Mijn Favoriete Spelletjes

Set

Seth heeft wel eens gezegd, dat als hij één ding aan mij kon veranderen, dat hij zou willen dat ik voetbal kon waarderen. I quote: “Ik heb nog liever dat je supporter van Feyenoord bent, dan dat het je helemaal niets doet…”

Hij is dus een Ajacied en hij heeft gelijk: het zal me werkelijk een worst wezen wat er gebeurt in voetballand.
Ik snap de regels niet, ik ken de spelers niet, ik begrijp het verschil tussen de Champions League en de Eredivisie niet en ik klap alleen voor Oranje. Nou ja, dat wil zeggen: ik vind de gezelligheid rondom een EK of WK erg gezellig, maar de bitterballen cupcakes tijdens de wedstrijd kunnen me meer bekoren, dan de einduitslag.

Vorig jaar nam ik zelfs vrijwillig deel aan de ‘Old Amsterdam Food Tour‘ toen Nederland tegen Australië speelde. Dit is een doorn in het oog van Seth, maar tsja, geen enkele relatie is perfect, right?

Ik zou op mijn beurt weer willen dat Seth het leuk zou vinden om spelletjes te spelen. Ik ben behoorlijk fanatiek en kan echt enorm blij worden van een gezellige spelletjesavond. Maar ik moet een weddenschap winnen of een tegenprestatie bedenken, wil ik hem zover krijgen om een spelletje met ons te spelen.

Mijn zoon is gelukkig wel te porren voor het spelen van een spelletje, maar ik win te vaak van hem en ik houd natuurlijk wel van een uitdaging. Overigens verlies ik wel regelmatig van hem met Memory en Vier op een rij, dus ik moet nu eigenlijk ook weer niet te hoog van de toren blazen.
Ook kan ik met hem alleen maar spelletjes spelen die geschikt zijn voor twee personen en ik vind het juist zo leuk om met een groepje mensen te spelen.

Vandaag deel ik drie van mijn favoriete spelletjes met jullie en nee: dit is géén gesponsord artikel! Deze spellen heb ik al jaren in huis 🙂

Set

Met dit spel liggen er 12 kaarten met gekleurde symbolen op tafel.
De symbolen hebben vier eigenschappen in drie variaties: een kleur, een hoeveelheid, een vulling en een vorm.

Alle spelers moeten tegelijkertijd zoeken naar een set. Een set bestaat uit drie kaarten, waarvan de variatie van de eigenschappen volledig gelijk is of juist helemaal verschillend.

Het is teveel tekst om uit te leggen wat een setje is, hiervoor moet je even goed de speluitleg doornemen en de voorbeelden bekijken.

set

Als je een setje ziet, dan roep je heel hard: SET!

Dit vinden Mika en ik erg leuk natuurlijk, want hierdoor kijkt Seth altijd verward op, omdat hij denkt dat we hem roepen. En nee: It’s not getting old 🙂

Het spel stopt dan even en je laat zien welke drie kaarten volgens jou een setje vormen.
Heb je gelijk, dan mag je de kaarten houden. Zo niet, dan leg je ze weer terug en mag je pas weer meedoen nadat een andere speler een correcte set heeft gevonden.
Na het pakken van een set worden de kaarten op tafel weer aangevuld. De speler die aan het einde van het spel de meeste kaarten heeft, is de winnaar.

Dit spel is geschikt voor 2-8 spelers en al vanaf 6 jaar.
Ik hoor van veel mensen dat ze het een verwarrend of lastig spel vinden, maar mijn zoon en ik vinden het erg leuk en kunnen het eindeloos spelen.

Toen hij nog jonger was, heb ik het wat minder ingewikkeld gemaakt door bepaalde (moeilijke) combinaties nog niet mee te laten tellen als een set, maar inmiddels zijn we behoorlijk aan elkaar gewaagd en is hij een waardige tegenstander!

Set €12,99

 

Regenwormen

Dit spel leek mij in het begin erg saai, maar het is verrassend verslavend en je speelt het ook erg snel. Je moet zoveel mogelijk regenwormen zien te verzamelen en in eerste instantie lijkt dit ook heel makkelijk te gaan.

regenwormen

De beginfase van het spel gaat er meestal ook heel vriendelijk aan toe. Maar naarmate het spel vordert, worden de regenwormen steeds schaarser en wordt de sfeer steeds fanatieker en grimmiger, zeker wanneer je regenwormen van elkaar afpakt.
Dit spel is dus niet geschikt voor huilebalkjes en wanneer je eenmaal de smaak te pakken hebt, kun je niet meer stoppen.

Regenwormen €13,99

 

Koehandel

Dit schrijf ik met een klein steekje in mijn hart, want Mika snapt dit spel nog niet echt en Seth wil het niet met mij spelen <insert pruillip>.
Koehandel is eigenlijk een soort ‘Poker’ maar dan met boerderijdieren en humor.

koehandel
Je moet proberen om met een pokerface te bieden op een beest, met het doel een setje van dezelfde diersoorten te verzamelen. Je kunt ook een onzinbod plaatsen om je medespelers of te fokken of blut te spelen (my favourite part).

Je moet dus het speelgedrag van je medespelers goed in de gaten houden en proberen bij te houden hoeveel geld zij nog hebben, wil je het goed en slim spelen. Ik ben echt bloedfanatiek in dit spel, maar ik heb dus helaas niemand om het mee te spelen.

Er is ook een Koehandel MASTER editie voor de echte fanatiekelingen. Deze heb ik in huis. Nog onaangebroken in de verpakking. <barst in huilen uit>

Koehandel €9,99
Koehandel Master €9,99

 

Houden jullie ook van spelletjes spelen en kennen jullie deze spellen?
Tips voor andere spellen zijn welkom in de comments 

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

17 reacties

 1. Leuke spelletjes! Wij hebben alle 3 de spelletjes ook! Regenwormen is hier ook een echte favoriet. Mijn vriend vertelt nog regelmatig dat ik bij de eerste keer spelen van dit spel vroeg “Is dit goed?” toen ik in de allereerste worp 5 regenwormen op tafel gooide. Toen won ik natuurlijk!
  99games heeft gewoon hele leuke spellen en nog goedkoop ook. Wij kijken trouwens vaak op rommelmarkten of er nog spelletjes zijn die wij niet hebben / kennen.
  Set vinden we wel leuk, maar snapt idd niet iedereen. Met Koehandel moeten we nog beginnen, bedenk ik me nu. Dat krijg je als je een aantal spelletjes tegelijk koopt…

  Wij spelen ook heel vaak Rummikub, Sushi-bar, Taki en Phase 10. Vaak in van die manies, avonden achter elkaar minimaal 5 potjes per keer. En dan soms weer een tijdje niet. Ook regelmatig spelletjesmiddagen met onze vriendengroep. Alleen wel heel gek om te merken dat sommige spelletjes compleet anders verlopen als je het met meer mensen speelt dan 2! Daar moet je echt je tactiek op aanpassen!

  Taki is net zo iets als pesten. Sushi-bar een echt 99games-spel met dobbelstenen en stenen die je moet verzamelen. Phase 10 is onze laatste aanwinst. Best ingewikkeld, een kaartspel waarbij je steeds andere kaarten moeten verzamelen. Maar wel héél leuk!

  1. Sushi-Bar hebben wij ook in huis, ga ik binnenkort met Mika spelen, lijkt me erg leuk! 999 Games heeft inderdaad te gekke spellen, jammer dat Seth dat niet inziet 😉
   Ken je het spel ‘Crazy Chicken’? Dat speel ik ook vaak met Mika en is erg leuk om met z’n tweetjes te spelen. Heb het paar keer geprobeerd met meerdere mensen, maar is een compleet ander spel dan!

 2. Oh spelletjes spelen is zo leuk! Ik vind het vooral fijn om te doen als we op reis zijn. Onze favoriet is Beverbende. Leek belachelijk eenvoudig maar eens we het een paar keer gespeeld hadden vonden we het superleuk. Koehandel is hier ook een toppertje.

 3. Hier spelen we ook heel vaak spelletjes manlief doet alleen mee als Monopoly op tafel staat (wij hebben de Disney variant), Met mijn dochtertje van 4 speel ik vaak Stratego, en Skip-Bo is bij ons favoriet dat spel heb ik een aantal jaar geleden ontdekt en ook gelijk aan iedereen die het leuk vond bij ons cadeau gedaan =D !! Set en Uno vinden we ook erg leuk en daarnaast ook met een wat groter groepje Triviant en Party & Co ( Disney varianten) . Regenwormen en Koehandel gaan ik zeker op mijn lijstje zetten !!

   1. UNO ken je niet? Verslavend! Elkaar pesten… Ken je Stap Op? Een oud spelletje, maar reuze leuk. Mijn man en ik spelen het momenteel bijna elke avond na het eten 🙂

 4. Ik ben zo blij dat ik de reiseditie van regenwormen ook heb, zo fijn voor op festivals of vakantie!
  Verder horen voor mij party animals en skipbo ook wel in dit rijtje!

 5. Leuke spelletjes inderdaad. Set is ook erg leuk met een grote groep. En Saboteur is hier ook favoriet (3 of meer). De spelers worden verdeeld in twee kampen en je weet niet wie wie is. Dat blijkt gaandeweg het spel. Erg leuk.
  Carcassonne staat hier op nummer 1. Zo erg dat we het ook vaak op de iPhone spelen.

  1. Carcassonne is nu al een paar keer getipt, word nu wel nieuwsgierig 🙂
   Iets anders: wat een geweldig blog heb jij!!!! Ga je het weer oppakken? Ik bleef maar bladeren en klikken door je artikelen, érg vermakelijk!!!!!!

 6. Leuk die spelletjes! Man lief speelt ook echt geen spelletjes met me en kleine Valère is nog te klein dus nog even wachten dat hij spelletjes wil spelen 🙂

 7. Hier precies hetzelfde! Max is 4, dus nog even een paar jaar wachten. Op zolder ligt Catan voor kinderen. Misschien kan ik die wel eens tevoorschijn halen! Regenwormen in reisblikje gaat ook weer mee. En Skip-bo is vaste vakantie-bagage. Simpel maar leuk, vooral met meerdere mensen. Soort Uno.

  Aanrader voor meerdere mensen is Boonanza! Een spel waarin je bonen moet kweken en ruilen. ? En Catan natuurlijk.

  Oeh, net gisteren afgesproken om met vrienden weer een spelletjes avond in te plannen. #feestje

 8. Boonanza (met uitbreiding)!!!
  Echt heeeel tof, je handelt in bonen en oogst deze op je eigen bonenveldje(s).

  Je moet handelen met je medespelers (3 of meer) en kan elkaar behoorlijk dwars zitten, heerlijk! De winnaar is ook echt pas op het eind bekend, het kan steeds alle kanten op.

  Daarnaast is op vakantie duizenden ook altijd favoriet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret