Eerlijk op social media?

Zijn de foto’s en filmpjes die ik op social media deel een eerlijke weerspiegeling van de werkelijkheid?

Als je mij op Instagram volgt, dan komt het misschien over alsof ik één grote kleurrijke bonk vrolijkheid ben en dat mijn huis altijd schoon, opgeruimd en perfect gestyled is.
Maar is dit in real life ook zo? En gebruik ik filtertjes? Laat ik dingen achterwege?
En hoe ga ik om met het social media gebruik van anderen?

Vandaag geef ik eerlijk antwoord op alles!

hare maristeit op instagramFoto: een stukje van mijn Instagram feed.

 

Hoeveel foto’s maakte je voordat je jouw laatste foto op instagram deelde?

Mijn laatste foto was van een Komkommer smoothie met munt en citroen, die ik had gemaakt voor een blogpost. In dit artikel heb ik foto’s gedeeld van de ingrediënten en van het eindresultaat (veraf en close up).

Dit heb ik vrij snel gedaan. Ik heb steeds maar twee of drie foto’s gemaakt en van iedere hoek de beste foto gekozen. Hier ben ik een stuk makkelijker in geworden.
‘Vroeger’ kon ik wel tien tot vijftien foto’s vanuit één hoek maken en vervolgens zat ik dan veel te lang te twijfelen over welke foto nou het beste was om te delen. Zonde van mijn tijd. En voor de opslag en batterij van mijn telefoon.

Weet je wat trouwens grappig is?
Foto’s waar ik niet over nadenk of waar ik niet tig invalshoeken uitprobeer, krijgen vaak de meeste likes op Instagram!
Daarom ben ik er steeds minder mee bezig dat een plaatje ‘picture perfect’ moet zijn, maar gewoon leuk en ‘echt’.

instagram family foto
Seth maakte met Kerst bijvoorbeeld een stuk of vijf foto’s van mij samen met Mika en Norah. Méér foto’s maken was niet mogelijk, want Norah trok steeds het gewei van haar hoofd en draaide ook steeds haar hoofd om.

Er was maar één foto waarop we alle drie onze ogen open hadden en normaal keken. Ik vind het niet de leukste of mooiste foto van ons, maar ik was happy omdat het Kerst was en omdat we samen waren. En het is een schattige en kleurrijke foto, dus vond ik het Instagram-waardig.

 

Plaats je foto’s van gezelligheden die helemaal niet zo gezellig zijn?

Ik heb hiervoor echt even door mijn feeds moeten spitten, maar nee: hier maak ik mij echt NIET schuldig aan! Als ik het ergens niet gezellig vind, dan maak ik er ook geen foto’s van. Ook niet als het op een hippe hashtagwaardige locatie is.

Afgelopen weekend was ik op een supergezellig feestje en daar ben ik zelfs vergeten om foto’s te maken. Dat krijg je ervan als je het oprecht naar je zin hebt, dan ben je niet met je telefoon bezig.

Ik heb toen (voor mijn Photo Diary) foto’s van social media geplukt die anderen op het feestje hadden gemaakt. Maar die vond ik vrijwel allemaal niet leuk of mooi genoeg om te delen (en ik stond er vaak stom op…).
Zo moeilijk en kritisch ben ik dan stiekem weer wel: ik maak de foto’s liever zelf.

 

Style jij hoekjes voor de foto, terwijl de rest van je huis een puinhoop is?

Dat ligt eraan wáár ik de foto deel. Op Instagram ga ik bijvoorbeeld wel voor het delen van mooie, kleurrijke en lichte plaatjes. Ik zit op Instagram (en ook op Pinterest trouwens) om me te laten inspireren door mooie foto’s.
Sommige mensen vind ik dan ook leuker om op andere social media kanalen te volgen. Ik volg bijna niemand op Instagram, die rommelige of donkere foto’s deelt.

Op Facebook en Twitter, doe ik hier niet zo moeilijk over. Op Snapchat heb ik er zelfs helemaal schijt aan, daar kun je gerust filmpjes voorbij zien komen van mij zonder make up (en met wallen) en een joggingbroek aan, of een berg vuile afwas op het aanrecht. En dat soort foto’s zou ik op Instagram dus echt never nooit niet delen.

instagram hoekje
Voor bovenstaande foto heb ik wel even wat rommeltjes weggehaald, voordat ik de foto maakte. Daarna ging de schaal met sleutels/knopen/pasjes/accessoires/troep weer terug op zijn plek.
Maar ik ben er niet té lang mee bezig. Ik ga niet op zoek naar accessoires om het hoekje nóg mooier te stylen en ik schiet ook geen 15 foto’s totdat ik de perfecte hoek heb.

Dus ja: op Instagram maak ik mij wel schuldig aan een beetje styling, maar op alle overige kanalen niet. Ik ben er niet bang voor om rommel of imperfecties te tonen.
Hell: ik geef het ook gewoon toe als bij ons het rookalarm afgaat omdat ik de taco’s heb laten aanbranden:

taco actiefoto
Zo’n lelijke actiefoto vind ik dan wel leuk om te delen op Twitter of Facebook, maar niet geschikt voor Instagram.

Als het goed is, weten jullie allemaal wel dat ik niet probeer om een imago hoog te houden van een picture perfect housewife in een fairy tale kingdom, toch?
Zie ook het artikel ‘Hoe vies is jouw huis?

 

Plaats je wel eens foto’s waar je zelf heel leuk op staat, maar anderen uhm… niet zo charmant?

Als ik foto’s wil delen waar andere mensen ook op staan, vraag ik altijd eerst om toestemming. Ik vind het zelf ook niet cool om een melding van een tag te krijgen en mezelf spuuglelijk op een foto te zien staan. Ik vind het niet erg om niet picture perfect op een foto te staan, maar ik wil wel zelf kiezen of het online komt te staan of niet.
Als ik de foto écht heel erg leuk vind, maar de andere persoon op de foto niet, dan deel ik het niet. Zo’n enorme behoefte om ALLES te delen heb ik niet.

Overigens hoef ik niet zo nodig altijd supermooi en beeldig poserend op foto’s te staan, dan wordt het zo ‘gemaakt’. Maar ook dit is weer afhankelijk van het medium waarop ik iets deel.
Op Snapchat deel ik gerust een leuke foto of grappig filmpje, ook als ik geen make up op heb of als er vanuit die hoek (selfiemodus!) een onderkin zichtbaar is. Op Instagram zou ik dat dus weer niet delen.

Dit filmpje (met face mask) vond ik wel Snapchatwaardig, maar zou ik dan weer niet op Instagram delen.
Mocht je me willen volgen op Snapchat, dan kun je me vinden onder de gebruikersnaam: haremaristeit

 

Plaats je wel eens prachtige foto’s van heerlijk uitziend eten, inclusief lovende hashtags, dat eigenlijk gewoon niet te eten is, zo vies?

Nee, ik post nooit iets waar ik niet achter sta. Maar de avocado op de foto’s van deze Mexicaanse salade met peultjes, spekjes en avocado, was stiekem eigenlijk te hard om te eten:

mexicaanse-maaltijdsalade-met-peultjes-en-spekjes
Hij was perfect om mooie plakjes van te snijden en hij deed het goed op de foto, maar hij was niet lekker. De oorspronkelijke avocado (die ik gebruikte voor de eerste salade) was wel goed, maar toen liet ik de taco’s aanbranden. Ik maakte de volgende dag dus nieuwe foto’s en had toen de pech van een onrijpe avocado.

Maar dit is niet heel ernstig toch? Zie je: ik heb niets te verbergen.

 

Complimenteer je jouw social media vrienden wel eens terwijl je er eigenlijk helemaal niets van meent?

Ik geef geen complimenten over iets wat ik niet meen, maar ik klik wel eens uit beleefdheid op ‘like’.
We hebben nou eenmaal allemaal een andere smaak, interesses en hobby’s en dan is het vaak gewoon aardig om een post van iemand te ‘liken’. Soms om te laten weten dat je iets hebt gezien of blij bent voor iemand, ook al is iets niet jouw smaak of ‘ding’.

Ik heb bijvoorbeeld helemaal niets met honden. Acht van de tien honden vind ik stom, vies of eng. Maar schattige of grappige hondenfoto’s van mijn vrienden op Facebook zal ik dus heus wel een duimpje geven. En als er een viervoeter ziek of overleden is, wil ik ook heus wel beterschap of sterkte wensen, omdat ik dat oprecht rot vind voor mijn FB-vriend(in).

Maar ik zal dus nooit reageren met: ‘Gefeliciteerd met je nieuwe baan. Lijkt mij echt een stom bedrijf, maar veel succes, blij voor jou!’ of ‘Ik vind jouw kerstdecoraties echt niet mooi, maar wel leuk dat je boom al opgetuigd is, Merry Xmas!’ want daar heeft niemand iets aan.
Dat soort vermoeiende en zinloze comments krijg ik zelf al vaak genoeg van onbekenden en dit vind ik superstom. In zo’n geval klik ik dus gewoon op ‘like’ en houd ik verder mijn mond dicht.

Lees ook: Een lesje in social media opvoeding

like

 

Aan welke social media leugens maak jij je nog meer schuldig?

Ik maak regelmatig foto’s die ik bewaar om op een later moment te posten. Als ik geen blogpost onder de aandacht hoef te brengen of niets actueels te melden heb, dan heb ik vaak een klein archiefje met foto’s die ik kan gebruiken op Instagram. Dat kan dus gerust een taartje zijn die ik een paar dagen ervoor heb gegeten, of iets schattigs op Norah’s babykamer.

Hiermee voorkom ik dat ik soms dagen niets post, maar ook dat ik niet teveel foto’s op een dag deel. Maar ik voel geen druk dat ik iedere dag iets ‘moet’ delen en ben ook wel eens een paar dagen niet actief op social media of zelfs offline.

Verder gebruik ik (natuuuuuurlijk) af en toe een filtertje, al ben ik hier wel wat voorzichtiger mee geworden. Het moet wat toevoegen aan de sfeer of iets versterken. Maar eten moet er gewoon uitzien als voedsel en mensen moeten niet van plastic lijken.

Ik heb nog nooit wallen of vetrollen van mezelf bewerkt in Photoshop, voordat ik een foto van mezelf deel op social media of op mijn blog.
Maar (zeker nu met mijn overtollige zwangerschapskilo’s…) ben ik me wel heel erg bewust van mijn houding of hoe ik de aandacht moet verleggen. Dan ga ik net even wat beter rechtop staan of positioneer ik een plant/kind/tas gunstig, zodat ik niet onnatuurlijk krampachtig hoef te poseren terwijl ik mijn buik inhoud.

minke test foto apps
Foto: mijn blog buddy Minke heeft een gastartikel geschreven, waarin ze Photo Apps heeft getest.
Ik deelde afgelopen zomer ook een artikel met tips voor het maken van foto’s met je smartphone en een artikel met tips voor beeldige foto’s na de bevalling .
Zin om nóg meer te lezen over dit onderwerp? Check out dit artikel: Sneue selfies en ongemakklijke unboxing video’s.

 

Deze vragen zijn afkomstig uit de ‘Social Media Tag’, die ik heb gespot op het blog van Fantastic Moms, zij hadden ‘m weer van Badass Burgertrut Wolferien.
Vergeet laatstgenoemde geen credits te geven als je de tag overneemt!

En laat me vooral weten aan welke van bovenstaande punten jullie je ook schuldig maken op social media 🙂

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

20 reacties

 1. Ik had niet anders verwacht. Zoals je al schreef : er zijn genoeg artikelen waar je eerlijk schrijft over huishouden en kookkunsten ??. Leuk artikel!

 2. Wat een leuke tag! Ik vind het altijd zo grappig dat er gewoon mensen zijn die denken dat wat ze op instagram zien ook het echte leven is van die persoon. Ik vind je foto’s altijd schitterend trouwens maar ging er niet van uit dat het er altijd zo uit zag. Een heerlijke avocado scoren, altijd, is trouwens bijzonder moeilijk heb ik al gemerkt! Gemene krengen zijn het, soms denk je dat ze perfect rijp zijn.. zijn ze gewoon niet te eten!

  1. Yup… Er is een truukje voor (pitje eruit knijpen) om te testen of ze al rijp zijn, maar als er op een verpakking “Ready to eat” staat ben ik wel eens te lui om te testen. Bloedirritant!

 3. Ik vind jouw feed prachtig en het is jouw persoonlijkheid die het zo echt maakt. Iedereen wilt een leuke en mooie foto zien en hier is niks mis mee waar ik mij wel aan stoor zijn de copycats, mensen die het zelf niet hebben en dan maar hun uiterste best doen om dat ene perfect witte Instagram waardige plaatje te maken. Denk aan de wit laken, koffie, blote benen (bruin en geschoren), Vogue Magazine, bloempje en dan #sundaymorning #sunday #blogger #sundaysarethebest enzo
  Enfin.

  Leuke tag!!

 4. Grappige tag. En herkenbaar, meestal als het echt heel erg leuk is, dan maak ik geen foto’s. Omdat ik dat dan vergeet of de sfeer niet wil onderbreken door te stoppen en foto’s te maken. Of gewoon omdat ik dat moment voor mezelf wil houden. 😉
  Ik vind je family christmas foto trouwens geweldig!

  1. Ik vind het ook een leuke foto, maar de foto’s waarop Mika echt prachtig vrolijk lachend stond, daarop bewoog Norah of had ze haar hoofd omgedraaid.
   Ach ja, ik koester ‘m toch wel, aangezien ik altijd de foto’s maak en zelden/nooit met beide kids op een foto sta 🙂

 5. Leuk om te lezen én dat je zo eerlijk bent om toe te geven dat je niet alles zomaar op Instagram gooit, maar er wel degelijk over nadenkt. Niets zo hatelijk als iemand die beweert dat zijn/haar foto’s lucky shots zijn, terwijl het er vingerdik op ligt dat ze gestileerd zijn. Wel tof trouwens dat je ook minder flatterende foto’s deelt op andere media. Dat laat ons minder mottig voelen 😉

  1. Haha, thanks 🙂
   Maar grappig genoeg krijgen mijn lucky shots wel vaak de meeste ❤-jes haha
   En mottig moet je je noooooit voelen. Ik ga er altijd maar vanuit dat er bij het merendeel van de mensen wel eens niet gestofzuigd is en de taco’s wel eens aanbranden.

 6. Leuke tag. Ik ben pas net begonnen met instagram. Als ik foto’s moet gaan stylen dan haak ik snel weer af, ben ik bang. Dus ik zet online wat ik aan foto’s voorhanden heb, en als ik er aan denk om het op instagram te zetten.

 7. Ik sluit me volledig bij jou aan. Ik denk dat je als persoon wel erg naief bent als je denkt dat instagram altijd de realiteit weergeeft. Instagram is voor mooie foto’s. Niet gek dat je een bakje met sleutels weg haald voor een mooi foto. Zal de meeste mensen doen. Wel ben ik zelf meer van de spontane foto’s. En die zijn minder gestyled. Een mooi gestylde INSTA vind ik mooi om te zien. Maar te veel werk. Jouw kleurrijke foto’s zijn altijd een heerlijkheid om naar te kijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret