten dat ik nog had beloofd om dit recept met jullie te delen. Op de foto’s zie je dan ook nog de oude productverpakkingen (en productnaam) van Saheli Soja met Rundvleessmaak en ook mijn oude keuken en koffiezetapparaat. Zó erg loop ik dus achter 😉 . Maar ach: beter laat dan nooit, nietwaar? En de bereiding en smaak is nog steeds hetzelfde!

Ingrediënten licht pittig Indisch & Vegan Proof bijgerecht: Daging Rendang

Voor 4 personen. Bereiding ca. 30 minuten + 1 uur wachten.

GEEN STRESS: wat tips vooraf! Laat je niet ontmoedigen door onderstaande ingrediëntenlijst met mogelijk een aantal specerijen die je (nog) niet kent. Ik heb ook de Nederlandse productnamen (of vervangers) vermeld. Haak dus niet af wanneer je iets niet kent of lust: laat dit weg of vervang het met iets dat je wél lekker vindt of dat erop lijkt.

Ik laat bijvoorbeeld vaak alles weg dat een zeep-koriandersmaak heeft en ik gebruik persoonlijk liever kokosmelk uit blik of een pakje, in plaats van santen. No sweat.

Ook zijn veel specerijen in potjes bij supermarkten te koop en hoef je niet alles vers bij een toko vandaan te sprokkelen. Keep it simple! ZIE OOK: Toko Shoptips

 • 3 grote uien
 • 6 teentjes knoflook
 • 4 rode pepers
 • 1 tl gemberpasta
 • 1 tl laos
 • halve tl trassi*
 • 1 tl djinten (komijnzaad)
 • 1 tl koenjit (kurkuma)
 • 1 pak Saheli Sojavlees met Rundvleessmaak
 • flinke scheut zonnebloemolie
 • 5 blaadjes daum salam (Indisch laurierblad)
 • 5 blaadjes daun djeroek poeroet (Indisch limoenblad)
 • 2 serehstengels (citroengras)
 • 2 el Ketjap Manis
 • 1 el Sambal Oelek
 • 2 schijfjes gula djawa (palmsuiker)
 • 1 liter (vegan) groentebouillon
 • halve tl versgemalen peper
 • 125 gr blok santen (of gewoon kokosmelk uit blik)

Wat VEGAN voetnootjes: – Op mijn foto’s zie je dat ik ‘gewone Trassi’ heb gebruikt. Fajalobi heeft een uitstekende vegan Trassie Trafasie om dit te vervangen.

– Op mijn foto’s zie je een schaaltje Cassavekroepoek. Net als emping is dit meestal veganistisch en bevat het geen garnalen (in tegenstelling tot gewone kroepoek).

– Bij de meeste supermarkten vind je tegenwoordig ook vegan groentebouillon.

Vegan Proof Daging Rendang: Hoe maak je het?

Op de verpakking van Saheli Sojavlees, kun je terugvinden hoeveel ml kokend water per hoeveel gram sojavlees je nodig hebt. Zelf heb ik (vegan) groentebouillon gebruikt, voor iets meer smaak.

Na een half uur weken is het product gebruiksklaar, maar na een aantal keren experimenteren, geef ik de voorkeur aan minimaal 2 uur intrekken in de bouillon. Dit komt naar mijn idee meer overeen met de structuur en bite van dit oorspronkelijke klassieke Indische (lang) gestoofde rundvleesgerecht.

Giet het sojavlees af in een zeef of vergiet en vang de bouillon op in een kan. Dit is fijn om te gebruiken als je de rendang later moet verdunnen.

Tijdens het weken van het sojavlees, pel en snijd je de uien, pepers en knoflook in stukjes. Maal voor de boemboe (= kruidenmengsel) de fijngesneden ingrediënten samen met de gemberpasta, laos, djinten, ketoembar en koenjit fijn in een foodprocessor.

Als je geen facy keukenapparaat hebt, kun je ook gewoon een staafmixer gebruiken. Heb ik ook heel lang gedaan en dit gaat prima!

Verhit een scheut zonnebloemolie in een grote, diepe pan. Voeg eerst de Trassi toe (snel fijnmaken met een houten lepel) en fruit direct daarna de boemboe circa 2 minuten. Voeg de daun salam, daun djeroek poeroet, sereh, ketjap, sambal, gula djawa en de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg de peper, het sojavlees en de santen toe en sudder het sojavlees vervolgens op laag vuur in circa 1 uur gaar. Voeg eventueel een beetje opgevangen bouillon toe, wanneer het te droog kookt.

Good to know: net als bij veel andere Indische gerechten is deze rendang op de tweede dag nóg lekkerder, omdat de smaken er dan extra goed zijn ingetrokken. Bij het serveren van dit gerecht (lekker met bijvoorbeeld blokjes lontong of witte rijst) vis je de stengels sereh en blaadjes kruiden er weer uit.

Selamat makan! (Smakelijk eten!)

PIN DIT:

Ga je aan de slag met een DIY of recept van mijn website? Maak er dan vooral een foto van, wellicht deel ik ‘m in een volgende blogpost met Fan Mail!
Deel je foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tag @hare_maristeit op Instagram. Op Pinterest kun je een foto van jouw Daging Rendang plaatsen in een reactie op DEZE Pin.

Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret