Tips voor het maken van foto’s met je Smartphone

watermeloen met feta
Eén van de dingen die bovenaan op mijn ‘To Do’ lijst staat, is beter worden in fotograferen. Daarom volgde ik vorig jaar o.a. ook een workshop ‘Foodstyling & Foodfotografie’. Dit was erg leerzaam en inspirerend en hier heb ik veel aan gehad! Na deze workshop ben ik me nog meer gaan verdiepen, door bijvoorbeeld het lezen van boeken en blogs over dit onderwerp.
Omdat ik als blogger natuurlijk ook metéén foto’s wil delen op social media, wil ik graag beter worden in het fotograferen met mijn smartphone. Ik heb nog steeds veel te leren, maar een aantal dingen die ik al heb opgestoken of waar ik wat aan heb gehad, wil ik vandaag met jullie delen!

Lezen over digitale fotografie

digitale fotografie foodEen boek dat ik aanraad om te kopen is ‘Digitale Fotografie Food’ van Simone van den Berg (€20,95).
Dit staat vol met zinvolle tips en weetjes, waar iedere (food-)blogger wat aan heeft.
Daarnaast is het geschreven in duidelijke en heldere taal dat ook voor beginners goed te volgen is.

Eén van mijn favoriete bloggers, de Australische ‘Fat Mum Slim’, deelt regelmatig fotografietips (zie bijvoorbeeld: ‘Composition Tips for taking better foto’s‘) én organiseert iedere week een superleuke en inspirerende photo challenge waar wereldwijd duizenden mensen op Instagram aan meedoen.
Hier doe ik af en toe aan mee om weer nieuwe inspiratie op te doen en me te laten verrassen door ‘Photo Takers’. Ik vind hierdoor (zie de hashtag #fmsphotoaday) altijd weer leuke nieuwe mensen om op Instagram te volgen en hier leer ik ook weer van!

 

Camera VS Smartphone

Als ik voor mijn blog naar een event ga, vind ik het niet fijn om de hele dag met zo’n zwaar apparaat aan mijn nek of schouder te zeulen. Zeker als je aan het eind van de dag ook nog eens met een goedgevulde goodybag weer naar huis gaat.
Foto’s maken met mijn smartphone vind ik dan ook een stuk handiger. Er zijn ook meer dan genoeg apps om je foto’s mooi te bewerken en wat natuurlijk nog fijner is voor bloggers: je kunt ze direct delen op social media of naar iemand mailen.

zaanse schans stroopwafel

Ik kreeg op social media veel vragen en complimenten over deze foto van een in chocolade gedipte stroopwafel.
Bijna niemand geloofde dat ik dit met mijn telefoon had gemaakt en dat ik GEEN filter heb gebruikt! Deze foto maakte ik vorig jaar op een schitterende zonnige dag, tijdens een bezoekje aan de Zaanse Schans. Met name wanneer het buiten mooi en zonnig weer is, kan ik (ook binnen in huis) echt prachtige plaatjes schieten met mijn telefoon.

 

Compositie

kerstboom afWaar ik altijd een beetje jeuk van krijg, zijn snel gemaakte ‘gezellige’ foto’s op mijn Facebook nieuwsoverzicht.
Ik bedoel hiermee snel gemaakte foto’s van mensen (sorry vrienden!) van een schaal borrelhapjes of sushi, waarop halve glazen wijn staan en stukken ledematen van mensen die rondom de schaal met hapjes zitten. En vaak zijn de foto’s ook nog overbelicht met flitser en is men vergeten om de volle asbak even weg te halen.

Natuurlijk moet je (ik…) daar niet te zwaar aan tillen, want op social media gaat het natuurlijk vooral om spontane foto’s en niet om gelikte en perfect gestylde plaatjes.
Grappig genoeg krijg ik altijd de meeste likes op foto’s die ik snel en spontaan heb gemaakt en niet teveel over heb nagedacht, in plaats van de foto’s waar ik werk van heb gemaakt!

Toch ben ik wel beter gaan letten op wat ik wel en niet op een kiekje vastleg en vooral: hoe.
Dit is voor mijn omgeving soms vast erg irritant als ik ergens bij ben en een foto wil maken. Ik ga dan spullen verschuiven die ik te rommelig voor op de foto vind en ik kan ook gerust op mijn buik op de grond gaan liggen. Als het moet dan balanceer ik ook onhandig (en gevaarlijk) op een stoel, als ik hierdoor een betere foto kan maken. Herkenbaar?

 

Foto’s maken in het donker

Voor mijn blog probeer ik altijd om overdag foto’s van DIY’s en gerechten te maken, omdat het daglicht dan optimaal is om te fotograferen. Maar soms ontkom je er niet aan, in seizoenen dat de dagen korter zijn of bij evenementen waar het donker is.
Zo was ik bijvoorbeeld te gast op de LEGO-expo in Amsterdam en daar was het pikkedonker!

lego scream

Gelukkig waren hier de kunstwerken goed belicht, maar ik vond het een stuk lastiger om mooie foto’s te maken. Dit is nog een flinke uitdaging voor mij dus!
taartje foto avond en daglicht
Foto: Toen dit taartje klaar was, was het helaas te donker om goede foto’s te maken (links). Ik heb dan het geduld om ‘m een nachtje in de koelkast te zetten en de volgende dag pas aan te snijden, nadat ik foto’s heb gemaakt voor het blog.

 

Accessoires & Foto Apps 

telefoonlenzen

Als je fotograferen met je smartphone nog beter wilt aanpakken, dan kun je verschillende soorten lenzen (wide angle of macro) of een statief kopen. Ik heb nog geen goede lens voor mijn telefoon gevonden overigens. Bij de HEMA verkopen ze een zogenaamde universele en deze heb ik geprobeerd, maar ik was er niet tevreden over.

Met een statief blijft je telefoon op elk oppervlak recht staan. Er zijn ook flexibele exemplaren die je om een object heen kunt buigen. Zo kun je dus stabiel foto’s maken en heb je geen bewogen beeld meer.
Een macro lens maakt het mogelijk om van heel dichtbij te fotograferen. Objecten tot op 1 cm. krijg je nu haarscherp in beeld, perfect voor bijvoorbeeld webwinkeliers die zelf producten moeten fotograferen voor hun webshop!

Collega blogger Minke deelde ook eens een leuk artikel over gratis foto apps die ze heeft getest. Eén van mijn favoriete apps voor het bewerken van foto’s en het maken van collages, is Cymera (beschikbaar voor Android en Apple).

Hoe maken jullie het liefst foto’s, met een professionele camera, of net als ik ook met je smartphone? Heb je nog leuke tips & tricks voor digitale fotografie? Deel ze gerust in de comments!

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

10 reacties

 1. Leuke tips. Ik fotograaf (bijna) alles met mijn spiegelreflex camera. Het lukt mij gewoon niet zo goed om met mijn iphone mooie foto’s te maken. En ik vind het prettig dat ik met mijn spiegelreflex bijvoorbeeld kan instellen hoe wazig ik de achtergrond wil hebben etc.
  Dat boek lijkt mij trouwens erg leuk!

  1. Ik wil ook nog een goede camera kopen dit jaar, het heeft natuurlijk veel meer mogelijkheden. Alleen maakte mijn nieuwe smartphone mooiere foto’s dan mijn camera, dus heb ik ‘m verkocht 🙂
   Het boek is echt een aanrader!

 2. Leuke tips! Mijn nummer 1 tip is het schoonmaken van je lensje voordat je een foto maakt. Klinkt heel logisch, maar soms maak ik een foto en zie ik dat de kleuren flets zijn. Dan blijkt dat de lens van de telefoon een beetje smoezelig is, dat er wat vettigheid van je hand op zit oid. Dat gebeurt natuurlijk snel als je hem de hele tijd vast hebt. Het maakt voor mij echt een wereld van verschil om hem even te poetsen.

 3. Mijn mooie dure Nikon camera is een paar dagen geleden naar zijn grootje gegaan. Ik moet nu wel foto’s maken met mijn iPhone en je ziet duidelijk het verschil! (logisch) thanks voor je tips, want mijn foto’s die met mijn iphone zijn gemaakt zien er nog steeds dramatisch uit.

 4. Nav de juni challenge dit artikel gelezen. Heel veel herkenbare dingen. Vooral het ‘leuk’ maken van een spontane foto en schuiven met spullen? Ik heb al jaren samsung telefoon. De camera daarvan is goed. Mijn vriend heeft foto’s na de geboorte van Bente gemaakt, maar mijn foto’s op mn telefoon waren mooier, scherper. Bij ons ook de camera weggedaan. Wij gebruiken alleen telefoon. Hij iphone (inmiddels erg verbeterd qua camera) en ik nog steeds samsung.
  Gebruik trouwens ook nog steeds de selfie tip, was die niet van jou? Camera niet recht voor je houden maar schuin van boven.
  Leuk artikel?

  1. Haha, de selfietips voor in de kraamweek, zijn inderdaad van mij 😉 Ik was jarenlang een Samsung-meisje trouwens, maar nu groot fan van iPhone! Kwaliteit foto’s is nu zoooooooveel beter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret