Oranjehapje: Bitterballen Cupcakes

bitterballen cupcakes close up
Vandaag speelt Nederland tegen Chili. Wij gaan de wedstrijd samen met wat vrienden kijken en ik wil graag wat originelers dan blokjes kaas en worst op tafel zetten.
In de cupcakebijbel van mijn held Rudolph van Veen, spotte ik een recept voor ‘Bitterballen Cupcakes met toefjes van mosterdcrème’ dat al tijden op mijn Bucket Baking List staat. De wedstrijd van vanavond leek mij een perfecte gelegenheid om ze eindelijk eens te maken!

Afgelopen vrijdag werd ik benaderd door RTV Noord-Holland, met de vraag of ik vandaag live op de radio een leuk recept voor een oranjehapje wilde delen.
Natuurlijk zei ik ja! Vandaag om 12:20 kun je mij horen babbelen over deze bitterballen cupcakes.

 Klik HIER om een stukje van mijn radiodebuut terug te luisteren.

Toen Seth en ik een relatie kregen, moest ik even slikken om het feit dat hij niet van zoetigheid houdt.
Ik ben namelijk een enorme zoetekauw en gek op cupcakes. Met mijn cupcakebijbel dacht ik een goede middenweg gevonden te hebben, maar toen hij de recepten voor hartige cupcakes zag trok hij een wenkbrauw op: ‘Maar cupcakes horen toch zoet te zijn…?’

Inmiddels zijn bij ons thuis de hartige cupcakes niet meer weg te denken. Mijn persoonlijke favoriet zijn de spinazie cupcakes met geitenkaas-honing toefjes. Seth en Mika zijn vooral fan van de Mexicaanse maiscupcakes met avocadocrème toppings.
Hartige cupcakes doen het goed op partijtjes (vooral mini cupcakes!) en High Tea’s en ik denk dat ze vanavond tijdens de laatste poulewedstrijd ook in de smaak zullen vallen.

bitterballen cupcakes

Voor 12 Bitterballen Cupcakes heb je nodig:

Cake
– 200 gr bloem
– 1 el bakpoeder (7 gr)
– mespunt versgeraspte nootmuskaat
– 2 el gehakte verse peterselie
– 2 eieren
– 180 ml bouillon (kip of groente)
– 80 ml gesmolten boter (ik heb dit vervangen door zonnebloemolie)
– 12 bevroren bitterballen

Mosterdcrème
– 125 gr boter op kamertemperatuur (ik heb dit vervangen door roomkaas)
– 50 gr pittige gele mosterd
– 1 el mayonaise
– mespunt zout

Rudolph’s patisserievriend, Robèrt van Beckhoven, heb ik deze cupcakes ook eens zien maken op TV. In de toefjes voegde hij geraspte kaas toe, in de cakejes een beetje suiker en hij gebruikte olie in plaats van boter.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Zeef de bloem en de bakpoeder boven een kom. Meng met een garde de nootmuskaat en de peterselie erdoor.
Mix in een andere kom de eieren met de bouillon en de boter. Voeg beide mengsels bij elkaar en mix ze, op lage stand, tot een glad beslag.

bitterballen cupcakes ingredienten

Mix het beslag vervolgens nog 10 seconden op de hoogste stand. Zet de cupcakevormpjes in de cupcaketray en vul ze voor de helft met het beslag. Druk in het midden een bevroren bitterbal zodat de bitterballen iets bedekt worden door het beslag.
Bak de cupcakes in de voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten gaar.

bitterballen cupcakes maken

Laat de cupcakes helemaal afkoelen, voordat je de mosterdtoefjes opspuit.

bitterballen cupcakes uit de oven

Mosterdcrème

Klop de boter rustig helemaal luchtig met een bisschophaak (of handmixer). Dit duurt gerust 10 minuten.
Persoonlijk houd ik niet van botercreme toefjes, vooral niet op hartige cupcakes. Ik vervang de boter dus altijd met naturel roomkaas. Voor extra stijve crème kun je een zakje ‘klopfix’ toevoegen.
Voeg na een paar minuten kloppen, de mosterd, mayonaise en het zout toe en mix nog even door.

bitterballen cupcakes toefjes opspuiten

Maak met een spuitzak toefjes op de cupcakes en prik er een Hollands vlaggetje in.
Deze hadden wij niet in huis, dus hebben we gratis geprint via party-gifts.nl en vervolgens uitgeknipt en op satéprikkers geplakt.

bitterballen cupcakes samen

Het is altijd even spannend wanneer ik een cupcake aan Seth presenteer. Hij eet gelukkig altijd dapper eerst, voordat hij zijn mening geeft.
En Hup Maris Hup: mijn lief vindt deze cupcakes zowaar LEKKER!
Dus YAY: 1-0 voor mij.

Hij was blij verrast dat het gewoon een hartig hapje was, vermomd als cupcake. Hij was bang dat de bitterballen niet gaar zouden zijn of raar zouden smaken omdat ze in cupcakebeslag gedompeld de oven in gingen, maar dit bleek gelukkig allemaal niet zo te zijn.
Ook zijn de mosterdtoefjes niet overheersend of ’too much’. Wel zei Seth, dat hij liever een apart schaaltje met de mosterdcrème had willen hebben, om zijn bitterballen cupcake in te dippen.

Ik vond dit wel een goed idee van hem om ze op die manier te presenteren. Dan kun je ze namelijk eventueel ook nog warm opdienen, aangezien de toefjes er dan niet af kunnen smelten!

bitterballen cupcakes veraf

[bctt tweet=”DO try this at home: Bitterballen Cupcakes met een toefje van mosterdcrème!” username=”MarisMariaRenne”]

bitterballen cupcakes doormidden

Wat vinden jullie van deze cupcakes? En eten jullie überhaupt wel eens hartige cupcakes?
Nu ben ik natuurlijk ook nieuwsgierig naar wat voor snacks jullie op tafel gaan zetten vanavond. Laat het weten in de comments!

rudolphscupcakescover
Het recept uit deze post is gebaseerd op een idee uit het boek ‘Rudolph’s Cupcakes’ dat ik een beetje als ‘cupcakebijbel’ beschouw.
In dit boek vind je alle feitjes, weetjes en basiskennis om verrassende cupcakes ‘from scratch’ te maken en om vervolgens eindeloos zelf te combineren.

Je krijgt leuke tips van Meester Patissier Rudolph om zelf de meest uiteenlopende zoete en hartige cupcakes te maken.

Titel: Rudolph’s Cupcakes
Auteur: Rudolph van Veen
Prijs: €16,95

Maak je een DIY of recept van mijn blog? Deel er dan een foto van op mijn Facebookpagina, tweet het naar @MarisMariaRenne of deel je foto op Instagram met de hashtag #haremaristeit
Wie weet verschijnt jouw foto in een volgend artikel met lezersfoto’s 🙂

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

5 reacties

 1. My mind is blown! ‘Onmogelijk’ dacht ik toen ik de titel van deze blogpost las. Maar het is echt waar! Het voelt vast heel erg tegenstrijdig om zo’n ding in je mond te stoppen, maar ik geloof meteen dat hij superlekker is. Ook leuk om hem door je lief te laten testen, als hij om is, dan moet het wel een goed hartig hapje zijn 😉 O en succes op de radio!

  1. Jahahaha, mijn lief zei ook ‘gatver’ toen ik vertelde wat ik ging maken en ‘zonde van de bitterballen’. Maar hij was al om toen hij de geur uit de oven rook 🙂 Sinds ik hartige cupcakes heb ontdekt (paar jaar geleden) ben ik stiekem ook meer fan van deze varianten dan van zoet (sssht….)

 2. Wat een leuk recept! Dat kan alleen maar lekker zijn. Ik wil ze eigenlijk maken in mini cupcakevormpjes. Zou dat lukken? Misschien de bitterbal in stukjes snijden?

  1. Het is ook echt een supergrappig recept en origineel hapje om te serveren!
   Ik denk dat mini cupcakes / in stukjes gesneden bitterbal geen succes worden, omdat het dan uitloopt / bal mengt met beslag. En je wil juist een héle bal, met krokant buitenlaagje en de oorspronkelijke vulling ?
   Misschien een idee om standaard formaat cupcakes te maken, deze na afkoelen doormidden snijden en leuk te presenteren met een toefje mosterdcrème?

 3. Ze zijn heerlijk! Heb ze een hele tijd geleden al eens gemaakt en nu vielen ze me weer in. Dus voorkerstavond wil ik ze weer maken. Alleen zou ik ze graag warm willen opdienen. Hoe doe ik dat het beste?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret