Hoe kook je een perfect ei?

hoe kook je een ei

I LOVE eieren en ik eet ze regelmatig. Bij een Indische rijsttafel of op een bergje Nasi Goreng of Bami Goreng hoort een gebakken eitje, vind ik. In het weekend wakker worden met een kater? Na mijn favoriete uitsmijter (en een paracetamolletje) kan ik er weer (sort of) tegenaan. In salades die ik zelf bedenk voeg ik ook vrij regelmatig een hardgekookt eitje toe.

Eigenlijk, als ik erover nadenk, zijn er weinig ei-loze dagen in Casa di Maris. Toch vind ik het soms nog best lastig om hét voor mij perfecte eitje te koken. Als ik gewoon een gekookt eitje uit een eierdop lepel, dan vind ik medium hard/zachtgekookt het lekkerst. Een beetje een zachte dooier dus.

Ei eten met een plastic, of metalen lepel?

Ik kan er serieus teleurgesteld in zijn als ik me op een perfect eitje verheug en na het tikken blijkt de binnenkant nog snotvormig te zijn.

Ook heb ik ooit eens geleerd om eitjes áltijd met een plastic lepel te eten. Metalen bestek, kan namelijk de smaak beïnvloeden. Doen jullie dit ook?

De één zweert erop om eieren aan gekookt water toe te voegen. Anderen beweren juist weer dat je koud water mét eieren op het vuur moet zetten. Van dit laatste ben ik persoonlijk geen voorstander, want ik merk standaard te laat op dat het water al kookt en weet dan niet hoe lang ik de kookwekker nog moet zetten.

Ik ging op zoek naar wat leuke ei-kook-feitjes en ontdekte waarom het af en toe misgaat bij mij: het is namelijk afhankelijk van de grootte van je ei. Nu ik het licht heb gezien, wil ik deze waardevolle informatie uiteraard met jullie delen 😉 .

Hoe kook je een perfect ei?

Wat heb je nodig om voor het koken van een ei?

 • Een (steel)pannetje
 • Water
 • Een ei
 • Een kookwekker
 • Zout of azijn
 • Een eierprikker (optioneel)

1. Zet een pan met genoeg water (de eieren moeten geheel onder water kunnen liggen) op het vuur en wacht totdat het water gaat koken.

2. Zet nu het vuur iets zachter zodat het water niet meer zo hard borrelt(kookt). Het water moet wel nog een beetje in beweging zijn.

3. Doe de eitjes in de pan. Strooi een scheutje zout of azijn in het water. Dit zorgt ervoor dat het ei niet zo snel gaat barsten. Zonder zout of azijn kan ook, maar dan moet je er een gaatje in prikken.

4. Stel je kookwekker in voor een zacht, gemiddeld of hard gekookt eitje.

5. Even wachten….ping!

6. Het hete water afgieten. Laten “schrikken” door de pan met eieren onder de koude kraan te houden(door het ei te laten schrikken is het beter te pellen en stopt de garing).

7. Klaar!

De kooktijden in minuten staan hieronder:

Soort gekookt eiKleinMiddelGroot
Zacht gekookt33.54
Eigeel zacht/ eiwit hard44.55
Eigeel smeuig/ eiwit hard678
Hardgekookt78.59

De kooktijden gelden als het ei in het kokende water wordt gelegd. Wanneer je het ei al in het koude water hebt gedaan, mag je een kleine minuut van de tijd aftrekken. Weet je niet of je te maken hebt met een klein, middel of groot ei? Op deze pagina staan de gewichten. Eventjes wegen en je weet het:

Bron + tabel: ei-koken.nl

Hoe eten jullie het liefst eieren? En hebben jullie een bepaalde voorkeur voor het koken van je perfecte eitje? Do share! En ik wens jullie een fijn Pasen natuurlijk!

P.s. Ik publiceerde deze tips eerder al in 2016, maar vond het leuk om ze voor nieuwe lezers en volgers weer opnieuw te delen deze Paasdagen!

Bekijk hoe je mini-mutsjes kunt breien voor je eieren of Barbies >> >>

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

16 reacties

 1. Handig!! Ik gebruik altijd een kookei. De mijne geeft ook nog een vrolijk Hollands deuntje wanneer de eieren zacht/medium of hard gekookt zijn. En het maakt niet uit of de eieren klein of groot zijn, het klopt altijd. Je moet deze wel bij de eieren bewaren want dat heeft met de temperatuur te maken. Tip van mijn zijde ☺
  Nog een fijn Paasweekend!

  1. Ohw, dat klinkt LEUK! Ik ga even Googlen, thanks 🙂
   Ik had zo’n kookei dat je met de eieren in het pannetje moest doen en dat dan verkleurde en aangaf of het medium, zacht of hard was. Maar die was na drie keer gebruiken al kapot. Humpf.

 2. Heb even gekeken, mijn kookei is een Delfter Piepei. Hollandser kan niet ☺
  Heb ik trouwens al zo’n 5 jaar en word nog elke zondagochtend vrolijk als ik een eitje kook!

 3. Ik weet het ook echt NOOIT! Zelf vind ik een zacht gekookt eitje het lekkerst en voordat ik hieraan begin pak ik mijn telefoon erbij om het aantal minuten op te zoeken en vervolgens de wekker op mijn telefoon aan te zetten. Toch gaat het vaak genoeg mis 🙁

 4. Ik had vanmorgen dus te zachte eieren omdat ik niet in de gaten had dat Meneer hier thuis XL eieren had gekocht.. Gelukkig heb ik morgen een herkansing 🙂

 5. Ja dat schema komt bekend voor hahah. Als je geen zout erin doet hoef je niet perse met gaatje trouwens! Het perfecte ei is altijd weer een applaus waard, heerlijk haha

 6. Wat leuk dit om te lezen! Echt geloof me: ik houd van eieren!! Mijn vriend ook trouwens. Elke dag worden hier minstens 2 (of zelfs meer) eieren gekookt. Geloof het of niet: maar ik heb nu naar mijn werk zelfs een gekookt ei mee. Die ga ik vanmiddag lekker opeten haha. De kooktijdentips gelden niet voor onze eieren, want door de grote hoogte gelden hier andere tijden. Als ik een klein ei 3 minuten zou koken kan ik m weggooien. Het is meer 10 minuten voor een normaal ei haha. Wij koken onze eieren ongeveer 15 minuten en dan zijn ze perfect. Van dat zout wist ik niet trouwens! Moet ik toch maar eens zout gaan kopen om bij de eieren te doen haha 😀

   1. Haha leuke link! IK heb er zelf ook een keer een post over geschreven (over wonen op grote hoogte). Bij ons kookt het water eerder, dus bij 90 graden ofzo (weet niet precies hoeveel graden), waardoor dus alles langer moet koken. Broccoli is helemaal een ellende, dat duurt echt megalang voordat het gaar is haha

 7. Wat leuk dit en heel handig om te lezen. Ik heb ook zo’n zingend ei maar helaas ik ben er niet tevreden over. Ik doe het volgens de regels, maar ik heb toch iets te vaak een te hard ei gehad. Ik ben nu weer even terug naar zo’n ei dat verkleurd. Dit leg je bij de eieren in het water, werkt eigenlijk heel goed. Ik kan ook geen dag zonder een ei, heerlijk!

 8. Ik woon in de Carribean, heb veel tijd en maak vaak Spaanse tortilla. Heel eenvoudig en toch smaakvol.
  Een gemiddelde aardappel heeft een ei nodig.

  Snij de aardappel, geschild, in kleine stukken. Blancheer ze tot beetgaar met zout.
  Bak een ui, en wat knoflook. Gooi de aardappelen er bij.
  Dan kluts je de eieren, smijdt de uit, knoflook en de aardappelen er bij, klutsen en op zacht vuur in de koekenpan, met wat olijfolie.
  Omdraaien met een bord en voila.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret