De wensen voor mijn begrafenis

pink-coffin

Zoals de titel van dit artikel al doet vermoeden, is dit geen gezellig ‘feel good’ blogbericht. Maar het is wel een belangrijk onderwerp en zoals jullie weten, schroom ik er niet voor om af en toe ook iets gevoeligs aan te snijden op mijn verder immer en altijd kleurrijke site.
Maar ondanks het serieuze onderwerp, heb ik er wel een persoonlijke noot en hier en daar wat kleurrijke plaatjes aan toegevoegd, dus no worries.

Ik heb in mijn leven helaas al een aardig aantal begrafenissen bijgewoond.
Begrafenissen van zowel jonge mensen als oudere mensen en zowel uitbundige begrafenissen als ingetogen uitvaartdiensten.
Laat ik voorop stellen dat een uitvaart natuurlijk nooit leuk is (dûh…).
Maar het is wel ‘part of life’ en iedereen krijgt er vroeg of laat een keer mee te maken. Een persoonlijke invulling aan een uitvaartdienst is iets dat ik héél belangrijk vind.

Uitvaart met een persoonlijke invulling

Een aantal begrafenissen hebben diepe indruk op mij gemaakt. Dit waren meestal afscheidsdiensten met een persoonlijke touch.
Zo was ik bijvoorbeeld eens diep ontroerd door het zien van een kist, die helemaal beschilderd was met klaprozen. De vrouw die overleden was, had een grote liefde voor wilde bloemen en met name klaprozen. Die zaaide en plukte zij namelijk altijd en overal.

Voor aanvang van de uitvaartdienst, kon en wilde ik nog maar nauwelijks geloven dat ze écht gestorven was. Maar toen ik oog in oog met deze kist stond met overduidelijk háár handschrift erop, wist ik: ze is er écht niet meer.
Het maakte het mooi, rauw, écht en definitief. Hoe verschrikkelijk k*t het op dat moment ook was en hoeveel zeer het ook deed. Die kist was echt ongelooflijk mooi.

Muziek, bloemen, kleur, speeches en kleine details op een begrafenis, geven een laatste indruk mee van de persoon van wie voorgoed afscheid genomen wordt.

Toen mijn Opa bijvoorbeeld nog leefde, haalde hij altijd worstenbroodjes in huis wanneer ik op bezoek kwam. Wanneer ik weer huiswaarts ging, gaf hij mij altijd een Wilhelmina pepermuntje mee ‘voor onderweg’. Dit heeft hij altijd trouw gedaan, vanaf mijn kleutertijd tot en met mijn 30-somethings.
Voor de condoleance na zijn uitvaartdienst, had ik dan ook aangedragen om bij de koffie geen kleffe plakken cake, maar lekkere warme en verse worstenbroodjes te serveren.
Tot de dag van vandaag, denk ik aan hem, bij ieder worstenbroodje dat ik eet. Nou eet ik ze niet wekelijks (zelfs niet maandelijks), maar voor mij zijn ze onlosmakelijk verbonden met mooie herinneringen aan hem.

Toen ik na afloop van zijn uitvaart ook een Wilhelmina pepermuntje mee naar huis kreeg, heb ik de verpakking nooit weggegooid. Het pepermuntje zit nog steeds in het papiertje en ligt naast een ingelijste foto van hem.

De kist, bloemen en muziekkeuze voor mijn uitvaart

Zoals ik al schreef: het is echt geen gezellig onderwerp. Maar ik ben helaas ook op een paar begrafenissen geweest, die pijnlijk onpersoonlijk waren. Ongemakkelijke diensten zonder mooie verhalen maar gewoon een algemeen praatje. Geen mooie details, geen zorgvuldig uitgekozen muziek: niets dat de handtekening droeg van de overleden persoon.
En daar werd ik eigenlijk nog droeviger van.

Het spreekwoordelijke ‘Ik zou me omdraaien in mijn graf’ is hier met een kleine knipoog wel van toepassing. Ik zou het bijvoorbeeld echt niet tof vinden als er muziek van Take That afgespeeld zou worden tijdens mijn uitvaart.

‘Ja volgens mij hield ze daarvan, want op haar blog heeft ze ook vaak over die gasten geschreven…’

Ik snap dat het niet tof is om over na te denken, maar dit soort details en specifieke wensen zijn toch fijn of handig, om met je naasten te bespreken of ergens opgeschreven te hebben.
Seth en ik hebben het er een aantal keren over gehad, maar ik merk toch dat sommige dingen niet bij hem blijven hangen.

‘Ehm, ja… een nummer van Guns ‘N Roses was het… ehm… November Rain, toch? Nee? Niet?’

Nee dus: Sweet Child O’ Mine is echt MIJN nummer, niet November Rain.
Vraag me niet waarom, maar ik beschouw dit liedje echt als de soundtrack van mijn leven. Het staat op het eerste album dat ik (destijds nog op CD) van mijn zuurverdiende centjes (eerste zomervakantiebaantje) heb gekocht.

Ook het nummer Sober van Pink, vind ik bloedmooi en zeer toepasselijk voor mijn allerlaatste feestje:

Ik houd namelijk van Pink. Ik bewonder haar eigen stijl, haar stem, haar looks en de manier waarop ze naar buiten treedt. Dit nummer in combinatie met de roze kist die ook op mijn wensenlijst staat, past bij mij.
Kijk naar mijn blog, mijn interieur en mijn kleding en zeg nou zelf: een witte of saaie houten kist hóórt niet bij mij.

Als ultiem afscheidsnummer vind ik dit liedje van Greenday schitterend:

Het doet mij denken aan mijn tienertijd en early 20’s en dit is ook echt een nummer dat bij mij hoort.

Tot slot wil ik dat het een kleurrijk feestje wordt. Ik heb er lang aan gewerkt om een kleurrijke stempel op het web achter te laten en om mensen te inspireren meer kleur aan hun leven toe te voegen.
Het zou dan echt heel erg raar zijn als mijn roze kist omringd wordt met witte bloemenkransen.

Mijn favoriete bloem is de tulp en ik heb geen favoriete kleur. Ik koop in het tulpenseizoen dan ook meestal gemengde boeketten en dit is ook wat ik voor ogen heb voor mijn eigen uitvaart: een kleurrijke explosie die zeer doet aan je ogen. Net zoals de layout van mijn blog en mijn Instagram feed dus 😉

En mocht ik komen te overlijden buiten het tulpenseizoen (zul je altijd zien, hm?) dan zijn alle andere soorten bloemen natuurlijk ook goed. Als het maar verschillende kleuren zijn die mooi mixen en matchen!

In de header op mijn site staat mijn slogan: ‘Less is BORING!‘ en ik hoop dat mensen dit onthouden, wanneer het einde voor mij is gekomen.
Geen stijf gedoe dus, geen lauwe koffie en kleffe cake en wáág het niet om in het zwart te komen!
Ik wil dat er gekleurde cupcakes (of een rainbow cake) geserveerd worden en dat de rosé rijkelijk vloeit. Koffie drink je maar lekker thuis: je bent op MIJN afscheidsfeestje.
Ook vind ik het idee van cremeren eng en wil ik dat mijn kinderen een plek hebben waar ze naartoe kunnen gaan, mochten ze dat willen.

Over dit soort details heb ik het dus wel eens met Seth en dat is niet erg gezellig. Maar zoals ik al schreef: het is wel belangrijk dat je dit soort dingen van elkaar weet, want één van ons zal toch ooit beslissingen moeten gaan maken die je liever niet wilt doen. Op zo’n moment kan er dan zoveel door je hoofd spoken of weet je specifieke wensen wellicht niet meer direct te herinneren.
En I WILL come back to haunt him, als er op mijn uitvaart een blij nummer van Take That door de speakers schalmt, of het verkeerde nummer van Guns ‘N Roses…

Op de website van Uitvaartverzekering Yarden kun je een uitvaartwensenformulier downloaden of de muziekkeuze voor je uitvaart vastleggen. Hier lees je ook welke 20 nummers het meest gekozen worden voor uitvaartdiensten.
Het invullen van zo’n formulier verplicht je tot niets. Je uitvaart hoeft dus niet door Yarden verzorgd te worden en ook hoef je niet bij Yarden verzekerd te zijn. Maar het is wel handig om je wensen of verzoeken vast te leggen!

Heb je er nog nooit over nagedacht en heb je geen idee wat er allemaal voor mogelijkheden zijn? Bekijk dan een aantal inspirerende voorbeelden van uitvaartthema’s, van eenvoudig tot bourgondisch, kleurrijk of typisch Hollands inclusief kroketten en bitterballen.

Hebben jullie dit soort moeilijke gesprekken over je eigen uitvaartwensen al eens besproken met je naasten?
Ik ben benieuwd of (en hoe) jullie hiermee bezig zijn. Laat het horen in een comment!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

28 reacties

 1. Ik vind die roze kist echt cool, ondanks dat doodgaan dat natuurlijk niet is. Ik heb het nooit zo uitgebreid vastgelegd, maar dat is wel goed. Wel hebben wij in testament vastgesteld wat we willen als mijn man er ik er beiden niet meer zijn voor de kinderen. Vond ik erg moeilijk. Maar goed om gedaan te hebben.

 2. Ik heb dit al een aantal keer geprobeerd te bespreken maar manlief geeft er nauwlijks antwoord op, weet het gewoon niet (blijvend terugkomende antwoord) of reageerd gewoon niet.
  Enige tips hoe ik dit moet aanpakken?

  1. Misschien zo’n wensenformulier invullen en een keer onder zijn neus schuiven op een rustig moment (met een glas wijn)?
   Bij ons was het zo dat als ik één van mijn nummers hoorde (op radio of tv) dat ik dan tegen Seth zei: “Niet vergeten hm, DIT nummer wil ik op mijn begrafenis!” en hij dan zuchtte: “Dat vergeet ik weer, kun je het niet opschrijven?”
   Nou: tadaa ?
   Hij heeft geen eigen blog voor dit soort posts (zoals het merendeel van de bevolking) dus ik vroeg hem om zijn wensen in een mail te zetten. Ik wacht nog steeds ?

   1. Haha fijn dat wachten he 😉
    Maar dat is een goed idee overigens!! Ik zal het eens uitproberen! Word vervolgd…. En bedankt voor je tip overigens!!

 3. Uitvaart is nietbecht een van debdingen waar je aan denkt. Je schuift het voor je uit. Uit ervaring weet ik dat het beter is als je het wel doet. Scheelt heel veel rompslomp voor de nabestaanden. Op dat moment kan j toch niet nadenken door alle emoties.
  Ben eigenlijk wel benieuwd hoe Serh zijn uitvaart ziet

 4. Ik vind het echt belangrijk dat ik orgaandonor word na mij dood. Dat heb ik als 12-jarig meisje al vastgelegd en ik hoop dat het mogelijk is.

  De rest is vreemd genoeg bijzaak voor mij.

 5. Heerlijk, hier hou ik van! Niet het meest vrolijke onderwerp idd maar je hebt het toch voor elkaar gekregen om me een glimlach te bezorgen, je wensen zijn geweldig! Ik wil sowieso het nummer ’treur niet’ van diggy Dex, dat wist ik al de eerste keer dat ik het hoorde. Na afloop mag iedereen een borrel op me nemen, en voor mij ook geen kleffe cake maar iets met veel chocola.

 6. Ik was laatst op een uitvaart van een man van bijna 89 en ondanks zijn hoge leeftijd bleef het natuurlijk verdrietig. Maar ook bij hem was er zo’n persoonlijke tint aan de kist en bloemen gegeven.. Dat wil ik ook!

 7. Oh cool dat je hier over geschreven hebt. En ik vind het ontzettend raar van mijzelf dat ik er nog geen blog aan gewijd heb. Ik heb nl overal briefjes liggen over het hoe en wat tijdens mijn laatste reis, ik heb het er vaak over gehad. Hoewel de laatste jaren niet meer. Je hebt zo gelijk, je laatste reis moet gaan zoals jij het wilt, en zoals jij in het leven staat. Dit blog is daar een kostbaar document van… Maar ik hoop dat het nog lang mag duren. Fijne zondag!!?

  1. Dat hoop ik ook, wel zo gezellig 😉
   Ik kan me voorstellen dat ik over 10 jaar of zo de muziekkeuze zou wijzigen, maar deze liedjes zijn op dit moment mijn wens. En ik zou het ook prima vinden als nabestaanden een ander nummer zouden kiezen omdat dit ze aan mij doet denken (‘Zwaar leven’ van Brigitte Kaandorp bijvoorbeeld 😉 ). Maar het is wel een geruststellend gevoel dat de grote lijnen van mijn wensen nu vastgelegd zijn, dat daar geen misverstanden over ontstaan.

 8. Het is inderdaad beter dit ver van te voren te plannen. Mijb opa kwam jaren geleden onverwachts teboverlijden & we wisten helemaal niks. Dat was heel lastig.

 9. Die roze kist is super! Mooi geschreven je weet goed wat je wilt en wat je vooral niet wilt.

  Ik wil niet gecremeerd worden en ik wil niet in Nederland begraven worden. Een enkeltje naar daar waar mijn wortels liggen 😉

 10. Mooi dat je hierover ook schrijft! Ik heb er nooit echt over nagedacht, maar mijn vader wel en die geeft zijn wensen wel eens door… het is niet dat ik er niet mee bezig wil zijn, want ik heb er ook genoeg meegemaakt, maar het is meer dat ik er gewoon niet aan denk om erover na te denken. Gek he?

 11. Sjees, kom jij ff met Sweet Child en P!nk aanzetten. Precies wat ik ook op mijn lijstje heb staan! Alleen zou een keuze voor een nummer van P!nk moeilijker zijn voor mij.. Teveel om uit te kiezen. Ooit heb ik gelezen dat je jezelf als boom kan laten planten als je overleden bent. Dat lijkt me wel wat. Of begrafen op een natuurbegraafplaats. En achteraf proosten met wijn en snacks uit de frituur.

  Toen mijn opa dit jaar overleed, waren zijn wensen m.b.t. zijn uitvaart niet bekend. Ieder kind heeft zijn/haar eigen inbreng gedaan en dat gaf nogal een zootje.. Mijn vader had wel iets bedacht wat echt bij opa paste. Na de begrafenis chocolade paaseitjes en saucijzenbroodjes! Opa heeft zijn eigen banketbakkerij gehad, die mijn vader later overgenomen heeft 🙂

  1. Ah, wat mooi van de paaseitjes en saucijzenbroodjes ❤️
   En klopt inderdaad van die bomen en een natuurbegraafplaats. Iris (ikbenirisniet.nl) heeft hier een tijdje terug over geschreven, hoe je een groene invulling aan je begrafenis kunt geven.

 12. Droevig onderwerp maar wel leuk neer gezet zo. Ik denk er wel eens aan maar kom bij de muziek al niet verder, vind het zo moeilijk om daar muziek voor uit te kiezen. Het enige waar ik helemaal over uit ben is dat ik gecremeerd wil worden, ik wil absoluut niet de grond in. Maar de verdere details.. nog geen flauw idee.

 13. Wij hebben het er wel al vaker over gehad. Mij maakt het niets uit of ik begraven of gecremeerd zal worden, ik merk er dan toch niets meer van 😉 De beslissing laat ik over aan de wensen van mijn nageslacht. Nog een puntje om ook ooit over te praten… wil je na je dood thuis opgebaard worden of liever niet. Door verwarring en stugheid ligt hierdoor bij ons de halve familie overhoop na oma’s overlijden. Niet iets waar je dan op zit te wachten (nooit niet natuurlijk).

  1. Dit is volgens mij ook best vaak een oorzaak voor ruzie in families, als ik programma’s als ‘Het Familiediner’ en zo mag geloven. Kan ik me ook wel voorstellen, in zo’n periode van stress en heftige emoties, om dan zulke beslissingen te moeten maken/uitvechten. Zonde!

 14. Een bijzonder onderwerp ja. Ik heb het er wel eens over gehad met wederhelft en hij weet dat ik eigenlijk geen wensen heb. Mij maakt het niet uit, als het maar steun biedt aan de achterblijvers. De begrafenis is er toch vooral voor hen.
  Als er maar wel koffie en versnapering is, want daar fleurt iedereen van op! 😉

 15. Ik snap ook heel goed dat het voor velen lastig is om al zo vroeg bezig te zijn met een uitvaart. Toch weet je nooit hoe je leven gaat lopen. Ik denk dat het goed is om een globaal beeld te hebben van hoe je je afscheid voor je ziet. Het kan ook een grote opluchting zijn voor nabestaanden. Die hoeven dan geen twijfels te hebben bij het maken van keuzes.

 16. Ik denk dat het voor iedereen goed is om eens over je eigen begrafenis na te denken. Met name omdat je dan pas het besef krijgt hoe je op dit moment leeft, en hoe je de rest van je leven wil verbrengen. Ook is het een interessante opdracht om na te gaan denken over wat jij wil dat je nabestaanden over jou zeggen.

 17. Interessant en moedig om te lezen dat jij zo open bent over je eigen keuzes wanneer het op een uitvaart aankomt. Ik denk dat je voor velen een inspiratie bent. Ik merk dat er weinig tot niet gesproken wordt over dit onderwerp in mijn eigen omgeving. Nogmaals, veel respect!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret