Mijn Laatste Avondmaal


Wat zou ik eten, als ik wist dat ik diezelfde avond of de volgende ochtend zou sterven?
Ik werd aangetikt door mijn blog buddy Nesrin om de tag ‘Mijn laatste avondmaal’ van pretty Miss Jenny Alvares in te vullen. Een erg originele insteek en ik neem het stokje graag over!

Er zijn een paar kleine spelregels. Zo heb je voor je laatste avondmaal maar drie uur de tijd en bovendien mag je maar vijf gangen nuttigen.
De drankjes zijn wel onbeperkt. Dit gaf mij uiteraard nogal wat keuzestress, dat snap je.
Maar ik ben eruit!

Aangezien ik toch van tevoren weet dat ik doodga, zorg ik ervoor dat ik mezelf de voorlaatste dag volledig uitgehongerd heb en er tijdens mijn laatste avondmaal dus éxtra van kan genieten.
Uiteraard bestaat mijn vijfgangen diner uit calorierijke maaltijden en suikerbommen, niet uit groene smoothies en skinny soepjes. En ik denk dat ik ook wat glazen wijn teveel ga drinken. Who cares: ik ga toch dood.

Sorry alvast voor de mensen die deze extra paar kilo’s in mijn roze kist moeten meesjouwen.

Gang 1: Kaasplankje met wijn

Ik heb eigenlijk nooit begrepen waarom kaasplankjes op veel menukaarten als ‘dessert’ worden vermeld.
Na een voor-en hoofdgerecht heb ik namelijk geen zin meer in kaas: dan wil ik iets zoets.

Op mijn sterfdag stel ik dan ook voor dat we lekker ’s middags al beginnen met borrelen: een groot glas rosé en een plankje vol met oude kaasjes, truffelkaasjes en blauwe kaasjes.
Dit is ook dé reden dat ik nooit een veganist zou kunnen worden, maar mogelijk wel een vegetariër: mijn liefde voor kaas (ALLE soorten kaas) is té groot.

Een leven zonder vlees zie ik best voor me, maar een leven zonder kaas…. is voor mij ondenkbaar.

kaasplankje kaas uit kollum

Foto: kaasplankje van Kaasuitkollum.nl
Zij stuurden mij vorig jaar een plankje met verschillende kaasjes en deze waren allemaal van waanzinnige kwaliteit! Zo smaakvol en verslavend, vooral de truffelkaas, ik droom hier nog steeds wel eens over.

Gang 2: Soepje

Ik ben het hele jaar door een sucker voor soep en altijd op zoek naar nieuwe supersoeprecepten. Mijn vriezer ligt dan ook altijd vol met ingevroren eenpersoons porties soep, zodat ik dit kan ontdooien voor de lunch of wanneer ik ’s avonds alleen eet.

Het was lastig kiezen welk soepje ik voor mijn allerlaatste vijfgangenmenu zou kiezen, maar ik koos voor de wortelsoep met salie en chorizo.

wortelsoep salie chorizo
Dit is namelijk een zacht, neutraal en bijna ‘fluwelig’ soepje. Perfect om weer een beetje mee te neutraliseren na het heftige kaasplankje!
De smaak en bite worden bepaald door de krokant gebakken salie en chorizo. Ik neem maar een klein kommetje, want hierna volgen nog drie gangen.

Wat drink ik hierbij? Waarschijnlijk een groot glas water en vooruit: we nemen nog een roséetje. Misschien kan de fles eigenlijk ook wel gewoon op tafel blijven staan…

 

Gang 3: Pizza Tex Mex

Hier had ik dus serieuze keuzestress, want mijn eerste ingeving was: ‘Gado Gado‘ met een groot glas Stroop Susu (een knalroze en mierzoet Indisch drankje). Op mijn laatste avond moest ik (vond ik) toch wel even stilstaan bij mijn roots en daarom iets nostalgisch eten.

Maar toen dacht ik: ‘Nee, je gaat dood en Gado Gado bestaat op de pindasaus na alleen uit groenten, dus kies verdorie een superfoute burger‘.

kipburger kerriesaus cheddar jalapenopepers en ananas
Burgers zijn namelijk mijn all time favourite guilty pleasure en ik kan er serieus een hele week kwijlend naar uitkijken, als ik weet dat ik in het weekend een nieuw burgerrecept ga uitproberen.
Mijn allerfavorietste burger is de kipburger met kerriesaus, ananas, cheddar en jalapeñopepers, die ik afgelopen zomer zelf heb bedacht.

Toch koos ik voor mijn allerlaatste avondmaal voor een pizza. Want ik hoop dat ik deze avond gezelschap heb en een pizza is makkelijker om met tafelgenoten te delen dan een burger. En ondanks dat ik gek ben op fout voer, ben ik niet zo’n grote eter: vijf gangen is dus best wel een challenge voor mij. Ook na een dag uithongeren.

Mijn favoriete pizza is de Tex Mex van Ristorante Novecento uit Haarlem. Dit is een child proof (en belachelijk betaalbaar!) Italiaans restaurant in het centrum en ik kom hier graag.
Altijd wanneer ik hier ben, kan ik niet kiezen tussen de Tex Mex Pizza en de Lasagne Alla Verdure (een vegetarische lasagne met bladspinazie, gehakte noten, champignons en gegratineerd met drie soorten kaas).
Op het laatste moment verander ik ook altijd mijn keuze, zo stom.

Maar nu heb ik er goed en lang over kunnen nadenken en mijn laatste hoofdgerecht bij leven is dus deze Tex Mex Pizza van Novecento.
De superdikke en luchtige pizzabodem is belegd met tomatensaus, kaas, mozzarella, Mexicaans gekruid gehakt, champignons, gesneden ijsbergsla en gegarneerd met zure room en jalopeñopepers.

Via Deliveroo.nl (waar ik goede ervaringen mee heb, lees HIER maar!) laat ik deze Tex Mex pizza lekker thuisbezorgen.

tex mex

Ik kon op het interwebs geen goede foto vinden van de Tex Mex Pizza zoals ik ‘m lekker vind. Op de foto hierboven zie je ‘Open-Faced Enchilada Veggie Quesadillas‘ van twopeasandtheirpod.com en dit lijkt er nog het meest op.
Ik heb het al op mijn to do lijst staan om binnenkort mijn schandalige droompizza te maken en dit te delen op mijn blog. Voor jullie natuurlijk, heus niet voor mezelf en ook heus niet omdat ik net een half uur heb gespeurd naar foto’s van Tex Mex pizza’s.

Oh lord, ik wil NU zo’n pizza….
Bij deze gang drinken we nog steeds rosé (cheers: op mijn laatste avond!) en ik laat ook maar een grote karaf water aanrukken.

 

Gang 4: Crème Brûlée

Dit dessert is één van mijn grootste zwaktes. Wanneer ik het ergens op de menukaart zie staan, dan móet ik het bestellen. En ik houd er dan ook rekening mee, bij de keuze van een eventueel voorgerecht. Dit voorgerecht skip ik dan, wanneer ik niet veel trek heb en tijdens het hoofdgerecht ben ik de Crème Brûlee in mijn hoofd al aan het visualiseren.

Helaas vind ik negen van de tien keer Crème Brûlée in restaurants een beetje tegenvallen en is het ‘gewoon vanillevla met een schepje aangebrande suiker’.
Zo teleurstellend! Echte Crème Brûlée is lekker stevig en romig met een dik en knapperig gekaramelliseerd laagje.

crème brûlee recept

Foto: Crème Brûlée recept van leukerecepten.nl die nog op mijn ‘To Do List’ staat. Ik heb alleen niet zo’n brander en dat is toch wel redelijk essentieel.

Gang 5: Latte Machiato met een siroopje, een donut met sprinkles en een glaasje Baileys

Als ik een trein heb gemist, dan koop ik op het station altijd een latte machiato met een scheutje hazelnootsiroop bij Starbucks. Ik ben gek op koffie en kan mijn dag niet beginnen zonder cafeïne shot. Praat NIET tegen mij, als ik geen koffie in mijn mik heb.

Voor mijn allerlaatste dessert wil ik echter een Latte Machiato met kokossiroop van Victor’s Espressobar uit Haarlem, dit is mijn favoriete koffiezaak.
Ik houd van melkachtige en zoete koffies. Door de siroop, is het niet nodig om er nog suiker of zoetjes aan toe te voegen.

baileys
Foto via Baileys.com

Hier wil ik dan nog graag een glas Baileys bij met een paar blokjes ijs. Ik denk dat ik ook even van tafel wegloop en een sigaret opsteek.
Ja superslecht, maar hee: ik ga toch dood.

En ook al zit ik ramvol van de voorgaande gangen: het laatste wat ik doe voordat ik mijn laatste adem uitblaas, is een grote hap nemen uit een vette donut met roze glazuur en sprinkles. Ik heb iets met donuts en vind het lastig uit te leggen waarom. Ze fascineren me: de vorm, structuur, het glazuur, de smaak, de naam. Ik eet ze niet vaak, maar ik vind ze fantastisch.
Dit heb ik ook met pudding trouwens, maar dit eet ik ook nauwelijks. Pudding is schitterend.

pink donuts sprinkles
Foto via runnungwithspoons.com

En dan sterf ik verzadigd, maar stikgelukkig en waarschijnlijk met enige oprispingen en een knellende panty in mijn inmiddels zoekgeraakte taille. Maar who cares: het was het waard. <BURP>

Deze tag heeft me een beetje van slag gemaakt, want ik heb nu heel veel zin in heel veel slechts… Maar ik nip vandaag weer braaf muntthee in plaats van rosé en kauw op wat blaadjes sla in plaats van een pizzapunt. Maandag weer sporten, zucht….

Ik ben benieuwd naar het laatste avondmaal van de grappige en groene Iris (ikbenirisniet.nl), Lonneke (die zulke mooie foto’s deelt op haar blog BringingHappiness.nl) en Simone (de Indische foodie achter Eetspiratie.nl, van wie ik gisteren het recept voor Bami zonder pakje deelde) en ik hoop dat zij deze tag ook willen overnemen!

De foto’s in dit artikel met kleurrijke en vrolijk gedekte tafels zijn van RICE.dk

[bctt tweet=”Wat zou je eten als je wist dat je ging sterven? Leuke tag #MijnLaatsteAvondMaal ” username=”MarisMariaRenne”]

Benieuwd naar de laatste avondmaaltjes van andere bloggers?
Check op social media dan de hashtag #MijnLaatsteAvondmaal

Heb je geen blog, maar vind je het wel leuk om hierover mee te praten?
Deel jouw vijf laatste gangen dan hieronder in een reactie!

Ik ben benieuwd 🙂

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

26 reacties

 1. Wat een geweldige tag. Ik woon niet in Haarlem maar zou die Tex Mex pizza ook graag proberen. Crème brûllée heb ik pas voor het eerst gegeten en vond dat ook heerlijk.

 2. Haha wauw! Wat grappig om te lezen dat je écht zo ontzettend van ‘slecht’ eten houdt (oh dit klinkt misschien super belerend ofzo, maar zo bedoel ik het niet). Ik ben er nog niet over alle gangen uit, maar één wordt een halve kilo perfect gekookte spruitjes met nootmuskaat en kaas.
  Creme brulee schuin je trouwens ook onder de grill te kunnen zetten, dus misschien lukt het je ook zonder brander?

  1. Ik probeer iedere dag zo gezond mogelijk te eten, maar als ik weet dat ik doodga dan is het kaas, kaas, en nog meer kaas ?
   Als je Crème Brûlée onder de grill doet, wordt de crème ook warm en die is juist koud lekker!

 3. Leuke tag! Je houdt het wel allemaal beschaafd zeg. Ik hou helemaal niet van verspilling, maar ik zou in dit geval echt veel teveel eten bestellen en uiteraard niet alles op kunnen eten. En ook van ieder drankje een hele fles. Katers gaan er toch niet zijn haha.

 4. Gang 1 Een inktvissalade van Sirtaki Den Haag.
  Gang 2 Tuna starter van Catch Simonis.
  Gang 3 Zeetong van It rains fishes.
  Gang 4 Creme brulee gemaakt door een oud collega.
  Gang 5 Kaasplankje met oa Reblochon, notenbrood en een glaasje port.

  De eerste 4 gangen met één of twee flessen Sauvignon Blanc.

    1. Ik heb vanmiddag dus Tex Mex nacho’s gemaakt, omdat ik die pizza niet uit mijn hoofd kreeg, na het zoeken naar foto’s van Tex Mex Pizza’s en schrijven van dit artikel 🙂 Jammer dat ik geen vis lust, want dan is 5 gangen inderdaad een stuk beter te doen. Geen idee hoe ik die geglazuurde donut nog moet wegwerken na een kaasplankje en Tex Mex Pizza….

    1. Dat had ik dus met kaas: serieuze keuzestress hoor, want ik houd evenveel van alle soorten kaas. Ik heb ook nog kaasfondue overwogen, maar het werd uiteindelijk een kaasplankje en een pizza (met kaas). Succes met de risottodilemma’s 😉

 5. O mijn lijstje ziet er wel heel braaf uit! Maar wel grappig om na te denken over wat ik nu echt heel erg lekker vindt. Het lekkerste restaurant waar ik ooit heb gegeten heb bestaat helaas niet meer, daar droom ik nog weleens van. En als het dan toch de laatste dag op deze aardbol zou zijn dan zou ik het liefst nog 3 liter vers geperst sinaasappelsap willen drinken 🙂

  1. Whaaaaaaaat? Je weet dat je doodgaat en kiest voor 3 liter vers geperst sinaasappelsap?!?!? Dat is inderdaad wel heel braaf 😉 (no diss). Ik ga stomdronken en doorgerookt het graf in, met een paar kilootjes extra wegens overdadig veel KAAS. Cheers!

 6. Tjeeeeeee keuzes dan wil ik nog wel een keer het 10 gangen lunch menu bij de Librije in Zwolle overdoen vanaf een uur of 12 tot 17.
  Naar huis rijden in m’n bed gaan liggen dan rond negen uur een kaasplank op bed krijgen met al m’n favoriete kaasjes van ‘ l amuse heb je ooit Betty d’r truffelbrie gegeten??? Kan geen andere truffelkaas tegenop.
  M’n laatste hap zal een goddelijke bonbon van Anniek zijn met likor 43 vulling.
  Alleluja wanner is dit maal eigenlijk?

  1. Betty ken ik niet, maar wil graag met haar kennismaken 😉
   Maar je hebt maar 3 uur de tijd voor je allerlaatste vijfgangenmenu, dus dat kaasplankje in bed om 21:00 gáát niet! Snap je mijn keuzestress en gepieker voor het samenstellen van mijn laatse avondmaal?

 7. Wat ben jij streng zeg?Ik drink geen alcohol dus verdien compensatie!
  Betty is Betty Koster van ‘ l amuse het kaas paradijs

 8. Geen drank bij de crème brûlée ? Een fijne dessertwijn? Ik zie het wel zitten hoor. Klinkt heerlijk allemaal. Maar bij gado gado begon ik te kwijlen. De soep heb ik overigens ook gemaakt! Vergeten foto’s te maken:( Ik ben wel een food-groupie van je aan het worden volgens mij, hahaha.

  1. Vind ik alleen maar leuk hoor! I love my groupies 😉
   Wat vond je van de wortelsoep? Deze behoort tot mijn nieuwste favorieten!
   Ik had voor mijn laatse avondmaal bedacht om de latte machiato met kokossiroop bij de crème brûlée te drinken, maar ik wilde symbolisch afsluiten met die geglazuurde donut. Wijn bij crème brûlée vind ik niet lekker, dus denk dat ik dan maar gewoon water drink. Ik kan er uren over praten en krijg gewoon weer stress van al die overpeinzingen 😉

 9. Oh zo lekker allemaal! Net gegeten maar krijg gewoon zin in die hamburger (en pizza en crème brulee). Ik zou ook een gang met gerookte zalm kiezen met roomboter geroosterd witbrood en kappertjes.
  Die burger gaat sowieso op het menu dit weekend!

  1. Ah leuk! Die burger is één van de lekkerste dingen die ik zelf bedacht heb, al zeg ik het zelf 😉
   Vergeet geen foto te maken en naar mij te sturen, dan kan ik ‘m delen in een artikel met lezersfoto’s! Eet smakelijk alvast!

 10. Wat een super TAG! Voordat ik je vertel dat ik hem overneem, ik krijg heulemaal zin in jouw keuzes. Vooral die superfoute burgers, JAM! Zo lust ik elke avond wel een laatste avondmaal 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret