Ajam Pangang Pedis (Pikant Gegrilde & Gesmoorde Kip)

Ajam Pangang Pedis

Een Indische maaltijd, hoeft niet altijd uit een uitgebreide Indische rijsttafel te bestaan, waarvoor je drie dagen in de keuken moet ploeteren.

Wanneer ik alleen voor ons vieren hoef te koken (waaronder twee kinderen en waarvan er eentje slechts babyporties eet), houd ik het meestal bij één speciaal Indisch gerecht dat ik serveer met wat rijst (of lontong), boontjes (soms Sambal Goreng boontjes), kroepoek (of emping) en zelfgemaakte pindasaus.

Dit is relatief weinig werk, maar ik heb wél een Indische maaltijd geserveerd, waarvan ik trots een foto naar mijn Oma kan appen.

Inmiddels draai ik nu ruim anderhalf jaar mee als beginner in de Indische keuken en begin ik mijn draai een beetje te vinden.
Dat zogenaamde ‘gevoel’ waar Indische mensen het vaak over hebben wanneer het over Indisch koken gaat, begin ik inmiddels te krijgen. Nog steeds moet ik wel eens dingen opzoeken (of Oma appen) en ik snuffel ook graag rond in Indische Facebookgroepjes om tips en tricks te lezen.

Wat betreft mijn eigen draai in de (Indische) keuken: ik houd het dus graag simpel.
Ik fiets niet voor ieder kaffirlimoentje naar de toko en heb inmiddels een aardig voorraadje Indische kruiden in potjes (pastavorm of gemalen). Dus wanneer een recept een vers ingrediënt voorschrijft, lepel of strooi ik dit gerust uit een potje.
Ook ben ik niet bang om iets weg te laten omdat ik het niet in huis heb, of gebruik ik een gewone limoen of citroenstengel (in plaats van sereh: Indisch Citroengras).

Maar dat zeg ik natuurlijk niet tegen Oma…

Doordat ik nu meer durf uit te proberen en een beetje weet hoe bepaalde kruiden of specerijen smaken, krijg ik er ook steeds meer plezier in om mijn eigen draai aan Indische gerechten te geven. En zo is Indisch koken ook bedoeld 🙂

Dit recept voor Ajam Pangang Pedis, vond ik in mijn bijbel ‘Zoals alleen Oma dat kan van Danny Jansen. Dit boek is perfect voor beginners en ik heb hier veel aan gehad en uit gemaakt!

Nog wat leuke feitjes:
Ajam is Indonesisch voor kip.
Pangang is ‘bakken’ (gebakken) en Pedis staat voor ‘zeer pikant/heet gekruid’.
Pedis spreek je overigens uit als ‘puh-dis‘ (tweemaal korte klinkers) en niet als ‘peedis‘.

Persoonlijk vonden wij dit gerecht overigens niet zeer pikant.
Nou vind ik gerechten al snel niet zo pittig, maar ook Seth vond het ‘gewoon lekker pikant’.

Maar mochten de rawits en cayennepepers jou niet met de houten (of bamboe) paplepel zijn ingegoten, dan wil je misschien één of twee schepjes minder sambal aan dit gerecht toevoegen 😉

Ingrediënten
Bijgerecht voor circa 4 personen

  • 1 hele kip (ik gebruikte kipdijfilets en kippenbouten, voor minder geknoei en een snellere bereidingstijd)
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 cm djahé (= verse gemberwortel, ook verkrijgbaar in poedervorm)
  • arachideolie (shame on me: ik gebruikte gewoon zonnebloemolie…)
  • 400 gr sambal oelek
  • 2 tl trassi (= garnalenpasta, verpakt als een ‘blokje’ en bij de toko + meeste supermarkten te verkrijgen)
  • 200 gr suiker
  • 8 daun djeroek poeroet (= Indisch limoenblad, ook fijngemalen verkrijgbaar)
  • 2 kaffirlimoentjes (had ik niet in huis dus ik gebruikte gewone limoentjes, ssssht: don’t tell the Indo Police!)
  • OPMERKING: ik heb ook nog 1 ui fijngehakt en 1 tomaat (in blokjes) toegevoegd om de saus minder waterig te laten ogen en ‘meer body’ te geven.

 

Hoe maak je het?

Snijd de kip in vieren en gril in circa 30 minuten gaar op een grillrekje of in de voorverwarmde oven (180 graden).
Pel de knoflook, snijd in plakjes en kneus fijn in een vijzel.
Schil en snijd de djahé in grove plakken.

Verhit een scheut olie in een pan en fruit de knoflook en djahé. Voeg de sambal, trassi, suiker en daun djeroek poeroet toe en roer goed door.

Was de limoentjes, snijd ze in drieën en voeg toe.
Laat even sudderen en voeg een scheutje water toe.
Voeg tot slot de kip toe en laat circa 5 minuten smoren.

Voeg eventueel extra suiker naar smaak toe en serveer met gekookte rijst en groenten.

Ook zo gek op Indisch eten?
Bekijk dan al mijn Indische recepten, voorzien van leuke en grappige Indofeitjes!

Ajam Pangang Pedis

 

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Misschien verdien je hiermee een moment of fame met eervolle credits in een volgend artikel met lezersfoto’s!

 

[bctt tweet=”Indisch recept voor Ajam Pangang Pedis (Pikant gegrilde & gesmoorde kip)” username=”MarisMariaRenne”]

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

5 reacties

  1. 400 gram sambal??? Is dat niet erg veel sambal? dat zijn 2 middelgrote potten en zo wordt het gerecht ook best prijzig……Wil het heel graag een keer maken want het klinkt heerlijk, maar toch voor de zekerheid even mijn vraag of die 400 gr, geen tikfout is 😉

    1. Haha, nee: het is geen tikfout 🙂 Maar het is dan ook een héle kip en het heet ‘Ajam Pangang Pedis’ wat ‘heel pikant’ betekent. Misschien dat je beter voor minder (of een mildere) sambal (bijv. Badjak) kunt kiezen, of wat meer suiker moet toevoegen. Ik vind het zelf meevallen qua pittigheid, maar ik heb dan ook als kind al pepers en sambal met de paplepel ingegoten gekregen 😉 Succes!

      1. Dank je voor je vlotte antwoord 🙂 Ik ben zelf ook wel van lekker pedis eten, maar dit leek me echt heeeeuuul veeeeuuul 😉 Zelf gebruik ik meestal sambal brandal in mijn gerechten……ga binnenkort dit gerecht maken samen met je Balinese ei, ben heel benieuwd en laat je nog weten of het geslaagd was, maar heb er het volste vertrouwen in 😉

        1. Oh, als je Brandal gewend bent, dan kun je deze hoeveelheid Oelek ook wel hebben hoor 😉 (don’t sue me, als het niet zo is haha). Balinees ei is mijn favoriet! Ook lekker met kip of tofu i.p.v. ei trouwens. Selamat makan alvast!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret