Hawaï Kipburger met Ananas & Jalapeñopepers

hawai burger

Ik houd wel van een feestje. Ik ben geen clubganger, maar wel een festivalbezoeker.
Het afgelopen jaar schoot het er een beetje bij in vanwege mijn zwangerschap en onze newborn, maar dit jaar wil ik heel graag weer een aantal leuke festivals afstruinen.

Hopelijk zit het weer dit jaar mee, maar 9 juli 2016 staat al in onze agenda genoteerd om weer naar het Gestrand Festival in Almere te gaan.
In 2014 hadden we hier een superleuke dag (mét kids) en avond (zonder kindertjes), met onze voetjes in het zand, heerlijke muziek, zon op onze snoetjes en natuurlijk superlekker eten:

gestrand festival

Deze elementen (muziek, zon en good food) zijn voor mij onmisbaar voor een geslaagd festival. Strandzand beschouw ik als een bonus. Wat eten op een festival betreft, kun je mij niet blijer maken dan met een goede hamburger.
Een slechte hamburger (shit happens…) is echt killing voor mijn mood.

“Good food, good mood!”

Toen Hellmann’s mij vroeg of ik een recept wilde maken voor mijn eigen perfecte festivalburger, riep ik natuurlijk volmondig: JAAAaaaaaah!
Want Hellmann’s en ik: we go waaaaaay back.
Op mijn blog vind je dan ook een aantal burgerrecepten die ik heb gevonden in de receptenrubriek van Hellmann’s website.

Ik hoefde niet lang na te denken waaraan de voor mij perfecte festivalburger moest voldoen. Namelijk:

 Makkelijk om staand en uit de hand (zonder bordje) te eten. Gewoon: met een servetje dus.

Tropische vibe, ter bevordering van de festival mood. Ik dacht meteen aan ananas en kerrie!
Dit smaakt goed in combinatie met kip en dat vind ik wat lichter verteerbaar dan een gehaktburger. En het is natuurlijk ook prima te combineren met een vegaburger.

Geen onhandige losse ingrediënten die makkelijk uit mijn broodje vallen en vlekken op mijn mooie festival outfit maken. Dat is namelijk NIET goed voor mijn mood.

Oh, en ik ben nogal kleurgevoelig (welkom op mijn blog: zet je zonnebril op!), dus ik dacht ook meteen aan de overheersende kleur GEEL.
Et voilà: een geel kerriesausje, gele ananas en gele kaas. Deze kleurneuroot is helemaal tevree 😉

De Hawaï Festivalburger van Hare Maristeit

festivalburger-ingredienten

Wat heb je nodig voor 2 burgers?

  • 2 hamburgerbroodjes
  • 2 kipburgers (of een vegaburger: ook lekker!)
  • 2 el Hellmann’s
  • 2 schijfjes ananas (uit blik, of vers)
  • 1-2 el ananassap
  • 2 plakjes cheddar
  • Kerriepoeder (of Masala)
  • 8-10 schijfjes Jalapeñopeper
  • Paar blaadjes ijsbergsla.

En last but not least natuurlijk: servetten!
Want meestal eet je op een festival natuurlijk gewoon alleen met een servet in de hand en niet met een bord op schoot.

Ik heb voor mijn ultieme festivalburger eenvoudige producten gebruikt die je in de meeste supermarkten kunt kopen.
Ook koos ik bewust voor een simpel hamburgerbroodje, om de kans op afbreken of knoeien te voorkomen wanneer je al heupwiegend en kauwend meedeinst op de groovy festivalmuziek.

Hoe maak je het?

Stap 1: Meng de Hellmann’s met het ananassap en de kerriepoeder:

hawai-festivalburger-kerriesaus

Hoe meer ananassap je gebruikt, hoe vloeibaarder het wordt.
Hoe meer kerriepoeder, hoe feller de kleur.
Doe dit dus een beetje op gevoel en naar je eigen smaak. Maar houd het wel smeerbaar, anders krijg je een doordrenkt broodje!

festivalburger-stap-1

Stap 2: Grill de broodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd ze met een scherp kartelmes doormidden en besmeer de onderste helft met de kerriesaus.

festivalburger-stap-2

Stap 3: Was en scheur de blaadjes ijsbergsla en leg deze op de broodjes.

festivalburger-stap-4

Stap 4: Bak de kipburgers (of vegaburgers) rondom gaar en zet dan het vuur op de laagste stand.
Leg op iedere burger een schijf ananas en leg daar weer een plakje cheddar op.
Zet een deksel op de pan en gluur af en toe of de cheddar al mooi smelt.

Gebruik hiervoor een theedoek of pannenlap, anders brand je je vingers. True story…
Laat de kaas niet te vloeibaar worden, een beetje gesmolten is precies goed!
Pak de burgers met ananas en gesmolten kaas voorzichtig met een schuimspaan uit de pan en leg dit trots bovenop de sla.

festivalburger-stap-6

Stap 5:
Rangschik de plakjes Jalapeñopeper op de kaas, rondom de ananas. Dit blijft lekker plakken, dus geen stress over ingrediënten die uit je broodje vallen wanneer je op een festival staat te dansen terwijl je eet. Of als iemand je aanstoot terwijl je net een hap neemt.

Die dingen gebeuren ook op festivals.
Niks aan te doen en niet druk over maken: love, peace & happiness en zo.

festivalburger-stap-7

Stap 6: Besmeer de bovenste helft van het broodje ook met de kerriesaus en leg deze bovenop.
Tadaa:

festival-hawai-burger-Hare-Maristeit
Ik vind mijn Hawaï burger helemaal festival proof! Ik zou ‘m kopen 🙂
De ingrediënten die ik heb gebruikt zijn het hele jaar door verkrijgbaar, dus je kunt ‘m ook gerust een keertje maken op een regenachtige dag, wanneer het buiten grijs en grauw is.
Instant summer vibes! Muziekje erbij, ogen dicht en waan je weer even op een mooi zomerfestival.

Wil je mijn Hawaï Festivalburger maken?
Dan is deze foto handig om op te slaan:

hoe maak je een hawai burger

Laat je me weten of het gesmaakt heeft?

[bctt tweet=”Recept voor Hawaï Kipburger met kerriesaus, ananas en jalapeñopepers” username=”MarisMariaRenne”]

P.s. Laat mij in een reactie weten hoe jouw favoriete burger eruit ziet! Wie weet maak + deel ik ‘m deze zomer, met eervolle vermelding voor jou natuurlijk ❤

Ga je aan de slag met een DIY of recept van mijn blog?
Maak je er een foto van en zou je het leuk vinden als deze in een volgend artikel met lezersfoto’s verschijnt?
Tweet je foto @MarisMariaRenne of deel je foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit.
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de HASHTAG #haremaristeit, anders vind ik je foto nooit meer terug 😉

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

26 reacties

  1. Oh en deze zomer wil ik graag weer naar de Trekkertrek Familiedag in Koudekerk en Castlefest, jammer alleen dat beide festifals meestal in hetzelfde weekend zijn. En… Ik durf het bijna niet te vragen maar heb je toevallig leuke ideetjes qua hapjes voor een Rainbow Dash feestje ? Misschien heb je er zelfs al iets over geblogd? Ik vind jouw ideetjes altijd zo kleurrijk en vrolijk en ik weet dat je fan bent van my little pony 😉

  2. Mijn favoriet burger is eigenlijk best simpel. Normaal burgerbroodje, runderburger, cheddar kaas, plakjes chorizo (even apart oppakken in koekenpan) toefje Hellmans en ketchup, tomaatje en sla. Echt super lekker 😉

  3. Hi! Ik waag graag een kansje met de burger gebaseerd op de lekkerste burger die ik ooit op het strand van Playa del Carmen at 🙂 Een Mexicaanse burger dus, want dat vind ik ook nog eens bij een zomers festival passen. Zo maak ik hem:
    Een broodje insmeren met hellman’s, ijsbergsla erop, in tacokruiden gebakken rundvleesburger, plakjes avocado, pittige salsasaus, gecrunchte nacho’s en jalapeńopepers. Super lekker!

  4. Wat ik lekker zou vinden op een festival is een burger met een zacht broodje, besmeerd met een saus van sambal badjak en Hellmann’s mayonaise, knapperige sla en een paar plakjes komkommer, een tartaarburger, gebakken uien en augurk.

  5. Hmmmmm burgers & festivals!
    Ik ga voor een spinazie-geitenkaas-tomaatjes burger op een italiaanse bol, met knoflook-chili-mayonaise en aubergine.
    Linzen en kikkererwten pureren, spinazie erdoor, zongedroogde tomaatjes in reepjes erdoor, beetje havermout toevoegen als het wat droger moet. Kruiden met komijn en chilipeper en een beetje zout. Zachte geitenkaas in brokjes er doorheen. Burgers maken en bakken.
    Mayonaise met knoflookpuree en chilipeper, lekker pittig.
    Italiaanse bol, besmeren met de mayo, burger, plakjes tomaat en gegrilde aubergine erop.
    Lekkerrrrrrrrr!

  6. Ik hou van ook zo van burgers! Ik ben dol op rode pesto en deze burger maak ik dan ook heel graag: Snij een chiabattabroodje door en smeer op beide kanten van het broodje een laagje rode pesto. Neem wat rucolasla en leg dat samen met een paar plakjes (roma)tomaat op de onderkant van de chiabatta. Leg daar de hamburger op en smeer daar wat mayonaise op. Maak het af met wat schijfjes olijf en enjoy!

  7. Yeah! I <3 burgers! Hier vieren we wekelijks 'zondag burgerdag' en ik werd dan ook heel enthousiast van deze actie. Altijd een leuke uitdaging om een goede festivalburger te bedenken. Ik heb er trouwens ook een blog over geschreven. Ik heb de burger namelijk ook zelf gemaakt. Neem een kijkje voor de foto's.

    Ik besloot de festivalburger een Oosterse twist (I ❤️ Oosterse twists) te geven en dan mag hij dus ook best een beetje spice hebben. Dat kunnen we op een festival namelijk prima blussen met een lekker koud biertje of een wijntje.

    De ‘speciale’ saus van deze burger gaat deze burger laten rocken: Hellmann’s met chili en limoen en hele fijne snippers van ijsbergsla. What?!?!? Sla in je saus? Ja, sla in je saus! Hele fijne snippers van ijsbergsla in je saus zijn niet alleen heel erg lekker (trust me), je hapt het ook nog eens gemakkelijker weg dan losse blaadjes sla op een broodje en dat is precies wat je op een festival wil, toch? De burger zelf is trouwens even door de ketjap gehaald en daarna voorzien van een plakje cheddar kaas. Zó lekker in combinatie met de saus.

    Oké, recept:

    Snijd een klein handje ijsbergsla in hele fijne snippers. Maak het sausje door 2,5 eetlepel Hellmann’s, 1 el limoensap, 2 tl chilipoeder en de ijsbergsla snippers te mengen. Snijd de augurk in plakjes. Bak de burgers in een koekenpan met wat boter aan beide zijden goudbruin. Giet op het laatst een scheutje ketjap manis (ketjap Maris dus) over de burgers en haal de burgers hier met beide zijden doorheen. Leg de plakjes cheddarkaas op de burgers en laat smelten. Snijd de sesambolletjes open en beleg deze met de saus, de burger en wat plakjes augurk.

    Eet smakelijk!

  8. Oké! Een burger a la Suusie:
    Men neme:
    – hamburgerbroodje (gewoon die simpele uit de supermarkt);
    – Hellman’s mayo op het broodje;
    – een blaadje sla (want: semi gezond);
    – een 100% runderhamburger;
    – plakje cheddar;
    – tomaat (zonder pitjes);
    – champignons;
    – gebakken uitjes;
    – Hellman’s mayo (yes, again);
    – bovenkant broodje.

    🙂 Zo.. En nu wil ik gelijk eten.

    Eetse 🙂

  9. YUM, ben dol op burgers. Maar dan wel vega.
    Ik vind zelfgemaakte burgers het lekkerst, zoals een bietenburger (maak ik dan van de pulp uit mn juicer)

    Maar als ik aan een simpele festivalburger denk, denk ik toch aan een burger van ‘De Vegetarische Slager’, de Mc2 Burger.

    Neem een italiaanse bol. gebakken rode uitjes, parmezaanse kaas, verse basilicum, verse knoflook,Rucola sla, Hellmann’s, tomaat en verse pijnboompitjes.
    – Rooster het broodje
    – Meng de hellmann’s met wat fijngesnipperde basilicum, twee eetlepels geraspte parmezaanse kaas, half teentje geperste knoflook, zout en peper.
    – Beleg het broodje met sla en een deel van de saus en een plak tomaat
    – Bak de Mc2 Burger en strooi de laatste minuut nog wat parmezaanse kaas over de burger
    – Leg de burger op het broodje
    – doe de rest van de saus op de burger en garneer met de pijnboompitjes en een blaadje basilicum

    Eet smakelijk!!!

  10. Op een festival eet je natuurlijk een bierburger! Het recept is voor 5 burgers, want opeen festival ben je vast wel met vrienden. En anders maak je vrienden met deze burgers.

    INGREDIËNTEN VOOR 5 BIERBURGERS
    500 gram rundergehakt
    1/2 geklutst ei
    1/2 eetlepel Worcestershire sauce
    50 ml bier
    1/2 theelepel zout
    1/2 theelepel cayennepeper
    1/2 theelepel paprikapoeder
    1/2 theelepel uienpoeder
    handje panko
    5 sesambolletjes
    10 plakjes ontbijtspek
    5 plakjes cheddar kaas
    2 uien
    2 augurken

    VOOR DE SAUS
    2,5 el Hellmann’s
    1 el ketchup
    2 tl chilipoeder

    Meng het gehakt met het ei, het bier, de kruiden en de panko. Als je merkt dat het mengsel iets te ‘nat’ is: meng er iets meer panko door.

    Vorm 5 mooie burgers van ongeveer 125 gram en leg deze (in folie) even in de koelkast.

    Maak alvast de saus door 2,5 el mayonaise, 1 el ketchup en 2 tl chilipoeder te mengen.

    Snijd 2 uien in ringen en snijd de augurken in plakjes.

    Bak de plakjes ontbijtspek uit in een koekenpan in het eigen vet.

    Snijd de sesambolletjes doormidden En leg ze kort met de opgesneden zijden in de pan waar je het ontbijtspek in hebt gebakken zodat het broodje een lekkere smaak krijgt en iets crispy wordt.

    Leg op ieder broodje 2 plakjes van het spek.

    Bak de burgers aan beide zijden goudbruin. Bak in een hoekje van de pan kort de uienringen mee. Wanneer de burgers gaar zijn, leg je er een plakje cheddar kaas op. Laat dit smelten.

    Schep de burgers uit de pan en leg op de broodjes. Grom (want bierburgers).

    Leg op elke burger wat uien en een paar plakjes augurk en schep er wat saus op.

    En dan zijn je burgers dus klaar! Succes met de winactie. Benieuwd welke burger je straks gaat maken!

  11. Zalmburger?
    -500 gram gare verse zalm
    -eetlepel vissaus-350 gram gepureerde aardappels( geen vocht toevoegen)-3 vellen norizeewier in stukjes/verkruimeld.-1 theelepel nigellazaad(zwarte uitzaad bekopen ze bijnjou favoriete flying tigerwinkel)
    -2 theelepels sesamolie-50 gram sesamzaad-50 gram panko of droog broodkruim-2 los geklopte eieren -beetje bloem- frituurolie( ze lukken echt t best uit de frituur!)
    -sesamburgerbroodje-ragfijn gesneden ijssla
    -mayo mengen met stirachasaus naar eigen smaak
    -wasabi furukake kruidenmix( sushisan verkoopt dat)
    Ok bereiding: aardappelen (warm gaat dat makkelijkst) prakken en door roeren met de vissaus.Meng dan de zeewier,nigellazaad en sesamolie erdoor heen.Voeg de gare zalm( evenloshalen met een vork) toe en wat furikake kruidenmix.
    -Vorm hier burgers van laat dit in de koelkast een koud worden of vries ze een beetje aan.
    -Wentel de burgers door de bloem-geklutst ei-panko-sesamzaad mengsel .
    -Verhit de olie tot 180 graden en bak de Zalmburger gaar.
    Ondertussen heb je t broodje getoast en met de zeer fijn gesneden ijssla belegd ,burger d’r op sausje er over en dan nog wat furikakemix d’r over!
    Smullen!

  12. Het ziet lekker uit. Mijn favorieten burger bestaat uit een Italiaanse bol, laagje rucola, kippendijen die ik eerst in de koekenpan bak, daarna marineer met ketjap en peper en zout. De kippen dijen doe ik na het bakken in de oven. Daarna smeer ik een laagje mosterd op de andere helft van het broodje. Na ongeveer 20 minuten haal ik de kippendijen uit de oven en strooi er wat peper en zout over. Klaar.

  13. Ik heb een receptje voor je! Een overheerlijke kipburger met honing mosterd!
    Simpel en lekker, that’s my thang 😉

    Ingrediënten voor 2 personen

    200 gram kipgehakt
    1 teentje knoflook
    Eiwit van een klein eitje
    Beetje paneermeel
    Peper
    Zout
    1 el honing
    1,5 el mosterd
    2 el (Hellmanns) mayo
    Rucola
    1 (vlees)tomaat
    2 plakjes kaas
    Olijfolie
    2 (bruine) burgerbroodjes

    Bereiding

    Het gehakt mengen met de uitgeperste knoflook, het eiwit, de paneermeel en het peper en zout. Draai en sla hier 2 burgers van. Deze in een scheutje olijfolie gaar bakken.
    Ondertussen een sausje kloppen van de honing, mosterd en mayo. Smeer het onderste gedeelte van de opengesneden broodjes hier mee in. Daarboven op plakjes tomaat, dan kaas en dan de burger. Aftoppen met rucola (en nog wat saus mocht dat over zijn).

    Jammie!

  14. Oosterse burger: een falafelburger (voor de vega’s) of een hamburger gekruid met Ras-El-Hanout met een sausje van Hellmans met knoflook, Sriracha en (ik weet dat jij er niet van houdt…) koriander,bieslook op een flink groot pitabroodje met komkommer,tomaat en uienringen en een topping van geklopte feta.
    Of (zoals Anniek) een zalmburger in een wrap (of als het mogelijk zou zijn, nori!) alleen dan gemaakt met panko en wasabi, met een salade van oosters gekruide wortel en komkommerlinten. Er op een sausje gemaakt van Hellmanns met met geprakte avocado, sojasaus en nog meer wasabi, met een topping van gebakken uitjes.
    En als je low carb wil: een gegrillde hamburger met een saus van Hellmanns met veel kruiden, uienringen in een wrap gemaakt van grote slabladeren (heel Anna Wintour verantwoord ?)

  15. Een lekkere vega burger: falafelburger, met humus!
    – naanbrood
    – falafelballetjes
    – rode uien
    – tomaat
    – eikenbladsla
    – kant en en klare humus
    – feta kaas
    – hellmans
    Bodempje maken door een slabedje te malen en een flinke klodder hellman’s, de falafelballetjes er bovenop. Rode ui carameliseren, tomaat fijnsnijden, klein beetje humus.

    Heeeerlijk!!! 🙂

  16. Na de mexicaanse burger èn omdat we nog gewoon leven na de Death by bacon burger, vanavond deze overheerlijke jongen gemaakt! Kannie kiezen nie!

          1. Haha: die staat serieus in mijn notitieboek op mijn ‘To Do List’ en lijkt me heerlijk! Maar ik heb onlangs ook iets anders van haar gemaakt dat ik nog wil tippen/delen op mijn blog, dus die burger moet nog even wachten 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne
Hare Maristeit is de kleurrijke, diverse en persoonlijke site van Maris Maria Renne uit Haarlem. Gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover en retro-nerd. Pimpt graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijkt ook veel films en series. Gek op koken, koffie, rosé en comfort food. Meer weten of samenwerken? Klik HIER!

Toiletportret

Webshop