In de bios: The Super Mario Bros Movie (2023)

Ik bezocht The Super Mario Bros Movie in de bioscoop met mijn 17-jarige zoon en bijna 8-jarige dochter. Dit uitje an sich is sowieso al noemenswaardig, want er draait zelden een film in de bios waar ik mijn beide kinderen samen mee naartoe krijg. Mijn zoon wil namelijk geen nagesynchroniseerde (of kinderachtige) films zien en mijn dochter vindt veel dingen nog te spannend of kan bij Engelstalige films de ondertiteling niet altijd even goed volgen. Dus toen zij beiden enthousiast reageerden op mijn voorstel om met z’n drietjes naar de Nederlandstalige Super Mario film te gaan, heb ik ook metéén drie kaartjes gekocht.

Drie generaties Super Mario

Zelf ben ik 44 jaar en stam ik uit de eerste generatie gamers, die Super Mario nog kleurloos op de allereerste Game Boy heeft gespeeld. Ook ben ik een groot Nintendo-fan. Zo heb ik jaren geleden vele uren gelummeld op mijn kleurrijke en hysterische kermis-camping van Animal Crossing en bezocht ik in 2018 met mijn destijds 12-jarige zoon een Nintendo-event om als één van de eersten in Nederland het nieuwe Nintendo Labo te testen.

Ook kocht ik destijds de Nintendo NES Classic Mini voor de 11e verjaardag van mijn zoon. Games die daarop staan, zijn onder andere: Super Mario Bros, Galaga, Pac-Man, Balloon Fight, Donkey Kong, Kirby’s Adventure en The Legend of Zelda. Voor mij was dit echt puur jeugdsentiment, maar ik heb dus ervaren dat het spelen van deze games voor de huidige generatie gamers ronduit ‘ouderwetsch’ en echt ‘niet cool’ is. En ik vergeet daarbij ook nog ‘plat’, ‘houterig’, ‘blokkerig’ en ‘ronduit lelijk’ te noemen.

Als je gewend bent dat Mario kan vliegen en ronddraaien en dat je een speelveld in 3D en vanuit 360 graden kunt bekijken, dan is het origineel toch wel een beetje een tegenvaller. Dat je bijvoorbeeld ‘niet kunt teruglopen’, ervaarde mijn zoon toch wel als ‘ronduit schokkend’. Ook vond ik de controller heel erg leuk, maar het bracht mijn destijds elfjarige helemaal van de leg. Tja… als je ná 2000 geboren bent, dan is alles uit de vorige eeuw natuurlijk prehistorisch en ‘behelpen’.

The Super Mario Bros Movie

In de afgelopen weken had ik al heel veel enthousiaste reacties gehoord over deze film, vooral over de Engelstalige versie. Niemand minder dan Jack Black vertolkt de rol/stem van Bowser en zijn liefdesliedje voor Princess Peach is natuurlijk GOUD:

Nou ben ik nog nooit eerder teleurgesteld geweest in een Nederlandse verfilming (wij hebben écht heel goede stemacteurs!!!), maar stiekem had ik wel liever naar de Engelstalige versie van deze film willen gaan. Toch stelde de Nederlandse versie écht niet teleur en waren mijn beide kinderen uit twee verschillende game-generaties echt ontzettend enthousiast. En ik ook.

Het was superleuk om de loodgieter-broertjes Mario en Luigi in een verhalende film te zien (thuiswonend bij di Mama & Papa, al ploeterend met werk zoeken) en daarin al grappige elementen te horen en zien uit de vele verschillende games. Zelf kon ik er heel erg om lachen dat Mario bijvoorbeeld moest kokhalzen van paddenstoelen in zijn pasta, en later in de film dus met fikse tegenzin power-up paddenstoelen moest kauwen om meer krachten te verkrijgen. Ook hoe de smoorverliefde Bowser af en toe uit zijn rol van intense slechterik valt is voor alle generaties supergrappig.

Er zitten heel veel leuke verwijzingen naar de verschillende games verweven in de film, inclusief nostalgische muziek uit de 80’s en 90’s voor de ouders onder ons. Zelf heb ik niet alle Easter Eggs meegekregen, omdat ik niet alle Super Mario spellen heb gespeeld. Mario Galaxy bijvoorbeeld vond ik niet leuk en ook ben ik nooit goed geweest in Mario Kart. Maar mijn kinderen hebben dus om weer heel andere dingen gelachen dan ik en dat maakte het gezamenlijk kijken ook zo leuk. Wat ons betreft dus écht een aanrader om met het complete gezin voor naar de bioscoop te gaan, want deze feelgood explosie wil je op een groot filmdoek zien en niet op je tablet 😉 .

Trailer Nederlandstalige ‘Super Mario Bros Movie’

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

2 reacties

  1. Peaches, peaches.. peaches, peaches, peaches, peaches ohw ik wordt gek van dat liedje 😉 Ik ging voor de chillstoelen van Pathe maar zeker een film die je met je kids moet gaan zien, so lettse go!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret