Mijn ervaringen met het lezen & luisteren van Thrillers & Chicklits

Goed voorbereid ging ik vorige week vanuit Haarlem met het OV op wereldreis naar Eindhoven, met onder andere een zak snoep, mijn telefoon, koptelefoon en mijn Unicorn Powerbank.

Ik had me erop ingesteld dat ik bij mijn eerste tattoo-sessie wellicht zenuwachtig of kriegelig zou worden van het geluid dat het apparaat zou maken, of dat de tattoo artist urenlang stilletjes geconcentreerd zou willen werken en ik vooral mijn mond moest houden en afleiding nodig had.
Daarom had ik van tevoren in mijn Storytel App en aantal boeken gedownload, die ik offline zou kunnen luisteren (mocht er geen WiFi beschikbaar zijn in de tattoo shop).

Nou had ik gelukkig de plezierige ervaring dat mijn vrij lang durende allereerste tattoo sessie ontzettend gezellig was (lees HIER maar terug) en dat de tijd voorbij vloog terwijl we ontspannen kletsten.
Op de terugreis moest ik heel erg bijkomen in de trein en was ik te moe en hyper tegelijk, om er nog een luisterboek bij te pakken.Lezen of Luisteren?

Ik heb nog niet zo lang geleden kennisgemaakt met Storytel, maar was wel meteen enthousiast toen zij mij een paar maanden geleden benaderden voor een samenwerking.

Helaas heb ik namelijk al een aantal jaren de rust en het geduld niet meer om op de bank neer te strijken met een boek, maar ik ben (was…) wel altijd een groot liefhebber van lezen.
De laatste jaren lees ik daarom eigenlijk alleen kookboeken, omdat ik tegenwoordig dus de concentratieboog van een visstick heb.

the subtle art of not giving a fuck

Het zelfhulpboek ‘The Subtle Art of not giving a f*ck‘ lag helaas al een tijdje stof te happen op mijn boekenplank, maar dankzij Storytel (slechts 5 uur luisteren) heb ik het alsnog gelezen geluisterd.

Dit luisterboek is Engelstalig en informatief en eerlijkheidshalve moet ik toegeven, dat dit voor mij toch wel enige concentratie vereiste. Ik had dit dus niet snel even in een middagje geluisterd.

Ik heb geen problemen met het kijken naar Engelstalige films of docu’s zonder ondertiteling, maar een Nederlandstalig boek luisteren gaat me toch wat makkelijker af.
Het boek was prettig om naar te luisteren, maar ik had wel constant het gevoel dat ik moest ‘opletten’.

Wanneer ik dit boek luisterde in bed, viel ik ook altijd vrij snel in slaap. Wat dan wel weer een fijne bijkomstigheid is, wanneer je net als ik soms periodes hebt dat je moeilijk in slaap valt.

Maar ik betwijfel of ik het boek in 2017 (of 2018…) ondanks al mijn goede voornemens en beste intenties om vaker te ontspannen nog had gelezen. Dus in dit opzicht heb ik zéker profijt gehad van Storytel, want dit boek heeft me heel veel mooie inzichten gegeven en smaakte naar méér.

Thrillers & Chicklits

Voordat ik jaren geleden in de visstickmodus kwam, kocht ik bijna maandelijks een nieuwe thriller of chicklit.
Ik heb een aardige voorraad boeken in mijn kast en mijn favoriete titels zijn van Sophie Kinsella (the Queen of Chicklits) en Nicci French (dé gruwelmeesters).
Ik houd namelijk van afwisseling: soms wil ik gewoon giechelen om domme meidendingen en soms wil ik gruwelen van spanning.

Voor mijn eerste tattoo-sessie had ik van beide auteurs een aantal boeken gedownload in zowel het Engels als in het Nederlands, omdat ik van tevoren niet wist wat ik het prettigst zou vinden om naar te luisteren.
Maar zowel tijdens de tattoo-sessie als op de terugreis, kwam er niets van luisteren terecht, dus toen ik ’s avonds kapot moe in bed lag besloot ik een Engelstalige Nicci French te luisteren.

chicklits en thrillers

Al na een paar minuten merkte ik dat ik té moe was om geconcentreerd te luisteren en switchte ik naar de Nederlandse versie van ‘De bewoonde wereld‘.

Ik zette de slaaptimer in op 30 minuten, maar…. ik zat metéén in het verhaal (dat gruwelijk begint: je bent in één klap klaarwakker) en zodoende moest ik de slaaptimer dus nog drie keer opnieuw instellen op 30 minuten, omdat ik wilde weten hoe het afliep. En omdat mijn lijf nog volgepompt zat met adrenaline natuurlijk.

Mijn persoonlijke ervaringen met luisterboeken

Ik zit nu dus midden in bovengenoemd boek (ja: ik ben een langzame luisteraar, dus NIKS verklappen als je weet hoe het afloopt!) en ik vind het heerlijk om ermee te gruwelen onder de dekens (ja: ik realiseer hoe vreemd dit klinkt, maar jullie snappen hopelijk wat ik bedoel).

Ik moest er even aan wennen om een Engels verhaal (Engelse namen en plaatsen bijvoorbeeld) steeds in het Nederlands te horen, of aan hoe de voorlezer (een vrouw) verschillende stemmen en intonaties uitsprak.
Maar hier kwam ik al snel in en ik vind het als ik ’s avonds moe in bed lig toch relaxter om naar de Nederlandse versie te luisteren, dan naar de Engelse.

Als je bekend bent met de boeken van Nicci French, dan weet je hoe de verhaallijnen ‘onderhuids’ kunnen jeuken en blijven malen in je hoofd (LOVE it!) en snap je dus ook dat ik soms met open ogen naar het plafond lig te staren terwijl ik met ingehouden adem luister en de timer weer wat bijstel.

Het gaat wel ten koste van mijn slaap, want: ‘nog maar 15 minuten en dan stop ik….’ maar f*ck it, ontspanning is ook wat waard 😉

Op andere blogs lees ik enthousiaste tips over het luisteren naar boeken terwijl je rottige huishoudelijke klusjes doet of bijvoorbeeld in het OV zit.
Ik heb afgelopen week geprobeerd om een stuk van het boek te luisteren toen ik een stuk moest reizen met de bus en nog een flink eind moest wandelen, maar ik ervaarde dit zelf helaas niet als prettig of rustgevend.
Voor mij was er téveel onrust en verkeer om me heen om geconcentreerd te luisteren en daardoor besloot ik ’s avonds in bed een flink stuk terug te spoelen.

Maar ik kan het me wel voorstellen, dat wanneer je bijvoorbeeld een flinke boswandeling maakt met je hond of twee uur in een stiltecoupé van de trein zit, dat het fijn en ontspannend is om naar een thriller of chicklit te luisteren.
Huishoudelijke klusjes doe ik liever niet meestal wanneer ik alleen thuis ben met mijn peuter, dus dan is het niet echt pedagogisch verantwoord om met een koptelefoon op te stofzuigen of de vuile vaat of wasmand weg te werken. Want naast twee paar ogen in mijn achterhoofd, heb ik ook mijn oren nodig voor onverwacht peuterterreur.

Op het interwebs lees ik ook verontwaardigde reacties over een reclamespotje van Storytel, waarin een stelletje samen op de bank zit, ieder met een koptelefoon op.
Persoonlijk sprak dit spotje mij dus juist wél aan, want mijn vriend en ik vinden het na een lange dag werken of in het weekend heus wel fijn om samen te zijn of samen op de bank te zitten. Maar niet alles wat er op TV voorbij komt (voetbal, kuch…) heeft onze gezamenlijke interesse en soms hebben we gewoon zin om ieder ‘ons eigen ding’ te doen.
En dat kan naar mijn idee prima samen in één ruimte.

Gelukkig vindt hij het geen probleem als ik zit te breien terwijl ik naar een boek luister, want dan kakel ik niet zuchtend en oogrollend door een wedstrijd van Ajax of Voetbal Inside heen 😉

Ik ben dus nog geen ervaren luisteraar van boeken, maar wel een beginnend enthousiasteling. Tot nu toe vind ik het meest leuk om ’s avonds in bed naar een leuk boek te luisteren, ten opzichte van het kijken naar een serie (vermoeiend voor mijn ogen) of spelen van een spelletje (vermoeiend voor mijn brein).

Er is nog een lange lijst Thriller-en-Chicklit titels die ik wil luisteren om de schade van afgelopen jaren in te halen, maar ik denk dat wat informatieve boeken betreft, de papieren versie toch mijn voorkeur heeft.
Ik vind het namelijk fijn om in dergelijke boeken Post-It’s te plakken, terug te bladeren of met markeerstiften in de weer te gaan. En dit kan trouwens ook wel digitaal in de Storytel App, maar in sommige opzichten, ben ik nou eemaal gewoon ouderwetsch 🙂

En zodoende is de afgelopen maanden mijn liefde voor zowel boeken als lezen toch weer nieuw leven ingeblazen door mijn ervaring met Storytel en daar ben ik héél blij mee!
Mocht jij Storytel ook eens 30 dagen gratis willen proberen, gebruik dan deze actielink (te gebruiken t/m 31 maart 2018)

Tot slot nog even een shout out naar mijn Blog Buddy Iris van ’s lands leukste groene website ikbenirisniet.nl
Zij heeft me namelijk aangemoedigd om ook boeken te gaan luisteren en op haar blog vind je een aantal inspirerende artikelen zoals:

* 7 x Zelfhulpboeken om 2018 goed mee te beginnen 

* 8 x Gezellige boeken op Storytel(lekker om naar te luisteren terwijl je frutselt aan een breiwerkje of een puzzeltje legt)

* De favoriete luisterboeken van Iris op StorytelVertel: zijn jullie meer lezers, of luisteraars?
En wie van mijn lezers zijn er ook fan van chicklits en thrillers?
Als je nog leuke titels voor me weet: laat het weten in een reactie!

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

14 reacties

 1. Yayy, Storytel is zo fijn! Nicchi French vind ik ook geweldig. Ken je de boeken van B.A. Paris ook? Die staan er ook op (‘Gebroken’ en ‘Achter gesloten deuren’), ik denk dat je die ook wel kan waarderen. Ze zijn heel spannend inclusief dat onderhuids jeukende gevoel, ik had ze binnen no time uit. En superlief dat je naar mijn blog linkt, dank je <3

 2. Ik heb zelf nog nooit een boek geluisterd.. Ik ben toch wel erg van het lezen.
  Maar ik denk dat het inderdaad wel fijn is om te doen in plaats van ‘Nog even een serietje kijken op Netflix” net voor het naar bed gaan. Misschien toch maar eens proberen! 😉

  1. Ik wissel ’s avonds in bed serie kijken af met een luisterboek, afhankelijk van hoe ik me voel/hoe moe ik ben. Als ik overdag al veel naar een scherm heb gestaard, is het fijn om met je ogen dicht naar een boek te luisteren (film die in je hoofd afspeelt). Maar de gevolgen zijn hetzelfde: ‘nog heeeeeeeeel even’ haha 🙂

 3. Lezen gaat steeds moeilijker
  Moet aan n leesbril ?
  Dus misschien is dit de uitkomst voor mij
  By the way ook de concentratie van n fishstick zucht
  En ja kookboeken zijn echt heerlijk om te lezen

  1. LOVE kookboeken! Nooit terugbladeren naar ‘waar je ook alweer gebleven was’ en lekker plaatjes kijken en inspiratie opdoen 🙂
   Succes met uitkiezen van een mooi montuur, ik zou best een mooie bril willen 🙂

 4. Ik heb een proefmaand genomen en ik hou het voorlopig !Mijn wederhelft kijkt op de Ipad naar een griezelige serie en ik luister naar een boek en ik zeg knus hoor wijntje erbij kaasplankje en als we even willen kletsen kan dat gewoon( ik leef altijd zo in dat ik advies en tips uitkraam…) Als hij dus wat engs kijkt zit ik nu niet mee teschreeuwen of weg te gaan om”teplassen”whahahaha echt waar.
  Natuurlijk blijf ik groot papieren boeken fan ,de geur, het vast houden ..dat is gewoon heel iets anders!

 5. Ik lees heel veel! Afgelopen jaar las ik 55 boeken, da’s echt ontspanning voor me. Luisteren lijkt me vooral fijn in de auto of in het OV, maar ik ben er wel nieuwsgierig naar!
  Ik las afgelopen jaar zowel chicklits als een paar thrillers, dus als je wilt kan ik je de link sturen naar mijn leeslijst van 2017?

  1. 55? Wow! Ik vond het vroeger ook heel ontspannend en verslavend, nu lukt het me (nog) niet zo goed op het weer op te pakken of erin te komen. Working on it 🙂
   Luisteren in OV of auto gaat mij ook niet goed af helaas: ben te snel afgeleid.
   Kom maar door hoor met je leeslijst, leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret