Dagtriptip: De Zaanse Schans

zaanse schans
De kerstvakantie nadert en in die twee weken wil je naast de verplichte feestdagen vast ook nog iets leuks gaan doen met je kroost. Onlangs bracht ik samen met een vriendin en onze kids een bezoekje aan ‘De Zaanse Schans’ en dit is een leuke locatie om je zojuist aangevroten kerstkilo’s eraf te wandelen. Daarnaast breng je de kids meteen wat kennis bij over vroegâh, dus twee vliegen in één klap!

Op de Zaanse Schans in Zaandam maak je actief onderdeel uit van een levendige en zeer fraaie woon-werk buurt uit de 18e en 19e eeuw. Het idyllische Hollandse landschap is volgebouwd met houten molens, schuren, woningen en musea. Je kunt hier met gemak een halve dag doorbrengen, er is zoveel te zien, proeven, ruiken en beleven.

zaanse schans huizen

zaanse schans huizen bruggetje

zaanse schans huizen weiland

zaanse schans fietsbellen zaanse schans fietshuur

Ik vond het heerlijk om tussen de fraaie panden en het unieke veenweidelandschap door te wandelen en met mijn vriendin bij te kletsen. Onze kids vonden het ontzettend interessant om demonstraties van oude ambachten te bekijken, zoals klompen- en kaasmaken. Ook is er een heus cacaolab!

zaanse schans kaasmaker

zaanse schans klompenmaker

zaanse schans toerist

Je kunt veel oude monumentale panden binnenwandelen en alles op je gemak bekijken, het is net alsof je in een tijdmachine bent gestapt. Je kunt ook een vaartocht maken en er zijn genoeg restaurants of kraampjes om lekker wat te eten, zoals bijvoorbeeld oud Hollandsche poffertjes. Wij aten een heerlijk warme en versgemaakte in chocolade gedipte reuzenstroopwafel: lekker!

zaanse schans stroopwafel

Natuurlijk kwamen wij er om wat cultuur op te snuiven en een flinke wandeling te maken, maar het was lastig om niet uitgebreid te shoppen: er was zoveel leuks te koop!

zaanse schans winkelen koek

zaanse schans winkel stroopwafels  zaanse schans winkelen bakspullen speculaas  zaanse schans winkelen bijoux

zaanse schans winkelen bakspullen

Ik moest me best inhouden om niet wat zoete kerstdecoraties, snoepbijoux of mallen (om zelf speculaasmolens te maken!) te kopen.
Wat ik het allerleukst vond om te zien, was het Albert Heijn museum:

ah museum
In 1887 nam de 21-jarige Albert Heijn de Oostzaanse kruidenierswinkel van zijn ouders over. Achterin de winkel begon hij in het washok met het zelf branden van koffie. Een leuk feitje, als je bedenkt dat AH tot de dag van vandaag nog steeds huismerk koffie verkoopt!
Later breidde hij dit uit met een eigen productlijn van versgebakken koekjes en daarna volgden nog zoveel veranderingen en vernieuwingen totdat het de beroemde supermarktketen werd die wij vandaag de dag kennen.
In deze oude kruidenierswinkel zie je de oorspronkelijke inrichting en inventaris. Het is superleuk om te zien dat boodschappen doen in ruim een eeuw echt heel erg veranderd is.

zaanse schans ah toonbank

zaanse schans ah winkel kast

zaanse schans ah winkel kruiden

De entree tot de Zaanse Schans is gratis, voor sommige attracties geldt een toegangsprijs. De Zaanse Schans is het gehele jaar geopend, kijk HIER voor meer info over openingstijden.

Zijn jullie hier wel eens geweest, of lijkt het je leuk om er naar toe te gaan?

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

9 reacties

  1. Geweldig hè. Een paar jaar geleden met mijn lief daar ook rondgewandeld en genoten. Wel veel toeristen toen. Maar we konden onze eigen weg wel vinden. Een echte aanrader.

    1. Volgens mij zijn er altijd heeeeeeel veel toeristen daar 🙂
      Toen wij er waren (niet in het hoogseizoen) stonden er ook bussen vol met Japanse toeristen die druk klikten met hun camera’s haha

  2. Ik kom oorspronkelijk uit de Zaanstreek en ben daar heel wat keren geweest. Veel mensen uit de omgeving maken op de Zaanse Schans hun trouwreportage. Je komt er dus, naast heel veel toeristen, ook vaak bruidsparen tegen. Het blijft een leuke plek. Ook het Zaans Museum op hetzelfde terrein is een aanrader!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret