Shaun het schaap had mijn hart al gestolen, lang voordat ik zelf kinderen kreeg.
Niet alle films of series voor kinderen, zijn voor volwassenen óók even vermakelijk om mee te ‘moeten’ kijken.
Maar afleveringen van Shaun (en ook van zijn neefje Timmy trouwens) kan ik bingewatchen terwijl ik er zelf ook knetterhard om moet lachen.
Veel subtiele grapjes en sneertjes ontgaan kleine kinderen, wat ik dan weer extra leuk vind 🙂
Persoonlijk vind ik dan ook niet dat Shaun in de categorie ‘kinderfilms’ hoort, maar hij is wel geschikt bevonden voor alle leeftijden.
Over Shaun het Schaap
Shaun maakte zijn debuut in 1989, in een film van het bekende Britse gekleide duo Wallace & Gromit.
Hij is een intelligent, speels en ondeugend schaap, dat altijd op ludieke manieren probeert om een lolletje te trappen op de boerderij waar hij woont.
BRON afbeeldingen: WW Entertainment
Shaun probeert de kudde vaak te redden van een probleem, maar is zelf ook vaak de oorzaak van onhandige situaties.
Dit is een grote ergernis van Blitzer, de strenge en rigide schaapshond die altijd een extra oogje op Shaun houdt.
De scènes met de hele kudde schapen vind ik persoonlijk altijd het grappigst. Ze zijn zo heerlijk dom en volgzaam en gedragen zich zogenaamd braaf, wanneer de boer of Blitzer in de buurt is.
Mijn favoriete schaap is Shirley: de grootste, dikste en sufste van het stel. Ze wordt vaak als trampoline of kussen gebruikt, komt altijd kauwend in beeld en ze eet vrijwel alles (ook gebruiksvoorwerpen).
Wat ik zo bijzonder vind aan het gekleide gezelschap, is dat er geen enkel woord gesproken wordt.
Puur door gemekker, gekreun, gezucht of gelach (in combinatie met geweldige gezichtsuitdrukkingen en hilarische grijnzen), kun je alle onderlinge gesprekken en de verhaallijnen volgen.
Voor volwassenen zijn er altijd volop subtiele grapjes verstopt, zoals krantenkoppen, verkeersborden of verwijzingen naar bekende films of personen.
Shaun het Schaap DE FILM: Het Ruimteschaap
De geniale Engelse titel van deze film is ‘Farmageddon‘ en in de film zijn er meer grappige verwijzingen naar verschillende beroemde sci-fi films.
Wanneer er in het dorp een ufo is gecrasht, legt Shaun het eerste contact met het schattige (en eveneens extreem ondeugende) ruimtewezentje Lu-La.
Hij besluit haar te helpen om weer terug naar haar planeet en ouders te kunnen gaan.
Maar het hele dorp is in de ban over mogelijk buitenaards leven en Agent Red (een strenge en geobsedeerde vrouw, die zo uit The Matrix lijkt te zijn gestapt) heeft als missie om met haar team het ruimteschip én Lu-La te overmeesteren.
Een grote uitdaging dus voor Shaun. En dat Lu-La ondeugend en nieuwsgierig is, helpt niet bepaald om haar stilletjes en subtiel over straat te smokkelen.
De beweegredenen van Agent Red worden later in de film op aandoenlijke manier duidelijk.
Net als de dieren in de film, spreken de mensen ook geen bestaande woorden.
Hoe personages en karakters puur op geluid en mimiek tóch kraakhelder te volgen zijn, vind ik zo bizar knap.
Als je toch wil zoeken naar een diepere laag of boodschap, zou je kunnen stellen dat Shaun een lesje leert in verantwoordelijkheid nemen en dat Blitzer ervaart dat hij wel wat losser mag zijn.
Maar bovenal is het vooral een ontzettend grappige, lieve en aandoenlijke film: ik heb een aantal keren hardop gelachen om clichés en subtiele grapjes.
Afleveringen van Shaun’s serie zijn kort en krachtig.
Ik was dan ook benieuwd of een hele film van 86 minuten net zo pakkend zou kunnen zijn, maar ik zou ‘m echt zo weer opnieuw kijken 🙂