Roergebakken spitskool met gemarineerd vlees, rijst en pindasaus

spitskool pindasaus close up

Ik ben dol op de Indische keuken, alleen niet op dagenlang ploeteren in de keuken voor een uitgebreide rijsttafel. Daarom smokkel ik regelmatig met easy peasy recepten en soms ook een beetje met wat kant en klare producten.
Laat mijn Indische Oma dit maar niet horen….

De basis voor dit recept van roergebakken spitskool met pindasaus heb ik uit de Allerhande geplukt. Hier en daar heb ik er wat eigen ‘schwung’ aan gegeven voor een Indisch tintje, omdat ik een foeterende Oma (die pindasaus uit de supermarkt ongetwijfeld zou afkeuren) maar niet uit mijn hoofd kreeg.

Ingrediënten (voor 4 personen)

 • 400 gram zilvervliesrijst (of volkoren/bruine rijst)
 • 600 gram spitskool
 • 5 el zonnebloemolie
 • 300 gram nasi/bamivlees of kip (naar smaak)
 • zoete ketjap (Ketjap Manis)
 • 2 tenen knoflook
 • rasp + sap van een halve citroen
 • 1 rode peper
 • optioneel: Sambal Oelek
 • klik HIER voor het recept om zelf perfecte pindasaus te maken


spitskool roerbakkenFoto: Wij hadden nog wat paksoi over van een ander gerecht. Dit is ook erg lekker om mee te roerbakken!


Hoe maak je het?

Snijd het vlees in blokjes en doe dit in een schaal.
Maak een marinade van ketjap, uitgeperste knoflook, citroenrasp en citroensap. Giet dit over de blokjes vlees, schep goed door en laat dit een uurtje marineren. Schep tussendoor nog een paar keer goed door.

Zet heet water op en kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing. Maak de spitskool schoon en snijd in reepjes.
Halveer de peper, verwijder de zaadjes en snijd in kleine ringetjes of blokjes.

Bak het gemarineerde vlees gaar in een hapjespan of wok. Olie toevoegen is niet nodig!
Voeg de fijngesneden peper toe en bak 1 minuut mee. Voeg vervolgens de spitskool toe en roerbak alles in 7 minuten beetgaar.

Breng op smaak met peper en ketjap en bereid tot slot de perfecte pindasaus.

spitskool met pindasaus

 

Verdeel de spitskool over vier borden, schep het vlees erop of ernaast en serveer met rijst en saus. Ik doe de rijst altijd in een (klein) schaaltje, druk dit stevig aan en keer dit om op een bord. Staat net even wat mooier!
Dit gerecht is trouwens extra lekker met kroepoek en gebakken uitjes.

Aduh…. Selamat Makan!

[bctt tweet=”Recept voor roergebakken spitskool met gemarineerd vlees, rijst en pindasaus!”]

 

Maak je een DIY of recept van mijn site?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Misschien verdien je hiermee een moment of fame met eervolle credits in een volgend artikel met lezersfoto’s!

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

5 reacties

 1. Nu houd ik niet zo van spitskool moet ik eerlijk zeggen, maar de rest ziet er heerlijk uit (vooral de kip!). Ik kook bijna nooit Indonesisch, ik ben dan ook niet goed bekend in die keuken. Leuk om dit recept eens te zien en te zien wat voor ingrediënten en vooral kruiden die je gebruikt. En leuk dat je het rijst in zo’n mooi vormpje hebt gegoten. 🙂 Dit deed mijn moeder vroeger altijd, brings back good memories. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret