Beginner Tips & Inspiratie voor glutenvrij bakken

kokos cupcakes rozensiroop pandan beslag

De zomervakantie is voor ons in deze regio dan ook eindelijk begonnen en hier waren wij echt zooo aan toe! Het weer is alleen nog niet heel erg zomers, dus deze eerste dagen hebben we helaas niet op het strand of in onze Palm Springs Barbie-tuin doorgebracht. Daarom kocht ik afgelopen weekend een fancy nieuwe TV (de oude was ook dringend aan vervanging toe 😅) en trakteerde ik mezelf op een HBO Max abootje, zodat we lekker films en series kunnen bingen tijdens deze regenachtige dagen.

Kinderen vermaken op regenachtige dagen in de zomervakantie

Op mijn blog vind je meer dan genoeg inspiratie om met kinderen binnenshuis te kunnen knutselen tijdens schoolvakanties. Zo kun je bijvoorbeeld fruitige limonade-beschermers maken van strijkkraaltjes, dit is goed voor uren vermaak. Ook kun je alle Barbies en My Little Pony’s opknappen met een beauty treatment, door hun plastic haren weer zacht, glanzend en krullend te maken. Je merkt het al: wij vervelen ons niet zo snel 😉 .

Naast bingewatchen en freubelen, vinden mijn dochter en ik het ook erg leuk om samen iets lekkers te bakken. Toen ze vroeg of er een vriendinnetje bij ons thuis mocht komen bakken, omdat ze zo graag mijn roze handmixer en roze bakspullen wilde zien, zei ik uiteraard ‘ja’. Ik wist toen alleen nog niet dat deze meid een glutenallergie heeft en daarom moest ik eerst even wat researchen, want hier ben ik niet in thuis 😅

6 x Glutenvrije baktips voor beginners

Het vriendinnetje blijft ook lunchen en haar ouders geven gelukkig glutenvrij brood voor haar mee. Dat vind ik wel zo fijn, maar glutenvrij brood bestellen was anders uiteraard geen probleem geweest. Zelf brood bakken is nog té next level voor mij als hobby-bakker. Gelukkig betekent een glutenallergie niet het einde van gezellig bakplezier. Met een beetje creativiteit en de juiste aanpassingen kun je nog steeds genieten van heerlijke smaken en texturen.

1: Begrijp gluten en hun alternatieven

Om succesvol glutenvrij te bakken, is het belangrijk om te begrijpen wat gluten zijn en hoe ze zich gedragen in bakrecepten. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in tarwe, gerst, rogge en verwante granen. Ze geven de elasticiteit en structuur aan het deeg, waardoor het luchtig wordt. Bij een glutenallergie reageert het immuunsysteem op deze eiwitten, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Gelukkig zijn er tal van glutenvrije alternatieven beschikbaar, zoals rijstmeel, maïsmeel, amandelmeel, boekweitmeel, sorghummeel en kikkererwtenmeel. Deze alternatieven kunnen de juiste textuur en smaak bieden, maar ze gedragen zich vaak anders dan glutenrijke ingrediënten, dus experimenteren is de sleutel. Gelukkig zijn er veel profi receptensites die wél gespecialiseerd zijn in glutenvrij bakken en kun je daar genoeg inspiratie, tips en ervaringen vinden. En handige rekentools natuurlijk, voor de juiste verhoudingen van glutenvrije vervangers 🙂 .

koekjes bakken

2: Kies voor kwaliteit en veiligheid

Als je glutenvrij bakt, zorg er dan voor dat je ingrediënten van hoge kwaliteit koopt en dat ze gegarandeerd glutenvrij zijn. Controleer de etiketten zorgvuldig, want soms kunnen ingrediënten sporen van gluten bevatten door kruisbesmetting tijdens de productie. Kies voor gecertificeerde glutenvrije meelsoorten en bakpoeders om risico’s te minimaliseren.

3: Gebruik bindmiddelen

In glutenvrije bakrecepten ontbreekt de elastische structuur van gluten, waardoor het deeg soms uit elkaar kan vallen. Om dit probleem te verhelpen, voeg je bindmiddelen toe zoals xanthaangom of guargom. Deze bindmiddelen helpen de ingrediënten samen te houden en geven het deeg de nodige elasticiteit.

4: Pas de verhoudingen aan

Bij het aanpassen van een traditioneel recept naar een glutenvrije versie, is het vaak nodig om de verhoudingen van de ingrediënten aan te passen. Glutenvrije meelsoorten kunnen verschillende vochtabsorptie-niveaus hebben, dus pas de hoeveelheid vloeistoffen aan om het juiste beslag of deeg te krijgen.

oreo lavendel cheesecake

TIP: Je kunt online ook glutenvrije Oreo’s kopen en daarmee mijn fantastische Oreo-Lavendel cheesecake maken!

5: Voeg vocht toe

Glutenvrije bakrecepten hebben de neiging om sneller uit te drogen. Voeg daarom vaak extra vocht toe aan het recept. Je kunt appelmoes, geprakte bananen, yoghurt of zelfs pompoenpuree gebruiken om vocht vast te houden en je baksels sappig te houden.

6: Experimenteer met smaakmakers

Om je glutenvrije creaties extra smaakvol te maken, experimenteer met verschillende smaakmakers en toevoegingen. Noten, gedroogd fruit, chocolade, specerijen en zelfs geraspte groenten kunnen je baksels naar een hoger niveau tillen.

carrot cake

Dit artikel is geschreven i.s.m. Bakker Leo.

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

2 reacties

  1. ad glutenvrij bakken tip 2. behalve de etiketten controle ook je eigen aanrecht en werkmateriaal superschoon houden als je in een Gluten huishouden kookt voor of met iemand met glutenallergie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret