• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Hare Maristeit logo

  • Over mij
    • Adverteren
    • Contact & Disclaimer
    • FAQ
    • Over Mij
    • In de media
  • Food
  • DIY
  • Shopping
    • Productreviews
    • Shoplogs & Shoptips
    • Webshop
  • Persoonlijk
    • Achter de schermen
    • Blogpraat
    • Challenges & Tags
    • Entertainment
    • Gewichtige Zaken
    • Huis & Tuin
    • Kids & Stuff
    • Lezersfoto’s
    • PARTY!!!
    • Scheiden
    • STOM!
    • Travel, Trips, Hotspots & Events

Ajam Pangang Pedis (Pikant Gegrilde & Gesmoorde Kip)

May 24, 2017 · 5 Comments

Ajam Pangang Pedis

Een Indische maaltijd, hoeft niet altijd uit een uitgebreide Indische rijsttafel te bestaan, waarvoor je drie dagen in de keuken moet ploeteren.

Wanneer ik alleen voor ons vieren hoef te koken (waaronder twee kinderen en waarvan er eentje slechts babyporties eet), houd ik het meestal bij één speciaal Indisch gerecht dat ik serveer met wat rijst (of lontong), boontjes (soms Sambal Goreng boontjes), kroepoek (of emping) en zelfgemaakte pindasaus.

Dit is relatief weinig werk, maar ik heb wél een Indische maaltijd geserveerd, waarvan ik trots een foto naar mijn Oma kan appen.

Inmiddels draai ik nu ruim anderhalf jaar mee als beginner in de Indische keuken en begin ik mijn draai een beetje te vinden.
Dat zogenaamde ‘gevoel’ waar Indische mensen het vaak over hebben wanneer het over Indisch koken gaat, begin ik inmiddels te krijgen. Nog steeds moet ik wel eens dingen opzoeken (of Oma appen) en ik snuffel ook graag rond in Indische Facebookgroepjes om tips en tricks te lezen.

Wat betreft mijn eigen draai in de (Indische) keuken: ik houd het dus graag simpel.
Ik fiets niet voor ieder kaffirlimoentje naar de toko en heb inmiddels een aardig voorraadje Indische kruiden in potjes (pastavorm of gemalen). Dus wanneer een recept een vers ingrediënt voorschrijft, lepel of strooi ik dit gerust uit een potje.
Ook ben ik niet bang om iets weg te laten omdat ik het niet in huis heb, of gebruik ik een gewone limoen of citroenstengel (in plaats van sereh: Indisch Citroengras).

Maar dat zeg ik natuurlijk niet tegen Oma…

Doordat ik nu meer durf uit te proberen en een beetje weet hoe bepaalde kruiden of specerijen smaken, krijg ik er ook steeds meer plezier in om mijn eigen draai aan Indische gerechten te geven. En zo is Indisch koken ook bedoeld 🙂

Dit recept voor Ajam Pangang Pedis, vond ik in mijn bijbel ‘Zoals alleen Oma dat kan van Danny Jansen. Dit boek is perfect voor beginners en ik heb hier veel aan gehad en uit gemaakt!

Nog wat leuke feitjes:
Ajam is Indonesisch voor kip.
Pangang is ‘bakken’ (gebakken) en Pedis staat voor ‘zeer pikant/heet gekruid’.
Pedis spreek je overigens uit als ‘puh-dis‘ (tweemaal korte klinkers) en niet als ‘peedis‘.

Persoonlijk vonden wij dit gerecht overigens niet zeer pikant.
Nou vind ik gerechten al snel niet zo pittig, maar ook Seth vond het ‘gewoon lekker pikant’.

Maar mochten de rawits en cayennepepers jou niet met de houten (of bamboe) paplepel zijn ingegoten, dan wil je misschien één of twee schepjes minder sambal aan dit gerecht toevoegen 😉

Ingrediënten
Bijgerecht voor circa 4 personen

  • 1 hele kip (ik gebruikte kipdijfilets en kippenbouten, voor minder geknoei en een snellere bereidingstijd)
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 cm djahé (= verse gemberwortel, ook verkrijgbaar in poedervorm)
  • arachideolie (shame on me: ik gebruikte gewoon zonnebloemolie…)
  • 400 gr sambal oelek
  • 2 tl trassi (= garnalenpasta, verpakt als een ‘blokje’ en bij de toko + meeste supermarkten te verkrijgen)
  • 200 gr suiker
  • 8 daun djeroek poeroet (= Indisch limoenblad, ook fijngemalen verkrijgbaar)
  • 2 kaffirlimoentjes (had ik niet in huis dus ik gebruikte gewone limoentjes, ssssht: don’t tell the Indo Police!)
  • OPMERKING: ik heb ook nog 1 ui fijngehakt en 1 tomaat (in blokjes) toegevoegd om de saus minder waterig te laten ogen en ‘meer body’ te geven.

 

Hoe maak je het?

Snijd de kip in vieren en gril in circa 30 minuten gaar op een grillrekje of in de voorverwarmde oven (180 graden).
Pel de knoflook, snijd in plakjes en kneus fijn in een vijzel.
Schil en snijd de djahé in grove plakken.

Verhit een scheut olie in een pan en fruit de knoflook en djahé. Voeg de sambal, trassi, suiker en daun djeroek poeroet toe en roer goed door.

Was de limoentjes, snijd ze in drieën en voeg toe.
Laat even sudderen en voeg een scheutje water toe.
Voeg tot slot de kip toe en laat circa 5 minuten smoren.

Voeg eventueel extra suiker naar smaak toe en serveer met gekookte rijst en groenten.

Ook zo gek op Indisch eten?
Bekijk dan al mijn Indische recepten, voorzien van leuke en grappige Indofeitjes!

Ajam Pangang Pedis

 

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Misschien verdien je hiermee een moment of fame met eervolle credits in een volgend artikel met lezersfoto’s!

 

Indisch recept voor Ajam Pangang Pedis (Pikant gegrilde & gesmoorde kip) Click To Tweet

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren




Dit vind je vast ook leuk:

  • Mexicaanse HotdogsMexicaanse Hotdogs
  • Hawaï Kipburger met Ananas & JalapeñopepersHawaï Kipburger met Ananas & Jalapeñopepers
  • Spinaziesalade met Feta, Basilicum & KersenSpinaziesalade met Feta, Basilicum & Kersen
  • Pasta met Peer & GorgonzolaPasta met Peer & Gorgonzola

Indisch, Recepten ajam pangang pedis, Indisch kipgerecht, pikant gegrilde kip

Reader Interactions

Comments

  1. chucky1012 says

    24/05/2017 at 8:14 am

    Het ziet er zo heerlijk uit.
    Dit zal ik zeker eens gaan koken.

    Xoxo

    Reply
  2. lydia says

    14/08/2017 at 1:04 pm

    400 gram sambal??? Is dat niet erg veel sambal? dat zijn 2 middelgrote potten en zo wordt het gerecht ook best prijzig……Wil het heel graag een keer maken want het klinkt heerlijk, maar toch voor de zekerheid even mijn vraag of die 400 gr, geen tikfout is 😉

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      14/08/2017 at 1:13 pm

      Haha, nee: het is geen tikfout 🙂 Maar het is dan ook een héle kip en het heet ‘Ajam Pangang Pedis’ wat ‘heel pikant’ betekent. Misschien dat je beter voor minder (of een mildere) sambal (bijv. Badjak) kunt kiezen, of wat meer suiker moet toevoegen. Ik vind het zelf meevallen qua pittigheid, maar ik heb dan ook als kind al pepers en sambal met de paplepel ingegoten gekregen 😉 Succes!

      Reply
      • lydia says

        14/08/2017 at 1:28 pm

        Dank je voor je vlotte antwoord 🙂 Ik ben zelf ook wel van lekker pedis eten, maar dit leek me echt heeeeuuul veeeeuuul 😉 Zelf gebruik ik meestal sambal brandal in mijn gerechten……ga binnenkort dit gerecht maken samen met je Balinese ei, ben heel benieuwd en laat je nog weten of het geslaagd was, maar heb er het volste vertrouwen in 😉

        Reply
        • Maris Maria Renne says

          14/08/2017 at 4:28 pm

          Oh, als je Brandal gewend bent, dan kun je deze hoeveelheid Oelek ook wel hebben hoor 😉 (don’t sue me, als het niet zo is haha). Balinees ei is mijn favoriet! Ook lekker met kip of tofu i.p.v. ei trouwens. Selamat makan alvast!

          Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primary Sidebar

Hare Maristeit


Hare Maristeit is het kleurrijke, diverse en persoonlijke blog van Maris Maria Renne uit Haarlem.
Gepensioneerd webwinkelier, hardcore shopaholic, 90’s Lover en retro-nerd. Pimpt graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijkt ook veel films en series.
Dol op koffie, rosé, veggie burgers en Mexicaans eten.
Meer weten? Klik HIER!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Thanks 4 UR support!

Lees hoe je mij kosteloos een beetje kunt supporten tijdens de coronacrisis, wanneer je gaat shoppen op Bol.com

Volg Hare Maristeit op Pinterest

Like Hare Maristeit op Facebook

Footer


Vandaag was de laatste dag dat we met z’n drietj Vandaag was de laatste dag dat we met z’n drietjes samen in ons oude huis doorbrachten.
We hebben veel ingepakt en mijn zoon heeft een tiental wandelingetjes gemaakt met volle vuilniszakken en stapels oud papier 🙏🏻 #blessthisboy

Om het voor de kleuter te visualiseren, verhuisden we wat kleine spulletjes naar het nieuwe huis.
Ze stuiterde hyper en dolgelukkig door haar nieuwe kamertje en rolde over alle nieuwe en nog lege vloeren in huis.

Ik denk altijd dat ik heel goed ben in een knop omzetten en met mijn verstand op nul dóórgaan, maar kinderen voelen álles.
Terwijl we haar poppenhuis installeerden, stopte ze opeens met ratelen over haar nieuwe bed en overdonderde ze me:

‘Jij bent verdrietjg omdat je Opa dood is hè?’

Heel even ging mijn autopilot uit en brak ik een beetje 💔
Ik vind het moeilijk om nu toe te geven aan de rouw, voel me opgejaagd omdat ik nog zoveel moet inpakken en morgen nog écht wat klussen in het nieuwe huis moet afmaken voordat we zaterdag verhuizen.
Het voelt verkeerd om me druk te maken over lijmresten afkrabben, maar ik haal ook weer troost en de nodige afleiding uit muren behangen of schilderen.

Op de 2e foto zie je hoe ik de roze kleur (OUDROZE van @flexanl ) heb doorgetrokken over de deur. Haar nieuwe kledingkast wordt ook op deze manier geschilderd en het witte gedeelte op de deur maak ik morgen af ❤️
Door onverwachte en verdrietige familie-omstandigh Door onverwachte en verdrietige familie-omstandigheden, heb ik vandaag geen timelapse klusfilmpjes opgenomen van ploeterdag  #6

Ik wilde vandaag niet in beeld, terwijl ik toch wel wat toffe dingen heb gedaan. 
Minder dan gepland of gehoopt, maar tja: ‘zo is de leven’.

Ik heb o.a. een toffe lambrisering geschilderd op de kamer van mijn diva en ze was stikgelukkig toen ze dit vanavond zag.
Kleine geluksmomentjes: KOESTEREN ❤️
Het machteloze en verdrietige rotgevoel overschaduwde vandaag, maar ergens was het fijn dat ik door móest: de vloer wordt daar morgen gelegd, daarom moesten de muren en plinten vandaag af. Dus dan ga je dóór.
Painting is my therapy 🙏🏻

P.s. hoe vet is mijn nieuwe koelkast!?!

#moving #movingforward #movingincoronatimes #pinkfridge
I quote: “Ik ga niet op die kamer slapen als die I quote: “Ik ga niet op die kamer slapen als die stomme muur grijs blijft 😩’

Dus appte ik deze foto’s gister naar haar logeeradres. Het witte behang met gouden stippen is van @kwantum_nederland en heeft ze zelf uitgekozen.
Vandaag ga ik een roze lambrisering schilderen op haar kamertje en ik hoop dat Hare Koninklijke Hoogheid het goedkeurt als ze vanavond komt inspecteren 🥶

#diy #moving #movingforward #movingincoronatimes #wallpaper #behang #homemakeover #kwantuminhuis #kwantum
De kleuter wenst voor haar nieuwe kamer veel regen De kleuter wenst voor haar nieuwe kamer veel regenbogen en goud en ik heb al helemaal in mijn hoofd hoe ik het ga schilderen, behangen en stylen. Dit schilderij krijgt een mooie plek op een behang met gouden stippen 🌈 

De gouden lijst is van @ikeanederland en het doek is een ‘Schilderen op nummer’ project dat ik vorige maand kocht van het nieuwe merk @pcasso.paintings 🎨 

De directe link om dit doek te shoppen vind je op www.haremaristeit.nl/webshop ❤️

GOOD TO KNOW:
Het doek is geschikt voor beginners en heel snel in te kleuren.
Veel kleuren hebben echter een 2e (of 3e) laag nodig en dit is wel een precisiewerkje, omdat er veel zelfde kleurtonen zijn.
Ik kon het alleen overdag met goed daglicht afwerken. Het inkleuren is dus in een paar avondjes en met een goede lamp zo gepiept, maar voor een mooi eindresultaat moet je wel wat meer tijd uittrekken 😬

Wat ik trouwens ook top vond: ik meldde aan @pcasso.paintings dat de meegeleverde kleur verf voor de lucht niet voldoende was en ze stuurden me deze na! Goede service 👌
Ook leuk: je krijgt bij dit doek 3 ergonomische penselen en deze werken veel fijner dan de standaard penselen die er meestal meegeleverd worden.

#schilderenopnummer #heelhollandschildertopnummer #paintingbynumbers #pbn #diy #lockdownhobby
Later als jullie groot zijn, vertel ik jullie nóg Later als jullie groot zijn, vertel ik jullie nóg eens hoe lief, dapper, flexibel en gezellig jullie waren tijdens de lockdowns van 2020 en 2021 ❤️

#lockdownkids #helden
Verhuisdozen, rommel, gestresst rondscharrelende k Verhuisdozen, rommel, gestresst rondscharrelende kat, lockdown, home schooling, klussen, verhuizen: Namasté 😘

#ywaBREATH #yogawithNORAH #showup #commit #yoga
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2021 · HareMaristeit.nl

Privacyverklaring