Filmtip: Joker


Afgelopen weekend had ik een kleine film-marathon. Ik bezocht de bioscoop voor de onlangs uitgebrachte film Joker en keek daarna (op Netflix) de Batman-film The Dark Knight.

Laatstgenoemde film was ‘een dingetje’ voor mij. Ik was namelijk gek op Heath Ledger en kon mezelf er na zijn dood in 2008 nooit toe aanzetten om zijn laatste twee films te kijken.

Maar nadat ik Joker had gezien, was ik toch wel erg benieuwd naar hoe Heath deze rol in The Dark Knight had neergezet.

Jokers & Clowns

Bovengenoemde films zijn niet met elkaar te vergelijken. The Dark Knight is een actiefilm met een superheld in de hoofdrol en Joker is een tragische film over een geesteszieke man, met slechts enkele verrassende en veelal grove humorvolle momenten die een cartoon-achtig tintje hebben.

Heath Ledger speelt in The Dark Knight een psychopatische Joker die alleen maar uit is op chaos en geweld.
In Joker vertolkt Joaquin Phoenix de rol van de gekwelde en labiele Arthur Fleck, die als clown werkt en hoopt op een dag door te breken in stand up comedy.

Arthur slikt zeven verschillende soorten medicatie, om het leven met zijn waanideeën en lachziekte (een neurologische aandoening) draaglijker te maken.
Hij woont samen met zijn (eveneens geesteszieke moeder) in een deprimerend en crappy appartementje in het rusteloze Gotham en hij ervaart zijn leven als een tragedie.

Het is schrijnend om te volgen hoe hij keer op keer bespot en vernederd wordt, niet de juiste hulp krijgt en steeds verder wegglijdt. Wanneer hij zichzelf wanhopig met een pistool verdedigt nadat hij door drie jongens in de metro wordt aangevallen, komt het omkeerpunt.
Hij voelt zich niet schuldig en heeft geen spijt.

Wanneer er ook nog eens een aantal nare dingen over zijn verleden boven tafel komen en hij geen medicatie meer krijgt, ‘knapt’ er iets in hem. Hij omarmt zijn tragedie en besluit het leven vanaf nu als een comedy te benaderen, inclusief zijn clown-kostuum en schmink.

Tragikomisch mooie film: ook voor niet-Batman fans

Arthur’s favoriete TV-host (gespeeld door Robert De Niro) duwt hem over het randje. Tijdens zijn show deelt hij een opname uit Arthur’s pijnlijke poging op het podium in een stand up comedy café en noemt hem een ‘Joker’.
Wanneer Arthur kort daarna als gast voor deze show uitgenodigd wordt, besluit hij om korte metten te maken met zijn kwelgeesten en voor zichzelf op te komen.

In de film zijn er een aantal verwijzingen en scenes met de familie Wayne, waardoor duidelijk wordt wat Batman en de Joker elkaar in alle andere films en stripboeken met elkaar verbindt.
Ook zijn er wat korte en subtiele overeenkomsten naar scenes uit The Dark Knight, zoals de taxirit waarin de Joker toekijkt op alle chaos die hij heeft aangericht.

Toch is Joker een op zichzelf staande film, die je los kunt kijken als je geen fan bent van superheldenfilms of het verhaal van Batman niet kent.
Ik heb persoonlijk dan ook geen mening over wie van de twee top-acteurs een betere Joker heeft neergezet, want het zijn twee compleet verschillende rollen en genres.
Beide rollen vind ik Oscar-waardig. Ik vond Joaquin als Joker adembenemend en indrukwekkend. En ik houd niet eens van clowns 😉

Joker draait sinds 3 oktober in de bioscoop.
Heb jij ‘m al gezien of ga je kijken?
Laat het weten in een reactie!

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

7 reacties

  1. Heb hem afgelopen zaterdag gezien. We hadden tijd voor ons vliegtuig vertrok en gingen spontaan naar de film. Kende de andere film niet en heb 2 uur geboeid zitten kijken. Heel goede film!

  2. Wij hebben deze nog niet gezien maar hebben een bios op de planning staan. Ben zo benieuwd naar deze film, de trailer beloofd al veel goeds. Hopelijk binnenkort tijd om te gaan 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret