Voor een Masterclass Cheesecake Bakken, mocht ik zelf ingrediënten aandragen. Ik koos voor de bijzondere combinatie van Oreo & Lavendel en niemand minder dan 24 Kitchen’s Miljuschka Witzenhausen (a.k.a. ‘De Cheesecake Koningin‘) ging aan de slag om voor mij een recept te ontwikkelen!
Vandaag deel ik dit recept met jullie, inclusief een aantal superhandige cheesecake baktips van Miljuschka. En mocht het bij jou (net als bij mij…) ook wel eens fout gaan in de keuken, no worries: ik deel ook mijn deskundige decoratietips voor het wegcamoufleren van schoonheidsfoutjes.
Ingrediënten Oreo Lavendel Cheesecake (24 cm doorsnede)
BODEM
- 100 gr roomboter
- 250 gr Oreo koekjes
CHEESECAKE
- 50 ml melk
- 2 tl gedroogde lavendel
- 35 gr boter
- 900 gr zachte roomkaas
- 115 gr crème fraîche
- 250 gr suiker
- 5 eieren
- 1 eidooier
- 30 gr bloem
TOPPING
- 125 ml slagroom
- 25 gr suiker
- 175 gr pure chocoladesnippers
- OPTIONEEL: 5 Oreo koekjes en een zakje chocoladeglazuur
Hoe maak je het?
BODEM
Smelt de boter in een steelpannetje. Maal de koekjes fijn in een foodprocessor en meng met de gesmolten boter.
Vet een springvorm in met een beetje boter, leg een cirkel bakpapier op de bodem en druk de koekkruimels er stevig in.
Zet de bodem in de vriezer tot de vulling klaar is.
VULLING
Verwarm de oven voor op 140 ℃ boven-onderwarmte.
Breng de melk in een steelpannetje aan de kook. Voeg hieraan de lavendel toe en laat van het vuur af 30 minuten trekken.
Schenk de melk daarna door een zeef en gooi de lavendel weg.
Smelt de boter in een steelpannetje. Meng de roomkaas, crème fraîche, lavendelmelk en de suiker in de keukenmixer snel en goed door elkaar en voeg één voor één de eieren en de eidooier toe.
Spatel de boter en de bloem door de vulling en schep de vulling op de bodem.
Bak de cheesecake in de oven in circa 2 uur goudbruin en gaar.
Laat de cheesecake 2 uur afkoelen in de oven en laat daarna een nacht opstijven in de koelkast.
Natuurlijk heb ik de vulling voor het beslag even geproefd: deze had een subtiele en absoluut niet overheersende lavendelsmaak.
Echt superlekker, maar stiekem zou ik een volgende keer zelfs meer dan 2 theelepels gedroogde lavendel toevoegen voor een wat sterker aroma 😉
TOPPING
Klop de slagroom met de suiker stijf en bestrijk de bovenkant van de cheesecake ermee.
Bestrooi met de chocoladesnippers.
Freestyling Decoratietips van Hare Maristeit
Tijdens de masterclass besloot ik last minute om te freestylen. Ik had namelijk van tevoren een picture perfect plaatje in mijn hoofd van een lilakleurige vulling op een zwarte koekjesbodem en daar bovenop mooie donkere chocoladesnippers.
Toen ik hoorde dat ik deze kleur niet zou kunnen realiseren zonder kleurstof, hoopte ik dit met een handjevol gecrushte blauwe bessen wél te kunnen krijgen. Als je goed op de foto’s van mijn vulling kijkt, zie je hier en daar ook een paars vlekje. Dat is dus een besje en heeft niets met lavendel te maken 😉
Deze bessen zijn dus niet nodig voor de kleur en voegen qua smaak ook niet echt wat toe.
Blauwe bessen zien er wel mooi uit in een licht gekleurde vulling, maar dan kun je beter de bessen niet crushen of mee mixen met het beslag, maar er gewoon op het laatst doorheen scheppen.
De bovenkant van mijn cheesecake is niet heel erg mooi, maar dat zegt natuurlijk helemaal niets over de smaak:
Bovendien doe ik op mijn blog niets anders dan oneffenheden (outfits, mijn figuur, keukenkunstjes, rotzooi in huis) verbloemen, dus besloot ik om deze Oreo Cheesecake ook flink te pimpen.
Ik heb de bovenkant dichtgemetseld met een dikke laag chocoladeglazuur, de zijkanten gedecoreerd met 10 toefjes slagroom en hierin heb ik vijf doormidden gesneden Oreo koekjes gestoken.
Weg lelijke bovenkant: it never happened!
Cheesecake Baktips van Miljuschka
❤ Roomkaas kan duur zijn. Miljuschka vindt qua prijs-kwaliteitsverhouding de Goldessa roomkaas van Lidl het beste.
❤ Zet de cheesecake tijdens het bakken in het midden van de oven.
❤ Zet altijd een bak met water onderin de oven wanneer je een cheesecake bakt. Zo blijft de cheesecake lekker vochtig en scheurt de bovenkant minder snel.
❤ Bekleed de springvorm (bodem en zijkanten) altijd met bakpapier.
❤ Wees creatief met de bodem. Je kunt van alles gebruiken: van brownie en koek tot bojo, noem maar op.
❤ Nooit, nooit, NOOIT de ovendeur openmaken tijdens het bakken van een cheesecake. NOOIT!
Meer cheesecake tips en nog veel meer lekkere recepten, kun je lezen in haar onlangs uitgebrachte (en maar liefst 256 pagina’s tellende!) boek: ‘Lekker Miljuschka’ (€20,00 bij Bol.com)
Een leuk en lekker cadeautje voor de feestdagen om te geven, of om op je eigen verlanglijstje te zetten!
Ben je een echte cheesecakefan?
Op mijn blog vind je ook een recept voor een spectaculaire Speculaas Cheesecake!
Leuk om te onthouden voor Pakjesavond: weer eens iets anders dan een schaaltje kruidnoten 😉
Maak je een DIY of recept van mijn blog? Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Wie weet verschijnt jouw foto in een volgend artikel met lezersfoto’s!
P.s. Een aantal oplettende kijkers hadden mijn foto al gespot 😉
Lijkt het jou ook wel wat om een Masterclass Bakken te volgen bij Miljuschka?
Check dan snel de Facebookpagina van Bosch Home!
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
9 reacties
Je taart ziet er prachtig uit, klinkt ook erg lekker zo’n oreo bodem bij een cheesecake!
Wat tof! Taart ziet er geweldig uit zo. Ik ben dol cheesecake. Bak ‘m niet zo heel vaak, maar die tip van het water wist ik niet. Bij mij ziet de bovenkant er meestal prima uit, maar ga het de volgende keer proberen.
Het lijkt me spannend, lavendel in een cake. Maar wel iets wat op mijn verlanglijstje gaat om te proberen. En uh.. Ik vind de taart er erg mooi uitzien hoor! Ik wil ook het liefst altijd picture-perfect, maar als dat niet lukt dan doet dat nog niets af aan de smaak (plus, hier gaat de taart altijd bedroevend snel op dus dan zie je het sowieso niet meer :-P)
Je moet deze eens proberen met kwark, ook super lekker! http://www.bagelsbeans.nl/nl/recepten/cheesecake
Ik vind jouw foto’s altijd een feest en vooral die op de Bosch pagina staat.
Must try lavendel in zoet voedsel, het lijkt mij heerlijk.
Dat klinkt echt heerlijk zeg! Ben zelf alleen noet zo’n keukenprinses, maar misschien kan ik mijn dochter overhalen om het het maken. 😉
Hij ziet er heerlijk uit! Dat bakje water in de oven, daar had ik nog nooit van gehoord.
Ik ook niet! Met die nieuwe ovens die wij bij de workshop hebben mogen testen hoefde dit ook niet, maar thuis ga ik het vanaf nu ook doen.
Oooh wat ziet het er heerlijk uit en het klinkt verrukkelijk!