Waarom de Nintendo NES Classic Mini helaas een beetje tegenviel…

Nintendo Classic Mini


Ik heb getwijfeld om deze review te schrijven, omdat we hier in huis best wel heel erg fan zijn van Nintendo en ik liever alleen positieve reviews en shoptips deel. Er is bijzonder veel vraag naar de NES Classic en hij is bijzonder moeilijk te bemachtigen.

Ik heb hemel en aarde moeten bewegen en het heeft me bloed, zweet en tranen gekost om er eentje op tijd te bemachtigen voor de elfde verjaardag van mijn zoon. Hij is gek op games en speelt als het even kan hele dagen op zijn Nintendo 3DS XL.

Hoe de Nintendo NES Classic werd ontvangen door mijn elfjarige zoon…

Ik was er dus écht van overtuigd dat hij dolgelukkig zou zijn met dit cadeau. In gedachten, zag ik ons al hele zondagmiddagen samen op de bank hangen en Pacman, Zelda en Super Mario spelen. Dit speelde ik namelijk vroeger met mijn broer op de eerste (originele) Nintendo en het leek me te gek om nu samen met mijn zoon te kunnen spelen. Bovendien ben ik echt vet goed in Pacman.

Maar helaas pindakaas voor mij: de NES Classic Mini werd NIET enthousiast ontvangen door mijn zoon.… Daarom leek het me toch wel verstandig om onze persoonlijke ervaringen en meningen te delen. Misschien kun je daardoor zelf een betere overweging maken of je ‘m ook (niet) wil hebben voor jezelf of je kind(eren).

Wat is de Nintendo NES Classic Mini?

Allereerst iets verwarrends: op de doos wordt de console aangeduid als ‘Nintendo Classic Mini‘ en op de meeste websites en webshops wordt het ‘NES Classic Edition’ genoemd. Ik ga vanaf nu in dit artikel gewoon lekker makkelijk alleen NES schrijven, dat leest wat lekkerder en jullie begrijpen toch wel wat ik bedoel.

nintendo nes mini classic

De NES (afmetingen: slechts 16,5×22,5×7,5 cm) is de mini versie van de retro coole Nintendo uit de 80’s waar ik vroeger op heb gespeeld. Dit ding was GROOT en de cassettes waren eveneens GROOT.

In tegenstelling tot het origneel, is de mini een gesloten console met de techniek van tegenwoordig: dertig games op één kleine chip. Dit hadden we vroeger toch niet kunnen bedenken, wel?
Games die erop staan, zijn onder andere: Super Mario Bros, Galaga, Pac-Man, Balloon Fight, Donkey Kong, Kirby’s Adventure en The Legend of Zelda.

Voor mij is dit echt puur jeugdsentiment! Maar ik heb dus ervaren dat het spelen van deze games voor de huidige generatie gamers ronduit ‘ouderwetsch’ en ‘niet cool’ is. En ik vergeet daar nog bijna ‘plat’, ‘houterig’, ‘blokkerig’ en ‘lelijk’ aan toe te voegen.

Als je gewend bent dat Mario kan vliegen en ronddraaien en dat je een speelveld in 3D en vanuit 360 graden kunt bekijken, dan is het origineel toch wel een beetje een tegenvaller. Dat je bijvoorbeeld niet kunt teruglopen, ervaarde mijn zoon toch wel als ‘ronduit schokkend’.

Ook vind ik de controller heel erg leuk, maar het kan een elfjarige helemaal van de leg brengen. Want tja…wanneer je ná 2000 geboren bent, dan is eigenlijk alles uit de vorige eeuw natuurlijk prehistorisch en ‘behelpen’.

Voordelen van de Nintendo NES Mini Classic

 • Hij is echt VET schattig, echt: capslock SUPER CUTE. Als je net als ik een zwak hebt voor XL en miniproducten, dan vind je de NES waarschijnlijk ook te gek.
 • Ik vind €60,- voor een entertainment systeem met 30 spellen niet duur.
  Vooral niet als je weet dat de gemiddelde game die mijn zoon voor zijn 3DS XL koopt, zo’n €40,- per stuk kost.
 • In tegenstelling tot de jaren 80, start dit systeem wél snel. Games zijn snel geopend.
 • Het systeem bevat dertig geweldige en bekende games, die menig dertiger en ongeveertiger waarschijnlijk vroeger wel hebben gespeeld.
 • In elke game is het mogelijk om je voortgang op te slaan. Dat was in de originele spellen vaak niet mogelijk om te doen. Dus retro lovers kunnen de spellen van vroeger nu weer opnieuw spelen, maar dan zónder de bijbehorende frustraties.

Nadelen van de Nintendo NES Mini Classic

 • Het snoer van de controller naar de console, is slechts 75 cm lang. Dit is echt absurd kort!
  Je zit dus met je hoofd bovenop de TV, wat niet echt relaxt is en in het geval van een erg groot beeldscherm: ook niet echt goed voor je ogen.
  Om de meeste afstand te creëren, hadden wij de console (met snoer aangesloten op TV) op een stoel gezet (totdat het snoer bijna strakgespannen stond) en konden we op een andere stoel zitten (zover het snoer van de controller naar de console reikt) om te gamen.
  Chillend gamen vanaf de bank is dus niet mogelijk, want de afstand van de snoeren is te kort.
 • NES Classic heeft niet de controlleraansluiting van de originele NES, maar dezelfde aansluiting als de WiiRemote.
  Er wordt één controller meegeleverd, dus als je met twee personen tegelijk/tegen elkaar wil spelen, moet je er een controller bij kopen en dus goed opletten dat je de juiste koopt.
 • Je kunt in de weer gaan met verlengsnoeren, maarrrrr…. houd er dan rekening mee dat je het snoer voor de console wilt verlengen en niet het snoer voor de controller!
  De console wil je namelijk wel in de buurt hebben, want… resetten gaat (net als vroeger) NIET vanaf de controller, maar moet je handmatig doen op de console.
  De console zelf heeft twee knoppen: Power en Reset. Je gebruikt deze knoppen dus om een game af te sluiten en weer terug te keren naar het consolemenu, voor het selecteren en starten van een nieuwe game.
NINTENDO NES Mini Classic

Maar zoals Johan Cruijff al zei: ‘ieder nadeel heb ze voordeel’. Ik heb de NES voor meer dan de winkelprijs kunnen verkopen op Marktplaats. Mede hierom, omdat hij zo gewild en moeilijk verkrijgbaar is, wilde ik dit eerlijke en persoonlijke review met jullie delen.

Persoonlijk vind ik dit dus wel een te gek apparaat (ondanks de belachelijk korte snoeren, maar dit valt te verhelpen), maar alleen voor mezelf zou ik het niet kopen, omdat ik geen gamer ben. Of het bij jongere kinderen in de smaak valt, durf ik niet te zeggen. Mijn enige ervaring is dus dat wat oudere kinderen die de consoles en games van NU gewend zijn, de NES dus helaas vinden tegenvallen.

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

22 reacties

 1. Wat jammer dat het niet in de smaak is gevallen! Ik heb weleens schaaltjes voor mn schoonmoeder gekocht die totaal niet haar smaak waren bleek achteraf. Had het liever meteen gehoord dan had ik het kunnen ruilen voor iets anders, nu staan ze in de kast stof te vangen haha

  1. Zonde! Maar het is ook lastig, je wilt mensen die moeite voor je hebben gedaan niet kwetsen of teleurstellen. Toch ben ik blij dat mijn zoon het eerlijk zei, kan hij nu iets kopen wat hij wél echt leuk vindt.

 2. Wij hebben ‘m (ook) en zijn super enthousiast. Vooral omdat het, zoals jij al benoemde, nostalgische spelletjes zijn. Ik speel er meestal Mario of Kirby op en wordt al helemaal als een kind zo blij van de deuntjes, Hihi. Mijn oudste snapt dit ook niet. Die vindt de spelletjes op de iPad veeeeeel leuker.. tssss
  Het korte snoertje van de controller vind ik ook echt een nadeel.. maar echt de enige!
  🙂

  1. Ik word ook heeeeeeel blij van die retrodeuntjes en vind het een te gek ding! Maar ik ben niet iemand die in mijn eentje gaat gamen en mijn andere huisgenoten zijn er niet voor te porren, dus houdt het helaas op.

 3. Jammer dat hij niet in de smaak viel. Wij hebbdn onlangs onze originele NES verkocht. Een beetje met pijn in het hart wel, maar we hebben er nog een mooi bedrag voor gekregen.
  Deze lijkt me wel heel cute.. echt jammer van de korte snoer zeg!

 4. Ik denk dat het ergens ook wel te verwachten was, aangezien dit echt een product is wat gericht is op het jeugdsentiment van onze generatie. Voor de jeugd van nu is dat ontzettend oudbollig. Maar fijn dat je hem alsnog weer hebt kunnen verkopen. Het grappige is dat ondanks dat je een review schrijft over dat hij eigenlijk niet bevalt, maakt het mij weer enorm enthousiast. Het is dat ik geen tv heb, anders zou ik echt meteen zo’n ding kopen 🙂

  1. Geen TV? Nou ja, op zich mis je ook niks 😉
   Ja, achteraf gezien had ik dit kunnen verwachten. Maar omdat mijn zoon een échte liefhebber van games is (inclusief het zelf tekenen en ontwerpen van spellen e.d.) dacht ik dat dit wel in de smaak zou vallen. Maar het is inderdaad tof speelgoed voor mensen van onze generaties 🙂

 5. Wat jammer! Ik heb afgelopen zomer een echte SNES gekocht op Marktplaats voor de boyfriend en hoewel we hem allebei erg leuk vinden, is het inderdaad wel echt weer wennen aan (het gebrek aan) mogelijkheden en snelheid. “SPRÍNG DAN, ZAK!” heeft Mario hier regelmatig aan moeten horen. Arme jongen 😉

 6. Hoi, jammer het cadeau een beetje tegenviel, ik wil de nes mini graag (voor de winkelprijs) van je overnemen als je er vanaf wilt;)

 7. Best veel moeite en toch wat geluk gehad en dan toch is het niet hét cadeau wat er was verwacht. Ik hoor er doorgaans wel goede geluiden over, maar die goede geluiden komen van half tot eind dertigers… die dus inderdaad die nostalgische spelen leuk vinden.

  1. Inderdaad jammer, ik had het verkeerd ingeschat. Vrijwel al mijn leeftijdsgenoten vinden het een te gek ding (ik ook), maar bij kids van nu die de moderne games gewend zijn, kan het dus tegenvallen.

  1. Naah, alleen voor Pacman en Super Mario. Maar dat zou ik liever op bijvoorbeeld een Gameboy spelen dan op TV. Het leek mij leuk om samen middagen te gamen, dat is niet iets dat ik in mijn eentje doe.

  1. Dat is inderdaad niet handig, maar wel te fixen. Het is vooral leuk speelgoed voor de ehm… wat oudere generatie, niet voor de jeugd van tegenwoordig. God, nu voel ik me oud zeg, pff…

 8. Waarom vind ik mario bros. Mario bros 3 niet op de Nintendo classic mini? ook geen donky kong geen zelda. Ik vind dit wel erg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret