Couch Potato verlaat de bank DEEL 1: Smoesjes & Excuses om NIET te hoeven sporten….

maris-sport
Het is nu bijna vijf weken geleden dat de hel bevroor en varkens bewezen dat ze wel degelijk kunnen vliegen: ik verliet de bank en schreef mij in bij een sportschool.
Niet om een slapende sponsor te worden, maar om daadwerkelijk aan de slag te gaan. En ja, ik hoorde mijn joggingbroek huilen en kermen: ‘Maar dit IS niet de bank?!?!’

Ik kan in mijn agenda nu vier weken afvinken, waarin ik werkelijk waar, erewoord, hand op mijn hart en spuug erop: DRIE KEER per week mezelf in het zweet heb gewerkt. Onder begeleiding ben ik begonnen met cardio, fitness en krachttraining.

Ik had al ruim twaalf jaar geen sportschool meer van binnen gezien en had er ook echt geen ene zak zin in om mezelf er nu weer naartoe te moeten slepen. Hier ging dus nogal wat gesteun, gekreun, geklaag, ontkenning, verleggen van grenzen en uiteraard ook hevig verzet aan vooraf.
Wat het precies is waardoor ik nu opeens wél ga, vind ik lastig om te omschrijven. En ik pieker er ook al een tijdje over wat ik wel en niet wil delen over dit proces en de voortgang.

Laat ik daarom beginnen met de lange lijst van vele (VELE!) smoesjes en excuses, waar ik mezelf jarenlang aan heb vastgeklampt.
Ik heb mezelf heel hard, streng en confronterend moeten toespreken en hierbij ook de voetnoot: het is NIET mijn bedoeling dat mensen zich gekwetst of beledigd voelen door de manier waarop ik mezelf een schop onder mijn kont heb gegeven! 

Mijn persoonlijke smoesjes & excuses om niet te hoeven sporten…

❤ Ik vind eigenlijk dat ik er nog best goed uitzie voor iemand van 37.

❤ Ik ben geen 27 meer en hoef ook geen maatje 34 of XS meer.

❤ Ik vind het prima om tussen maat 36 en 38 te zitten. Als ik gewoon een beetje op mijn voeding let, hoef ik niet zo nodig te sporten.

Maat 40 scheelt eigenlijk niet zoveel met maat 38. Het zit ‘m gewoon in WAT je draagt en HOE je het draagt.

❤ Er zijn ZAT vrouwen met een grotere maat dan maat 40 en die vind ik ook niet dik of lelijk. Ik moet niet zo zeiken met dit oppervlakkige gelul over kledingmaten of leeftijd. Ik heb ten slotte geen obesitas, ik ben geen 27 meer en ik hoef ook geen maatje 34 meer.

❤ En ik moet ook niet meer zo zeiken over die zwangerschapskilo’s. Ieder lichaam is nou eenmaal anders en die zwangerschapskilo’s raakt niet iedereen 1-2-3 kwijt.
(NOTE: de baby is nu anderhalf jaar oud.)

❤ Als ik labeltjes uit mijn kleding knip, dan staar ik me niet meer zo blind op de maat. Het gaat ten slotte om hoe ik me VOEL en niet om de cijfertjes op labeltjes of op de weegschaal.

❤ Volgens mij is die weegschaal ook stuk trouwens. Die cijfers komen niet overeen met hoe ik mij voel. Ook al lijkt driekwart van mijn garderobe het er wel mee eens te zijn.

sporten

❤ Hoe ik me voel? Tsja… ik ben vaak moe en heb regelmatig last van mijn schouders of nek. Maar goed, ik maak vaak lange dagen en zit dan teveel achter mijn PC. En ik ben nou eenmaal geen 27 meer.

❤ Weet je: het zit ‘m ook gewoon in WAT je draagt. Als ik nou gewoon AL die figuurbenadrukkende jurkjes uit mijn garderobe wegdoe en lekker ga shoppen voor nieuwe losvallende items, dan is dit probleem gewoon opgelost.

❤ En dan draag ik vanaf nu ook gewoon altijd van die loeistrakke figuurcorrigerende onderjurkjes. Volgens mij zitten die ook niet heel erg verkeerd trouwens.

❤ Als ik rechtop sta en mijn buik een beetje inhoud, lijkt ik gewoon nog steeds slank. Ik moet gewoon een beetje opletten met hoe ik op de foto sta. En zorgen dat ik niet teveel gegeten heb voordat die foto gemaakt wordt.

❤ Oké, ik breng dan wel hele zomers door op het strand, maar ik hoef niet zo nodig mooi en strak in bikini. Ik ben ten slotte 37 en die sarongs zijn hartstikke handig. Behalve dan wanneer je achter die peuter zonder zwemdiploma aan moet rennen in de zee.

beach

❤ Ugh… heeft Tante Tilly mij op Facebook nou gewoon getagd in die spuuglelijke foto waarop ik onderuitgezakt zit met een bordje taart op schoot? DAN lijk ik inderdaad niet heel slank nee pff… En waar is mijn kaaklijn? Ik heb toch gewoon een kaaklijn?! Het is gewoon een slechte foto, maar ik ga deze tag natuurlijk niet goedkeuren. Djeez, wat een k*tfoto… Ik sta echt vaak lelijk op andermans foto’s de laatste tijd pff….

❤ Serieus: is Sofia Vergara 44 jaar????? Die heeft wat laten doen, dat kán niet anders….

❤ Oké… J.Lo is dus gewoon 47 jaar. Daar gaat mijn theorie over ‘ik zie er nog goed uit voor iemand van 37 en ik ben geen 27 meer….’.

❤ Hm… Ik ben maar twee jaar ouder dan Beyoncé… Zij zal er ongetwijfeld ook fantastisch uitzien wanneer ze 47 is…

❤ Ja, maar weet je: met drie nanny’s, een personal trainer en iemand die zes keer per dag low carb crap voor mij kookt en daarna mijn shit afwast, kan ik óók wel in shape zijn. Ain’t nobody got time for that en zij hebben gewoon veel makkelijker praten.

❤ Zou Blue Ivy ook van die weken hebben dat ze ie-de-re nacht d’r ouders wakker krijst? Durf te wedden dat B’s nanny er dan uit moet, zodat zij zelf lekker vroeg en uitgeslapen aan d’r workout kan beginnen. Ik ben gewoon te moe om te sporten na zo’n nacht. HALLO: iedereen met jonge kinderen SNAPT dit toch?
Behalve Beyoncé dan.

❤ En naast dat ik vaak gewoon kapot moe ben, heb ik er gewoon geen tijd voor. Werk, kinderen, sociaal leven, huishouden, pff… Ik bedoel: Wát van deze dingen doet Beyoncé nou op een dag, hm?

❤ Zo’n sportabo is trouwens ook hartstikke duur. Weet je hoeveel leuke figuurcorrigerende jurkjes ik daarvan kan kopen!?

❤ En ik vind zweten dus ook echt heel stom en ik háát het om te stinken. Beyoncé’s zweet ruikt vast naar bloemetjes. Of zij zweet niet. Rotwijf. Met d’r drie nanny’s….

Wat voor smoesjes gebruiken jullie om niet te hoeven sporten? En hoe geven jullie jezelf tóch die schop onder je kont?
Laat het weten in een reactie!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

22 reacties

 1. Ik heb dit met een non stop super brede lach gelezen! Ik vind het zo goed dat je braaf naar de sportschool bent gegaan ook al heb je meer dan 1 sterk excuus om niet te gaan.
  Keep up the good work!!

 2. Zo leuk om dit artikel van je met een knipoog gelezen te hebben 😉
  Ik vindt het heel goed van je dat jij naar de sportschool gaat.
  Natuurlijk vergt een gezin met kids en het huishouden etc. veel van een vrouw.

  Xoxo

 3. Woehahaha, zo gelachen om je laatste zin “rotwijf met d’r 3 nanny’s”
  Ik kan me in bijna al je smoesjes vinden (ben dezelfde leeftijd, nagenoeg zelfde maat,etc) Maar euh.. 3(!) in de week naar de sportschool?! Echt knap. Ik ben momenteel heel blij dat ik me 1x per week af kan laten zeiken door m’n personal trainer… En daarnaast probeer ik nog wel 1x te gaan hardlopen, wat meestal ook wel lukt. Maar echt kuddo’s voor jouw 3x!! Toppertje ??

  1. Dank je wel! Ik ga sjokkend, met gebogen hoofd en zonder glimlach hoor 😉
   Uiteindelijk wil ik afwisselend 2-3 x pw gaan (2 x ‘moet’ en 3 x ‘fantastisch’) maar moet nu even doorbijten.

 4. Petje af hoor! Deze bank aardappel kan zich er nog steeds niet toe zetten. Halve sportschool boven (tommy traint altijd thuis) dus ik hoef er niet eens ver voor te lopen. Maar nee.. Misschien als ik volgend jaar de 30 heb behaald.. maar waarschijnlijk dan nog niet 😀 Diepe buiging voor jou dus!

  1. Seth heeft ook een Man Cave in huis en hij traint zelf 4 of 5 avonden pw (pff…), maar dit motiveert mij niet. Dit wordt nog vervolgd 😉
   Maar no worries: jij hebt nog een jaartje of 7 om op de bank te blijven zitten.

 5. Haha dit is té herkenbaar! 😛 Ik sport wel vaak, maar niet meer zo actief als eerst. Ben al snel tevreden (ook al hoor ik zelfs van mijn moeder dat ik aangekomen ben…).

 6. Whahaha ik lig gevouwen in m’n bed en negeeer het stemmetje wat jij nu opwekt?Dat zegt hé die smoezen ken jij?Uitstel gedrag..maar sportschool… wauw… ben nu wel nieuwsgierig naar je yogaskills verhaal .

 7. Wat een heerlijk stukje en zo herkenbaar! Ik zit hier ook nog absoluut in de ontkenningsfase :-). Ik ben momenteel 32 en vond het ook wel eens tijd om mezelf te aanvaarden met die iets minder strakke buik. Volgende excuses hielpen daar zeker en vast aan mee: ‘mannen hebben liever een iets zachter lijf om zich tegen te nestelen’, ‘ik heb nooit een strakke buik gehad, volgens mij is dat genetisch bepaald en is het dus compleet nutteloos om mij daarvoor in het zweet te werken’, ’s morgens ziet mijn buik er nog relatief plat uit dus kan het toch zo erg niet zijn? Toch?!’. En toch zou een paar kilo minder toch wel echt leuker zijn (dan heb ik weer wat marge voor tijdens de feestdagen :-)). Misschien moet ik toch weer eens die loopschoenen vanonder het stof halen. Misschien…

 8. Mijn god, hoe grappig kan je het weer neerpennen 😀
  Hier eentje van 33 die tot een jaar of 2 geleden gelijk wie een ferme mot tegen zijn smoelwerk zou gegeven hebben moest die gezegd hebben dat ik eens moest sporten.
  I. DON’T . WORK . OUT!

  En nu, bijna 2 jaar later loop ik me iedere week de benen vanonder mijn lijf en ben ik verschrikkelijk chagrijnig als ik eens niet kan lopen 😉
  Veel succes alvast!

 9. Ik vind het knap dat je dapper gaat sporten. Omdat je niet weet waarom je het nu wel doet, lijkt het me ook lastig om er wat over te schrijven. Voor je het weet zit je motivatie ineens naast je, onderuitgezakt op de bank.

  Mijn smoesjes;
  -Met mijn maat 34 hoef ik echt niet naar de sportschool. Dat ondertussen mijn aderen dichtslibben ben ik me lichtelijk van bewust.
  -Het is te duur, zeker als ik in (mooie) sportkleding wil rondlopen. Dit is onzin, het is echt niet dat het financieel niet kan, ik wil gewoon niets opgeven om naar die verschríkkelijke plaats te gaan.
  -Het kost me te veel energie. Dit is deels wel waar, ik heb soms te weinig energie om alles te doen wat ik doen wil. Misschien zou ik zelfs energie kunnen krijgen van sporten. Ik hoop er nooit achter te komen. 😉

  1. Alles wat je zegt is herkenbaar voor mij. Behalve die maat 34 dan, die heb ik al heeeeel lang niet meer haha 🙂
   Maar ik krijg wel meer energie van het sporten en voel me zoveel beter, nu ik door de zuurste appel heen ben. Wil binnenkort een update delen over de eerste positieve meetbare resultaten van die paar weken sporten. En mijn sportkloffie is spuuglellek hoor! Nu dat ik het een tijdje heb volgehouden, denk ik erover mezelf te trakteren op betere en mooiere sportkleding.

 10. Sta nu op knappen (lees 39.3 dagen zwanger) en wordt ook nog eens 30 in maart (kan er wel om janken sorry weet niet precies waarom) dus zal straks echt weer flink aan de slag moeten. Ik ga gewoon je goede voorbeeld volgen ? volhouden dus ?

  1. Toen ik +39 weken zwanger was, moest ik ook overal om janken 😉 Laat maar over je heenkomen, het einde is in zicht en later lach je erom (beloofd). Sterkte met de laatste loodjes en oh ja: 30 is NIKS! 30 is te gek. Ik kan het weten, ik word in april voor de achtste keer 30-something dusssss!

 11. Super dat je gaat! Maar ik mis 1 smoes..er zit maar 24 uur in 1 dag,,en ik moet dit en dit en dit..en dan is het ineens half 10 s avonds en dan is het te laat om te sporten. Dus ga ik overdag..sportschool met kinderopvang!! 1 keer per week lukt mij..2 keer per week zou ideaal zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret