DIY: Kleine Mutsjes Breien voor Barbies + Goed Doel!

mutsjes breien innocent

‘Winter is coming’.
Een inside joke, voor mijn mede-Game of Throne fans 😉

Momenteel breng ik namelijk veel avonden door met GOT kijken, terwijl ik brei. Dit was best wel een dingetje, omdat dit een serie was die ik altijd ’s avonds samen met mijn ex keek en nu dus in mijn eentje moet gaan afkijken. Vind ik best wel intens, aangezien het een nogal spannende serie is waarbij je af en toe ongenuanceerde kreten slaakt of even met iemand wil napraten of zo.

Knitting is my therapy

Breien helpt mij dus. Ik vind het heerlijk om ‘iets’ met mijn handen te doen en ik kan moeilijk stilzitten. Bovendien schijnt breien ook bloeddrukverlagend en stressverminderend te zijn en dit ervaar ik zelf ook wel een beetje. Het voelt voor mij namelijk best wel meditatief om steeds ritmisch een patroon te herhalen. En warme breisels zijn nou eenmaal fijn om te hebben in de winter. Dus: win-win!

Zo’n patroon breien gaat op een gegeven moment vanzelf: in het begin moet je even je koppie erbij houden om geen steken te laten vallen (sorry voor de flauwe woordgrap), maar al snel heb je niet meer álle delen van je hersenen nodig om te kunnen breien. En dan is het dus heerlijk om naar een serie of film te kijken (of naar een podcast of boek te luisteren), terwijl je handen op de automatische piloot een lap(je) stof maken.

Ik moet eerlijk bekennen dat mijn ‘fashion pieces’ aardig wat schoonheidsfoutjes bevatten, maar dat kan ook niet anders met een serie als GOT. Té veel shock-elementen waarbij ik breipennen wel eens uit mijn handen laat flikkeren.

Mijn eerste rondgebreide trui is inmiddels af (er moeten nog avocado’s op gemaasd worden, maar hier heb ik mij nog niet in verdiept) en ik was toe aan een makkelijk ’tussendoor-projectje’. Want ik ben inmiddels aangekomen bij het einde van seizoen 5 en het begin van seizoen 6 en pff… Lord have mercy on my soul… Dit zijn geen afleveringen die ik kan kijken zonder dat ik zenuwachtig iets met mijn handen kan frunniken.

Goedgemutste Breicampagne

Van innocent drinks ontving ik onlangs een te gek en zeer toepasselijk perspakket, met daarin een customized smoothieflesje (mijn blognaam staat op het etiket!) en alles wat je nodig hebt om zelf kleine mutsjes te breien.

mutsjes breien innocent

De jaarlijkse Goedgemutste Breicampagne van innocent drinks zal de meeste van mijn lezers vast niet onbekend zijn? Dit jaar is alweer de dertiende editie!

Mocht je het nog niet kennen, dan hier een korte samenvatting: elke winter worden wollustige hobbyisten in Nederland opgeroepen om kleine wollen mutsjes te breien of haken voor de smoothies-flesjes in de supermarkten. Deze flesjes zijn in februari te koop en per verkochte goedgemutste smoothie gaat er 20 cent naar het Nationaal Ouderenfonds, dat zich inzet om eenzame ouderen te helpen.

Wil je ook meedoen of er meer over lezen? 
Kijk dan op www.degoedgemutstebreicampagne.nl en check op social media ook de hashtag #goedgemutstebreicampagne voor aanstekelijke foto’s van medebreiers!

In het boekje uit het perspakket (de digitale versie vind je via eerdergenoemde link) staan eenvoudige handleidingen voor beginners, voor zowel het haken als het breien van een klein mutsje.
Ik ben er dus al mee aan de slag gegaan en het is echt supermakkelijk om te doen! Zelfs wanneer je iets spannends kijkt zoals GOT 😉

Ik weet dat ik veel geoefende breiers en hakers onder mijn lezers en volgers heb, dus mochten jullie nog een bestemming zoeken voor al die kleine restjes garen waar je geen sjaal meer van kunt breien of poncho van kunt haken, dan is dit een fijn project voor deze winter!

Wat heb je nodig voor 1 klein mutsje met een pompom?

  • Een restje (niet al te dik!) garen
  • Breinaalden met een dikte van 3 mm
  • stopnaald
  • klein schaartje
  • gebaksvorkje

Aan de slag!

Zet 28 steken op.
Brei 14 naalden/toeren lang één naald recht, één naald averecht (tricotsteek).

how to klein mutsje breien

Begin vanaf de volgende rij (toer 15) met het nauwer maken van het mutsje.
Brei 2 steken samen recht (= 14 steken over).
Doe hetzelfde voor de volgende rij en brei 2 steken samen averecht (= 7 steken over).

Als je zover bent, knip dan de draad af en houd een stukje van ongeveer 25 centimeter over.
Wurm de draad vervolgens door een naald en terug door de steken.

Trek de draad goed aan en naai het mutsje langs de zijkant dicht.
Voor de finishing touch is het leuk om hier een pompon op te bevestigen.
Dit maak je simpel en snel met een klein gebaksvorkje.
Bekijk de video in deze blogpost met inpaktips voor feestelijke cadeaus, om te zien hoe ik pompoms maak.

Mutsjes breien voor Barbies

Ik bedacht dat Barbiemaris (mijn alter ego die ik vaak gebruik voor foto’s in blogberichten of op social media) ook wel blij zou zijn met een warme muts deze koude winter:

mutsjes breien innocent

De maakwijze is het zelfde als de mutsjes voor de smoothies, alleen zet je 18 steken op in plaats van 28 en voor de pompom gebruik je een nóg kleiner vorkje.

Tijdens het gefreubel bedacht ik nog een andere leuke bestemming voor de kleine mutsjes:

mutsjes breien innocent

Het formaat muts van dit patroon is namelijk ook uitermate geschikt om eierwarmers te maken! Ze passen namelijk precies op een ei met maat L/XL.
Hoe leuk is het om kerstmutsjes te breien of haken voor het kerstontbijt? Of kleine konijntjes of kuikentjes voor de Paasbrunch?

Leuk om te onthouden, als je klaar bent met je voorraad mutsjes voor de Goedgemutste Breicampagne 🙂 . Of je nou 1 of 115 mutsjes maakt, je kunt ze tot 7 december 2018 GRATIS opsturen naar:

Pantar, t.a.v. de Goedgemutste Breicampagne
Antwoordnummer 1181
1110 VB Diemen

Laat het me weten als je ook in de naald klimt!
Ik zal komende periode nog wat foto’s spammen op social media van mijn vorderingen met de mutsjes, want ik heb nog een heel seizoen GOT te kijken 😉 .

Ga je aan de slag met een DIY of recept van mijn blog? Deel er dan een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tag mij ( @hare_maristeit) in je foto op Instagram. Wie weet zie je jouw creatie terug in een volgend artikel met lezersfoto’s!

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

8 reacties

  1. Ah wat leuk! Enne, GoT is niet te doen in eentje. Ik heb het geprobeerd, maar eindigde alsnog append naar mijn ex of hij alsjeblieft samen met me wilde kijken. Met alle gevolgen van dien…

    Fijn weekend Maris!

  2. Blijft een leuke campagne dit. Ik kan zelf totaal niet breien. Je plaatjes lijken simpel maar toen ik de beschrijving las was ik de weg al kwijt. Moetbook toegeven dat ik geen breispullen in huis heb.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret