Workshop Foodstyling & Foodfotografie

workshop
Mijn sabbatical duurt nu al ongeveer 2,5 week en ik ben er nog niet echt aan gewend om niet te hoeven werken.
Misschien omdat ik er zo naar verlangde om eindelijk tijd te kunnen vrijmaken voor al die dingen die ik al zo lang wilde doen.
Ik heb me hier eigenlijk vrijwel direct op gestort en ben dus eigenlijk nog steeds net zo druk als toen ik (meer dan…) fulltime werkte, maar dan stressvrij.
Een paar van de dingen die op mijn sabbatical actielijstje stonden waren: beter worden in fotografie en styling.

Wij hebben de webshop van Teitloos.nl gerund vanuit het gezellige en hypercreatieve bedrijfsverzamelgebouw Stoflab in Haarlem.
Onder de andere huurders zitten niet alleen webshops, maar ook fotografen en stylisten. Toevallig zag ik onlangs bij huurder Silvana Issa van Inside Out Design, dat zij op zondag 16 maart een workshop Foodstyling & Foodfotografie zou geven. Perfect: precies wat ik zocht!

Ik ben namelijk steeds meer aan het experimenteren in de keuken, maar de fotografie hiervan gaat niet zoals ik wil.
Laatst had ik bijvoorbeeld een heerlijke Gado Gado gemaakt, die niet alleen fantastisch smaakte, maar ook op het bord er mooi uitzag. Ik kreeg het echter niet fatsoenlijk op de foto, de pindasaus leek wel ehm… Nou ja, vul zelf maar in. Hier loop ik met andere gerechten ook vaak tegenaan en ik vind het superfrustrerend.
Daarnaast is er natuurlijk ook nog een persoonlijk aspect: ik houd van veel kleur en uitbundige, vrolijke en grappige styling. Ik vind het lastig om hier soms in te dimmen en helaas komt het de foto’s niet altijd ten goede. Deze workshop kwam dus als geroepen en het was ook fijn om weer even terug naar ‘ons’ pand te gaan en een aantal mensen weer even te zien. Ook op zondag is het er levendig en vol bedrijvigheid.

workshop foodstyling  workshop foodstyling

Silvana had flink uitgepakt! Naast ontzettend veel verschillende soorten eten om te fotograferen, waren er heerlijke sapjes, koffie, thee, koekjes en cakejes voor ons bij de ontvangst.
We maakten kennis met elkaar, spraken het programma door en gaven aan wat we graag wilden leren.
Wat ik heel grappig vond: de andere cursist met wie ik deze dag samenwerkte, was precies het tegenovergestelde van mij. Zij was heel behouden, rustig en sereen met haar foto’s en styling, terwijl ik dus de ‘Less is boring’ theorie erop nahoud. De verschillen tussen haar en mij bleken bij de tweede opdracht deze dag een perfecte combinatie te zijn!

We keken een filmpje met schitterende voorbeelden van foodfotografie en Silvana vertelde hier leuke tips en vakgeheimen over. Dit was ontzettend leerzaam en met deze tips kan ik ook echt vooruit. Natuurlijk wist ik al dat bij vrijwel alle foodfoto’s in magazines het eten niet echt meer eetbaar is, nadat het bewerkt is om extra appetijtelijk te ogen.
Maar wist jij dat motorolie het op de foto beter doet dan stroop, op een stapel pannenkoeken? Of dat je beter lijm i.p.v. yoghurt kunt gebruiken om muesli te fotograferen, omdat de granen dan niet zompig worden?
Zo waren er nog meer tips die bruikbaar zijn voor voedsel die je wel kunt opeten, maar eerst wil fotograferen.

workshop foodstyling  foodstyling3

Onze eerste opdracht was een solo opdracht, waarbij je zelf de styling en fotografie moest verzorgen om een foto te maken die uitstraalde wat voor persoon jij bent. De timer werd hiervoor gezet en we moesten snel aan de slag met het uitkiezen van de props, vinden van een locatie om te fotograferen (genoeg keus hiervoor in het enorme en lichte pand van Stoflab!) en dan zo snel mogelijk verschillende dingen uitproberen.

Natuurlijk pikte ik alle felgekleurde props eruit en koos ik voor Oreo koekjes, roze koeken, aardbeien en een grappig flesje vruchtendrank uit Azië voor mijn persoonlijke foto.

foodstyling workshop     foodstyling workshop
foodstyling workshop
    oreo en melk

Het was behoorlijk lastig, om alles wat ik leuk vond, ook mooi gestyled op één plaatje te krijgen in zo’n korte tijd. Dit lukte me ook niet onder tijdsdruk en ik moest dus dingen gaan weglaten, moeilijk!

Tip: er waren bij de props alleen zwarte plastic rietjes, maar ik wilde een gekleurde. Ik heb het rietje beplakt met washi tape! Het zag er niet mooi uit, maar op de foto zie je er niets van en hier ging het ten slotte om.

Maris Workshop Foodstyling

Boven: oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Ik heb zo ontzettend veel foto’s gemaakt, leuk om achteraf de verschillen te zien en ervan te leren wat wel en wat niet werkt.
Onder: the winning shot!

Foodstyling Workshop Maris

Tadaaaa! Dit is mijn best gelukte foto en ik vind ‘m erg leuk:

P1050446

Ik vind deze foto zo leuk, dat ik ‘m gisteren meteen als omslagfoto op mijn facebook profiel heb geplaatst.
Mijn medecursist (mijn tegenpool) heeft iets totaal anders gedaan. Kijk eens hoe mooi haar foto is geworden:

workshop cursist  -5

Na onze solo opdracht, kregen we een uitleg over technische aspecten van fotografie en camera’s, van Benno Scharff. Hij is eigenaar van het bedrijf TwentyToo dat ook in Stoflab gevestigd is en runt hier ook een fotostudio. Dit was heel leerzaam en ik heb mezelf ook voorgenomen om tijdens onze vakantie (Seth en ik gaan bijna naar Gambia!) de handleiding van mijn camera van voor naar achter helemaal uit te lezen en vooral veel te oefenen.
Hierna volgde een heerlijke lunch met rijkelijk belegde broodjes en zalige wraps, smoothies en sapjes: verrukelijk!

De tweede opdracht was lastiger: een Marrakech sfeertje in Jamie Oliver’s stijl stylen en fotograferen. Dit is echt niet mijn stijl, dus ik moest echt ‘out of the box’ denken. En dit deed ik dus samen met mijn tegenpool, wat voor deze opdracht een perfecte combinatie was.

P1050464  foodstylingbackstage

Links: technische uitleg, tips en tricks van Benno Scharff.
Rechts: het herentoilet op de bovenverdieping bleek perfect voor een Marrakech sfeertje!

foodstyling workshop
Je zou het niet zeggen toch, dat deze foto op de vloer van een herentoilet is gemaakt?

maris jamie oliver stijl
Mijn mooiste foto uit de ‘Jamie Oliver Serie’. Wat vinden jullie ervan?


silvana-issa-inside-out-design
Het was een heerlijk inspirerende dag en ik heb ontzettend veel geleerd. Na afloop kregen we ook een goody bag mee naar huis met leuke tijdschriften, cadeautjes en een boekje met tips die we deze dag hebben doorgenomen. Handig om nog eens na te lezen.

In het inspirerende bedrijfsverzamelgebouw Stoflab in Haarlem zijn verschillende creatievelingen en leuke bedrijven gevestigd.
Wil je up to date blijven van workshops, offline shopping evenementen en ander leuks dat door de huurders georganiseerd wordt? Volg Stoflab dan op Facebook!

Klik HIER voor meer info over Silvana van Inside Out Design en houd de Events Agenda op haar Facebookpagina in de gaten voor volgende workshops. Interieurstyling en fotografie staan op de planning en hier ga ik ook zeker aan meedoen!

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

8 reacties

    1. Dank je wel! Ik kwam ook helemaal hyperenthousiast thuis en heb vandaag weer stoelfoto’s gemaakt met een omelet en een broodrooster haha: je zal ze snel voorbij zien komen 😉
      Ik ben er de volgende keer weer bij en je krijgt de groetjes van Seth + een bedankje voor de wraps & broodjes <3

  1. Leuk stukje!!! Waren zeker tegenpolen maar juist daarom zo leuk!! Succes met alles en wie weet tot de volgende workshops!

    1. Dank je wel! Ik ga nu beter leren hoe mijn camera werkt en ga de komende tijd heel veel en steeds mooiere foto’s maken. Ik verwacht veel fotospam via mijn social media accounts ^_^

  2. Wat een leuk blogartikel, ik ben helemaal niet van de foodblogs, maar jouw enthousiasme maakt mij ook enthousiast en ik zou deze workshop zo willen boeken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret