Eerste ervaringen met rondbreien van een trui

trui rondbreien
Ik heb er nooit een geheim van gemaakt: ik houd van kneuterige hobby’s.
Haken is iets dat me helaas nog steeds niet goed lukt en ik hoop dat ik dit toch ooit nog onder de knie ga krijgen.
Breien daarentegen, lukt me redelijk en heb ik de afgelopen maanden helemaal herontdekt.

Een tijdje terug deelde ik een review over het boek ‘Club Geluk en de fantastische truien’ en ik ben er meteen enthousiast mee aan de slag gegaan.
Vandaag deel ik mijn foto’s, ervaringen en tips + tricks van mijn eerste pogingen tot rondbreien van een trui, volgens de instructies uit het boek van Club Geluk.

Wat is rondbreien?

Rondbreien doe je niet op twee losse breinaalden, maar met twee naalden die aan elkaar verbonden zijn met een kabeltje.
Superhandig om mooie naadloze items te breien, zoals bijvoorbeeld een muts of een paar sokken.
Wat ook leuk en handig is: in tegenstelling tot een breiwerk met twee losse naalden, kun je een rondbreiwerk (net als een haakwerk) te allen tijde gewoon neerleggen of opbergen.

Wat ik niet begreep en me ook niet kon voorstellen: je breit gewoon non-stop de allersimpelste rechte steek (basisbegrip in de brei-scene) en er vormen automatisch twee kanten van de stof: één rechte en één averechte kant.

Voor mijn eerste poging met rondbreien, gebruikte ik rondbreinaalden van Zeeman. Deze kosten bijna niets en er zijn verschillende diktes verkrijgbaar. Perfect voor beginners die eerst willen uitproberen of rondbreien wel of niet zijn/haar ding is.

Mijn ervaring met deze naalden was helaas niet heel goed. De kwaliteit van de kabel is namelijk niet echt geweldig, wat resulteerde in een gekronkelde boord:
trui rondbreien
Als je breiwerk eenmaal gekronkeld is, dan is het niet meer te herstellen en kun je dus helemaal from scratch en met een verbitterde pruillip weer opnieuw beginnen.

trui rondbreien
En ja: ik kon dus tweemaal een gekronkelde halsboord wegflikkeren en moest een neiging onderdrukken om niet alles (wol, naalden en het boek) in de vuilnisbak te dumpen.

Maar…. van mijn online brei-helpdesk (ja, die heb ik 🙂 ) kreeg ik een gouden tip voor een goede start met matig materiaal:

trui rondbreien
“Begin de halsboord gewoon op twee losse breinaalden (dat is steeds 1 steek recht afwisselen met 1 steek averecht) en vanaf het moment dat je aan de trui begint (met één dezelfde steek), stap je over op rondbreinaalden.
Je hebt dan maar een minimaal stukje breiwerk dat je even handmatig met een stopnaald aan elkaar hoeft te hechten.”
trui rondbreien

Wat mij betreft is dit de tip van de eeuw!Hierna kon ik namelijk heel snel de draad weer oppakken.
De betaalbare rondbreinaalden van Zeeman zijn namelijk prima om lange lappen mee te breien. Maar voor het toch wel cruciale beginstuk van de halsboord, vond ik ze echter niet fijn.
Gelukkig is dit dus eenvoudig op te lossen, met bovenstaande tip van brei-pro Titia (die ook de te gekke gehaakte Okja-knuffel voor mijn BFF’s verjaardag had gemaakt).

Vanaf de halsboord tot aan de mouwen, moet je nog wel heel even goed je koppie erbij houden.
Het heeft mij geholpen om mijn beginpunt (de allereerste steek die je opzet) met een ander kleurtje te markeren, dan de volgende markeerpunten die worden aangegeven in het boek.

Zo zijn er in totaal vier markeerpunten (twee op het voorpand en één op het achterpand) waarbij je steeds één of twee steken meerdert, om meer ruimte te maken voor je schouders en borstkas.
Wanneer je zoals ik gewoon vrolijk fluitend (of starend naar een serie op Netflix) driftig aan het doorbreien bent, weet je soms niet meer waar nou het begin van de toer ( = de eerste steek) ook alweer zit.
Ook kun je wel eens een steekje vergeten te tellen. En dan krijg je dus minder mooie zichtbare lijnen, op de plekken waarop je gemeerderd hebt. Leermomentje 🙂

trui rondbreien

Al vrij snel, mag je aan de zijkanten van de inmiddels groter wordende schouderpartij, veel steken op hulpnaalden gaan zetten (zie foto hierboven).
De steken op de hulpnaalden (ook voor een prikkie te koop bij Zeeman en verkrijgbaar in heel veel leuke kleurtjes) zet je dus even apart. Je maakt eerst het lijf af, later zet je de steken van de hulpnaald op de rondbreinaalden en ga je daar de mouwen rondbreien.

trui rondbreien

En vanaf het opzetten van de hulpnaalden wordt het leuk, want nu hoef je niet meer na te denken of te tellen en ga je lekker lang en eindeloos rondbreien.
Ik vind het heerlijk om een avondje ongeconcentreerd met mijn handen bezig te zijn, een leuke film te kijken of een goed gesprek te voeren en om vervolgens te zien dat mijn handen een halve trui hebben gemaakt. It’s magic!

trui rondbreien

trui rondbreien

trui rondbreien

trui rondbreien

Persoonlijke opmerkingen & voetnootjes

Ik gebruikte grijze breigaren (Royal, van Zeeman). Dit is geschikt voor breinaalden met dikte nummer 4 of 5.
In het boek van Club Geluk wordt een dunner garen geadviseerd, in combinatie met breinaalden nummer 3 (voor de boorden) en 4 (voor het lijf en de mouwen).

Voor mijn proefmodel, heb ik dan ook naalden nummer 5 (voor de boorden) en 4 (voor het lijf) gebruikt, maar wel het patroon voor een kindertrui maat 110/116 toegepast.
Al halverwege het breien, werd duidelijk dat de verhoudingen dan niet meer kloppen:

trui rondbreien
De lengte van de kindertrui, kwam door het gebruik van genoemd materiaal en dikte naalden, namelijk eerder overeen met een volwassen maat S/M.
Met de mouwen heb ik geïmproviseerd om het toch nog een beetje op een ‘kloppende’ trui te laten lijken 🙂
Maar dat geeft niets: ik wilde gewoon uitproberen of ik als medium-beginner de instructies kon volgen en of ik het een fijn patroon vond.

Ook heb ik een kleine poging gedaan tot ‘mazen‘.
Bijna alle toffe afbeeldingen op de truien uit het boek van Club Geluk, zijn erop gemaasd.
Op Youtube heb ik met een half oog gekeken naar instructiefilmpjes ‘mazen voor beginners’, maar helaas voor mij (tikkeltje ongeduldig, kuch…) moet ik het op een rustiger moment nog maar eens proberen met een proeflapje…
trui rondbreien
I know: vet lellek 🙂

Mazen lijkt een beetje op borduren.
Zowel het rondbreien als het mazen van een patroon is heus echt geen hogere wiskunde, als je er maar de tijd voor neemt en rust in je kop hebt.
Ik had de tijd en het geduld niet, maar ik ben ervan overtuigd dat het me gaat lukken op een rustiger moment. En dan ga ik coole Ugly Xmas-sweaters mazen 🙂

Ik had na mijn eerste poging wel de smaak te pakken en ben nog steeds vastbesloten om een voorraadje truien te (rond-)breien voor mijzelf en mijn huisgenoten. Daarom ben ik na deze testtrui nog een keer aan de slag gegaan met betere materialen.

Mijn tweede rondgebreide trui

Voor deze tweede poging, besloot ik te investeren in beter gereedschap.
In de webwinkel van hetwolhuis.nl kocht ik wisselbare rondbreinaalden (van verschillende diktes) en een losse kabel, van betere kwaliteit:

Deze vrolijk gekleurde KnitPro Symfonie Wood wisselbare breipunten van gepolijst berkenhout hebben een gladde overgang en hierdoor schuift het breiwerk moeiteloos van de naald naar de draad. 


Met de rondbreikabels van KnitPro stel je zelf heel eenvoudig de maat rondbreinaald samen die je nodig hebt. Door het systeem van losse punten en kabels kun je eindeloos variëren met de dikte van de punten of de lengte van je kabel.
De kabels zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes van 40 cm tot 150 cm.

Het verschil van deze professionele naalden en kabel (na mijn eerste ervaring met de verder overigens prima naalden van Zeeman) was echt groot.
Breien gaat werkelijk zoveel sneller en soepeler: ik vind het écht heel fijn gereedschap en ik ben erg blij dat ik ze gekocht heb.
Ik heb voor mijn tweede trui dan ook niet eerdergenoemd trucje in deze blogpost hoeven toepassen, om een gekronkelde halsboord te voorkomen: het opzetten van de eerste steken en rondbreien van de eerste toer gaat echt moeiteloos!

trui rondbreien

Ik was er na mijn proefmodel wel over uit dat ik de raglanmouwen van het Club Geluk-patroon niet heel leuk vind (kwestie van smaak), dus ik besloot om voor mijn tweede trui geen lange mouwen te breien.

Het basispatroon van de Club Geluk truien vind ik wel érg fijn en makkelijk, dus die besloot ik wel weer te gebruiken.
De boorden (hals, mouwen en taille) heb ik in een contrasterend kleurtje garen (van hetzelfde materiaal: Supersoft van Zeeman) gebreid.
Deze garen is zachter en fijner dan de Royal en komen overeen met de instructies uit het boek. Ook ging ik voor deze trui aan de slag met het patroon van mijn eigen kledingmaat:

trui rondbreien
Leermomentje: als je klaar bent met een boord, brei je één toer (rechte steek) ook in dezelfde kleur, voordat je in de kleur van het lijf verder gaat breien. Dit ziet er een stuk rechter en strakker uit.

Maar ach: kleine schoonheidsfoutjes zien de meeste mensen toch niet (alleen jij weet het) en geven een zelfgemaakt item juist die speciale touch 🙂

Conclusie: het boek is top en het basispatroon van de trui is ook goed te doen voor beginners. Persoonlijk vind ik de mouwen van de truien een beetje ‘lomp’ maar dit is een kwestie van smaak en stijl + mede afhankelijk van welke trui je maakt. Als je bijvoorbeeld een trui met paardenhoofd (inclusief wapperende manen 🙂 ) maakt, zijn de mouwen ondergeschikt aan de geweldigheid van het patroon en printje 🙂
De maaspatronen in het boek zijn echt te gek en ook eenvoudig toe te passen op andere patronen (voor truien, sjaals, dekens of kussenhoezen).

Inmiddels ben ik bijna klaar met de tailleboord en ga ik op een proeflapje oefenen met mazen.
Ik wil deze trui voorzien van een patroontje met avocado’s! Wordt vervolgd 🙂

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

6 reacties

 1. Hahaha, been there done that, zo’n gedraaid boordje met rondbreinaalden. Dank voor de tips. Heb zelf nog niet de moed gevonden om een volwassen club geluk trui te starten, vanwege de enorme lappen. En mijn dochters zitten niet op moeders truien te wachten 😉

  Tip voor het mazen: volg gewoon de v-steekjes die al gebreid zijn!

  We zien het eindresultaat toch wel op je blog voorbij komen?!

  Groetjes
  Mar10

  1. Ik vind het dus wel meevallen qua enorme lappen! Doelloos en gedachteloos meters breien gaat me ook beter af dan geconcentreerd tellen en geen steekjes laten vallen 😉 Ik had (ogenschijnlijk makkelijke) instructiefilmpjes gevonden op YouTube, waarbij het mazen echt belachelijk eenvoudig lijkt. Geen idee waarom het me nog steeds niet is gelukt, maar ik wil inderdaad het resultaat met de avocado’s posten dus alle tips zijn welkom! De eerste paar steekjes (naast elkaar) mazen gaat op zich wel oké, maar zodra het filmpje verder gaat met ‘het rijtje erboven’ ontstaan er errormeldingen in mijn hoofd en doen mijn handen niet meer wat mijn ogen zien 🙁

 2. Oooh Maris wat een hoop werk! Hopelijk wordt je er heel ontspannen van. Ik ben niet zo handig dus denk dat ik er maar niet aan moet beginnen ?

  1. Integendeel: het is helemaal niet veel werk! Alleen het begrijpen van de instructies was even wat uitzoekwerk, gepieker-en-peins, maar gelukkig heb ik een helpdesk 🙂 Wanneer je eenmaal de flow te pakken hebt, kun je gewoon heerlijk een film kijken of een gezellig avondje ouwehoeren met vrienden, terwijl je ‘even’ een halve trui breit 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret