5 Toffe kookboeken om cadeau te geven of te krijgen!

boekentips-barbie
Ik heb al tijden het geduld en de rust niet meer om een écht boek van voor naar achter uit te lezen, zonder lange tussenpozen.
Gelukkig kan ik van kookboeken lezen ook erg genieten en heb ik hier een kortere spanningsboog voor nodig.

Vandaag deel ik vijf tips voor kookboeken met jullie die niet alleen toffe recepten bevatten, maar die óók lekker weglezen of inspirerend zijn. Het zijn tevens boeken waar ik nog recepten uit wil maken (of al heb gemaakt) en wil delen op mijn blog. En een aantal van deze boeken heb ik ook al cadeau gegeven aan vrienden en familie, omdat ik er zo enthousiast over ben.

Dus lees snel verder als je nog inspiratie zoekt voor kookboeken om cadeau te geven of te krijgen voor een verjaardag, jubileum, Moederdag, Sint of Kerst!

1. Lekker Miljuschka

Dit boek staat met stip op nummer 1 van mijn favoriete kookboeken afgelopen jaar.
Het boek leest lekker weg met persoonlijke en grappige anekdotes en ik ben uiteraard ook fan van de stoere foto’s met mooie (knal-)kleuren.

lekker-miljuschka

Nou heb ik Miljuschka een paar keer ontmoet (check de Oreo Lavendel Cheesecake die ik samen met haar heb gemaakt!) en het is moeilijk te bevatten dat ze zo’n prachtfiguur weet te behouden, als je al kwijlend de extreme guilty-as-hell recepten in dit boek bekijkt. Ja, hier lees je een kleine steek van jaloezie en bewondering tussen de regels door.

granola-ontbijttaart
Foto: Granola Ontbijttaart

miljuschka
Foto: Stoer + Kleurrijk: I LIKE!

Het boek bevat zowel gezonde recepten (zoals bijvoorbeeld deze spinaziesalade met bietjes en geitenkaas, die ik al heb gemaakt en gedeeld) en superzondige guilty as hell gerechten. Een leuke mix dus: precies waar ik van houd!

Titel: Lekker Miljuschka (256 pagina’s)
Auteur: Miljuschka Witzenhausen
Prijs: €20,00

2. Vegan

In 2015 deelde mijn BFF Sarah DIT review als gastartikel op mijn blog over het boek ‘Vegan‘. Ik heb het boek zelf dus ook al die tijd al in huis, maar heb er nog nooit iets uit gemaakt. Whoops…!

vegan cover

Begin dit jaar heb ik er doorheen gebladerd en besloot ik om in 2017 minimaal één keer per week een bijzonder vegetarisch of veganistisch recept te gaan uitproberen.

Niet vanuit principes (want ik eet uit principe alles, behalve koriander, want dit smaakt naar zeep: YUK!), maar omdat ik nieuwsgierig ben en wel van afwisseling en een uitdaging houd. En het idee dat ik hiermee ook een steentje bijdraag aan een beter milieu, vind ik ook wel erg mooi.

So far, so good! Dit jaar heb ik al een aantal leuke vega(n) recepten toegevoegd aan de rubriek Vega van mijn recepten index.
Ik kan me nu niet voorstellen dat een volledig vegan lifestyle bij mij zou passen (ik houd té veel van kaas en yoghurt), maar ik sta er zeker wel open voor om vaker dierlijke ingrediënten te vervangen of skippen.

Dit prachtig uitgevoerde kookboek leert je hoe gemakkelijk het is om dierlijke producten te vervangen, hoe je zelf plantaardige melk, kaas of mayonaise kunt maken of een taartbodem zonder gebruik van boter en soepel pastadeeg.

 

Om mijn Bestie Sarah te quoten: Geen geitenwollensokkengruwel op een bedje van grutjes, nee: mooie hippe gerechten die menig omnivoor zal doen watertanden!’

Kortom: zeker een aanrader dus als je in begrijpelijke taal meer zou willen weten over vegan eten.

Titel: Vegan (256 pagina’s)
Auteur: Sue Quinn
Prijs: €24,95

3. Het Basisbakboek

Laura Kieft (van Laura’s Bakery en HandigeBaktips.nl) is al jaren mijn favoriete koekenbakker. Ik raadpleeg haar websites regelmatig wanneer ik ergens niet uitkom (of wanneer iets weer eens mislukt…) en de appeltaart van Laura’s Oma is favoriet hier in huis.

het basisbakboek
het basisbakboek

Het boek is net zo leuk als Laura’s websites en is een fijne handleiding om in huis te hebben, voor mensen met bakambities. En voor amateur- of gelegenheidsbakkers, zoals ik.

In het boek staan Laura’s beste basisrecepten voor taarten, cakes, brownies en meer lekkers verzameld en op ieder toprecept geeft ze volop inspiratie en voorbeelden om te variëren.

Zelf wilde ik een paar maanden geleden haar Birthday Brownies maken, maar mijn poging (met zowel Oreo koekjes als M&M’s) is helaas jammerlijk mislukt:

Dit is overigens te wijten aan mijn onvoorspelbare oven, uiteraard niet aan het boek 😉
Want het boek is dus top: heel duidelijk, laagdrempelig en uitnodigend om zelf de keuken in te duiken en VEEL te gaan bakken.


Ik heb weer een paar verjaardagspartijtjes en traktaties op de agenda staan en ben dus alweer druk aan het bladeren in dit boek. Misschien zie je er binnenkort een recept uit terug op mijn blog!

Titel: Het Basisbakboek (192 pagina’s)
Auteur: Laura Kieft
Prijs: €24,95


4. Greek!

Dit is het enige boek uit mijn kookboekentips van deze post, waaruit ik nog niets heb gemaakt en ook niet denk te gaan maken. Maar dit was voor mij persoonlijk wel het leukste boek om te lezen!

Chef-kok George Calombaris (jurylid van tv-kookprogramma MasterChef Australië) publiceerde vorig jaar dit boek vol moderne en bijzondere recepten, geïnspireerd op zijn Griekse roots. De passie druipt overal vanaf, van ieder woord. En ik heb nou eenmaal een groot zwak voor gepassioneerde mensen.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het programma nooit heb gekeken (sssht) en ik ben ook niet echt thuis in de Griekse keuken. Mijn schoonfamilie is gek op Griekenland en zij verblijven hier iedere zomer (zie ook: Pompoensoep van Papoes).
Een bezoekje aan Griekenland staat nog op mijn To Do list en het Griekse eten dát ik heb geproefd, vond ik echt súperlekker.

De vormgeving van het boek is stoer en kleurrijk: twee dingen waar ik een zwak voor heb.
Maar de meeste recepten in dit boek zijn te ingewikkeld voor mij en sommige ingrediënten of gerechten schrikken mij ook een beetje af.
Ik gruwel een beetje van gerechten met hersenen (huuuuuurl!) en raak ontmoedigd wanneer ik lees dat een eend na 8 uur marineren ook nog eens 12 uur in de oven moet: dan haak ik af.

Daar komt bij dat ik geen referentiekader heb en het daarom misschien ook niet aandurf. Sinds eind 2015 durf ik het aan om te experimenteren in de (eveneens ingewikkelde) Indische keuken, waar mijn eigen roots liggen. En dit vind ik al een behoorlijke uitdaging, maar ligt dichter bij mij en ik heb hier meer affiniteit mee.

Wat voor mij wel een feest van herkenning was om te lezen, waren de vele persoonlijke anekdotes van George. Die spraken mij namelijk op zowel zakelijk als persoonlijk vlak aan.
Zo staat er een opmerking in van een vriend, nadat George een slechte recensie had gekregen over zijn restaurant:

“Is het eigenlijk wel van belang beoordeeld te worden door mensen met minder kennis dan wij?”

Je kunt Indische mensen natuurlijk niet met Grieken vergelijken, maar ‘eten’ is wel een dingetje in beide culturen en we hebben ieder onze eigenaardigheden of dingetjes waar je je als kind bijvoorbeeld over verwondert of soms ook een beetje voor schaamt voor je klasgenootjes.

Deze verhalen over zijn familie en zijn achtergrond vond ik ontzettend leuk en herkenbaar om te lezen. Dus qua inspirerend leesvoer vond ik dit een erg fijn boek. En ik heb het uiteraard ook al cadeau gegeven aan mijn schoonvader, die naast Griekenlandfan ook nog eens een master chef is 🙂

Titel: Greek! (310 pagina’s)
Auteur: George Calombaris
Prijs: €29,95

5. My Streetfood Kitchen

Dit kookboek leest een beetje als een reisboek. En als je net als ik gek bent op (food-)festivals, dan wil je dit boek ook in je keuken hebben staan!

Het boek is een leuke mix en verzameling van meer dan 150 streetfood-recepten voor exotische recepten die over de hele wereld worden bereid in kraampjes en op markten.

Ik heb een zwak voor de (spicy en kleurrijke) Mexicaanse keuken en het Middellandse Zeegebied. Uit dit boek gaan jullie dus nog wat voorbij zien komen op mijn blog!

Ik ben zoals ik al eerder aangaf geen pro in de keuken, maar wel een enthousiaste hobbykok en keukenprinses in de dop. De gerechten in dit boek zijn (meestal) niet ontmoedigend en ik krijg geen klotsende oksels bij het lezen van de ingrediëntenlijsten. Ik durf het aan!

Titel: My Streetfood Kitchen (272 pagina’s)
Auteur: Jennifer Joyce
Prijs: €24,95

Staan er boeken tussen die jullie al hebben of cadeau zouden willen krijgen?
Als jullie toffe kookboekentips voor mij hebben: laat het dan weten in een reactie!

Meer inspiratie nodig?
Eerder tipte ik al eens zeven andere supertoffe boeken op mijn blog.

 

[bctt tweet=”5 Tips voor toffe kookboeken om cadeau te geven of te krijgen!” username=”MarisMariaRenne”]

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

17 reacties

 1. Ohhhh wat doe je mij aan ik heb een mega kookboeken verslaving…
  Meer dan 150 hebben wij wel in huis vorig jaar kwam ik tot dat aantal ?.
  Durf het bijna niet te zeggen maar koop denk ik toch maandelijks wel een kookboek.
  Het leukst als de schrijver ook nog vertellend schrijft.Een kookboek is voor mij ook gewoon een leesboek, ik hoef er niet perse uit tekoken.
  Je kan natuurlijk veel op internet vinden maar niets nada niks kan op tegen een echt boek !
  Als iemand over een bepaald kookboek enthousiast is dan koop ik het vaak…ben mijzelf nu al weer aan het bedwingen na het lezen van je blog?‍♀️

   1. Het streetfoodboek op jou lijst lijkt mij erg leuk! Ook wil ik nog een een boek van yvette van boven en een saladeboek eigenlijk teveel om keuzes te maken?Mijn allerleukste kookboek is trouwens niet te koop kregen wij ooit voor kerst met alleen maar favoriete recepten van ons personeel er in! Zó gaaf!

    1. Aaaaah, zo’n cadeau is inderdaad zo tof en onbetaalbaar! Ik heb ook een map en een plakboek met mijn favoriete succesnummers. Overigens heb ik deze week weer wat salades gemaakt uit het boek ‘Supersalades’. Ik vind het een tof boek, maar het is wel meer geschikt voor beginners 🙂

 2. Ik snap de passie voor het kookboek van Laura. Ik heb haar ook ‘ontdekt’ en check haar site tegenwoordig. Zoals laatst met de vanillecake die ik gebruikte voor jouw idee achter de no bake party cake. Net jarig geweest maar hij gaat op mn lijstje ?
  Ps. Ben je mn cakes nog tegengekomen op Insta? Zo niet, ook prima hoor?

 3. Leuk artikel! Ik heb voornamelijk bakboeken en het boek van Danny en de oma’s. Maar saar moet ik nog steeds uit koken. Oeps?
  Laura heb ik een tijdje geleden ook ‘ontdekt’. Ik check haar site voor recepten. Heb hier recept van vanillecake vandaan gehaald voor de no bake party cake van jouw hand? Ben net jarig geweest maar haar bakboek gaat wel op mn lijstje.
  Ps heb je mn cakes langs zien komen op Insta? Had je getagd. Zo niet, ook prima hè??

 4. Ik herken je verhaal helemaal! Ben dol op lezen, maar m’n spanningsboog laat een boeg gewoon niet meer toe. Een blog lezen lukt nog prima en in een kookboek bladeren doe ik ook graag. Dat boek van Miljuschka lijkt mij wel wat! Zelf ben ik helemaal dol op m’n kookboeken van chickslovefood (ik heb ze allemaal) en op m’n paleo kookboek (voor als ik weer eens in een “ubergezonde” fase zit) Het kookboek van Dafne Schippers en de nieuwe van Sonja Bakker staan momenteel hoog op m’n verlanglijstje! Dat komt omdat ik sneller geneigd ben gezonde, makkelijke recepten te maken dan bijv. een taart te bakken, omdat ik dan de helft overhou. Ik heb hier trouwens ook nog het kookboek van Ottolenghi, daar heb ik 1 recept uitgemaakt, de bloemkooltaart en daar ben ik nog steeds trots op, Haha. Voor de rest zal ik daar niks uit gaan maken, want; te veel moeilijke ingrediënten en te veel werk (en veeeeeeeel te weinig tijd altijd) Ga je trouwens die brownies nog een keer proberen te maken? Ben wel benieuwd!

  1. Is niet raar: ik zoek regelmatig op ingrediënten (die ik over heb/die ik moet opmaken) en dan is het internet toch wel handig! Boeken zijn fijn om op de bank door te bladeren en inspiratie op te doen ?

 5. Ik wil het basisbakboek van Laura ook nog graag hebben. Het boek 100% puur (op)voeden vind ik ook een echte aanrader. Niet alleen met jonge kinderen.

 6. Leuk! Die tweede lijkt me wel wat. Al doe ik steeds minder uit kookboeken, haal recepten van internet. Ik heb een paar leuke kookboeken thuis uit Nederland, maar veel ingrediënten zijn hier niet of heel moeilijk of heel duur te verkrijgen. Dus dan houdt het al op. Google is dus tegenwoordig mijn beste kookboek haha

 7. Leuke tips zeg! Zoek nog een bestemming voor een boekenbon dus dit komt mooi uit. Ga maar es bladeren in die van Miljuschka denk ik. Ik ben zelf nog steeds fan van Jamie (Jamie’s italie) en Nigella (heb er meerdere, oa ‘voor altijd zomer’ is goed).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret